ФАКТИ.БГ

ЕК обеща €672,5 милиарда за възстановяване

Държавите-членки ще могат официално да представят своите национални планове за възстановяване и устойчивост

Публикувана: 10 Февруари, 2021 15:31
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1022
ЕК обеща €672,5 милиарда за възстановяване
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Европейската комисия приветства днешния вот на Европейския парламент, който потвърди политическото споразумение относно Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост, постигнато през декември 2020 г. Той бележи важна стъпка към предоставянето на 672,5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства на държавите членки в подкрепа на реформите и инвестициите.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният инструмент на NextGenerationEU — плана на ЕС, който ще ни позволи да излезем по-силни от пандемията от COVID-19. Той ще играе решаваща роля за подпомагане на Европа да се възстанови от икономическото и социалното въздействие на пандемията и ще спомогне за повишаване на устойчивостта на икономиките и обществата в ЕС и за гарантиране на екологичния и цифровия преход.

Планове за възстановяване и устойчивост

Одобрението на Европейския парламент прави възможно влизането в сила на Механизма за възстановяване и устойчивост през втората половина на февруари. След това държавите членки ще могат официално да представят своите национални планове за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат оценени от Комисията и приети от Съвета. В плановете за възстановяване и устойчивост се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които ще бъдат подкрепени от Механизма за възстановяване и устойчивост. Комисията вече провежда интензивен диалог с всички държави членки относно изготвянето на тези планове.

Предварителното финансиране в размер на 13 % от общата сума, разпределена за държавите членки, ще бъде предоставена на разположение веднага след одобряването на плановете за възстановяване и устойчивост, за да се гарантира, че финансирането по Механизма за възстановяване и устойчивост ще бъде получено възможно най-бързо там, където е необходимо.

Структура и цели на Механизма за възстановяване и устойчивост

Механизмът за възстановяване и устойчивост включва шест стълба: екологичен преход; цифрова трансформация; икономическо сближаване, производителност и конкурентоспособност; социално и териториално сближаване; здравна, икономическа, социална и институционална устойчивост; политики за следващото поколение.

Той ще помогне на ЕС да постигне целта си за неутралност по отношение на климата до 2050 г. и да поеме по пътя на цифровия преход, като в хода на този процес създаде работни места и стимулира растежа. Най-малко 37 % от разходите за инвестиции и реформи, съдържащи се във всеки от националните планове за възстановяване и устойчивост, трябва да са предназначени за подкрепа на целите в областта на климата. Най-малко 20 % от разходите за инвестиции и реформи, съдържащи се във всеки от националните планове, следва да са предназначени за подкрепа на цифровия преход.

Механизмът също така ще помогне на държавите членки да се справят ефективно с предизвикателствата, откроени в съответните специфични за всяка държава препоръки в рамките на европейския семестър за координация на икономическите и социалните политики.

Следващи стъпки

Съветът също трябва официално да одобри постигнатото споразумение, преди председателите на Съвета по икономически и финансови въпроси и на Европейския парламент да могат да го подпишат. След това регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник, което ще позволи влизането му в сила в деня след публикуването му. Комисията очаква всички необходими формални стъпки да бъдат приключени навреме, за да може Механизмът за възстановяване и устойчивост да влезе в сила през втората половина на февруари.

Изявления на членовете на колегиума:

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Победата над вируса с помощта на ваксините е от жизненоважно значение. Трябва обаче и да помогнем на гражданите, предприятията и общностите да излязат от икономическата криза. Механизмът за възстановяване и устойчивост ще осигури 672,5 милиарда евро именно за тази цел. Той ще инвестира в една по-екологосъобразна, по-цифровизирана и по-устойчива Европа, което ще е от полза за всички в дългосрочен план. Приветствам положителния вот на Европейския парламент като важна стъпка към задействане на Механизма за възстановяване и възстановяване.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: Механизмът предоставя на държавите от ЕС уникална възможност да изградят наново и да обновят икономиките си за света след COVID. Той ни дава шанс да изградим устойчивост и едно по-цифровизирано и по-екологосъобразно бъдеще. За това са нужни както подходящи инвестиции, така и подходящи реформи. За да се възстановят от кризата и да посрещнат предизвикателствата на 21-ви век, държавите членки трябва да се възползват от възможността, предоставена от финансирането по Механизма за възстановяване и устойчивост, за да преодолеят затрудненията в своите икономики и да обновят остарелите политики и практики. Призоваваме държавите членки да продължат да работят в тясно сътрудничество с Комисията за съставянето на солидни и надеждни планове за възстановяване и устойчивост. Това ще ни позволи да започнем да предоставяме финансирането възможно най-скоро. Благодаря на Европейския парламент за неговата подкрепа и за бързината, с която одобри Механизма за възстановяване и устойчивост.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: Днешното гласуване в Европейския парламент е следваща крачка по пътя към влизането в сила на Механизма за възстановяване и устойчивост. Водена от ужасния шок от пандемията, Европа предприе историческа стъпка. Направихме нещо, което беше немислимо само преди една година: създадохме общ инструмент, финансиран от общ дълг, за да постигнем обща цел. В продължение на няколко месеца Комисията работи усилено с правителствата за изготвянето на техните планове за възстановяване и устойчивост. Сега всички ние трябва да увеличим усилията си и да гарантираме, че ще се възползваме от тази уникална възможност, за да променим икономиките си за общото благо на всички европейци.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Според френско разследване 100 български политици и магистрати държат 1 000 000 000 в офшорки в Люксембург.

