Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 15:31 1 713 18

ЕК обеща €672,5 милиарда за възстановяване

  • ек-
  • пари-
  • устойчивост-
  • възстановяване-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • финанси

Държавите-членки ще могат официално да представят своите национални планове за възстановяване и устойчивост

ЕК обеща €672,5 милиарда за възстановяване - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия приветства днешния вот на Европейския парламент, който потвърди политическото споразумение относно Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост, постигнато през декември 2020 г. Той бележи важна стъпка към предоставянето на 672,5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства на държавите членки в подкрепа на реформите и инвестициите.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният инструмент на NextGenerationEU — плана на ЕС, който ще ни позволи да излезем по-силни от пандемията от COVID-19. Той ще играе решаваща роля за подпомагане на Европа да се възстанови от икономическото и социалното въздействие на пандемията и ще спомогне за повишаване на устойчивостта на икономиките и обществата в ЕС и за гарантиране на екологичния и цифровия преход.

Планове за възстановяване и устойчивост

Одобрението на Европейския парламент прави възможно влизането в сила на Механизма за възстановяване и устойчивост през втората половина на февруари. След това държавите членки ще могат официално да представят своите национални планове за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат оценени от Комисията и приети от Съвета. В плановете за възстановяване и устойчивост се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които ще бъдат подкрепени от Механизма за възстановяване и устойчивост. Комисията вече провежда интензивен диалог с всички държави членки относно изготвянето на тези планове.

Предварителното финансиране в размер на 13 % от общата сума, разпределена за държавите членки, ще бъде предоставена на разположение веднага след одобряването на плановете за възстановяване и устойчивост, за да се гарантира, че финансирането по Механизма за възстановяване и устойчивост ще бъде получено възможно най-бързо там, където е необходимо.

Структура и цели на Механизма за възстановяване и устойчивост

Механизмът за възстановяване и устойчивост включва шест стълба: екологичен преход; цифрова трансформация; икономическо сближаване, производителност и конкурентоспособност; социално и териториално сближаване; здравна, икономическа, социална и институционална устойчивост; политики за следващото поколение.

Той ще помогне на ЕС да постигне целта си за неутралност по отношение на климата до 2050 г. и да поеме по пътя на цифровия преход, като в хода на този процес създаде работни места и стимулира растежа. Най-малко 37 % от разходите за инвестиции и реформи, съдържащи се във всеки от националните планове за възстановяване и устойчивост, трябва да са предназначени за подкрепа на целите в областта на климата. Най-малко 20 % от разходите за инвестиции и реформи, съдържащи се във всеки от националните планове, следва да са предназначени за подкрепа на цифровия преход.

Механизмът също така ще помогне на държавите членки да се справят ефективно с предизвикателствата, откроени в съответните специфични за всяка държава препоръки в рамките на европейския семестър за координация на икономическите и социалните политики.

Следващи стъпки

Съветът също трябва официално да одобри постигнатото споразумение, преди председателите на Съвета по икономически и финансови въпроси и на Европейския парламент да могат да го подпишат. След това регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник, което ще позволи влизането му в сила в деня след публикуването му. Комисията очаква всички необходими формални стъпки да бъдат приключени навреме, за да може Механизмът за възстановяване и устойчивост да влезе в сила през втората половина на февруари.

Изявления на членовете на колегиума:

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Победата над вируса с помощта на ваксините е от жизненоважно значение. Трябва обаче и да помогнем на гражданите, предприятията и общностите да излязат от икономическата криза. Механизмът за възстановяване и устойчивост ще осигури 672,5 милиарда евро именно за тази цел. Той ще инвестира в една по-екологосъобразна, по-цифровизирана и по-устойчива Европа, което ще е от полза за всички в дългосрочен план. Приветствам положителния вот на Европейския парламент като важна стъпка към задействане на Механизма за възстановяване и възстановяване.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: Механизмът предоставя на държавите от ЕС уникална възможност да изградят наново и да обновят икономиките си за света след COVID. Той ни дава шанс да изградим устойчивост и едно по-цифровизирано и по-екологосъобразно бъдеще. За това са нужни както подходящи инвестиции, така и подходящи реформи. За да се възстановят от кризата и да посрещнат предизвикателствата на 21-ви век, държавите членки трябва да се възползват от възможността, предоставена от финансирането по Механизма за възстановяване и устойчивост, за да преодолеят затрудненията в своите икономики и да обновят остарелите политики и практики. Призоваваме държавите членки да продължат да работят в тясно сътрудничество с Комисията за съставянето на солидни и надеждни планове за възстановяване и устойчивост. Това ще ни позволи да започнем да предоставяме финансирането възможно най-скоро. Благодаря на Европейския парламент за неговата подкрепа и за бързината, с която одобри Механизма за възстановяване и устойчивост.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: Днешното гласуване в Европейския парламент е следваща крачка по пътя към влизането в сила на Механизма за възстановяване и устойчивост. Водена от ужасния шок от пандемията, Европа предприе историческа стъпка. Направихме нещо, което беше немислимо само преди една година: създадохме общ инструмент, финансиран от общ дълг, за да постигнем обща цел. В продължение на няколко месеца Комисията работи усилено с правителствата за изготвянето на техните планове за възстановяване и устойчивост. Сега всички ние трябва да увеличим усилията си и да гарантираме, че ще се възползваме от тази уникална възможност, за да променим икономиките си за общото благо на всички европейци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 5 Отговор
    Според френско разследване 100 български политици и магистрати държат 1 000 000 000 в офшорки в Люксембург.

