Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 14:09 2 417 10

Германски регулаторен орган: Ваксината на "АстраЗенека" е високоефективна

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус

Клиничните изпитания на ваксината са показали, че реакциите обикновено се появяват скоро след ваксинацията и не са свързани с по-тежко или продължително заболяване, допълва регулаторният орган

Германски регулаторен орган: Ваксината на "АстраЗенека" е високоефективна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският регулаторен орган по ваксините заяви, че ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" е "високоефективна" и реакциите към нея са краткотрайни, в успокоително съобщение, след като някои ключови здравни служители отказаха да се имунизират, предаде Ройтерс.

Здравните власти в някои европейски държави, включително Германия, са изправени пред съпротива срещу ваксината след като странични ефекти принудиха болничен персонал и други ключови здравни работници да ползват болнични, натоварвайки допълнително и без това претоварените служби.

В изявление, споделено в туитър от здравния министър Йенс Шпан, направено от изследователския институт "Паул Ерлих", който е и медицински регулатор, се посочва, че ваксината "предотвратява болестта COVID-19 в повечето случаи или облекчава симптомите, когато възникне заболяване".

"Реакциите на ваксината се появяват сравнително често след прилагането ѝ. Те обаче са краткотрайни и обикновено отразяват нормалния имунен отговор на организма към ваксинации", се казва още в изявлението, цитирано от БТА.

От института "Паул Ерлих" отбелязват, че са били уведомени за съобщения от някои клиники за повишена заболеваемост сред персонала, получил ваксината на "АстраЗенека", с реакции като треска, студени тръпки, главоболие, болки в мускулите и крайниците и общо усещане за болест.

Клиничните изпитания на ваксината са показали, че "реакциите обикновено се появяват скоро след ваксинацията и не са свързани с по-тежко или продължително заболяване", допълва регулаторният орган.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закскубургота

    2 2 Отговор
    Вервайте им! Ще ви ваксинират за 800 дни!
  • 2 Майна

    3 3 Отговор
    ,,УСПОКОИТЕЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ ,, Е , ЧЕ МОЖЕ БИ НЯМА ДА РИТНЕТЕ БАКЪРЧЕТО ВЕДНАГА...А ТЕЗИ, КОИТО ПОЧИНАХА, СКОРОТЕЧНО СЛЕД ВАКСИНИРАНЕТО.????

    Коментиран от #5

  • 3 гадно

    6 3 Отговор
    Е нЕма такова чудо производителят твърди, че ефективността на АЗ е около 60%, а някакви си чиновници плещят, че е манна небесна.

    Коментиран от #6

  • 4 Лелее

    4 4 Отговор
    Тия мрат , ония викат не е вярно ?
    Цирк , цирк и пак цирк ...
    На маймуни ни направиха !
  • 5 МММ

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Кои са тези починалите скоросрочно като изключим 98 годишните от старчиските домове? Англичаните а и не само те имунизираха вече десетки милиони. Не агитирам никого, просто мислете и четете достоверна информация. Ако не сте сигурни отложете решението за есента. Лято иде все пак 👍
  • 6 Има нещо гнило

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Те процента го надуха, защото са похарчили милиони за разработката, а ваксината им не върви хич. Тук покрай мен 6 човека се отказаха от Астра Зенека, защото им бяха обещали да ги бодат с Пфайзер, но той свършил
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Бая са накупили от нея и и търсят реализация....А,никой не я иска....Германците искат Спутник ,а държавата им казва зенека е вкусна,яж мами....Там този номер с ваксинираните шефове на болници по може да хване дикиш....
  • 8 Знаем ги тези

    1 0 Отговор
    То изследванията ясно си показват че АстраЗенека е слаба ракия, но все пак е по добре от никаква васкина, и може да им спаси живота ако няма налични други ваксини като Пфайзър или Модерна. Така трябва да обяснят на хората, а не да ги лъжат че била "високо ефективна".
  • 9 Шпек

    0 0 Отговор
    Новото българско правителство трябва да приеме закон за задължителна ваксинация.Отказалите да се изпращат в Белене и други места за отдих.Държавата трябва да работи а не саботирана от някакви антиваксари.
  • 10 животновъд

    0 0 Отговор
    Ами бийте си я тогава,а на нас не ни пробутвайте евтина агитация.