Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 13:39 5 062 38

Предупреждение: Британският вариант на коронавируса може да помете света!

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • щам

Особено тревожна според учените е мутацията E484K, която възниква на шиповидния протеин на вируса

Предупреждение: Британският вариант на коронавируса може да помете света! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският вариант на коронавируса, наричан "Кент", който беше открит първоначално в едноименното графство, вероятно ще "помете" света и битката с вируса ще продължи поне десетилетие, предаде Ройтерс, позовавайки се на ръководителката на програма за генетично наблюдение.

"Вариантът "Кент" "помете" страната и вероятно ще се разпространи по света", казва Шарън Пийкок, директор на консорциума COVID-19 Джиномикс Ю Кей, предава БТА.

"Ако успеем да овладеем вируса или той сам не мутира и престане да бъде болестотворен, тогава можем да спрем да се тревожим за него. Смятам обаче, мислейки за бъдещето, че с години ще се занимаваме с това, като според мен ще мине поне десетилетие", допълва Пийкок.

Коронавирусът погуби над 2,35 милиона души и преобърна нормалния живот наопаки за милиарди жители на планетата. Няколко нови варианта измежду хиляди обаче породиха сериозни тревоги и опасения, че ваксините ще трябва да бъдат променени и може да се наложи хората да бъдат имунизирани допълнително.

Шарън Пийкок отбелязва, че ваксините досега са ефективни срещу вариантите във Великобритания, но допуска, че мутациите биха могли да "подкопаят" имунизациите.

"Това, което ни тревожи е, че вариантът 1.1.7, който циркулира от известно време и се предава по-лесно, започва да мутира отново. Новите мутации биха могли да повлияят върху начина, по който се справяме с вируса по отношение на имунитета и ефективността на ваксините", казва Пийкок.

Особено тревожна според учените е мутацията E484K, която възниква на шиповидния протеин на вируса. Тя се наблюдава в британския вариант на коронавируса, както и в южноафриканския и бразилския варианти, които също предизвикаха международно безпокойство.

Ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстраЗенека" осигуряват защита срещу основния британския вариант на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още ли вярвате

    46 4 Отговор
    че този вирус е природен?

    Коментиран от #11, #37

  • 2 Пометен свят

    29 14 Отговор
    Чекмеджетооо!! Искаме отговор!

    Коментиран от #13

  • 3 От БАН

    38 5 Отговор
    За първи път виждаме толкова бързи мутации. Това е невъзможно.
  • 4 другарят

    55 8 Отговор
    Ало мисирките спрете бре овци! "Новият вариант на вируса" може да помете, не "света", а главите ви в които и без това няма нищо!

    Коментиран от #10

  • 5 Петьо Петров

    41 5 Отговор
    Идва Армагедон! Ваксините ще ви спасят! Пригответе се поне десетилетие за маски за да мълчите! До следващата масова психоза!

    Преди такива публикации ме ядосваха,вече само разсмиват!

    Коментиран от #36

  • 6 Covid бг

    29 5 Отговор
    Привет от covid 20 covid 21 covid 22 covid 23 covid 24 и така до края на Света!
  • 7 Мангър

    21 1 Отговор
    Всека като изкара Ковида по три пъти няма да има проблеми. А за една част от стадото ще има Game over!
  • 8 Не е доказано

    33 4 Отговор
    Страховита пропаганда,страхувайте се,карантинирайте се,фалирайте,оскотявай те.Искат доброволно да предадем свободата си
  • 9 123

    37 4 Отговор
    Единствения вариант да приключи този цирк е да излезем по площадите и да си върнем нормалния живот.

    Коментиран от #14

  • 10 БКП

    8 35 Отговор

    До коментар #4 от "другарят":

    Ами така де, добре си беше при бай Тошо, слагат ти розовите очила и живееш в рая, ядеш марули с радиация, ама на кой му пука.

    Коментиран от #12, #16

  • 11 rule

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Още ли вярвате":

    Не съм привърженик на теорията на конспирацията, ама явно ще стана! Явно е отвсякъде! Някои, понеже не могат да ликвидират директно цивилизацията ни, я ликвидират коствено, като унищожават не само икономиката ни, а и начина на ни на живот! Не могат да ни унищожат пряко,но могат и правят друго! Спират развитието ни! Искат да ни набутат обратно в пещерата от която сме изпълзели! Искат хората да престанат да бъдат социални същества!
  • 12 Петьо Петров

    38 4 Отговор

    До коментар #10 от "БКП":

    Ех тези опорки:) Ами и марули съм ял и ракията съм си пил и още съм жив. Ама сега ако не умреш от вирус,ще умреш психясал!

    Коментиран от #15

  • 13 куку руку ку

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пометен свят":

    Накрая светът ще помете корона лъжците...
  • 14 БеллаЧао

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    С брадви, вили и мотики в ръце а не с вувузели и знаменца!!!!
  • 15 БКП

    5 18 Отговор

    До коментар #12 от "Петьо Петров":

    Ех тея ДРУГАРЕ, още са живи, ама за тях тогава имаше от чистите салатки, ама на кой му пука

    Коментиран от #17

  • 16 куку руку ку

    23 3 Отговор

    До коментар #10 от "БКП":

    Но не изгаряхме на цяла европа канцерогенните, отровни боклуци. И не ядяхме миришещи на храна Е-та.

