Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 09:10 8 828 82

4 загадъчни жертви на руската ваксина, десетки са изчезнали

  • руска ваксина-
  • спутник v-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • изпитания-
  • жертви

Експертите продължават да посочват пропуски и несъответствия, будещи недоверие

4 загадъчни жертви на руската ваксина, десетки са изчезнали - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В статията на екипа, който стои зад руската ваксина срещу COVID-19, публикувана в сп. Lancet, се казва, че ефективността на препарата "Спутник V" срещу коронавируса е 91.6%. Публикацията съдържа междинни данни от третата фаза на изпитанията на ваксината, предаде News.bg. В научната общност обаче има сериозни съмнения относно коректността на представената информация, посочва германското издание Der Spiegel (Шпигел).

Руската страна се надяваше публикацията в най-престижното медицински списание Lancet да подобри репутацията на ваксината, но експертите продължават да посочват пропуски и несъответствия, будещи недоверие. Още през септември около 40 специалисти, начело с известния молекулярен биолог Енрико Бучи, който оглавява института по научна етика Resis, зададоха множество въпроси за руската ваксина, на които досега няма отговор. Решението на руското правителство да регистрира ваксината за употреба, преди да са завършени трите фази на клинични изпитания, при всички случаи е неприемливо, посочва Бучи.

Институтът Resis анализира данните, съдържащи се и в новата публикация в The Lancet, и посочва редица моменти, които предизвикват съмнения. На първо място експертите посочват липсата на прозрачност. Както световната научна общност, така и тази в Русия няма достъп до данните от процеса на разработване на препарата. Единственият отговор, който учените получиха от руската страна на въпросите си, гласеше: "Департаментът по сигурността ще разгледа запитванията". По думите на Бучи, подобно поведение е възмутително.

По време на третата фаза от изпитанията на "Спутник V" са налице данни за четирима починали, но само за двама от тях са посочени детайли, посочват още от института. Наред с това има разминавания в данните за броя на участниците в клиничните изпитания. В The Lancet са споменати две различни числа - на едно място се твърди, че участниците са 21 977, на друго - 21 862. Въпроси пораждат и данните за ефективността. При 15% от участниците в плацебо групата, на които не е инжектирана ваксина, са се появили антитела на 42-ия ден от изпитанията. Вероятно те са се заразили с коронавируса и прекарали инфекцията безсимптомно, но остава неясно дали този фактор е отчетен при изчисленията.

Не е ясно също защо броят на хората във "ваксинираната група" е доста по-голям по време на междинните изпитания, отколкото в окончателния доклад, публикуван в The Lancet, отбелязват учените. Същевременно в статията постоянно се променя количеството хората, които са се заразили, въпреки че са били ваксинирани със "Спутник V". В "резултатите" се казва, че след 21 дни само при 16 от около 15 хиляди участници е установен коронавирус. В друг раздел на доклада се казва, че случаите COVID-19 в същата група са 61 към 20-ия ден.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужасонн

    31 8 Отговор
    Пахахахахахаха
  • 2 гага

    49 67 Отговор
    S-putnik....направо ми звучи като ПЪТНИК
  • 3 фон дер Лайнен

    93 16 Отговор
    Руската и китайската не стават купувайте от нас че нещо двг умре и от там спад в продажбата на коли.А тряя си избием пароте отнякъде.
  • 4 Вирус

    109 19 Отговор
    Дер Шпигел, Дойче зеле, една печатница ги работи.
  • 5 гага

    103 12 Отговор
    Аз не прочетох никъде за десетки "изчечнали"?????

    Коментиран от #10

  • 6 Ланцет

    102 11 Отговор
    Има ли статии и за другите ваксини, щото там има много повече смъртни случаи?
  • 7 Мауро

    102 9 Отговор
    То пък сякаш за разработката на BioNTech-Pfizer или Астра Зенека - има пълни данни и прозрачност при разработката. Конкуренцията е жестока. Да не говорим колко починали има след ваксинирането с BioNTech-Pfizer .
    Дори Китай официално повдигна въпроса за спирането на тая ваксина.
  • 8 От спутник

    17 65 Отговор
    От спутника всеки получава по един Путник само
  • 9 ***

    71 7 Отговор
    Глупости на търкалета!
  • 10 охобохо

    54 3 Отговор

    До коментар #5 от "гага":

    десетките изчезнали са възкръснали

    Коментиран от #27

  • 11 Да попитам

    71 7 Отговор
    Тази статия д-р Кунчев ли я написа или генерал, доцент,доктор Мутафчийски
  • 12 Рико

    14 65 Отговор
    Патология било, когато разбираш ,че отсрещната страна знае че лъжеш,ти пак да си лъжеш. Няма нещо идващо от руска страна което да не е лъжа. Дори да няма нужда от лъжи ,те пак си лъжат. Патология.

