11 Февруари, 2021 15:35 4 978 32

Българите бягат в Занзибар. Наистина ли там няма COVID-19?

  • занзибар-
  • коронавирус-
  • българи-
  • чужбина-
  • пандемия-
  • танзания

За да избягат от пандемията, все повече българи се отправят към Занзибар

Българите бягат в Занзибар. Наистина ли там няма COVID-19? - 1
Снимка: Shutterstock

Остров Занзибар, който е част от източноафриканската държава Танзания, изведнъж се превърна в любима туристическа дестинация. Причината: за влизане в страната дори не се изисква негативен PCR-тест. Още миналата пролет властите отказаха да съобщават официална статистика за болните и починалите от COVID-19. Така туристите остават с впечатлението, че в Танзания коронавирус няма. Към Занзибар се отправят и все повече българи. Директни чартърни полети отлитат от София за острова, а туроператори дори поискаха откриване на изборна секция там, тъй като стотици българи вече имат резервиран полет за началото на април, когато ще се проведат парламентарните избори.

Президентът, молитвите и една заразена папая

Още в началото на пандемията президентът на страната Джон Магуфули отказа да въведе мерки за нейното ограничаване. Той увери 58-милионното население на Танзания, че ситуацията била под контрол и затова нямало да им се наложи да спазват ограничения, каквито бяха въведени в съседните Кения и Уганда. Когато на 16 март 2020 година беше потвърден първият случай на COVID-19 в страната, президентът Магуфули оспори резултата от теста. “Той каза, че средствата за тестване са произведени от западни компании и са програмирани така, че да дават положителни резултати”, разказва за ДВ Табит Якоб от университета в датския Роскиле.

Африканският център за контрол и превенция на заболяванията не откри грешки при тестването в Танзания. Но това не попречи на президента Магуфули да заяви, че тайно бил изпратил няколко проби в националната лаборатория, а резултатът бил, че папая, пъдпъдък и коза се окзали с положителни проби. През май 2020 пък обясни, че Танзания била победила коронавируса с молитви. Паралелно с това източноафриканската държава залага на лечението с традиционни билки.

Има ли коронавирус в Танзания?

От декември насам обаче страхът в страната расте. Все повече хора умират в резултат от заболяване, наричано “остра пневмония”. В края на януари от вируса се разболя и вицепрезидентът Сейф Шариф Хамад. Съпругата му и негови приближени също се оказаха заразени. Признанието за неговото заболяване шокира обществеността в страната, която последно е публикувала статистика за разпространението на COVID-19 през април 2020 година.

“Нещата не се развиват добре”, казва Муса Муса от североизточния град Аруша. “Правителството не казва открито каква е ситуацията с коронавируса в Танзания. Затова се чудим дали при нас има вирус или не. Миналата седмица здравният министър ни каза да ползваме традиционните методи за защита. А преди няколко седмици президентът съобщи, че някакви хора били донесли коронавирус в страната”, допълва мъжът. Два случая на южноафриканския щам на вируса, за който се смята, че е по-силно заразен, бяха потвърдени през януари при датчани, връщащи се с полет от Танзания. Междувременно Танзанийската католическа църква се изправи срещу мълчанието на политиката и призова последователите си да се пазят. “Нашата държава не е остров. Имаме всяко основание да предприемем мерки и да се молим на Бог да преминем безболезнено през тази пандемия”, гласи писмо, адресирано до архиепископите в страната.

Заплаха за целия континент

Според преценката на Африканския център за контрол на заболяванията, отказът на Танзания да съдейства в борбата срещу пандемията може да застраши целия континент. “Наистина не знаем как ще се развие пандемията от COVID-19. Този вирус няма граници”, заяви директорът на организацията Джон Нкенгасон и призова правителството на Магуфули да преосмисли политиката си в пандемията. “Той отрече пандемията още преди тя да беше достигнала Танзания”, казва датският анализатор Табит Якоб и добавя: “Всички новини за проблемите около ваксините сега само ще подсилят скептицизма му.” През февруари Световната здравна организация обяви, че планира да достави в Африка около 90 милиона ваксини срещу COVID-19. Две държави - Танзания и Бурунди, бяха изключени от програмата. Потвърдените случаи на зараза с коронавируса в Африка вече надхвърлят 3,5 милиона. Жертвите на COVID-19 са около 90 000.

Автор: Криспин Муакидеу


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    68 10 Отговор
    Българите бягат от бойко, а не от ковид.

    Коментиран от #4

  • 2 Бай Ставри

    31 2 Отговор
    Някой знае ли какъв е стандарта за живот там? Бих заминал,ако е сравнително нисък.

