Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 16:33 4 808 22

Евреите и ваксините: конспирация на повече от век

  • израел-
  • евреи-
  • ваксина

Антиваксърството привлича и последователи на алтернативната медицина

Евреите и ваксините: конспирация на повече от век - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нацистите се лутат между различни "теории" против ваксините: "отравят кръвта" или нарушават "естествения отбор". А за виновници посочват, разбира се, евреите.

В края на миналата година в Германия беше публикуван доклад за авторитарните тенденции, според който много от демонстриращите срещу ограниченията, въведени заради пандемията, вярват, че зад мерките се крият тъмни сили - някакво тайно световно правителство, фармацевтичното лоби, еврейски милиардери.

Пълномощникът на германското правителство за борба срещу антисемитизма Феликс Клайн твърди, че тъкмо антисемитизмът е пресечната точка между възгледите на различните групи демонстрантите: десни и леви екстремисти, ислямисти и представители на различни обществени слоеве. Анете Кахане, председателка на фондацията "Амадеу Антонио", припомня, че антисемитизмът открай време е "операционната система" на конспиративните теории. До същите изводи стига и едно проучване, изготвено по поръчение на британското правителство. Авторите му твърдят, че антисемитските конспиративни теории са особено разпространени тъкмо в антиваксърските форуми.

Антисемитизмът - част от генезиса на антиваксърството

Впрочем в Германия съпротивата срещу ваксините има очевидни антисемитски корени. Тя за пръв път се надига сериозно, след като през 1874 година Райхстагът приема Закона за ваксинации срещу едра шарка. Новините за принудителните ваксинации, на които с полицейска сила са подложени деца, чиито родители са против ваксината, предизвикват недоволство. Появяват се петиции и писания, възникват и дружества срещу ваксинациите. Няколко години по-късно, през 1881, бял свят вижда печално известното писание на Ойген Дюринг "Еврейският въпрос като въпрос, свързан с расата, нравите и културата". Дюринг е предтеча на расовите идеи на националсоциализма и в това свое произведение твърди, че ваксинациите са суеверие, което се поддържа от лекари евреи с цел лично обогатяване.

През 1911 година антисемитското списание "Der Hammer" ("Чукът") доразвива тази "идея". Според списанието майките в еврейски семейства не са ваксинирали децата си, а получавали от лекари евреи фалшиви удостоверения за ваксинация. Така те уж предпазвали децата си от инфекция с "телешка гной" - защото ваксината първоначално се извлича от имунния серум на кравите. В същото време, твърди списанието, идеята била чрез ваксинирането на не-евреите "да се отрови нашата кръв и да се унищожи расата ни".

Тази история описва в "Ди Цайт" Матиас Барек от Центъра за изучаване на антисемитизма в Берлин. Авторът твърди, че антисемитизмът сред противниците на ваксините изобщо не е някакво периферно явление. Паул Фьорстер, който през 1899 поема председателство на току-що възникналия "Германски съюз на противниците на ваксините", е добре известен расист и антисемит. Той е сред съавторите на една петиция, внесена през 1880 в Райхстага, която настоява да се отмени равнопоставянето на евреите. А когато през 1933 година властта попада в ръцете на националсоциалистите, които насърчават масовия антисемитизъм в страната, противниците на ваксините са окрилени, пише историкът Малте Тисен. Той припомня, че гаулайтерът Юлиус Щрайхер, издател на антисемитския орган за нацистите "Der Stürmer", е заклет враг на ваксинациите. Антисемитски сайтове в интернет и до днес разпространяват една карикатура от списанието на Щрайхер, заклеймяваща ваксинациите. На нея са изобразени майка и малко дете с "типични арийски черти" и ваксиниращият лекар, маркиран с обичайните антисемитски стереотипи. Под карикатурата са цитирани тревожните мисли на майката в мерена реч: "Обземат ме тревоги нови, че редом са евреи и отрови."

Ваксинациите "пречат" на "естествения отбор"

Нацисткият предводител на лекарското съсловие Герхард Вагнер също отхвърля ваксините, а неговите възгледи споделят и редица приближени на Хитлер от управляващата върхушка като Рудолф Хес и Хайнрих Химлер. Но антиваксърството по време на "Третия Райх" бързо губи подкрепа и съответните организации са разпуснати от Министерството на вътрешните работи още в края на 1933 година. Националсоциалистите запазват задължителните ваксинации срещу едра шарка, но контролът е съвсем формален и процентът ваксинирани бързо спада.

