Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 14:44 4 548 23

"Не искам AstraZeneca." Защо в Германия странят от тази ваксина

  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус-
  • пандемия

В Германия и в редица други страни тя е разрешена за ползване само при хора под 65-годишна възраст, а в Испания и Италия - дори само за хора под 55 години

"Не искам AstraZeneca." Защо в Германия странят от тази ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Все повече хора в Германия странят от ваксината на AstraZeneca - множат се съобщенията за лекари, болногледачи и медицински сестри, които отказват да бъдат имунизирани с нея. Какви са причините?

Общо 200 служители на една болница в германската провинция Саарланд били записани за ваксинация. Но повече от половината така и не се явили в уречения час - без да предупредят, че нямат намерение да дойдат.

Не само медиците от Саарланд бойкотират оксфордската ваксина - все повече хора в Германия не искат да се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

Вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува официални данни, според които към 14 февруари в Германия са били използвани 85% от наличните дози с ваксина на BioNTech/Pfizer, около 63% от дозите с ваксина на Moderna и едва 19% от получените дози на AstraZeneca.

Така възниква абсурдна ситуация. Масовото ваксиниране в страната буксува поради недостиг на ваксини, в резултат от което много германци ще трябва да чакат още месеци, докато им дойде редът, а в същото време някои от медицинските служители, които имат възможност да се ваксинират още сега, на практика се отказват от тази си привилегия.

Любимата ваксина на германците

Може би затова авторитетният седмичник „Ди Цайт“ публикува тази седмица статия с красноречивото заглавие „AstraZeneca не е ваксина второ качество“. Качествата на британската ваксина защити и известният германски вирусолог Кристиан Дростен. Заглавието на неговия подкаст по темата гласи „Ваксината на Astrа е много по-добра от нейния имидж“. С това фактически беше официално признато, че в Германия се е оформило едно не особено положително отношение към британския препарат.

За това свидетелстват и две социологически изследвания, публикувани в началото на февруари. В проучването на Хамбургския университет, в което са включени отговорите на хора, които твърдо са решили да се ваксинират или все още се колебаят, 48,2% казват, че нямат предпочитание към определен препарат, 33,3% назовават ваксината на BioNTech/Pfizer, 5,8% предпочитат тази на Moderna и едва 2% изразяват предпочитание за векторната ваксина на Оксфордския университет. Сходни са и резултатите от проучването на института „Форса“. На въпроса на социолозите „Как бихте реагирали, ако ви предложат не онази ваксина, която предпочитате?“, 64% отговарят, че въпреки това биха се съгласили, докато 24% от анкетираните - тоест, всеки четвърти, казва, че навярно би се отказал от ваксиниране. И двете анкети недвусмислено показаха, че германците фаворизират ваксината на BioNTech/Pfizer.

За явното предпочитание към ваксината на BioNTech/Pfizer има редица причини. Първо, тя е създадена в Германия, а германците имат доверие в качеството на местното производство. Второ, партньорът на германската фирма BioNTech - известната американска компания Pfizer - е един от лидерите в световната фармацевтична промишленост. И трето, тяхната ваксина е разработена на базата на иновативната мРНК-технология, която се смята за истинско достижение в медицината. За германската ваксина имаше и безчет публикации, медиите се надпреварваха да правят интервюта с нейните създатели - професора от Майнц Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи, така че зад този препарат стоят съвсем конкретни лица. Друг важен фактор за доверието, разбира се, е високата ефективност на тази ваксина - цели 95%.

AstraZeneca: недолюбваната ваксина

Причините за скептицизма спрямо британската ваксина също са няколко. В Германия и в редица други страни тя е разрешена за ползване само при хора под 65-годишна възраст, а в Испания и Италия - дори само за хора под 55 години. Тъкмо поради тази причина в Германия тя беше предвидена за ваксиниране на медицинския персонал. При това възрастовото ограничение се обяснява единствено с факта, че засега няма достатъчно данни от клинични изпитания с хора над 65 години.

Именно поради недостатъчното количество данни Швейцария отложи регистрацията на оксфордската ваксина. Към това се добави и съобщение от Южна Африка, че този препарат не защитава достатъчно добре срещу местната мутация на коронавируса, която вече стигна и до Европа.

И все пак: основната причина за скептицизма е ефективността на оксфордската ваксина. Мнозина си задават въпроса кой ли би пожелал ваксина с ефективност от 70%, след като има друга, чиято ефективност е 95%.

