Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 18:16 2 200 20

Ваксината на „Пфайзер“ е ефективна и срещу мутациите

  • пфайзер-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мутации

Положителни новини на фона на започналата ваксинация

Ваксината на „Пфайзер“ е ефективна и срещу мутациите - 1
Снимка: Shutterstock

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е ефективна и срещу новите варианти на коронавируса, които бяха открити в Кент и Южна Африка, сочи ново изследване на имунния отговор. Хората, които са получили и двете дози от препарата, имат силна реакция на имунните Т-клетки, които предпазват от разболяване, предаде bTV.

Макар предишни изследвания да показаха, че антителата от ваксината са ефективни в по-ниска степен срещу новите варианти, това е тествано върху „създадени“ вируси, а не такива, изолирани от истински пациенти. При предишните проучвания също така не е разглеждана защитата, която предоставят Т-клетките. Професорът по вирусология Уилям Джеймс от университета „Оксфорд“ и неговите колеги използвали кръвни проби от хора, които са се възстановили от коронавируса, както и от здравни лица, получили една или две дози от ваксината на „Пфайзер“. За проучването са използвани също изолираните мутации В117 и В1.351, които са характерни за вариантите от Кент и Южна Африка.

Използван е също така вариант от по-старите, който е циркулирал през изминалата година. Антитела и Т-клетки били подложени на тестове, за да се провери как се справят с новите мутации. Проучването установява, че – наистина – антителата сами по себе си не достатъчно ефективни срещу новите варианти. При варианта от Кент антителата имали по-ниска защита, докато вариантът от Южна Африка въобще не се повлиял. В същото време, обаче, учените наблюдавали силна реакция при Т-клетките срещу всички налични варианти на коронавируса и то само след първата доза ваксина.

Учените посочват, че тези открития не означават, че не е възможно да се разболеем от коронавирусните варианти след ваксинация. Но въпреки това Т-клетките успяват да разпознаят различните части на шиповидния протеин дори при измененията. От „Оксфорд“ посочват още, че дори при първа доза от ваксината на „Пфайзер“ реакцията на Т-клетките е доста висока. Проучването хвърля светлина и върху друг неясен проблем – дали преболедувалите хора могат да се заразят отново от другите варианти на коронавирус. Активността на Т-клетки е засечена при всички – и тези с ваксина, и тези без, но при антителата има съществени разлики в действието. Дори при хората с високи нива на антитела е можело да измери известно неутрализиране на варианта от Южна Африка, но при тези с ниски нива – почти никакво. Учените посочват, че това е доказателство защо дори преболедувалите трябва да се ваксинират.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асфалт и ваксина

    19 4 Отговор
    Не стават за ядене..
  • 2 НАЙ _ДОБРЕ ДА ДОЙДЕ

    11 3 Отговор
    ВАКСИНАТА
  • 3 нашия

    8 3 Отговор
    а моята ваксина не е ефикасна срещу нищо....само си боцкам
  • 4 Чекмеджан

    21 3 Отговор
    Браво!...Бийте си по три!....По-сигурно е някак!
  • 5 Хмм

    14 2 Отговор
    Сериозно
  • 6 Да ! Те не възпрепатства !

    14 2 Отговор
    Напротив - помага им ! Мутациите не са под заплаха !
  • 7 Каспичан

    17 3 Отговор
    Е , какво да кажат - че не върши работа ? Че кой ще я ползва тогава ?

    На другия полюс са Венецуела и още няколко бедни държави които успяха да създадат лекарства за борба с вируса - но за тях нищо не се чува. Нали няма мощни фармацевтични гиганти които да стоят зад тях .
  • 8 Колбасо от Батановци

    3 1 Отговор
    Искам да се васинирам тука и сега със шпайзера.
  • 9 123

    14 2 Отговор
    Ваксината е приготвена преди мутациите. Това не е ваксина а някаква отрова.
  • 10 И срещу

    13 1 Отговор
    запек , и срещу диария !
  • 11 Тъй

    14 2 Отговор
    Ефикасна срещу инсулти, инфаркти, сезонни грипове, ишиас, ломбаго, импотентност, косопад, защитава от кърлежи, бълхи, псориазис, старческо слабоумие, малокръвие, кокоши трън, младежки пъпки, суха кожа, напукани пети, мдаа.

    Коментиран от #13

  • 12 любител

    13 1 Отговор
    кога стана ефективна когато нашите малоумници я поръчаха.а че не е за хора над 65г. или те са лош материал според боко тиквата.
  • 13 любител

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тъй":

    по важно е да е ефикасна срещу гербери те са най унищожителния вирус.
  • 14 пфизераналеки

    9 3 Отговор
    Оксфорд- Астрата, Пфизер навързани като свински черва.

    В Израел дето хората се ваксинираха най- много с Пфизера, се увеличава броя на заразените.
    По миналата седмица сенатор на демократите в САЩ ваксиниран януари с Пфизера, пак се зарази с Ковид и т.н.

    Пробутват ни корпоративни оборотни партенки гарнирани с грандиозното " професор на оксфорд". Този професор от Оксфорд може да си дава квито иска мнения и изследвания по РЕП медиите- бтв, нова, ббс, снн.
    Ама няма публикация в нито едно сериозно мед.- научно списание или цитирано такова( Лансет, Нейтчър) за мнението на " изследването на щама на щама" на пфизер- професора на оксфорд..

    Коментиран от #18

  • 15 Факт

    0 0 Отговор
    Затова с нея ваксинират евреите а за нас Астра Зенека!
  • 16 бтвимунология

    5 0 Отговор
    РЕП- аджийска Пфизер ваксина рекламирана основно от РЕП- аджийски журналист всичколози, хирург и министър на здравееопазването, дето имунологията са я учили съкратено, колкото и фелдшерите в 1 семестър в курса по микробиология.

    В нито едно сериозно научно- медицинско списание няма публикация все още за ефективността на Пфизера, Астрата.
    Само журналистически писаници и реклама по ТВ.

    Та смело може да се твърди, че Пфизера и Астрата лекуват не само Коковид, но и:
    коклюш, кокоши трън, циреи, натъртване, черна магия, уроки, вуду магия и техните щамове.

    Това разбрах от публикацията на бтв и техните светила в имунологията Ани Салич и Юксел Кадриев.
  • 17 МИТ

    1 0 Отговор
    А КАКВА Е РУСКАТА СПУТИНК В......
  • 18 туйонуй

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "пфизераналеки":

    Има статия в Nature от преди седмица за успеха на ваксината в Израел. Или се си успал и не си я видял, или просто не можеш да четеш.
  • 19 факт

    0 0 Отговор
    сам ако не си похвалиш магарето, то кой ще го похвали!?
  • 20 филип ейджи

    0 0 Отговор
    става въпрос за много,много пари!