Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 10:55 3 514 18

"Пфайзер": Южноафриканският вариант може значително да намали защитата на COVID ваксината

  • ваксина-
  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • щам

Тъй като все още няма установен показател, който да определи какво ниво на антитела са необходими за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети ще направи ваксината неефективна срещу южноафриканския вариант

"Пфайзер": Южноафриканският вариант може значително да намали защитата на COVID ваксината  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският вариант на коронавируса може да намали с две трети защитата чрез антитела на ваксината на компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE и не е ясно дали самата ваксина ще бъде ефективен срещу мутацията, съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Проучването установява, че ваксината все още е в състояние да неутрализира вируса и все още няма доказателства от опити при хора, че южноафриканският вариант на коронавируса намалява ваксинационната защита, допълват компаниите.

Те продължава да правят инвестиции и да разговарят с регулаторите за разработване на актуализирана версия на тяхната РНК (mRNA) ваксина или чрез поставяне на двойна доза, ако е необходимо.

За проучването учени от компаниите и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) разработиха инженерно създаден вирус, който съдържаше същите мутации, извършени в шиповата част на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, известен като B.1.351. Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19, напомня Ройтерс.

Изследователите са тествали инженерно създадения вирус при кръв, взета от хора, на които е била дадена ваксината, и са установили намаление с две трети на нивото на неутрализиращи антитела в сравнение с ефекта на ваксината върху най-разпространената версия на COVID-19, преобладаваща в проведените в САЩ изпитвания.

Техните открития са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM).

Тъй като все още няма установен показател, който да определи какво ниво на антитела са необходими за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети ще направи ваксината неефективна срещу южноафриканския вариант, разпространяващ се по света.

Професорът от UTMB и съавтор на изследването Пей-Йонг Ши заяви, че вярва, че ваксината на Pfizer вероятно ще осигурява защита срещу този коронавирусен вариант.

"Не знаем какъв е минималният неутрализиращ брой на антитела. Нямаме такава гранична линия", каза той и добави, че подозира, че наблюдаваният имунен отговор вероятно ще бъде значително над необходимото, за да осигури нужната защита.

Това е така, защото в клиничните изпитвания, както ваксината Pfizer/BioNTech, така и тази на Moderna Inc осигуряват известна защита след еднократна доза с отговор на създаване на антитела, по-нисък от намалените нива, причинени от южноафриканския вариант в лабораторното проучване.

Дори ако съответният вариант значително намалява ефективността, ваксината все пак трябва да помогне за защита срещу тежки заболявания и смърт, отбеляза професор Пей-Йонг Ши. Здравните експерти заявяват, че това е най-важният фактор за предотвратяване на пренатоварването на здравните системи.

Необходима е повече работа, за да се разбере дали ваксината действа срещу южноафриканския вариант, каза Ши, включително клинични изпитвания и разработване на корелати на защита - еталоните за определяне на това какви нива на антитела са защитни.

Pfizer и BioNTech заявиха, че извършват подобна лабораторна работа, за да разберат дали тяхната ваксина е ефективна и срещу друг вариант на коронавируса, открит за първи път в Бразилия.

Moderna публикува в сряда в NEJM подобни данни, които показват шесткратно спадане на нивата на антителата спрямо южноафриканския вариант.

Компанията каза също, че действителната ефикасност на нейната ваксина срещу южноафриканския вариант тепърва ще се определя. По-рано компанията заяви, че вярва, че ваксината ще работи срещу този вариант на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 3 Отговор
    На брифинга на НОЩ реват че никой не им вярва и хората не се ваксинират.Ами като нямате доверие подайте оставка и сложете хора на които вярват.Например Мангъров.Ама не щат да пуснат кокала.По 14 000 лв заплати за нищо.

    Коментиран от #2, #4, #6, #14

  • 2 Станев

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали лятото разпуснаха мерките - есента имаше по 100-120 починали ежедневно - това е методът Мангър, какво повече да пробват ?
  • 3 555

    21 2 Отговор
    Нищо не ви е ясно, въпросът е парите да влизат при фармацевтичните акули. При такива овце в Европа и САЩ не е проблем.
  • 4 недуалист

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Некадърността си и несправянето с ваксинацията ,прехвърлят отново на хората , като имахме най-висока смъртност в света отковид и хора умирха пред болниците пак казаха че хората били виновни ...

