Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 14:05 2 284 10

Меркел: "Детските градини и училищата са ни важни"

  • германия-
  • коронавирус-
  • ангела меркел

Задължително е носенето на медицински маски в магазините и в обществения транспорт

Меркел: "Детските градини и училищата са ни важни" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Локдаунът в Германия се удължава до 7 март, а преди това ще има известно разхлабване на мерките за определени сектори. Това решиха министър-председателите на германските провинции на съвещанието си с канцлерката Меркел.

В борбата срещу коронавируса беше постигнато много, но това още не дава повод за успокоение. Защото новите, много по-заразни щамове на вируса, се разпространяват, предупреди канцлерката Ангела Меркел на пресконференция след днешното съвещание, на което беше решено от 7 март да се въведат някои облекчения.

От 1 март, когато се очаква седмичната заболеваемост да спадне до 50 души на 100 хиляди население, ще могат да заработят отново фризьорските салони – при спазването на строги хигиенни мерки. По-нататъшно разхлабване на мерките е възможно, когато инфекциите спаднат под 35 на 100 000, обяви канцлерката Меркел на пресконфренеция след края на срещата в Берлин. Като следващи възможни стъпки тя посочи отварянето на търговските обекти, на музеите и галериите, но всичко това ще зависи от развитието на заболеваемостта и отражението на новите варианти на коронавируса.

Участниците в срещата не са постигнали общо съгласие за това кога учениците ще могат да се върнат в класните стаи. Въпросът ще се решава на ниво провинции, но канцлерката Меркел посочи, че е важно решенията да бъдат взимани въз основа на данните за седмичната заболеваемост по места.

Участниците в срещата препоръчват до 15 март да продължи практиката за работа от вкъщи, където това е възможно. На 3 март ще се проведе следващата среща в същия състав, на която ще се решава как ще продължат мерките.

Всички решения от днес важат засега до 7 март. А ето и някои подробности:

Детските градини и училищата да се отворят с приоритет, като се взимат всички необходими мерки: добро проветряване, бързи тестове, при необходимост маски. За датата, на която ще бъдат отворени детските градини и училищата, както и за начина им на работа решение взимат отделните провинциални правителства.

Контакти: Хората могат да се събират в рамките на домакинството си с присъствието само на още един човек. Към гражданките и гражданите се отправя апел да ограничат всички свои контакти само до абсолютно необходимите.

Маски: Задължително е носенето на медицински маски в магазините и в обществения транспорт.

Пътувания: Хората в Германия трябва да избягват всякакви ненужни пътувания и срещи.

Работа от вкъщи: Работодателите са длъжни да разрешат такава работа, ако характерът на професионалните задължения го позволява. Там, където се налага събирането на повече хора в едно помещение, се препоръчва носенето на по-добри предпазни маски.

Фризьорските салони могат да отворят още на 1 март, спазвайки съответните изисквания.

Следващи облекчения: те ще бъдат въведени, едва когато числата се стабилизират под 35 нови зарази на 100 000 души в рамките на седмица. Тези облекчения ще се отнасят до по-малките търговски обекти, музеите, галериите, както и до онези бизнеси, при които има пряк контакт между хора. За културните средища, хотелите, гастрономията и масовите спортове допълнително ще бъде изработена сигурна и справедлива стратегия за подновяване на работата.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Африка

    9 0 Отговор
    Искам бело нацистко дупе!
  • 2 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Но ислямистите са ни по Важни.!..
  • 3 ТОДОР СТОЯНОВ

    12 0 Отговор
    "ДА ЖИВЕЙ!!!"-АДОЛФ МЕРКЕЛ...
  • 4 дедо

    10 0 Отговор
    Време е да си ходиш !!!
  • 5 Рошко

    2 1 Отговор
    Дрън Дрън, пишете и говорите каквото ви падне щот вече вие страх та гледате да не изпускате вързани бик демек народа
  • 6 Майна

    7 0 Отговор
    ТЕЗИ ГЕРМАНЦИ СЕ ОКАЗВАТ ГОЛЕМИ ОВЦЕ...НЕ ВЯРВАТ , НЕДОВОЛНИ ...НО СЕ ПОДЧИНЯВАТ...ТО ЗАТОВА ХИТЛЕР ГИ ПОВЕДЕ КЪМ....
  • 7 Диверсант

    7 0 Отговор
    Бездетни, не семейни, Гейове и лесбийки трябва да нямат достъп до работа в държавна администрация. Тия немогат да решат личен въпрос, ще решават обществен
  • 8 Българин

    7 0 Отговор
    Меркел е един говорител на Глобалистите. Германците ще искат да избягат от Германия ама няма да ги пуснат.
  • 9 ЛЪЖКИНЯ

    4 0 Отговор
    РЕЗАЦИТЕ МУДЖАХИДИНИ , СА ТИ ПО - ВАЖНИ , ДА ВИ ОПРАВЯТ ЗАСПАЛИЯ АРИЙСКИ ГЕН !
  • 10 Овчар

    1 0 Отговор
    Мислех ,че в Бг сме овце ...номер 1 в Европата ,НО баба Меркел от ГДР и най-вече ,,поданниците и"ме опровергават! ТЪПИ НАЦИСТКИ ШВАБИ!