Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 09:30 2 022 15

Южна Африка замрази плановете си да използва ваксината на "АстраЗенека"

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • южна африка

Страната получи 1 милион дози от ваксината и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници

Южна Африка замрази плановете си да използва ваксината на "АстраЗенека" - 1
Снимка: Shutterstock

Република Южна Африка замрази плановете си да започне да имунизира срещу COVID-19 медицинските работници на първа линия с ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca). Това стана, след като стана ясно, че според малко клинично изследване ваксината, разработена от британско-шведската компания съвместно с Оксфордския университет, не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от най-разпространения в страната вариант на коронавируса, предаде БТА, цитирайки AP.

РЮА получи 1 милион дози от ваксината на "АстраЗенека" и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца. Министърът на здравеопазването Звели Мхизе обаче заяви снощи, че според предварителните данни от изследването препаратът осигурява само "минимална защита срещу лека-умерена" форма на COVID-19, причинявана от т. нар. южноафрикански вариант на коронавируса. В резултат южноафриканските власти са решили да спрат временно използването на ваксината, която е изглеждала ефективна срещу първоначалния вариант на коронавируса, обясни Мхизе. Той допълни, че учени ще проучат дали препаратът на "АстраЗенека" предотвратява успешно тежка форма на COVID-19 или смърт след заразяване с южноафриканския вариант на коронавируса.

Изследването, което все още не е преминало през рецензия, е обхванало 2000 души, повечето от които млади и здрави. Най-разпространеният в РЮА вариант на коронавируса изглежда по-заразен и предизвика нова смъртоносна вълна на COVID-19 в страната. Над 90 процента от случаите на заболяването в Южна Африка са предизвикани от него. Вчера от екипа, разработил ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, изразиха очакване до есента да са готови с модифицирана ваксина, ефективна срещу южноафриканския вариант.

РЮА е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Африка. Страната е на 15-о място в света по брой регистрирани заразени - близо 1,5 милиона. Над 46 хиляди души са починали. С тестове от врата на врата в съответните райони здравните власти в Англия се опитват да пресекат разпространението на южноафриканския вариант, преди той да се е разпространил масово и да подкопае британската ваксинационна кампания. До момента в Обединеното кралство са открити над 100 заразени с този вариант на коронавируса. Великобритания оглавява черната статистика в Европа, с над 112 хиляди потвърдени смъртни случая, свързани с COVID-19. Тя обаче е по-напред от Европейския съюз с имунизационната кампания, като 11,5 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, отбелязва AP.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    13 0 Отговор
    Тoвa cтaнa, cлeд кaтo cтaнa яcнo, чe cпoрeд мaлкo клиничнo изcлeдвaнe вaкcинaтa, рaзрaбoтeнa oт бритaнcкo-швeдcкaтa кoмпaния cъвмecтнo c Oкcфoрдcкия унивeрcитeт, нe e eфeктивнa при прeдoтврaтявaнe нa лeкa дo умeрeнa фoрмa нa зaбoлявaнeтo, кoгaтo тo e прeдизвиквaнo oт нaй-рaзпрocтрaнeния в cтрaнaтa вaриaнт нa кoрoнaвируca, прeдaдe БТA, цитирaйки АP.
  • 2 БЕНОВСКА ЛАПА

    12 5 Отговор
    само ние - ЮРУШ НА ЕВТИНИЯТА - БИСТРА ВОДИЦА И ПО 5 ДА СИ ХАКНЕТЕ ВСЕ ТАЯ - ПОНЕ НЕ ВРЕДИ

    Коментиран от #5

  • 3 бяла мишка

    16 2 Отговор
    Тая Астрата май Баце й е основният кръводарител.
  • 4 ЧУЙ ЧУЙ

    10 3 Отговор
    АБЕ НЕ Я ИСКАТ ЩОТО НЕ БАЧКА ,АМА ПОНЕ Е ТЪНКАЖНА - ПЕРФЕКТНА ЗА Бгейските МУЧОВЦИ
  • 5 др Гей Билтс

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "БЕНОВСКА ЛАПА":

    Ти откъде знаеш, че не вреди. Като забелиш очите и после ще си измият ръцете с процентчетата ефективност, както презервативите не били абсолютното предпазно средство.
  • 6 324

    13 1 Отговор
    Малииий, ама каква К... ва еврогейски снаха има България, която заедно с родител 2 извозиха яко българите с тази ваксина. Всички се отказват от нея, тук обаче упорито я прилагат. Пениш се, не пениш се, ке те ядам, пари съм давал. ". Сега като я обяват за не ефикасна заврете си електрония сертификат отзад др Ангелов
  • 7 ВАКмода

    7 1 Отговор
    Дизайнерски ваксини, толкова си могат !
  • 8 въпросче

    1 1 Отговор
    На колко градуса ги замрази тия планове,на минус 80 ли?
  • 9 Гост

    15 1 Отговор
    Чакаме Кунчев да коментира ! Поредната държава отказала се от британската ваксина! Защо ние сме поръчали най-много от нея тогава? Заради цената? Защото тука ще е най-масовото клинично изпитание? Защо?
  • 10 Реалист

    4 5 Отговор
    Те в Африка си имат дизайнерски ковид, става ясно. Като не им харесва тази ваксина да си хапват бананите и да не ни занимават с техните глупости. Хайде сега и съвети от Африка ще взимаме - мерси.

    Коментиран от #12

  • 11 В Норвегия

    9 1 Отговор
    Нали починаха 26 човека и спряха ваксинацията на възрастни хора с нея. ГЕРБ са поръчали от нея 4.5 милиона и не вярвам да ги върнат.
  • 12 пак аз

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    а в швейцария има ли банани та и те се отказаха от тази ваксина. умник.....
  • 13 Name

    5 1 Отговор
    Ние ще сме опитните мишки, нали нашите решиха да я поставят на всички. Важно е да се отчитат бройки и да се пълни шкафчето с дарения от Майделката. Какво ги интересува ефективността, пък и пенсионерите трябва да намаляват.
  • 14 Истината е

    7 1 Отговор
    Истината е, че това което пише не е истина.Първо нито една ваксина не е дала резултати и всичките проценти на успеваемост са от торбата с шарени лъжи.От всички ваксини има смъртни случай които се прикриват.Астразенека не е генетична ваксина и няма да промени човешкия ген.Другия най важен момент е, че ваксините трябва да са във съответствие с определена раса.Тази ваксина не е за патладжани.Ако ваксината от белия се приема нормално,то за патладжана може да е смъртоносна и обратното.А воината между американските отрови и нормалните ваксини тепърва почва,и тя не е на научна основа а на материална.Астразенека стерува 1,98евро а американските отрови почват от 25 и стигат до 60 евро.Аз няма да се ваксинирам с нито една,просто си давам коментара,който е на база на науката и разликата в расите.
  • 15 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ПО ПРИМЕРА НА АРЖЕНТИНА -ЩЕ СИ ВЗЕМЕТЕ "СПУТНИК -В" И С БЛАГОСЛОВИЯТА НА РУСИЯ ЩЕ СИ ПРОИЗВЕЖДАТЕ !!! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ "БРИКС " !?!?!?!?