Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 15:17 1 536 8

Европа е уязвима, предупреди СЗО

  • сзо-
  • европа-
  • уязвима-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • мерки-
  • ес

В момента има много тънка граница между надеждата за ваксина и лъжливото чувство за сигурност

Европа е уязвима, предупреди СЗО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въпреки тенденцията към спад в броя на новозаразените, повечето европейски страни остават уязвими от COVID-19, заяви европейският клон на СЗО, цитиран от Франс прес. "Огромното мнозинство от европейските страни остават уязвими", заяви директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге на пресконференция, предаде БТА.

"Ако не спрем заразяването сега, очакваните ползи от ваксинациите в борбата срещу тази пандемия може и да не са осезаеми", настоя той. "В момента има много тънка граница между надеждата за ваксина и лъжливото чувство за сигурност", добави Клуге. В общо 53-те страни от европейския регион по класификацията на СЗО (включваща редица страни от Централна Азия), броят на новозаразените все още надхвърля един милион седмично, но тази бройка бележи спад от четири седмици, а броят на смъртните случаи също намалява от две седмици, показват данни за организацията. Броят на инжектираните дози ваксина в региона стана 41 милиона и вече надхвърля броя на заразени от началото на пандемията - 36 милиона души.

Данните на СЗО обаче показват, че само 1,5 процент от населението на 29 европейски страни е било ваксинирано. В ЕС 2,9 процента от населението са получили поне една доза по сметки на АФП към днешна дата. Най-малко 5,83 милиона души са получили и втората доза, което прави 1,3 процент от населението. СЗО повтори, че е важно достъпът до ваксинация да е равнопоставен, независимо колко богата е дадена страна. "Неравнопоставеният достъп до ваксините може да се обърне срещу нас. Колкото повече се задържа вирусът, толкова повече нараства рискът от опасни мутации", каза Клуге.

В целия регион 38 страни са регистрирали заразени с новия британски щам, а 19 страни - от южноафриканския щам. Клуге също обяви, че СЗО съвместно с ЕС е задействала програма за 40 милиона евро за доставка на ваксини срещу COVID-19 в шест бивши съветски републики, предаде Асошиейтед прес. Страните са Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Украйна и Молдова. Тази програма допълва вече съществуващата програма на ЕС и програмата КОВАКС на СЗО за доставка на ваксини във всички нуждаещи се страни, били те богати или бедни, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосиффф

    16 0 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА BioNTech И ОТКРИВАТЕЛ НА ВАКСИНАТА ЗАЯВЯВА ,ЧЕ НЯМАЛ ДА СЕ ВАКСИНИРА ПОНЕЖЕ ИМАЛО ПРИОРИТЕТНИ ГРУПИ НА КОИТО НЕ БИЛО РАЗРЕШЕНО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ- Е И ЗАЩО ?!

    Коментиран от #7

  • 2 Сибирски сняг

    8 1 Отговор
    Европа е гола вода..
  • 3 К 1929

    12 1 Отговор
    Притеснителното е, че корона истерията ще формира общества, в които обединението ще е престъпление, а тълпите-считани за прокажени.С други думи, тълпата трябва да бъде разпръсната, за да се отслабят силите й.
  • 4 I'm not a robot

    9 0 Отговор
    Обществото е изнервено, но и разделено.Едни са на страната на забраните, други искат свобода и работа. И противопоставянето е очевидно.От ООН обаче предупредиха за израждащи се мерки в откровена диктатура в редица държави, потъпкване на основни човешки права.
  • 5 Гост

    13 0 Отговор
    СЗО( сатанинска злодейска организация), намекна на правителствата от ЕС, че трябва да продължат с терора към гражданите, който се изисква от господарите им към пътя на световно господство, като това са само началните мерки.
    Предвидили са от ОЧЗ(господарите)такива мерки, че книгата на Оруел 1984г. ще изглежда като рай предвид на приготвения ад.
  • 6 1234

    8 0 Отговор
    Някой умен, беше казал "разделяй и владей"
    Делят ни на бедни/богати, за мери/против, черни/бели , за ел. коли/против...
  • 7 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йосиффф":

    Щото за него няма да има бе, вода гази-жадно ходи! Що е то ? Създател на ваксина.
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Световната Зомби Организация, на чело с Гейтс и терориста Тедрос.