    Коментиран от #10, #17

  • 5 тарикату

    15 1 Отговор
    момчета май се прецакахме с тая ваксинка, са ко шпрайм?
  • 6 Мнение

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    14 000 заплата не са за нищо, а за вярна служба на задокеанските господари и пробутване на колониалната им политика. А тези от Пфайзер да обяснят защо те и шефът им отказват да се ваксинират със собственото творение? Тази фирма е най - съдената и осъждана в света за увреждания от нейните продукти. Финансирана е от филантропите гейТС и шорош
  • 7 666

    11 1 Отговор
    Ваксинирайте се сега и другия път пак и пак, защото ще има различни щамове на вируса, пропагандата започна дори по форумите като има и анкета. Да живее капитализмът - най-добрата икономическа система, измислена някога...
  • 8 Абе вие

    5 2 Отговор
    не разбрахте ли, че това е биологично оръжие и спасение няма за никого?
  • 9 Бай Манчо

    10 1 Отговор
    Фазера започва да се гъне нещо за ефективността .
  • 10 въпросче

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "недуалист":

    Смъртността не е от ковид, а от небрежно и некомпетентно отношение към хората. Здравеопазването е превърнато в печалбарство, а не в призвание. Между другото, до сега никъде в света не е изолирана чиста проба - материал на "вируса" ; изолат, освен някакви неясни белтъчини. Снимките, разпространявани навсякъде са комп. анимация.

    Коментиран от #18

  • 11 svinevad

    8 0 Отговор
    Кво стана със ваксините ? Не фащат ли вече ?
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Ще продължават да тръбят "пандемията", поради простия факт, че имат огромни печалби компаниите на Култа, а парите са изземани типично по мафиотски от правителствата. Това е от данъците, за които ще се робува от оцелелите гърча зомбита с поколения. ГМО-ваксините не унищожават бързо всички, а атакуват организмите по различни начини в зависимост от имунна система, климатична среда, генетичен фон и т.н. Това ще трае с години при някои от доброволците-тъпаци. Рано или късно ще я прокарат и в родилните, както е сега с ваксата за полови заболявания за бебета, за които зомбираните родители и днес са в отрицание, точно както и индоктринираните бели престилки.
  • 13 aaaaaa

    5 0 Отговор
    ако Китай не бе толкова явна икономическа заплаха за Краварите,то и този вирус би бил "нарочен" за тръгнал някъде от Африка!!!!
    всички 'МОДЕРНИ'болести и вируси 'ТРЪГВАТ' от Африка!!!!
    СПИН ,ЕБОЛА И Т.Н....КОЛКО ПО-ЯСНО ДА СТАНЕ ОТ КЪДЕ РЕАЛНО ИДВА ВСИЧКО?

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И тия държат кокала верно е , но не зарсди заплатите а най-вече от краждбите покрай здравната и финансова криза! Лошото е , че всичко е на гърба на обикновения данъкоплатец! При скок на забилелите и липса на места и доктори е болниците пак ние го ядеме! Мангърое не е алтернатива той просто говори това което искаме да чуем!
  • 15 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "aaaaaa":

    Исторически погледнато от 7 големи пандемии ( щото ебола не достигна пандемична стойност и слава Богу) та 5 тръгват от Китай
  • 16 Пак глупости

    2 0 Отговор
    Имунитетът не е само антитела. Не ми е ясно защо не изследват как се развива вирусното ниво с времето в кръв от имунизирани хора? Така се прави с вирусът на ХИВ и лекарствата против него.
  • 17 Стадо овце

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "недуалист":

    А кой беше виновен бе? На вас в БГ все някой друг ви е виновен - я правителството, я глобалното затопляне, я извънземните, само не и вие. Вие не спазвахте мерките, вие и сега плюете срещу мерките и искате всички развъдници да бъдат отворени за да живеете "нормално". А после Бойко бил виновен че ви дал това което искате. Като фурнаджийски лопати сте - все някой друг ви е виновен.
  • 18 Лобо Томи

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "въпросче":

    Между другото никъде по света няма пряко доказателство че "конспиратори" като тебе имат мозък.