    Коментиран от #12

  • 3 НЕ Е ПРОБЛЕМ ОТИВАНЕТО

    13 1 Отговор
    И В ИНДИЯ МИЗЕРИЯТА МРЪСОТИЯТА ТЕ ЗАОБИКАЛЯТ
  • 4 Гаргамел

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    При теб нито изкуствен, нито естествен ;)

    Коментиран от #5

  • 5 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гаргамел":

    Ти завиждаш ли?
  • 6 324

    21 2 Отговор
    До гуша ми идва от бомбастични заглавия! Колко бе разкапващо се зеле са много българите бягащи в Занзибар? Сигурна съм, че поимено могат да се изброят. Бре, не сме забогатели толкова по времето на лоената топка.
  • 7 Голям Слон

    29 6 Отговор
    И правилно правят.. Не туристите, управниците в Занзибар. Подлудиха хората с мнимата пандемия. Някога никой не съобщаваше за починалите от грип и с какви усложнения. Сега човек да тръцне в Нова Зеландия и до България е дошло на минутата. Не миризмата, звукът! Отзвукът по-скоро. Но тенденцията вече е ясна на повечето хора с мисъл в главата: ще има вируси, те ще пораждат първо епидемии, после пандемии. Следват затваряния, ваксинации, ограничения. И ако не искаш да слушаш новото лоби - ще си стоиш вкъщи.

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    23 2 Отговор
    Мой роднина заминава в началото на март за това място, ще чакам истината от него, а не от дойчето, то не ми вдъхва доверие!
  • 9 Пловдив

    32 0 Отговор
    Значи, политиците в Танзания са по-умни, от нашите... така излиза...
  • 10 Гост

    2 13 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Бате паси си там тревичка и не се опитвай са мислиш

    Коментиран от #13

  • 11 занзан

    18 1 Отговор
    Това е вярно там няма цирк.Аз си обучвам с девойка от там и в края на годината ще ходя да живея там за няколко месеца.
  • 12 8888

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Ставри":

    значи там можеш да се оправиш с 300-400 евро на месец.
  • 13 Голям Слон

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    :-) Тревичката я оставям за теб. Не съм веган, не съм бил, няма и да бъда. Мисленето ще запазя за себе си. На теб очевидно не ти е нито приоритетно, нито ти е силна страна.
  • 14 НОЩ

    15 0 Отговор
    Балъци, Абе направете си НОЩ за да цоцате кинти бе загубеняци
  • 15 ха а

    27 2 Отговор
    Ковид има само в главите на зомбита и психопати.
  • 16 пешо

    1 0 Отговор
    сега ли
  • 17 от село

    8 1 Отговор
    Дадаа..баба Славка комшийката оня ден отиде.Зе пенсията и отиде ..вика даскал съм била 48години,амам от ковид и замина.Баба Дюля и тя заминава удругиден..йеф ти занзи,кеф ти бар
  • 18 Лайка

    16 1 Отговор
    Пак Дойче Веле пише простотия. Знаем че стават резил с всички статии и подкрепят Хунтата в нас все още. Едно време бяхте за пример с новини!!! Сега сте като българския Пик и Блиц. Срамота ....
  • 19 123

    13 0 Отговор
    Кой бяга бе Дойче измамници?
  • 20 Гургулю Гургулюев Гургутов

    6 0 Отговор
    Аре бе глейте ко е яко тука.Къв Зарзават, ква Тасмания.Там само слънце и бацили, тука яки тулупки и зайчарници.Ко не му аресвате, не ви рАзбирам.
  • 21 а де

    6 3 Отговор
    Магуфулу досуш като Мангъра
  • 22 Да да

    7 0 Отговор
    Дойчо си плачат за затваряне от години. Превърнахте се в платена шарена медия и това и голям срам за вас! Ние българите все пак не сме толкова прост народ, и знаем какво става.
  • 23 Аз40🏴‍☠️

    5 1 Отговор
    Дойчевеле гонят вещици. Яд ги е, че никой не иска да се вакса с отровите.
  • 24 Гражданин

    14 1 Отговор
    Отиват тия, които парите не ги бъркат. Най често това са крадци на прехода. Или такива по млади, произхождащи от крадливи фамилии.

    Коментиран от #26

  • 25 Качо цигането

    5 0 Отговор
    където стъпне Българин , там трева не никне , и тази хубава държавица ще я заразите и окрадете
  • 26 Харизан

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гражданин":

    браво за коментара брат ,много си прав и точен
  • 27 занзиБарец

    4 0 Отговор
    Вчера се върнахме от там. Скука. Само плажове, палми, песни , танци, пиене ,сех. Там направо е безплатно. Даже дават на д*билите и пари.
  • 28 Дойче Зеле

    0 4 Отговор
    са се объркали. Племето масово бяга към Русия, защото племето е русофилистично.
  • 29 Верно е

    1 4 Отговор
    По улиците единствените бели хора са некакakви дето ходели насам натам и и се дyмкали по гърдите и нагло викали „Бyлгap,бyлгap"😠
  • 30 Кси

    0 0 Отговор
    То, понеже сме много зле от управленията на Борисов, преди него що не тичаха насам-натам, ааа
  • 31 6489

    2 0 Отговор
    Българите бягат от ограниченията , а не от вируси . Свободата Санчо СВОБОДАТА !!!!!!!!!!!
  • 32 миро

    0 0 Отговор
    стага с тази медийна пандемия.в танзания е свободата от сзо и лъжливите информации.