Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 08:34 3 421 38

Заев: Вучич лично ни достави ваксини от братска Сърбия

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • александър вучич-
  • сърбия-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия

Заев посочи, че отношенията със Сърбия и Албания са пример за сътрудничество

Заев: Вучич лично ни достави ваксини от братска Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първата пратка ваксини Pfizer, дарение от Република Сърбия, пристигна вчера на граничния пункт Табановце, съобщиха македонските медии, цитирани от БГНЕС. Първите 4800 от планираните 8000 ваксини срещу COVID-19 бяха предадени на премиера Зоран Заев лично от сръбския президент Александър Вучич.

Доставката на ваксини от Сърбия трябваше да се случи преди няколко дни, но беше отложена поради технически причини, поради хармонизирането на техническата документация. Става въпрос за общо 8000 ваксини на Pfizer, които Сърбия дава на РС Македония. В допълнение към тази пратка от Китай се очаква да бъдат доставени 200 000 дози ваксини, за които в понеделник е подписано споразумение. До събота над 40 000 граждани на РС Македония изразиха интерес към ваксинирането чрез онлайн приложението. Министерството на здравеопазването информира, че 12 652 души са се регистрирали за ваксинация чрез личните лекари.

Според плана на компетентните институции в първата група за ваксинация са здравните работници и хората над 70 години. Премиерът Зоран Заев оцени получаването на ваксини от Сърбия като “акт на голяма солидарност, приятелство и първа помощ от братския сръбски народ към македонския народ”. “Инициативата е на президента Вучич, с когото поддържаме редовна комуникация и искам да благодаря на него и на премиера Бърнабич и на всички хора, които са работили през всички тези дни”, каза Заев. Това, добави той, е първата пратка, а тези дни ще пристигнат и останалите ваксини.

“Много е важно, че първите ваксини у нас дойдоха тъкмо от братска и приятелска Сърбия и те ще обхващат всички здравни специалисти – лекари, медицински сестри и всички, които работят в COVID-центрове в цялата страна”, каза премиерът. Той подчерта, че границите със Сърбия са отворени поради инициативата, която съществува в Западните Балкани за увеличаване и развитие на регионалното сътрудничество, наричано от някои ​​”мини Шенген”. “Както и да го наричат, това е израз на приятелство и сътрудничество. На 24 февруари ще подпишем споразумения и меморандуми с президента Вучич и премиера Еди Рама в няколко области на взаимопомощ. Сътрудничеството ни се разраства и македонският и сръбският народ трябва да знаят това, защото работим, за да бъде по-добре и за двете нации”, каза Заев.

“Коронакризата ще продължи дълго и всички трябва да си помагат – и в Сараево, и в Подгорица, и в Прищина, и ние нямаме проблем с това. Помощ от Европейския съюз също ще дойде по-късно, но ние можем да си помогнем едни на други”, каза от своя страна сръбският президент Александър Вучич. Премиерът Заев посочи, че отношенията със Сърбия и Албания са пример за сътрудничество. “Искаме да покажем много повече от постигнатото до момента. Вратите са отворени за Косово и БиХ и Черна гора и аз вярвам, че те ще се присъединят към тази инициатива много скоро, защото тя носи само добро и ползи за хората. Очакваме Европейският съюз да изпрати ваксините в знак на солидарност много скоро. Комисар Вархели обяви 70 милиона евро помощ, а причините за нея са липсата на ваксини”, каза Заев. При такава липса на количества, подчерта той, сръбският народ отделя от своите ваксини и ги дава на македонския народ. “Това е сериозно послание за братство и приятелство, което нашият народ със сигурност ще оцени”, подчерта Заев.

