Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 21:10 8 170 66

Недолюбваната ваксина на Путин става фаворит в борбата с COVID-19

  • владимир путин-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • спутник v

68-годишният руски президент подхрани съмненията през декември, когато заяви, че ще изчака да се ваксинира, докато медикаментът не бъде одобрен за лица на неговата възраст

Недолюбваната ваксина на Путин става фаворит в борбата с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изказването на президента Владимир Путин през август, че Русия е оторизирала първата в света ваксина срещу COVID-19 за употреба, преди дори да е завършила финалните изпитанията за безопасност, предизвика скептицизъм в световен мащаб. Сега обаче руският държавен глава може би ще пожъне дипломатически дивиденти, докато страната му се опитва да постигне най-големия си научен пробив от съветската епоха, пише в свой анализ Bloomberg.

Все повече страни по света се редят за доставки на Sputnik V, след като рецензирани резултати, публикувани в медицинското списание The Lancet тази седмица, показват, че руският медикамент предпазва от смъртоносния вирус, както и американските и европейските препарати, но също така е много по-ефективна от китайските ѝ алтернативи.

Най-малко 20 държави са одобрили за употреба Sputnik V, включително Унгария, член на Европейския съюз, докато ключови пазари като Бразилия и Индия са близо до финално регулаторно одобрение. Сега Русия се насочва към ценния пазар на ЕС, докато Брюксел продължава да се бори с програмата си за ваксинация на фона на недостига на доставки.

В глобалната битка срещу пандемията, която отне живота на 2,3 милиона души за малко повече от година, надпреварата за получаване на ваксини придоби геополитическо значение, тъй като правителствата се стремят да излязат от огромните социални и икономически задънени улици, причинени локдауни, които бяха наложени за ограничаване на разпространението на заразата. Това дава на Русия предимство като една от малкото страни, където учените успяха да създадат ефикасен лек.

Решението на руския държавен глава да назове Sputnik V на първия в света космически сателит, чието изстрелване през 1957 г. възнагради зашеметяващо Съветския съюз в космическата надпревара със САЩ, само подчертава мащаба на значението, което Москва придава на своето постижение. Резултатите от изпитанията във финалните фази, в които взеха участие 20 000 доброволци, рецензирани от The Lancet, показват, че ваксината има 91,6-процетна ефективност.

„Това е преломен момент за нас“, каза в интервю Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на държавния Руски фонд за директни инвестиции, който материално подкрепи производството на Sputnik V и отговаря за международното ѝ разпространение.

Въпреки че е твърде рано да се измерят политическите дивиденти за Путин, Русия вече осребри голяма част от разработката на ваксината, повишавайки нейния имидж след години на международни критики заради намеса в изборите и заглушаване на политически опоненти както в страната, така и в чужбина. Държавната телевизия докладва редовно и подробно за сключени договори за доставки с други държави.

Успехът на Sputnik няма да промени враждебността към Путин от страна на западните правителства, въпреки че би могъл да засили геополитическото влияние на Русия в региони като Латинска Америка, според Оксана Антоненко, директор в Control Risks consultancy - „С тази ваксина Русия доказа, че е в състояние да произвежда нещо ново, което се търси по целия свят“.

Производствените ограничения са най-голямото предизвикателство пред всички фармацевтични производители, тъй като глобалното търсене далеч надхвърля предлагането. Русия, обещавайки безплатни ваксини за своите 146 милиона граждани, започна производство през миналата година и в момента ваксината се произвежда в страни, сред които Индия, Южна Корея и Бразилия.

Въпреки успеха на Русия вътрешното търсене засега остава ниско поради обществения скептизицъм, насочен към властите. 68-годишният Путин подхрани съмненията през декември, когато заяви, че ще изчака да се ваксинира, докато медикаментът не бъде одобрен за лица на неговата възраст.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга

    92 26 Отговор
    Русия ще спаси света.А България ще бъде спасена от руса жена(Мая Манолова).

    Коментиран от #11, #24

  • 2 BoBaта

    131 8 Отговор
    Пак им скри шапката!
  • 3 az #Победа75

    124 9 Отговор
    Путин пак ги навря под опашката на кучето! :)))
  • 4 Да бе да

    8 117 Отговор
    Вярвайте на този проруски сайт факти.......

