Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 16:15 2 101 23

Нова оценка: британската мутация е навярно много по-смъртоносна

  • мутации-
  • мутация-
  • британски щам-
  • великобритания-
  • коронавирус-
  • учени-
  • германия

Британската мутация е навярно до 70% по-смъртоносна от първоначалния щам на коронавируса

Нова оценка: британската мутация е навярно много по-смъртоносна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската мутация B.1.1.7 е навярно с 30% до 70% по-смъртоносна от първоначалния щам на коронавируса и по-често води до хоспитализиране на заболели. Това гласи оценката на британски учени, публикувана преди броени дни от правителството в Лондон. Те стигат до това предположение след анализ на няколко студии, изследващи британската мутация. Учените признават обаче, че трябва да се проведат още по-масови изследвания на смъртните случаи, свързани с COVID-19, за да се стигне до окончателен извод. Според оценката им, британската мутация се разпространява с 35%-45% по-бързо от други щамове.

Инфекциите с B.1.1.7 се удвояват на всеки 10 дни?

Според "Ню Йорк Таймс" британският вариант B.1.1.7 междувременно е доказан в поне 82 страни на света. Проучване от началото на този месец показа, че той се разпространява в САЩ толкова бързо, че броят на новите инфекции с този щам се удвояват на почти всеки 10 дни. Все още не е съвсем ясно защо британският вариант може да е по-смъртоносен. Учените допускат, че в организма на хората, заразени с него, се съдържа по-висока концентрация на вируса, отколкото при останалите болни, което би могло да води до по-тежки форми на заболяването. В документа, публикуван от британското правителство, обаче се подчертава, че като цяло рискът от смърт при инфекция остава нисък.

Каква е ситуацията с британския щам в Германия?

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан междувременно изрази опасение, че британската мутация скоро може да се окаже доминираща и в Германия. Към момента на нея се дължат 22% от всички нови инфекции, а само допреди две седмици този дял възлизаше на 6%. Делът на инфекциите с южноафриканския щам в момента е 1,5%. С оглед на това тревожно развитие Шпан смята, че не бива твърде бързо да се разхлабват мерките срещу коронавируса, защото успехите могат да бъдат проиграни. Картината в Германия е твърде разнородна. На повечето места инфекциите намаляват, но има и региони - като Тюрингия, където те растат.

Тревога буди и положението на някои места в провинция Шлезвиг-Холщайн, където британската мутация се разпространява особено бързо. Това се отнася особено до град Фленсбург и околността. Там този вирусен вариант предизвиква повече от една трета от всички нови инфекции. В момента са регистрирани общо 181,9 инфекции на 100 000 жители за седмица. Поради това градът обяви драстични мерки на защита. Беше въведен вечерен час между 21 часа вечерта и 5 сутринта, когато е забранено да се напуска дома, освен по изключително належащи причини - като посещение при лекар или на път за работа. Затегнати бяха и останалите мерки - срещите с хора извън собственото домакинство са забранени, а началните училища и детските градини няма да отворят врати на 22 февруари, както беше предвидено първоначално.

Кога ще има разхлабване на мерките?

През последните 24 часа в цяла Германия са регистрирани 10 207 нови инфекции. Средната стойност на заразите на 100 000 жители в рамките на 7 дни е 57,1. Разхлабване на мерките ще има едва когато броят на новите инфекции трайно спадне под 35 на 100 000 души за седем дни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко тиквата

    7 1 Отговор
    Навярно ли?!?
  • 2 Тиквуций

    10 1 Отговор
    Дайте нещо по-сигурно, че трябва да затварям стадото за изборите
  • 3 КУНЧЕВ

    4 1 Отговор
    МИНИСТЪРА Е ПОЛИТИЧЕСКО ПЛАШИЛО.А НЕ МЕДИК.ФАКТ.

    Коментиран от #21

  • 4 555

    6 0 Отговор
    Минута не давате спокойствие на пчеличките, които осигуряват богатството ви и властта. Не знам дали не мислите да докарате по лабилните до масови самоубийства. Направо всички сте се на говорили в Кюстендил в паника от британския щам, сега той е най смъртоносен? Няма край.

    Коментиран от #22

  • 5 123

    3 2 Отговор
    Къде са тея щамове? Що не познавам един ковид болен?

    Коментиран от #19

  • 6 Човек от щаба

    4 0 Отговор
    Числото 70 изглежда е любимо в тая история. Използва се за щяло и нещяло, а английското правителство по-добре да обясни на гражданите си в каква беля ги е вкарало с брекзита, вместо да ги плаши с приказки за малки деца.
  • 7 До 5

    1 2 Отговор
    Щото си в гората дето хора няма
  • 8 MmAaHh

    5 0 Отговор
    Като удължаваме "пандемията" изкуствено, даваме шанс на вируса да мутира още 100 пъти. Идиоти!
    Ако бяха оставили децата, по-младите и здравите да си го изкарата по естествен път, досега да сме го забравили...
  • 9 онзи

    3 0 Отговор
    НОЩ пробват търпението на хората.
  • 10 𐱅𐰇𐰼𐰰

    3 0 Отговор
    Предлагам да не се пропускат хора от този остров в Европа. Те безтуй не са в ЕС.
  • 11 Щамов

    4 0 Отговор
    Китайският вирус се смени с британския вирус - честито
  • 12 Пълни глупости

    3 0 Отговор
    Типично за факти...
  • 13 Ахахха

    0 0 Отговор
    А ние нямаме ваксини
  • 14 Ццц

    4 0 Отговор
    Хотелите по ски курортите пращят от народ. Изглежда правителството ги смята за по-безопасни от училища и градски кръчми, нищо, че има и доста британци носещи страшната мутация. Голяма част от персонала в курортите са от Благоевград и Кюстендил и когато някой се разкашля естествено се прибира в къщи. За това двете области са винаги със София. Чудя се защо ни дават данните на заразените по области, но не и в коя област колко теста са направени. Чудя се и банскалии защо не протестират за нищо тая година. Да не би миналогодишната карантина да им е светнала като сигнална лампичка и сега да делят % с тоя дето пуска лампичките. При всички положения ако искате да да видите що е живот по време на пандемия - вървете покарайте ски.

    Коментиран от #23

  • 15 Нова

    2 0 Отговор
    глупост!
  • 16 Новина от Италия

    0 0 Отговор
    В Неапол-първи случай на НИГЕРИЙСКИ вариант на коронавируса!
  • 17 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    "Щамът корупция" вилнее криейки се зад кодовото название "пандемия". Ликвидира свободата и прокарва технократския тоталитаризъм.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сатаната

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    ПО-ДОБРЕ ДА НЕ ПОЗНАВАШ ЗАРАЗЕН ОТ КОВИД, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ТИ ЗАПАЗВАМ ЧАС В КРЕМАТОРИУМА!
  • 20 Баце

    0 0 Отговор
    Навярно мога да свиря на пиано, на трезво не мога. Навярно мога и да летя, не съм опитвал. Навярно мога да бъда и художник, но Пикасо е заел моята ниша. Навярно някои ни имат за балами, но не сме, въпросът е да им покажем.
  • 21 Лорда

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "КУНЧЕВ":

    аааа, не, не е, Принцеса е
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баце

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ццц":

    А пък у магазините на големите хранителни вериги е като у мравуняк. Предлагам на 04.04.2021 до всяка каса да се сложи по една урна за гласуване и готово, няма риск за стадото, а не сулю и пулю да развиват теории на л@*ното какъв риск е гласуването.