15 Февруари, 2021 13:30 3 525 5

"Тази година в Германия не може да има почивки по Великден"

  • германия-
  • великден-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ограничения-
  • почивка

Твърде голямата мобилност през април би била "отрова"

"Тази година в Германия не може да има почивки по Великден" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Аз предпочитам да си казваме истината: за съжаление, тази година в Германия не може да има почивки по Великден", смята Михаел Кречмер, премиер на федерална провинция Саксония. По думите му, твърде голямата мобилност още през април би била "отрова". "Тогава бихме разрушили всичко онова, което постигнахме от декември насам", каза Кречмер в интервю за вестник "Билд".

Завръщането към нормалността както през есента на 2020 би довело до същинска експлозия в броя на новозаразените - както се случи през ноември и декември. "А последиците биха били твърд локдаун както през пролетта на 2020. На всяка цена трябва да го избегнем", подчерта християндемократът. И според здравния експерт на социалдемократите Карл Лаутербах, е рисковано да се ходи на почивка по Великден. "Не смятам, че тази година ще можем да правим почивки по Великден", каза той в интервю за вестник "Ди Велт". Около Великден трябва да се опитаме да предотвратим третата вълна - с възможно най-малко контакти, каза той. Заради опасните мутации на коронавируса рискът от тежка нова вълна е голям.

Дитмар Войдке, премиер на Бранденбург, споделя мнението на Лаутербах и Кречмер. "Би трябвало да се откажем от всички туристически обиколки, походи и пътувания, които не са наложителни", каза социалдемократът пред "Ди Велт". Не е време за почивки, убеден е той. Свободните демократи и Левите критикуват остро тази линия. "Господин Кречмер продължава линията на безперспективността, наложена от госпожа Меркел. така смачкваме хората. А те имат нужда от перспектива", смята вицепредседателят на фрасцията на Свободните демократи в Бундестага Михаел Тойрер.

Броят на новите инфекции - все по-нисък

Същевременно броят на новите инфекции в Германия продължава да спада. По данните на института "Роберт Кох" от сутринта на 15 февруари, за последните 24 часа в страната са регистрирани 4426 нови случая на COVID-19. Така общият брой на инфекциите от началото на пандемията досега достигна 2 338 987.

През последните 24 часа COVID-19 е взел 116 жертви. А общият брой на смъртните случаи във връзка с коронавируса от началото на пандемията досега е 65 076. Оздравелите от COVID-19 са 2 128 800. А броят на активните случаи към 15 февруари 2021 е 145 200. По данни на "Роберт Кох" от 14 февруари, за седем дни в Германия на 100 000 жители има средно 57,4 инфекции. Преди четири седмици този показател беше много по-висок - 136. Най-тревожна беше ситуацията на 22 декември - тогава в рамките на 7 дни имаше 197,6 нови инфекции на 100 000 жители.

Към момента в две федерални провинции този показател е дори под 50 - в Баден-Вюртемберг (48,5) и Райнланд-Пфалц (46,6). В останалите 14 федерални провинции новите зарази на 100 000 жители за седем дни са под 100. Показател под 50 - това беше политическата цел, назована още преди месеци. Миналата сряда обаче по време на конференцията на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на отделните федерални провинции беше приет нов ориентир за евентуално разхлабване на ограниченията - по-малко от 35 нови инфекции.

"Много трудна ситуация"

"Това, че гастрономията ще може да отвори врати едва след като този показател падне под 35, е доста тежко за всички", смята министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл. Той се надява, че на следваща среща на канцлерката с премиерите ще бъде приет "субстанциален план с перспективи". Следващата конференция е планирана за 3 март. Според последните решения, локдаунът в Германия ще продължи поне до 7 март. Преди тази дата могат да отворят само фризьорските салони, училищата и детските градини - но при спазване на строги правила за хигиена.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    18 0 Отговор
    Притеснявам се за тях , колкото те за нас .
  • 2 м да

    12 0 Отговор
    Адолф Меркел е доста силна! Натегачиет я слушат!
  • 3 Рошко

    14 0 Отговор
    Швабите използват короната да ограничат миграцията, че май много им дойдоха
  • 4 ГОСТ

    6 0 Отговор
    Само че така ако е карат след нчколко месеца няма кой да ходи на почивки .Без работа ,без пари , психически претоварени няма как да стане. Политика го боли за хората той заплата си взима все едно върши ли нещо или не.
  • 5 123

    3 0 Отговор
    Ами да си слагат новите дрехи, да лягат и да чакат края...Много ми е чудно, как ще забраниш на някой да почива?Ако германците ги послушат и чинно си седят у дома, ще ги призная....Жалко за един,който си отиде преди 75 години, може би Германия щеше да бъде друга...,а пък и като се замисля и Европа ....