    Коментиран от #54

  • 5 324

    110 8 Отговор
    Бравоо, натри им муцуните! На доста места ще се развее флагът на Русия, а не на САЩ. Както червеното знаме на райхстага а не на съюзниците, които сега се опитват да прренапишат историята
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хахаха

    81 3 Отговор
    АстраЗенека за кенефа.
  • 8 Сандо

    64 3 Отговор
    Отношението към ваксините не трябва да се основава на емоции,а на точен и обективен анализ.И без това някои икономисти ни учат,че в основата на всичко е ползата.
  • 9 Юнак

    3 64 Отговор
    ПУТИНА В ОСТАВКУ
  • 10 нашия

    24 13 Отговор
    хора не се подвеждайте -насочват ви да спорите не по същество -необходими ли са изобщо ваксини-а коя е по добра.След като тзи продукти са абсолютно ненужни никому-прозореца на Овертон работи-това е системата за манипулация на масите

    Коментиран от #14

  • 11 Ххх

    28 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга":

    Само да кажа: Ванга е казала че ще дойде висок строен мъж от Русия който ще спаси България, не е жена, не е Мая...

    Коментиран от #21, #25

  • 12 Ммм...да

    67 1 Отговор
    На руснаците, само Индия им е достатъчна като пазар 1.5млрд.души !

    Коментиран от #22

  • 13 БОЗА

    79 2 Отговор
    "Успехът на Sputnik няма да промени враждебността към Путин от страна на западните правителства,"


    Защо по дяволите вкарвате политика дори,когато става въпрос,за живота на хората...долно,цинично,нечовешки е... ;-Х
  • 14 честен ционист

    6 16 Отговор

    До коментар #10 от "нашия":

    Ваксините са необходими, ако не искаш да чакаш пред Кауфланда на -20 и ти дават от студения хляб с мазна усмивка. Зимата не е свършила още.

    Коментиран от #20

  • 15 Айде бе ,

    6 17 Отговор
    А аз си мислех , че най-големият научен пробив е ракетата с ядреният матор , която още фърка из Космоса ...
  • 16 Тролищар

    40 6 Отговор
    Да живее Император Путин—Миротвореца.Руска ваксина за всеки,който и симпатизира.За русофобите от тяхният генномодифициран зоб на Пфайзер.
  • 17 Доцента

    5 40 Отговор
    Путин не си слага от руската ваксина защото пще не са измислили противоотровата.хахаха

    Коментиран от #19

  • 18 Пацо

    62 2 Отговор
    Разликата между руската ваксина и ваксините на модена и пфайзер е че ваксината е класическа като всички останали ваксини. След ваксинирането няма да има проблеми. Западните ваксини са нов тип и не е ясно изобщо какво ще се случва със здравето на хората. От това следва че руската ваксина е номер едно сред класическите ваксини. За Астра зенека нещата са трагични. В Германия има заразени и починали между двете ваксинирания. След втората ваксина също има заразени 14 човека в старчески дом. Нямам идея какъв е смисъла човек да се ваксинират с Астра зенека при тази ситуация. Време е тези наши експерти да кажат защо са закупили най много от ваксината на Астра зенека която не става за нищо.

    Коментиран от #34, #37

  • 19 324

    20 1 Отговор

    До коментар #17 от "Доцента":

    Колко плати на гербоидите за титлата по нищо".доценте"?

    Коментиран от #59

  • 20 нашия

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    това че не можеш да си направиш хляб сам си е твой проблем....така са те докарали до това положение да си на пангара-сещяш ли се кой е виновен

    Коментиран от #23, #51

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кака Мара

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ммм...да":

    Мхм и да се затрие някой милион няма и да разберат
  • 23 честен ционист

    2 13 Отговор

    До коментар #20 от "нашия":

    То и ЕГН номерът не е задължителен, но го имаш нали? Няма мърдане, семената са наши, идва глад, а човек ще бачка а единия хляб като вол, а хляб ще има само за васкинирани.

    Коментиран от #28, #31

  • 24 Брендилия

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга":

    Жената не е руса и не тая. М.07.1953 е родена. Изключителен човек е и бих я подкрепила
  • 25 Брендилия

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Стройният мъж ще играе роля за Русия. Живял е в България и в други държави.
  • 26 Бетанкур

    22 1 Отговор
    Айо не е президента Владимир Владимирович Путин сороснята ще умрете от глад, няма за кой да пишете клевети!
  • 27 Тиквоо

    16 1 Отговор
    Кво стана с Наваляното,ще санкционираш ли Вовата,или след четвърти?!
  • 28 нашия

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "честен ционист":

    като си се лишил доброволно от недвижима собственост в замяна на илюзорни удоволствия така ще е-я си имай замя пук да видим кой ще те накара да им ходиш по гайдата
  • 29 Истината

    2 21 Отговор
    Просто руските са платили добре на Брумб рг да ги похвали.