“Ние сме малка страна и заедно с всички страни от Западните Балкани положихме усилия и постигнахме споразумение с “Pfizer” и “Sinofarm” от Китай. В края на седмицата очакваме в нашата страна да пристигнат ваксини от Китай “, каза Заев в отговор на въпрос. “Почти 2 милиона ваксини вече са пристигнали в Сърбия, утре ще получим още 41 000 ваксини на Pfizer и след няколко дни очакваме да пристигнат първите 150 000 от ваксината на Astra Zeneka. Това изискваше месеци преговори и не беше лесно. Готови сме да помогнем на другите в региона,” каза Вучич. Той подчерта, че Сърбия има отлични отношения с македонската страна и добави, че счита за свой дълг да ѝ помогнат при имунизацията срещу COVID-19. “Поздравявам братския македонски народ за началото на имунизацията и пожелавам много здраве на всички граждани”, каза Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    31 2 Отговор
    Моята ваксина я дарявам на Заев.
  • 2 Бат Бойко крадеца на ток

    15 4 Отговор
    И аз ще доставя лично с джипката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 панагюрец

    24 4 Отговор
    Да, ама ние им даваме паспорти! Да живее вмро и агент И!
  • 6 Да затворим

    19 1 Отговор
    Границата и да правят каквото искат
  • 7 Ахахах

    38 3 Отговор
    Егати наглия мЪкедонец. Когато нашите ваксини, поръчани и заделени за България се преразпределят за СМ е едно нищо, а едно смешни 8к ваксинки са им подарени това вече е незнам си ккво. Да си сърбеят и да чакат Сърбия да ги приеме в ЕС. Айдеее в канала.

    Коментиран от #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха

    35 4 Отговор
    Ние им подарихме 20 000, а този мълчи като бит заек !
    Заев е долен антибългарин. Крайно време е да се спрат всякакви преговори с този измислен ....
    Вече 160 000 македонци са доказали, че са етнически българи !!!
    След 30 години преговори, ще са около 2 милиона. И още толкова албаци. Ни един македонец и около 20 000 сърби.

    Коментиран от #12, #15, #20, #21

  • 10 Б.Б.

    6 1 Отговор
    Аз малко ли ви ваксинирах бе
  • 11 Взаимопомощ

    18 0 Отговор
    по СРМ: Вие ще ни давате ваксини, оръдия, танкове и т.н., а пък ние ще ви пренапишем историята.
  • 12 кичево

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    братле ,ние само обещахме а не сме давале!
  • 13 БЕНОВСКА ЛАПА

    7 13 Отговор
    Е ЗА ТОВА БЪЛГАРИТЕ СМЕ МЪРШИТЕ НА СВЕТА - НИКОЙ НЕ НИ БРОИ ЗА ХОРА И С ПРАВО
  • 14 Аз40🏴‍☠️

    2 1 Отговор
    Предстоящата криза от задлъжняването към Култа ще е по-страшна от фалшивата пандемия.
  • 15 ГУЖУ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    това твоето по рождение ли е или много са те били по кратуната вашите
  • 16 Рико

    9 2 Отговор
    Докато Вучич носи ваксини на македонците, вучевица да прави кафе на албанците. Така се прави балканска политика, кво разбираме ние.
  • 17 DonCorleone

    6 1 Отговор
    Лично самият BATMAN,е подарил сите ваксини за гр.Прилеп!!
  • 18 1234

    6 6 Отговор
    В Сърбия са пристигнали 2 милиона ваксини. В България колко?
  • 19 Брадвата

    6 7 Отговор
    Положението е такова, каквото е. Ако имахме икономика, добър начин на живот, изобщо бъдеще, и нямахме тотално корумпирано управление, можеше и да ни уважават. Сега сме отрепките на Европа и макетата го знаят, и напълно се възползват от това. Скоро ще бъдем история, защо да ни уважават?

    Коментиран от #33

  • 20 Другия с коня

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Тези не са мръднали нито сантиметър от 1944 та..."Да живее Братския .......народ,Интернационала и Дружбата между Народите до победата над Капитализъма чрез Световната Революция".....Направо да се разплачеш от Умиление......Венсеремус,таварищи....С такива Братски народи за какво им е Европейски съюз да им се чудиш на Макета....
  • 21 ЛЛЛ

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    А дали изобщо сме им дали нещо или всичко е пак приказки? Тези обаче ще си останат отр@пки

    Коментиран от #22

  • 22 Рико

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "ЛЛЛ":