    Коментиран от #43

  • 13 Аз40🏴‍☠️

    30 4 Отговор
    В сайта на Гамалея си пише за ваксината, че са нужни повече тестове. Точно като за другите ваксини. И не пишат, какво друго има вътре освен 2та аденовируса. Просто си отнема много години за установяването на вредите от ваксините, а съответно с течение на обстоятелствата (контролирани) се нормализират "страничните" реакции. За да бъдат пробутани на овчелюдието от люлка до гроб.
  • 14 IVAN 1

    54 7 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ ЗЛОБА С ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ/ БЯХ ТАМ НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА НЕ СЕЙТЕ ОМРАЗА КОВИД 19 Е ПОЛИТИКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ХАУС В СВЕТА В ДАВОС ОПРЕДЕЛИХА КОЙ ЩЕ ЖИВЕЕ И КОЙ ЩЕ УМРЕ ТОЧНО И ЯСНО СВЕТОВНА ИЗМАМА ИСКАМЕ СИ НАШИЯ ГРИП

    Коментиран от #49

  • 15 37888

    15 0 Отговор
    Колко ток на час харчи?
  • 16 Behemoth

    54 5 Отговор
    Б.аси ваксината направо анихилира хора....ама как ги измисляте тия заглавия бе...а Шпигел търси под вола теле....да го търси под яловата крава...там е..
  • 17 Хахаха

    46 3 Отговор
    Хора, те не Ви уважават, но поне Вие уважавайте себе си! Не сте кошчета за боклукчийските им сензации. Алчни и безскруполни хора готови на най гнусните инсинуации за да не загубят парите си.

    Коментиран от #63

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Миризлив пор

    49 1 Отговор
    Най-опасното в случая са фалшивите новини. Не съм експерт, но един масов убиец може да убие 50-100 човека и ще бъде съден, един "журналист" взел пари и публикувал определени данни може да застраши и убие хиляди! Възхвалявайки нещо неработещо или всявайки съмнение и отрицание към нещо вършейки работа. После само ще реве че са му ограничили свободата на словото а той просто се е объркал.
  • 20 Верно ли

    46 6 Отговор
    Както казах Mother Russia rulzzz!!! От другите ваксини умират, а от Спутника се изпаряват :))) Какви ли още глупости ще прочетем заради тази фармацевтична война.
  • 21 мародер

    41 4 Отговор
    Мария Атанасова, Много "интересна" статия!? От първо лице, пардон от Шпигел. Те пък само "истината" представят - ама тяхната, тази дето им отърва. Вярва ли някой на "Свободата на словото"??? Ако Да веднага да отиде на психиатър и ако Му каге че е добре и двамата да отидат при друг...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДжафДжаф

    44 7 Отговор
    E, тe руcнaцитe oщe минaлaтa ceдмицa пиcaхa, чe ce гoтви aтaкa cрeщу Cпутникa! Oкaзвa ce, чe рaзузнaвaнeтo рaбoти дoбрe, a пoдoбни публикaции кaтo тaзи ca дoкaзaтeлcтвoтo. Кaкъв e cмиcълa въoбщe дa ce кoмeнтирa трeтaтa фaзa нa клинични изпитaния, cлeд кaтo вaкcинaтa тaкa или инaчe вeчe 2 мeceцa ce прилaгa мacoвo. При тoвa нe caмo в Руcия. Aкo Cпутникa oбивaшe, тoвa нямa кaк дa ocтaнe в тaйнa в cтрaни кaтo Aржeнтинa или пък cъceднa Cърбия нaпримeр! Явнo, чe cлeд кaтo вaкcинaтa зaпoчнa дa ce прилaгa мacoвo и в Унгaрия шубeтo дa зaгубят бизнec зa милиaрди cтвa вce пo-гoлямo. Eй, aлчни кoпeлeтa....