    Коментиран от #32

  • 30 Чук и Гек

    0 19 Отговор
    Преподобна Стойна е предрекла, че Любомир Навални ще ви спаси от болеста!
  • 31 Брендилия

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "честен ционист":

    Альо ЕГН ни представлява като това дето са носели тия като името на ник-а ти. Преди да ни ги пльоснат от 1977 на различни места в България са правени научни експерименти, каквото и да значи това и как ли е вързано с някакви цифри?! Не се заигравай с тия неща
  • 32 Брендилия

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    Тая ваксина се разработва от 2000. Още миналата година ви писах, че е най-добра и силна. Нямахте време да помислите, по-важното беше да се опитате да ми се подиграете. И други неща писах...
  • 33 jorj

    1 14 Отговор
    Много хубава ама за другите, а путя е на режим изсулване от плацебото.
  • 34 Вирусолог

    26 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пацо":

    Не само на Астра Зенека е в канала - Тази на Пфайзер също май отива натам - много неща не се знаят за нея. Иследванията били с критерий кашлицата - 95% от ваксинираните имали по-слаба кашлица и решили че има 95% ефективност. Но никой не е иследвал дали създава антитела против корона вируса и дали предпазва от тежко протичане и смърт. Никой не е изследвал колко време е имунитета и никой не е изследвал върху рисковите групи.

    Руснаците казват че тяхната е 91.6% ефективна против заразяване с вируса и 100% ефективна против тежко протичане и смърт - значи останалите 8.4% може да се заразят но ще го изкарат леко или безсимптомно. Отделно имунитета е минимум между 2 4 години - изследвана е скороста на намаляване на антителата след имунизиране но може и да е доживотен защото първоначалните атитела се заменят от други по трайни.

    Та руската ваксина е най-изследваната в света. Отделно те предоставят цялата документация на държавите които искат да я произвеждат та от там всичко се знае за разлика от западните.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Тъп Ъгъл

    2 10 Отговор

    До коментар #34 от "Вирусолог":

    Ало псевдо "вирусолога" ... Ефективността на ваксините се определя от броя заразени в сравнение с плацебо групата. Чел недочел дървен философ.

    Коментиран от #57

  • 36 Анти пропаганда

    2 17 Отговор

    До коментар #34 от "Вирусолог":

    Руската ваксина е "изследвана" само в Московски болници и поликлиники. Откъде да знаем дали не са си измислили резултатите, понеже Кремъл казва "винаги истината"? Западните ваксини са изследвани международно. Освен това Спутник 5 се базира на два аденовирусни векторо. Астра Зенека е базирана на един аденовирус и се провали като ваксина.

    Коментиран от #42, #53

  • 37 Ха-ха

    16 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пацо":

    Защото майката / или свекървата/ на Мария Габриел е представител на Астра Зенека за България.
  • 38 стоян георгиев

    4 18 Отговор
    инттересно като толкова е хубава руската ваксина що русия изостава във ваксиниацията и е на нивото на българия по брои ваксинирани на глaва от населението?някои дрогар може ли да отговори?

    Коментиран от #43, #45

  • 39 О. Ч. З

    19 0 Отговор
    Няма как да се вкара ваксина вав Европа от Русия защото това няма да е демократично спрямо другите производители на ваксини
  • 40 К. Л. М.

    15 0 Отговор
    Да живее България! Да живее Русия! Бог да благослови всички българи! 7994
  • 41 ДС на НРБ

    5 14 Отговор
    Елементарно е, който е "сготвил" вируса, той първи вади и ваксина за него , панимаеш....
  • 42 О. Ч. З

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Анти пропаганда":

    Може и така да е и ако ми се наложи да си бия ваксина ще е тази която няма да попълвам декларация за съгласие
  • 43 Опа много ми е проятно

    15 2 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Защото Стоянчо, там хората наистина имат избор за ваксинацията и 2 ваксини, а за качествата на руската ваксина говори не само договора с Астра Зенека, а и интереса от Европа и целия свят, ти отдавна тука отправя ше пожелания да се ваксинират русофилите с нея, е думите ти хващат декиш в световен план :))), защото се подписаха договори и за производството и извън Русия:))), а за ваксинацията в Русия не се коси, те целия източен блок ваксинираха едно време, както каза и външния министър на Унгария, на 48г.и повечето ваксини са му от изток:), имат опит ще се справят пак:)
  • 44 Седесарят.