Коментиран от #6, #9


Оценка:
-5 +6

болгар
2 Отговор
тате ще ми купи колело, ама друг път, като стана на 79

Оценка:
-5 +7

РешихаТе
3 Отговор
Решиха да печата хартия, това решиха ... лихвите по хартиите ще се връщат много години напред. Нали ги виждаме ... 28 годишна работела за сигурността и отбраната. Че тя не могла да се отбрани от предложенията на колегите и, щяла целия съюз да брани !

Коментиран от #11


Оценка:
-5 +5

Име
4 Отговор
Щедро раздавани заеми за 50 години напред, срещу зануляване живота на хората, зелена сделка, цифровизация и пр. каламбури. Много още ще ходят с маски хората като овце, уплашени от поредния вариант, щам . Нов световен ред.

Оценка:
-5 +7

ТаУмВзе
5 Отговор
И моше печата едни кинти, без покритие. Което води до Срив на бившата икономика. Целта им е постигната!

Оценка:
-5 +4

Една жена каза
6 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Кой ти е източника? Нали ако беше истина, щяха всички сайтове да гръмната с тази новина.

Коментиран от #8


Оценка:
-2 +7

БОЙКО
7 Отговор
Ще сменя шкафчето с по-голямо

Оценка:
-3 +1

Рап
8 Отговор

До коментар #6 от "Една жена каза":


От теб,бил е на женския пазар за магданоз!

Оценка:
-0 +0

любител
9 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


не е вярно само боко крадеца има повече.хахаха

Оценка:
-1 +1

любител
10 Отговор
първи коментар на боко тиквата мале голямо крадене ще падне а очите му по големи от палачинки.

Оценка:
-1 +2

любител
11 Отговор

До коментар #3 от "РешихаТе":


прав си парите които боко тиквата взе като държавен кредит и от тях открадна по голямата част ще ги плащат и внуците ни до живот. а тези новите докато има живи българи.

Оценка:
-1 +2

барба ердос
12 Отговор
дай и мен, чичо, ще бъда добро момче!!! axaxa!!!

Оценка:
-1 +0

Азззззззззз
13 Отговор
Парите се дават за унищожаване на дребния и среден бизнес. Ще останат само държавата и корпорациите които са под контрола на Глобалистите. Който не изпълнява нарежданията на държавата ще остава без пари. Преминаване към банково плащане. Книжните пари изчезват. Непослушните ще бъдат със занулени сметки.

Оценка:
-1 +1

Помак
14 Отговор
И тия пари отново по шкафове и долапи.

Оценка:
-1 +0

15
Този коментар е премахнат от модератор.
САМО КАЗВАМ
16 Отговор
ЩЕ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ .....ЕТО ЗА ТОВА ЛЕЩОЯДИТЕ ЩЕ ДРАПАТ , ДА ВЛЕЗАТ ВЪВ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА ..... ЗА ТОВА СЕ НАВЪДИХА ТОЛКОВА ПАРТИЙКИ , ВЗЕЛИ ЧЕРПАЦИТЕ И СЛОЖИЛИ ЛИГАВНИЦИТЕ СИ , ПЛЮЯТ, ХАПЯТ, ОБЕЩАВАТ ! НО БЪЛГАРИНА , ВЕЧЕ НЕ Е ГЛУПАВ ...САМ МОЖЕ ДА ПРЕЦЕНИ , КОЙ ЗАСЛУЖАВА ДА УПРАВЛЯВА И КОЙ НЕ . КОЙ СЕ Е ПРОВАЛИЛ И КОЙ МАКАР И ДОПУСНАЛ ГРЕШКИ , Е НАПРАВИЛ МНОГО ЗА ХОРАТА И НАРОДА СИ !!!

Оценка:
-0 +0

АМИ
17 Отговор
Тук има двама платени КОМУНИСТИЧЕСКИ тполовие, които пишат под различни никове , хвърлят помия и само развалят споделянето на мнения за статията !

Оценка:
-0 +0

Рошко
18 Отговор
Ротшилд направил една печатница и в Европа за Евро банкноти

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Валентин Радев
Шефът на МВР Валентин Радев с критика към програмата на БНТ
Не отразихте началото на нашия празник. В 11,30 още вървеше японски филм за едни риби."

Още бисери
ТОП 5