    Коментиран от #29

  • 25 Fen

    20 2 Отговор
    Ако починеш след ваксинация - от друго ще да е! Това го казаха за всички ваксини!
  • 26 big

    30 1 Отговор
    Да, борбата за парите е безмилостна жестока, особено ако се намеси и руската ваксина и Русия като цяло. Може и да има нещо вярно, но то е за всички ваксини. Умират от американската и то много, за английската се водят такива дискусии, че човек да се откаже от нея. Китайската пък била с много ниска, около 50% ефективност и т.н. Куба си ваксинира населението с тяхна, там няма данни, но ако излезе на световния пазар - ще ги разкостят. Аз съм върл противник на ваксинирането, конкретно за този вирус и причините са прости: нова и неизпитана във времето; постоянно появяващи се нови щамове, които най-вероятно не се повлияват; няма данни за колко време е действието; тя не лекува, а като всяка ваксина евентуално спомага за по-леко изкарване на болестта; и т.н.
  • 27 Шопо

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "охобохо":

    Станале са невидими!
  • 28 1234

    9 1 Отговор
    Никой не ви кара насила. Зора ви е да разберете как и да я копирате.
  • 29 Рико

    4 10 Отговор

    До коментар #24 от "ДжафДжаф":

    И какъв пазар са 6 млн Сърбия и 9 млн Унгария в планетарен мащаб, та ще бъдат толкова важна мишена на реклама/антиреклама?

    Коментиран от #31, #37, #48

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Миризлив пор

    19 2 Отговор

    До коментар #29 от "Рико":

    Това е врата към Европа, един вид рекламна кампания, следва логическите въпроси "щом работи и я има защо ще се кланяме на пфайзер?" И тези сега дето продават на Израел със приоритет ще загубят много. Руснаците не ги мисли, вътрешния им пазар е достатъчен, Индия също е пазар а е милиард, Пакистан също.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 !!!?

    3 16 Отговор
    Путин нали обеща "рай" на всички мужици в...Отвъдното...със "сПутник V" !!!?

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Перо

    29 0 Отговор
    Абсолютна фейк новина! Как може за 1 г.да се направи пълен тест на всички фази? Нито една ваксина не го е направила,а избирателно се посочва само руската. Ако не се одобри от ЕС,това ще е по политически и икономически причини,а не по технологични и здравословни! Накрая невинните жертви ще платят цената. По-добре е да разследват,от коя лаборатория е пуснат вируса и на кого е нужно,защото начина и мястото му на действие не наподобява другите вируси и има голямо съмнение за изкуствено създаване.Също времето съвпадна с неистовите усилия за свалянето на Тръмп!
  • 37 ДжафДжаф

    20 0 Отговор

    До коментар #29 от "Рико":

    Унгария действително е 10млн, но за сметка на това е част от ЕС. След Унгария следва Чехия, после Италия, после Германия и т.н.Освен това говорим за лицензно производство, което в момента не предлагат нито Фризерр, нито Модерните, нито Астрите. Верно, че Фризерите се разбраха с франсетата, но толкова! Нали се сещаш, че в Германия например има доста фирми, които не са против да направят парици за сметка на руската ваксина! В индия например Спутника се произвежда вече от местни фирми! даже и нашят Кирчо със сигурност няма да има против да направи парици за сметка на Спутника!

    Коментиран от #52

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Vov

    15 1 Отговор
    Бла, бла, бла. И накрая нищо. Кой е поръчал тази статия? Това е по-интересно.
  • 40 ИНДЖЕВ

    9 2 Отговор

    До коментар #34 от "!!!?":

    ИВЧО ИДИ ПАСИ ПАТКИ И ВСИЧКИТЕ ФАШИСТИ КАТО ТЕБЕ .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Спукник

    3 13 Отговор
    Специално разяснение за чукчите: нередностите са в данните за изпитанията на ваксината. Ако в официален документ има разминаване в числата, значи нещо е скрито или поправено.
    Айде спрете се малко, тая норма не я ли изпълнихте за днес?

    Коментиран от #46

  • 43 Мико

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Рико":

    Всеки според разбиранията си . Ако имах възможност бих предпочел да се ваксинирам с руската ваксина , а не да ми ровят в днк -то и да ми вкарват наночастици.

    Коментиран от #51

  • 44 Коста

    15 2 Отговор
    От статията излиза само че западняците не се интересуват от ваксината , а се учат да броят и да правят тънки сметки.
    Никъде няма изчезнали , а разминаване в публикуваните данни .

    Коментиран от #50

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 само питам

    16 2 Отговор

    До коментар #42 от "Спукник":

    Руснаците когато почнаха изпитанията , западняците и хабер си нямаха.
    Кога после наваксаха с всичките етапи на изпитание - или само на книга го докараха ?

