15 Февруари, 2021 15:35 3 318 22

В Израел: 523 000 имунизирани, нито един смъртен случай

  • израел-
  • ваксина-
  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • имунизация-
  • странични ефекти

В Израел ваксината на Pfizer показва какво може

В Израел: 523 000 имунизирани, нито един смъртен случай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Как се отразява ваксината срещу коронавирус на хората? Отговорът на този въпрос може да се установи най-точно в Израел - страната, която не само е водеща в имунизацията на населението, но и предоставя редовно данни за протичането на имунизационната кампания на производителя Pfizer. Най-новите данни дават основания за оптимизъм - ефективността на препарата, произведен от BioNTech/Pfizer, изглежда отговаря на обещанията, пише вестник "Ди Цайт".

По информация на една от четирите държавни здравни каси в Израел - Maccabi, от общо 523 000 души, които вече са получили и двете дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, с коронавирус са се заразили само 544. Това отговаря на 0,1%. От тях общо 15 пациенти е трябвало да бъдат лекувани в клиника - 8 са имали леки оплаквания, при трима заболяването е протекло средно тежко, а четирима са били класифицирани като тежки случаи. Нито един от заболелите не е починал вследствие на заразата.

"Който не е ваксиниран, да побърза и да си запази час"

Резултатите са били сравнени с тези на 628 000 неимунизирани пациенти. От тях 18 425 са се заразили, т.е. 2,9 процента. На тази основа Maccabi определя ефективността на ваксината на 93 процента. "Тези данни доказват еднозначно, че ваксината е много ефективна. Нямаме никакво съмнение, че тя е спасила живота на много израелци", казва Мири Мизрахи Ройвени от Maccabi.

Заключенията на здравната каса обаче се нуждаят от допълнение - все още няма данни за възрастта и предходните заболявания на обхванатите в проучването хора. Не е ясно и доколко изследването е представително. В Maccabi са застраховани около една четвърт от израелците - традиционно по-заможни хора, които вероятно се придържат към ограничителните мерки, наложени заради коронавируса. Интересно ще бъде да се видят данните на най-голямата здравна каса в Израел - Clalit. В скоро време предстои тя да оповести своето проучване за ефективността на ваксината.

И все пак: макар че все още има нужда от доуточнения, данните на Maccabi потвърждават добрите резултати на ваксината на BioNTech/Pfizer, получени при изпитанията, направени преди получаването на разрешението - ефективност от 95%. Експертите подчертават колко важно е това, че ваксината предпазва от тежкото протичане на заболяването и от смърт. Фактът, че при тези над половин милион имунизирани израелци нито един не е починал от COVID-19, говори за добрата защита, която осигурява препаратът на BioNTech. "Uойто още не е ваксиниран, трябва да побърза и да си запази час", препоръчва Мири Мизрахи Ройвени. Тя допълва: "Защитете се от тежкото протичане на заболяването и - Бог да пази - от смърт, както и от възможността да заразите и да застрашите други".

До момента 28 процента от населението на Израел са ваксинирани с двете дози на ваксината. Сред хората над 60 години са имунизирани дори над 80 процента. Това вече дава отражение върху регистрираните в страната нови случаи: месец след като в средата на януари бяха отчетени най-високите показатели, броят на новозаразените сред хората над 60 сериозно спада, сочат анализите на института "Вайцман". Три седмици след началото на втората фаза на имунизирането - поставянето на втората доза - броят на новозаразените в тази възрастова група е спаднал с 56 процента, този на нуждаещите се от болнично лечение - с 43 на сто, а броят на жертвите - с 35 процента.

Все повече млади израелци се разболяват от COVID-19

Тази седмица в Израел бяха разхлабени някои от ограниченията, въведени заради пандемията. Гражданите отново могат да пътуват свободно из страната, детските градини и училищата са отворени. Но макар и да е отчетен спад при новите инфекции, като цяло броят на новозаразените остава висок: над 400 души на 100 000 жители за седмица. За сравнение - в Германия в момента същият показател е 57,4. В Израел са разтревожени и от факта, че вирусът засяга все повече и младите хора, които не са ваксинирани. И то тежко. В болниците постъпват все повече 30-годишни, посочва "Ди Цайт". В тази връзка "Франкфуртер Алгечмайне Цайтунг" цитира министър-председателя Бенямин Нетаняху, който се обръна с призив към младите израелци да се ваксинират. "57 процента от новозаразените са под 39 години. Млади хора, какво чакате още?", написа той в Туитър в неделя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факт

    15 3 Отговор
    И затвориха държавата!?
  • 3 Йехова

    3 13 Отговор
    Богоизбран народ затова!

