Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 20:46 4 252 3

СЗО одобри за спешна употреба две версии на COVID ваксината на AstraZeneca

  • световна здравна организация-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • астразенека

AstraZeneca се препоръчва за всички лица на възраст над 18 години

СЗО одобри за спешна употреба две версии на COVID ваксината на AstraZeneca  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) обяви в понеделник, че е одобрила за спешна употреба две версии на коронавирусната ваксина на AstraZeneca и Oxford, разширявайки по този начин достъпа до сравнително евтината ваксина в развиващия се свят.

"Вече имаме на разположение всички варианти за бързото разпространение на ваксини. Но все още трябва да увеличим производството", каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус по време на редовен брифинг, съобщи Ройтерс.

"Продължаваме да призоваваме разработчиците на ваксини срещу COVID-19 да представят своите досиета на СЗО за преглед едновременно с подаването им на регулаторните органи в страните с високи доходи", каза още той.

В декларация на СЗО се посочва, че организацията е одобрила ваксината, произведена от AstraZeneca-SKBio (Република Корея) и ваксината на AstraZenca на Института за серуми в Индия.

Произвежданите в Южна Корея и в Индия ваксини на "АстраЗенека" ще бъдат достъпни чрез програмата COVAX на СЗО.

Коментирайки глобалната наличност на ваксини, помощник-генералният директор на СЗО за достъп до лекарства и здравни продукти д-р Мариангела Симао отбеляза, че всички разработчици на ваксини трябва да увеличат производствения капацитет и да представят кандидатите си за ваксина възможно най-рано за одобрение от СЗО.

AstraZeneca се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Ваксината има лесни изисквания за съхранение, добави СЗО, отбелязвайки, че нейната ефективност от 63,09% ще бъде "подходяща за страни с ниски и средни доходи".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    1 1 Отговор
    Аплодисменти!
  • 2 Сандо

    3 0 Отговор
    Почнаха да ги одобряват на конвейер.
  • 3 Дядо бг

    2 1 Отговор
    първо да видим сзо как се ваксинират точно с Астра зенека!!!!! .....????? и като оживеят, ще се ваксинираме с рус ваксина!