В статията на Матиас Барек четем още: "Отричането на ваксините и антисемитизмът имат общ корен: една социал-дарвинистка и дълбоко несолидарна вяра в природата. От едната страна е правото на по-силния, който се съпротивлява срещу вируса, а от другата е съдбовната присъда на Майката природа срещу по-слабите, които не могат да се справят (…) Този начин на мислене е характерен още за идеолога на антиваксърството в Германския Райх Паул Фьорстер, според когото било естествено, а оттук и правилно, "слабите" да бъдат подложени на "естествен отбор". Защото само "силните", на база на своята биологична даденост, имали право да властват. Ваксинациите обаче пречели на "естествения отбор", поради което биологично слабите евреи се били добрали до властта, смята още Фьорстер.

Антиваксърството привлича и последователи на алтернативната медицина

В цитираните исторически източници става дума и за маниакалните идеи на последователите на Фьорстер, че ваксината всъщност "трови народния организъм". Те атакуват научния фундамент на медицината, а по времето на националсоциализма научната медицина с лека ръка се приравнява с евреите, които я практикуват. През 19 век в Австрия и Германия лекарската професия все по-често се практикува именно от евреи, чиито конкуренти с удоволствие посягат към антисемитски обвинения, за да си разчистят пътя.

Успоредно с това през първите десетилетия на 20 век и особено по времето на националсоциализма на научната медицина се противопоставят всякакви "природни лечения". Срещу ваксинациите се обявяват и последователи на антропософията и на възгледите на Рудолф Щайнер за динамиката на отношенията между човека и духовния свят. А и до днес различни езотерични течения са сред най-активните антиваксъри.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    33 3 Отговор
    Тоя от снимката защо си направи фалшива ваксинация пред камерите? Ама и това не е конспирация, сигурно нещо са се "объркали".
  • 2 Един луд

    30 5 Отговор
    Жалко че онзи мустакатия не се справи с тях

    Коментиран от #11

  • 3 Българка

    27 2 Отговор
    Категорично не съм съгласна с твърдението, че антиваксърството привлича и последователи на алтернативната медицина. В САЩ, Канада, Япония и други развити страни алтернативната медицина и традиционната медицина се прилагат едновременно за здравето на населението. Там не само, че не се отрича алтернативната медицина, но е на почит !
  • 4 SH BG

    10 2 Отговор
    ТОЙ БЕШЕ ПРАВ...!!!
  • 5 честен ционист

    36 3 Отговор
    Разбрахте ли, тия които не си сложат ваксина ще бъдат смятани за антисемити и като влезете в Кауфланд и писне алармата, децата ще пищат и ще ви сочат с пръст и викат - фашист, фашист, затворете фашиста.

    Коментиран от #20

  • 6 Rockfeller

    50 1 Отговор
    Абе вие откачихте бе целия свят подлудихте заради вашите малоумни ваксини. Да ще се мре да мре да му се не види и измислената ви пандемия и отровните ви ваксини. Направо целия свят откачи кви ваксини да си забие у задника от страх. Толкова ви е мил животеца че сами ще се убиете с ваксинации само и само да сте защитени и спасени. Срам и позор! Овце!
  • 7 Мдааам

    9 0 Отговор
    Този път обаче май почва да им се получава ?
  • 8 Докато чаках

    7 1 Отговор
    на опашката ,на Женския пазар, за картофи,неволно чух, двама да говорят.Че за мошето пратката била от" другото яче" На бутилката пишело бяло вино,а вътре червено.От специалната реколта- лимитирана серия.Къркаш си, но не те боли главата.Затова всички мошета се снабдяват с вино.Говореха си,че и мошета отвън можели да си къркат от същото вино.Независимо от къде са.Но задължително само в местната кръчма.Така говореха,де! Случайно чух,и доста не разбрах!
  • 9 Малии,

    10 2 Отговор
    Голем дофтор.Слага ваксина костюмиран ,все едно отишъл на парти.С маска,но без ръкавици.Такива ми ти работи,стрино Гинке!
  • 10 Матей