    Коментиран от #66

  • 47 Лакеи

    16 1 Отговор
    "По врeмe нa трeтaтa фaзa oт изпитaниятa нa "Cпутник V" ca нaлицe дaнни зa чeтиримa пoчинaли, нo caмo зa двaмa oт тях ca пocoчeни дeтaйли, пocoчвaт oщe oт инcтитутa"

    В заглавието само че с големи букви "ДЕСЕТКИ ИЗЧЕЗНАЛИИИ" КОЛКО "УМНО" НАЛИ!? С една дума "сбирай се народе, ще ви дадем зрелища"... Да ама няма хляб в това освен за лъжливи платени джурналистииии!!!
  • 48 Фалконети

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "Рико":

    Бразилия по население е почти половината ЕС. Ама президента там отрече ваксината на BioNTech-Pfizer .
    Аржентина почна производството на руската ваксина.
    Половината Ю Америка и Африка са на руски ваксини.
  • 49 Искаме,

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "IVAN 1":

    от компютъра не става. Всеки знае,как ще се получи,но не иска да си разваля рахатлъка,иска някой друг да му свърши работата. Е,няма кой,освен ние самите.
  • 50 Ами точно бе чукча,

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Коста":

    В публикуваните са изчезнали

    Коментиран от #57

  • 51 Докторе

    3 9 Отговор

    До коментар #43 от "Мико":

    Какво мислиш, че влиза в клетките като се заразиш ако не ДНК-то на вируса?
    В руската ваксина също има генетично манипулиран вирус, между другото.
    Наясно съм, че на трол е безмислено да обясняваш, коментарът е за другите.

    Коментиран от #59

  • 52 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "ДжафДжаф":

    Турция и Сърбия също завършиха преговорите за производство на руска ваксина.
  • 53 По "Бай Ганьо"

    7 0 Отговор
    Не е важно да е вярно, важно е да го кажеш, че сестра ти е к-ва (крава, крива, къдрава), а нищо, че нямаш сестра.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 един от многото

    10 1 Отговор
    Интересно как така десетки изчезват в Русия , а Навални си ходи жив здрав и тровен и недотровен. Много несериозно ми звучи , една държава като Русия да иска да премахне един човек и той да остане жив , да създава толкова проблеми. Същевременно десетки да изчезват безследно , пълна мистерия Марийче!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 готин

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ами точно бе чукча,":

    Ако обнародваш данни на двадесетия ден от изпитанията , а после след още двадесет дена - ще има ли разминавания. До двадесетия ден си ваксинирал 100 човека и си публикувал наблюденията , а след това още 100 . После според тия ,едни сто човека са изчезнали.

    Коментиран от #61

  • 58 Учен

    4 11 Отговор
    До всички тролове: Работя 30 години в науката и ви уверявам, че за този период съм изчел над 1500 Руски и Съветски научни публикации и книги. САМО ЕДНА е била истинска и научно потвърдена. Дори преведените им книги са ГРЕШНО преведени. А вие може да си сложите "Спутник V", на вас ви плащат за това, аз няма да го направя.

    Коментиран от #67

  • 59 Мико

    6 2 Отговор

    До коментар #51 от "Докторе":

    Руската е по класическия начин ,разновидност на живите ваксини .

    На останалите е РНК и ДНК ваксини. Вместо да въвеждат антигени (вещество, което кара имунната ви система да произвежда антитела), РНК и ДНК ваксините дават на тялото ни необходимия генетичен код, за да позволи на имунната ни система да произведе самия антиген.

    Не се знае обаче това програмиране дали няма да ни излезе после през носа.

    Коментиран от #62, #64

  • 60 ПУТИН

    1 2 Отговор
    ВСИЧКИ ВАКСИНИРАНИ ЩЕ УМРАТ!

    Коментиран от #82

  • 61 Няма никакво значение

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "готин":

    На кой ден какво публикуваш. Ако едно изследване претендира да е сериозно и научно обосновано трябва да съдържа данни за всички участници в него. Не може да има разминаване в бройката. То на всички е ясно какво се е случило с тези които липсват в докладите....
  • 62 И какво значение има

    0 3 Отговор

    До коментар #59 от "Мико":

    Дали антителата са произведени след среща с антигена или са произведени без такава среща, като крайният резултат е един и същ?