    Когато бяхме най-зле им дадохме 20 млн щ.д.(тогава за нас това бяха други пари,сравнено с днес). Вярно не бяха милиарди и бяхя заем, но помощ навреме е два пъти помощ.
  • 23 ЛЛЛ

    5 0 Отговор
    Така казаха, ама защо ли напоследък не вярвам на нищо казано. Не оспорвам а се съмнявам само
  • 24 СЪРБОФИЛ

    9 2 Отговор
    СЪРБОФИЛИЯТА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА В МАКЕДОНИЯ ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е НАДУПЕНА СТРАНА И НЯМА СМЕЛОСТ ЗА ВЪНШНА ПОЛИТИКА С ТАКИВА ПЛАЗМОДИИ КОИТО 32 ГОДИНИ ГРАБЯТ.
  • 25 Перо

    7 0 Отговор
    И на кой му дреме,как Заев се снабдява с ваксини? Понеже е много умен ще търси от сто места,на парче партиди и до като се прави на праведен и потърпевш,много неща ще изпусне от ЕС.
  • 26 Перо

    7 0 Отговор
    Македонистите от РСВ са като воловете! Вола рие,то на врата му пада!
  • 27 Го4о

    11 1 Отговор
    БЮРМ вече на практика е "скъсала" с евро-присъединяването! Така, че можем да използваме старото им име.
  • 28 ДжафДжаф

    4 1 Отговор
    Абе да карат целата Астра в Македония! То и без друго кат гледам тука нема много мераклии за ваксиниране, особено с Астрата! Даже в добавка можем да им подарим и Ева Майдел! Дето се вика, да си имат и пакетата евро министър в EU-то!
  • 29 7777

    5 1 Отговор
    За маке само миша отрова
  • 30 Кси

    1 0 Отговор
    Е, как, поддържаш връзка нон- стоп със сърбите, набиват ти обръчите, един ден едно говориш, друг друго, те ви управляват, ами да ви дадат и те нещо
  • 31 Кси

    4 0 Отговор
    Е как, лично ами, той затова ги дава, имали са бол ваксини, дали са ви, ама то защото изпълнявате, послушни сте, я как въведох сръбски език, вместо английски, вмест да се европеизирате, пак в югокочината, въпрос на избор
  • 32 Бойко член на БКП и президент

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ахахах":

    Не си въобразявайте,че Бойко ще им хапиза ей така ваксини,той чака пари от Европа, да купих си още не регистрираните ваксини, Астра Зенека, там е силен ,Гербаджииска евро депутатка манекенката Ева Майдел, дъщеря на изпълнителната директорка за България на Астра Зенека,тогава ще им пробута най евтината и неефективна ваксина с която ще ваксинират 2,5 милиона българи,далавера от всякъде.
  • 33 Бойко член на БКП

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Брадвата":

    С комунисти начело се случват такива неща,Доган принуди Симеончо да назначи Боко за гл секретар на МВР с Първанката го произведоха Генерал, подготвиха си,власта за години напред, Царска Бистрица си е подариха на Симеончо и наследници.Ваксини ли? Кой да се ваксинира при тази анти пропагандна кампания, лъжи и спекулации, колкото повече хора прекарат болестта, толкова по малко ваксини, някой може ли са каже има ли прозрачност и регистър, не квота му падне та устата, на него и на министрите.
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Зайо почна нещо да се бъзика със "стария кокъл"....Май ще има "стани-легни"?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мечти

    1 0 Отговор
    Де да можеше Вучич да достави и малко история на СРМ ... Това е важното, щото иначи ни нема...
  • 37 Simvola

    1 0 Отговор
    Вучич да им даде и един Цар като им дава ваксините а Северна Македония да остави на мира нашия Цар Симеон
  • 38 МЗ на РБ

    2 0 Отговор
    Зайо, защо ти са повече ваксини? Сергия ли ще отваряш? Вучич ти достави 8000 ваксини - колкото са "македонците" в РСМ. За българите ние ще се погрижим. Плюс това те имат български паспорти и могат да си ги получат лично от която точка на ЕС желаят (за тях и за техните семейства).