    Коментиран от #18, #21, #23, #28

  • 17 Петьо Петров

    19 2 Отговор

    До коментар #15 от "БКП":

    Не съм от тях,ако това намеквате,обикновен човек съм,дори не съм и другар,но това не пречи да виждам обективната истина.
  • 18 БКП

    7 9 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    Само заривахме полята с пестициди, ама тогава кой да знае
  • 19 😂😂😂

    11 0 Отговор
    От къде ги измисляте тези заглавия, празноглавци!? Смях 😂😂😂
  • 20 Наркос

    10 3 Отговор
    Добре го извъртяха китайците. Първо се опитаха с Испания и Италия, но тоя път не се получи номера. Сега минаха на "британски" вариант. Мислещите хора много добре знаем, че това е китайския вирус. Явно само управлението и медиите не са в час , а китайските магазини отварят, рекламират и работят в бг с пълна сила. Те са жизнено важни за шкафа
  • 21 БКП

    6 6 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    Млад си и не помниш Кремиковци, такова безумие нямаше никъде. Караха рудата от пристанища по морето, и през цяла България с дизелови локомотиви до София, и тук се случва кошмара, късметлия си ако издрапаш до пенсия, за въздуха да не говорим

    Коментиран от #24

  • 22 Рошко

    6 0 Отговор
    Веднага да се изолира острова, и напалм
  • 23 Знайко

    8 10 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    Някои помним при бай Тошов какво беше. Имаше заводи, които толкова бяха отровили някои реки на България, че бяха на цвят сини, зелени, кафяви и червени. И в тях нямаше нищо живо нито риба, нито жаби. А салатата беше обилно поръсена с радиация от Чернобил, но го разбрахме със закъснение. И когато го разбрахме ни лъжеха, че нямало страшно. Докато "червената номенклатурата" си купуваха храна без радиация от специални магазини само за тях. Сега не е хубаво, но и при бай Тошо не беще хубаво. Искам за себе си и децата си по-добър живот отколкото сега и отколкото при бай Тошо. Колкото и са се мъчат някои червени чугунени глави няма да го върнат онова време. Просто света вече е друг, Русия не е СССР. Руските комунисти станаха руски олигарси. И банкжвите им сметките им вече не са в рубли, а в долари и евро. Интересува ги не световна революция, а луксозните вили, частни острови и огромни яхти из топлите тропически морета. Руските олигарси искат да са робовладелци като британските лордове и френските графове и въобще не им дреме за българските им лакеи като тебе.

    Коментиран от #25

  • 24 Петьо Петров

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "БКП":

    Затова имаме над 2 млн пенсионери в България,защото умряха заради Бай Тошо,а младите избягаха навън. Той ли е виновен? Те дори не са били родени тогава. Не може да промените паметта на хората,колкото и да се опитвате да промените историята и да промивате мозъците на младите.

    Коментиран от #27

  • 25 Петьо Петров

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Знайко":

    Никой не иска да се връща миналото,а само да не се променя историята.
  • 26 2397

    3 0 Отговор
    Анатоли Стайков Първо ще помете вас!
  • 27 БКП

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Петьо Петров":

    Ако имаш мозък, няма нищо страшно в информацията, страшно е ако я няма или се прикрива .А иначе всеки е свободен да живее където си поиска, ако не си подредиш собственния двор, най-лесното е да се преместиш в подредения двор на съседа
  • 28 Тираджия

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    Нищо не знаеш, какво си ял и какво е било ! Защото няма от къде да го научиш ! Имаше два вестника , една измислена теревизия и едно радио.
  • 29 Просто статистика

    11 2 Отговор
    Испанският грип от 1918-1920 години е отнесъл в гроба между 35 и 45 милиона. И е изчезнал безследно, от самосебе си. Без вакЦини, без световна паника, без затваряния, без намордници. Същото е и с короната - която впрочем е по-малко смъртоносна от грипа. И може са звучи жестоко - да, ще има жертви - но оставете нещата да следват естествения си ход, и тази"пандемия" ще отшуми и щеэя забравим. А с тези тъпи мерки и затваряния единственото, което ще се постигне е хаос в икономиката и пълно оскотяване на хората!

    Коментиран от #30, #34

  • 30 00000014

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Просто статистика":

    А иначе как ще станат зомбита, за да се избият до един милиард?
  • 31 Чичо Тончо

    3 0 Отговор
    В другата статия замислят на гърците двукатен намордник да надянат! По нататък може и памперс! А за нас пак нищо! Годжи и компания що седят, що дремят, що не ни изтипосат и нас с двукатен намордник?! Аз не, че нещо, ама една завист изотвътре ме е заяла?!
  • 32 Фак U

    2 0 Отговор
    Сухуй за вас , продажни драскачи !
  • 33 Грозната Истина

    8 2 Отговор
    Човечеството се полива от самолети с ваксини и вируси в аерозолни частици от много отдавна ! Планетарното правителство ,което е реалния господар на планетата третира населението на земята като овце !Националните правителства като прости оловни войничета им слугуват безропотно !
  • 34 Мангъров

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Просто статистика":

    И тогава са затворили всички молове, фитнеси и ресторанти, международните полети и тир трафика са силно ограничени, дискотеки и концерти по стадиони са отложени
  • 35 Реалистка

    2 0 Отговор
    Според мен на новия щам му липсва благородство. Както знаем благородниците са богати хора...та, може и да спре да е смъртоносен вече, ама... Благородство ще трябва да има!
  • 36 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    А мен все още ме ядосват. Само не знам това чиста глупост ли е, или нечии вредни намерения.
  • 37 дим дудуков

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Още ли вярвате":

    НЪЦКИ,не е природен а силно тунингован и леко пуснат ка точното място в точният момент.Какво ни залъгват и мажат очи.Просто вече не могат да го контролират,не са вярвали,че ще изпуснат юздите.
  • 38 пророк Исай

    1 0 Отговор
    Стига опъвахте ластика КО19 , ще го скъсате и после никой няма да вярва на следващите схеми .