    Коментиран от #69

  • 63 Нищо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    не губят корпорациите .Всичко си е схема ползвали неползвали ще платят ваксините с наши пари.
  • 64 Сигурен съм, че халхабер си нямаш

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "Мико":

    От нещата които коментираш. Давали били генетичен код според който имунната система произвеждала самия антиген....голяма глупост. Имунната система произвежда антитела, не антигени. Антигени произвеждат заразените с вируси клетки.
  • 65 Сега си обяснявам защо

    2 3 Отговор
    късокракия ботокс не иска да се ваксинира с руската ваксина и се крие в бункера. Страхува се да не стане жертва на изчезване.
  • 66 Да ама не

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "само питам":

    Руската ваксина преминава клинични изпитания юни-юли 2020 от август започва производството. Ваксината на Phizer започва изпитанията април 2020. До ноември е изпитана върху над 40000 души. Доставя се от края на декември.
    Та коя казваш е по-тествана?

    Коментиран от #71

  • 67 Миризлив пор

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Учен":

    Типичен тролски коментар, някой се изхвърля че е специалист по нещо, хвърля едни плашещи цифри и мътни констатации. Ще ме извиняваш но горе съм написал мнението си за фалшивите новини. Не съм фен на това да съм експеримент с неизпитана ваксина, но пък и някой да лъже по една или друга причина не е работа.
  • 68 Рико

    0 4 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ № 58 ! Аз му вярвам.

    Коментиран от #72

  • 69 Мауро

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "И какво значение има":

    Има много голямо значение. Препрограмирането на клетките още не е изучено и до тоя момент даже беше забранено.

    Коментиран от #73

  • 70 633829

    1 0 Отговор
    Платена статия, що аз като търся инфо не попадам на такива дивотии като журналята у нас в България!
  • 71 може би

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Да ама не":

    Твърде голяма грешка си . Руснаците когато направиха готова ваксина ,Pfizer даже и не бяха чували какво е то. Ваксината я направиха германците , но това е друг въпрос .

    А Phizer какви са - даже си нямам на идея.

    Коментиран от #74

  • 72 кажи де

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Рико":

    А в Бог вярваш ли ? Щото и там нищо не е доказано.

    Коментиран от #76

  • 73 Може но

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Мауро":

    Всеки вирус "препрограмира" клетката да произвежда негови копия. Това е близо до функционирането на естествения имунитет.
  • 74 Ако може с факти

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "може би":

    Ами и аз това твърдя! Че произвеждат ваксината преди да направят тестовете както трябва. Pfizer са започнали изпитанията 2 месеца преди руските, а започват да произвеждат 4 месеца след тях.
  • 75 2121

    2 1 Отговор
    Не може да се примирят тъпите сащ и ЕС ,че Русия е първа във всичко.За Руската ваксина е писано точно и ясно-полезна е, създава имунитет ,няма странични ефекти /освен ,такива като при грипна ваксина от Института "Пастьор";холандската не е надежна ,но може да се използва пряко сили/.Голяма завист! Но Русия пак е първа във всичко.Някога България беше първа в света след създаване на ваксината против детския паралич.Ваксината се прилага и до сега .Открита е от Български учени.Сегашните другари /уж професори /си нямат понятие че сем.CORONAVIRIDAE има 15 вида;разделени в 3/три /групи:1/Животински Корона вирус 1/Човешки и животински Корона вирус и 3/само Човешки Корона вирус.И трите групи поразяват животни и хора.Уязвими са болни от туберкулоза, от астма,от емфизем, от бъбречни заболявания и особено ,тези на диализа,от исхемична болест на сърцето/ИБС/,мозъчна съдова олест/МСБ/ и др. поражения/операции/.Писах за това ,като лекар със две специалности-микробиология и вирусология.Направете или не ваксина ,но руска/подчертавам руска ваксина/.Другите са вредни и от тях ще спечелят евреите, за които освен пари нищо друго значение няма за тях.Не се лъжете ,че в Израел си поставят Астра Зенека ,Модерна или Байонтех.Поставят си руска ваксина ,но заблуждават света от наивници, за да спечелят еврейските корпорации.Не бъдете наивници.Българите много са страдали от евреи.

    Коментиран от #77

  • 76 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #72 от "кажи де":

    Вярвам, че в доменната пещ е горещо и без да съм влизал. Вярвам,че в океана можеш да се удавиш и без да съм се давил. Вярвам ,че в ледниците се замръзва и без да съм замръзвал. ... ...
  • 77 Рико

    2 3 Отговор

    До коментар #75 от "2121":

    Няма такова нещо направено от руснак, дето за нещо да става.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Рико

    1 2 Отговор
    " Публикувано във факти.бг:
    В Израел: 523 000 имунизирани, нито един смъртен случай
    В Израел ваксината на Pfizer показва какво може "
  • 82 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "ПУТИН":

    Всички неваксинирани също. Въпросът е кога.