    Коментиран от #6, #9

  • 2 болгар

    7 5 Отговор
    тате ще ми купи колело, ама друг път, като стана на 79
  • 3 РешихаТе

    5 5 Отговор
    Решиха да печата хартия, това решиха ... лихвите по хартиите ще се връщат много години напред. Нали ги виждаме ... 28 годишна работела за сигурността и отбраната. Че тя не могла да се отбрани от предложенията на колегите и, щяла целия съюз да брани !

    Коментиран от #11

  • 4 Име

    7 5 Отговор
    Щедро раздавани заеми за 50 години напред, срещу зануляване живота на хората, зелена сделка, цифровизация и пр. каламбури. Много още ще ходят с маски хората като овце, уплашени от поредния вариант, щам . Нов световен ред.
  • 5 ТаУмВзе

    4 5 Отговор
    И моше печата едни кинти, без покритие. Което води до Срив на бившата икономика. Целта им е постигната!
  • 6 Една жена каза

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кой ти е източника? Нали ако беше истина, щяха всички сайтове да гръмната с тази новина.

    Коментиран от #8

  • 7 БОЙКО

    1 3 Отговор
    Ще сменя шкафчето с по-голямо
  • 8 Рап

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Една жена каза":

    От теб,бил е на женския пазар за магданоз!
  • 9 любител

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    не е вярно само боко крадеца има повече.хахаха
  • 10 любител

    2 1 Отговор
    първи коментар на боко тиквата мале голямо крадене ще падне а очите му по големи от палачинки.
  • 11 любител

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "РешихаТе":

    прав си парите които боко тиквата взе като държавен кредит и от тях открадна по голямата част ще ги плащат и внуците ни до живот. а тези новите докато има живи българи.
  • 12 барба ердос

    0 1 Отговор
    дай и мен, чичо, ще бъда добро момче!!! axaxa!!!
  • 13 Азззззззззз

    1 1 Отговор
    Парите се дават за унищожаване на дребния и среден бизнес. Ще останат само държавата и корпорациите които са под контрола на Глобалистите. Който не изпълнява нарежданията на държавата ще остава без пари. Преминаване към банково плащане. Книжните пари изчезват. Непослушните ще бъдат със занулени сметки.
  • 14 Помак

    0 1 Отговор
    И тия пари отново по шкафове и долапи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 САМО КАЗВАМ

    0 0 Отговор
    ЩЕ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ .....ЕТО ЗА ТОВА ЛЕЩОЯДИТЕ ЩЕ ДРАПАТ , ДА ВЛЕЗАТ ВЪВ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА ..... ЗА ТОВА СЕ НАВЪДИХА ТОЛКОВА ПАРТИЙКИ , ВЗЕЛИ ЧЕРПАЦИТЕ И СЛОЖИЛИ ЛИГАВНИЦИТЕ СИ , ПЛЮЯТ, ХАПЯТ, ОБЕЩАВАТ ! НО БЪЛГАРИНА , ВЕЧЕ НЕ Е ГЛУПАВ ...САМ МОЖЕ ДА ПРЕЦЕНИ , КОЙ ЗАСЛУЖАВА ДА УПРАВЛЯВА И КОЙ НЕ . КОЙ СЕ Е ПРОВАЛИЛ И КОЙ МАКАР И ДОПУСНАЛ ГРЕШКИ , Е НАПРАВИЛ МНОГО ЗА ХОРАТА И НАРОДА СИ !!!
  • 17 АМИ

    0 0 Отговор
    Тук има двама платени КОМУНИСТИЧЕСКИ тполовие, които пишат под различни никове , хвърлят помия и само развалят споделянето на мнения за статията !
  • 18 Рошко

    0 0 Отговор
    Ротшилд направил една печатница и в Европа за Евро банкноти