    17 0 Отговор
    Колко ловко се манипулира,като се идентифицира ,анти-серумизма с анти-семитизма.Отделно пък анти-ковид-ваксърството е частен случай и не може да се абсолютизира.Ама койй ти гледа,важното е да се подхвърли тая груба и недодялана манипулация.Тия все се правят на света вода ненапита и на жертви,все ги обвинявали неоснователно,клеветяли ги за особено опасни заговори и тям подобни смъртни грехове.Е да ,ама фактите сочат друго.
  • 11 Шопо

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Един луд":

    Онзи,мустакатия,също е евреин ! Избил е цялото село ,където е роден за са заличи спомена за него
  • 12 Рошко

    23 0 Отговор
    Няма някакво или конспирация, а си е самата истина, в тубата има предостатъчно доказателства за това как бил гел говори за намаляване на населението, как Кенеди е искал да национализира фед, а след неговата смърт веднага законопроекта не е влязъл в сената, та дойче зелето не си правете труда да ни убеждавате в противното, и какви са те апропо гореспоменатите, ротшилд цукърбърг рокфелер бил гел, евреи и собствениците в сянка на най големите корпорации са също евреи

    Коментиран от #13

  • 13 напълно съгласен

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Рошко":

    жалко че много малко хора го виждат това и на ционистите има се получава вече толкова много години но е време за промяна стига са ни управлявали шепа хора (говоря в световен мащаб)

    Коментиран от #15

  • 14 Пробуждането

    14 0 Отговор
    ....Те са царете на лъжите.Добре се знае кой седи зад тези лъжи.
  • 15 Рошко

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "напълно съгласен":

    Точно шепа хора 6мил горе долу, водят за носа целия свят,докато нагло ревът после че всички ги мразели, няма по долно нагло човешко същество от евреина
  • 16 мдаааа

    4 0 Отговор
    Некой не е бил прилежен ученик ... "естествен отбор" ..
  • 17 стоян георгиев

    0 13 Отговор
    за неукия човек заговора на богатите е удобно извинение за собствения провал.ваксинациите са само повод.лошото е че съботажа им води до смърт!

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Знаещ

    7 1 Отговор
    ФармоПртопагандата вече кърти мифки -- кой не се ваксинира е антисемит

    Природни лечения са изписани в кавички, т.е. подигравка, а сичко в медицината е научна медицина и е абсалютно верно ....

    И преди и сега има доста умни хора и лекари, които отхвърлят ваксинациите, но фармацевтиката и уйдисалите на акълите й, кой знай защо ( досетете се) не допускат обсъждания по въпроса. Всеки койдо дръзне да изкаже инаква гледна точка, т.е. да мисли иначе, със своя си ум, а не с ума на фармаКорпорациите е заклеймяван, осмиван, заплашван и шътнат от лекарската гилдия...
    Щом сичко е наред с ваксинациите , нека да се обсъдят спокойно, без бесуване срещу инакомислещите, и нека на човека се даде право на свободно мнение без присмехулничене и право на свободен избор.
    Сега медицината е превзета от фармацевтиката и фармацевтиката съчинява идеите и задава насоките на медицината, а спрямо хората фармацевтиката налага фармацевтичен тоталитаризъм - задължителни ваксинация, с по 20 ваксини за новородени....

    И кой знай защо, случайно ли с увеличаване на ваксинацията се увеличава стерилността и все по трудно е зачеването. При бедните народи, от т.н. трети свят и други страни, които не се водят по акълите на западната фармацевтика, раждаемостта е в пъти по висока, отколкото при т.н. бели страни кълвящи по Западни идеи.
  • 19 Знаещ

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Добре е да прочетеш книгата на бедняка Форд - "Интернационалните евреи". Интернационалните почти го фалираха, а книгата едвам се спаси от изчезване. Сега е рядкост, но се намира.
  • 20 честен ционист

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    добре, че не посещавам кауфланд
  • 21 Учен човек

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Стояне, пише се сАботаж, а не сЪботж.
  • 22 Ковача

    2 0 Отговор
    Иссраелския експеримент :)))))Близо 4 млн ваксинирани(почти половината население),а броя заразени умрели расте.Що е то?Значи,или ни лъжат за боря ваксинирани,т.е. имитират такова,или ваксинираните са пригодени да разнасят заразата.Шъ мъ прощаат ваксърите,ама да си ги набият по кофите тези ваксини.