    4 0 Отговор
    Руснаците са безсмъртни..Имат си ваксина,,и си я слагат.. България,няма и не си слагат..Просто е ...!!!.
  • 45 А и

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, ако имаш други такива умни въпроси :)), драсни едно питане до Астра Зенека, тези от Лансет дето дадоха оценка за руската ваксина, все пак те договори подписаха, изследва ха и ефективността и т. н. :),

    Коментиран от #48

  • 46 Казуар

    4 3 Отговор
    Руснаците одобриха ваксината през месец август миналата година, но ваксинациите с нея започнаха три месеца по късно.Одобриха я след тест върху 56 човека.

    Коментиран от #47

  • 47 За Путину

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "Казуар":

    А Путин защо още не е ваксиниран?
  • 48 Пак не разбрали

    3 18 Отговор

    До коментар #45 от "А и":

    Кой от Ланцет "бил дал оценка на руската ваксина" бе???? Руснаците пуснаха една статийка в Ланцет с данни до които само Масква има достъп. Само международни тестове като Американските ваксини са истинско доказателство за качество. Иначе и аз мога да изработя една ваксина в гаража и след това да си я изследвам пак в гаража и да твърдя че била ефективна. Страните правят заявки за руски васини защото няма достатъчно Американски.

    Коментиран от #49, #58

  • 49 Я си бий един фазер и после пиши...

    8 6 Отговор

    До коментар #48 от "Пак не разбрали":

    Как се чувстваш с турско&американската ваксина.Има ли сърбежи на някой скрити места и имаш ли желание да застанеш в партер?

    Коментиран от #50

  • 50 Пак НеРазбрал

    3 13 Отговор

    До коментар #49 от "Я си бий един фазер и после пиши...":

    С нетърпени чакам ваксинация с Модерна. Колкото по скоро, толкова по добре. А недоразбрали като тебе да чакат Спуткин 5 или китайския полуфабрикат, ако вирусът не те ваксинира мощно преди това ....
  • 51 Бандерас

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "нашия":

    Бе ,то много хора могат да си направят хляб,че фори и хлебопекарни имат от тези машките,но виждаш ли ,че брашното 1кг. е по скъпо от 1кг. хляб 😄
  • 52 Бандерас

    1 0 Отговор
    Грешки: . ,че дори ;....тези малките😒
  • 53 Док Алекс

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Анти пропаганда":

    Явно на “колегите” не са ясни някои критерии за достоверност в медицината, затова ще им напомня, че публикация в “The Lancet” е признание на изнесения факт от цялата медицинска общност.
  • 54 Vandim

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе да":

    Бате намери си Лнцет и чети! Ама предполагам че и те са руски подлоги,,😬
  • 55 Гистж

    5 1 Отговор
    Меко казано е, че руската власт провокира скептицизъм сред населението. Хората имат конкретни въпроси и недоволство, адресирани към водещата партия и към определени лица от правителството. Но отказът им от ваксиниране с тяхната си ваксина няма нищо общо с това. Иначе те щяха да искат да се ваксинират с чужда ваксина, одобрена от правителства, към които не са настроени скептично. А такова движение в руското общество не се наблюдава. Хората, отказвали да се ваксинират в Русия не са повече отколкото във всяка друга страна.
  • 56 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    По вероятно защото не всички умни глави са емигрирали в Америка, както ни го разправяха едно време.
  • 57 Да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Тъп Ъгъл":

    май си личи кой не е чел и няма грам понятие по тази тема.
  • 58 Ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Пак не разбрали":

    Ей го и тоя той повече от тези от Оксфорд разбирал, само дето те с руснаците подписаха от Гамалея, защото руснаците при ваксините са като в космонавтиката, Чехия и те бързат на опашката за спутник, защото и те 99 процента от бебета са все с руски ваксини:)), то и разбирач като теб също и който се сетиш от роднините си ваксините дето сте поели почти всички са руски:)))
  • 59 Остави го

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "324":

    -този е толкова доцент, колкото Б.Борисов е "доктор" -с неизпълнем кандидатски минимум. За "доцента" е съмнително дори съществуването на диплом за необходимата степен на образованост...
  • 60 Факти превежда грешно

    0 0 Отговор
    Цитат: 68-годишният Путин подхрани съмненията през декември, когато заяви, че ще изчака да се ваксинира, докато медикаментът не бъде одобрен за лица на неговата възраст.
    ГРЕШНО!
    Путин каза, че ще се ваксинира, когато дойде редьт на неговата вьзрастова група - хора над 65 години.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.