    Коментиран от #10

  • 4 Шекел

    12 7 Отговор
    Чифyтитe са решили да стават безсмъртни.
  • 5 честен ционист

    5 23 Отговор
    Ганчовците така и така ще ги ваксинират. Искат не искат, по-добре с читавата на Пфайзер, отколкото с руската рулетка с патлак с пълнител.

    Коментиран от #7

  • 6 Цитат

    18 8 Отговор
    "Най-голямото зло са евреите"-Адолф Хитлер
  • 7 Стрелата

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Мойта е по читава 25 цаа гаранция давам 101 про
  • 8 Гербераст

    7 5 Отговор
    не вярвам , 100% лъжа
  • 9 DW, много ниско сте паднали, нищо

    15 2 Отговор
    Вярно не пишете!! Израел 8,880 000 население, ваксинирали се 530 000човека,останали около 1000. 000 Ортодокс, които не искат да се ваксинират??? Като изключим децата някъде 4-5милиона нямат желание да се ваксинират?? Ваксинирали са задължително АрмиятаПолициятаМед персонал и някой държавни чиновници и до ТУКА!!!??
  • 10 Избрал

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Йехова":

    ги е за опитни мишки-))
  • 11 Долна удурма

    12 5 Отговор
    Абе вие ..така лъжете че направо е потресаващо.В Израел има най много пострадали от ваксините бе..откъде ги измисляте тия лъжи не знам.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 2 Отговор
    Защо Лъжете??Вместо думи ,числа??Още с първите Пфайзер имаха 13човека с парализ на лицеви мускули...Да не би да им светите!Всеки може да види ,колко им помага масовото ваксиниране!Бях ви дал данни,които ги има и съм ги копирал!И да им помага,Това НЕЩО ги ГАзи Яко!Кво постигате ,като пишете лъжи???
  • 13 офф

    8 3 Отговор
    Айде да изчакаме поне година..Ще почнат да мрат от безобидни вируси, с тая разбита имунна система!
  • 14 Верваме,верваме,за осемстотин дни...

    5 3 Отговор
    Ще се оправят!Като нас!Полувината нагоре,а другата надолу..
    Да ходят да реват на стената,че време няма...
  • 15 Верно ли

    7 3 Отговор
    Хайде бе, още първите дни умря един дядка, ама сигурно не е от ваксината, а??? Не сме чак толкоз късопаметни, зелето!
  • 16 Аз40🏴‍☠️

    9 3 Отговор
    Лъжат. Израел винаги си създава специални звена за разпространение на фалшиви новини в интернет.
  • 17 Гост

    7 2 Отговор
    Няма смъртни случаи, защото не се оповестяват а се крият, а причината е сделката, която ционистите направиха върху здравето на израелския народ, който за тях е само разменна монета, като тази, която направиха с Хитлер, за да могат после да доят Германия в продължение на десетки години, като това още продължава.
  • 18 Ами просто

    6 3 Отговор
    не ги казват,нали са сол ташака на краварите и а кажет нещо напреки и ще има биене на ушаци.
  • 19 София

    4 2 Отговор
    тепърва започва
  • 20 2121

    3 1 Отговор
    Лъжат.Поставят си руска ваксинаи заблуждават другите народи.Нали еврейските корпорации трябва да спечелят ТехниятБогса парите,а предателя Б Борисов ни затри с вредната ваксина Пфайзер, Модерна, Бионтех.Припомнете си когато Бойко Методиев Борисов каза пред журналисти/има запис,намеретего/че няма да купи Руска Ваксина.Такъв цинизцъм и престъпно поведение може да има само предател/като Навални/и подлога на ЕС и тъпите сащ.Позор! Но виновни са циганите, внушаеми и невменяеми индивиди ,които гласуват за Герб, продали се за 20 лева.Турците поставиха ли си Пфайзер-НЕ!Ваксинират своя народ с Руска ваксина.40 страни са закупили Руската ваксина.Прочетете и не си заравяйте главата в пясъка.
  • 21 БСП....ЗЛОБА И ЗАВИСТ

    0 2 Отговор
    ДРУГАРИ ОТ БСП...ВАС КОГА ШЕ ВИ БОЦНАТ
  • 22 Рашку

    6 0 Отговор
    Сигурно руската ваксина е тествана 10 години????? Защо ли изобщо се доверяваме на "бързаците", та се правиме на информирани и за едните и за другите производители.... Ще ви пиша отново след 5 години.