В тази връзка на страниците на седмичника „Ди Цайт“ експерти изясняват, че британската ваксина при всички случаи гарантира защита от тежко протичане на Ковид-19. Въпросният по-нисък процент показва единствено с колко се понижава рискът да се развият симптомите на болестта.

„Всички налични ваксини са много успешни в сравнение с онова, което ни очаква, ако не сме ваксинирани“, твърди и германският вирусолог Кристиан Дростен. Той не вижда причина да се подценява британската ваксина, а германският политик Карл Лаутербах, който е лекар по образование, казва, че ще си постави именно тази ваксина и че всички скептични или открито критични изявления по адрес на препарата на AstraZeneca са неоправдани.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германците

    35 3 Отговор
    да си слагат Спутник, тя е по хубава.

    Коментиран от #8, #15, #19

  • 2 Шпек

    15 7 Отговор
    Немските граждани са толкова страхливи и прости,че надали изобщо знаят нещо за ваксината.Притеснението идва от близо 28 000 000 Немци—мюсулмани,защото във ваксината на Астра—Зенека има свински гени и затова не е “ХАЛАЛ”. Свърши вече с Германското господство,сега Евреите казват каво ще става или нестава в Дойчланд.
    Ферщейн?

    Коментиран от #23

  • 3 Фридрих

    15 2 Отговор
    Защото са мюсюлмани и религията не им позволява!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 555

    29 4 Отговор
    Кой ли би пожелал ваксина с ефективност 70% пред тази от 90 %? Как кой мутрите от гербоидна та шайка, която загроби милиони, за да се пълнят шкафчетата с комисионии на разни майки на евроселянки. И селянинът с джипката също.
  • 6 Виолета

    12 2 Отговор
    Лъжлива новина от DW,в пункта за ваксиниране изобщо не ти казват с коя ваксина ще те имунизират.Казват само ,че една от разрешеноте от Швабския регулатор.Приди това те питат дали имаш алергия,дали взимаш лекарства за разреждане на кръвта...и после седиш 15 минути под наблюдение за да не направиш алергична реакция към ваксината.
  • 7 Stéphanie 🎲

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "Фридрих":

    вярно е 😂😝😅 те и при нас така мюслитата да си бият руската там най много мисюлмани със 🐑 гени по новата програма на Мохамед 😂.
  • 8 Ми тя

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "Германците":

    ваксината на Астра-Зенека е копие на Спутника.

    Коментиран от #12

  • 9 Трайче Билевски

    9 3 Отговор
    Щом не е китайско, не е оригинално...значи само китайска вакЦина ке тепа тая пущина!
  • 10 Скоро ХАСАН ще се кръсти във

    7 0 Отговор
    ЦЪРКВА ,в Европа няма руска ваксина .А сега да му мислят фана ли ва баба Меркел на тесно 💉Ке ядете свинско и ще целувате кръста

    Коментиран от #11

  • 11 Ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Скоро ХАСАН ще се кръсти във":

    Те си лапат свинско та ушите им чак пращат.После поискат прошка от Аллах и са готови за следващата порция.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ми тя":

    Смър....копие!Никой не бяга от Фазан с орехи.....
  • 13 qwerty

    4 1 Отговор
    вчера 2 познати - мъж и жена се бодха, ей така, защото искали да ходят и това лято до гръцко. мъжът 100 кила 30 минути след ваксинирането постоянно сънливо състояние, каза че в 21:00 заспал. жената 50на кулца, освен сънливостта е вдигнала температура и втрисане. днес и двамата са по-добре. дано нямат някави изкривявания в бъдеще
  • 14 50+

    4 5 Отговор
    Астра е класическа ваксина .
    Удобна за употреба и съхранение. Другите може и да са добри , но поставени в лаборатория , а не разкарвани по цел свет и забъркани от некой
    доктор в енския гарнизон.
    С негри нема да се цаливам .

    Коментиран от #16

  • 15 иваило

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Германците":

    специално за теб ще ти набият една Спутник в шокотерията има анти тела от руски Ром .
  • 16 иваило

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "50+":

    невероятно ти вече си наясно каква ефективност има въпросната ваксина хмммм може би си учатсвал в разботката на астра зенека ..или просто си изял една в шокотерията с анти тела от Ром

    Коментиран от #17, #18

  • 17 50+

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "иваило":

    Отворен си на Рома. Браво
  • 18 Неграмотно човече,

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "иваило":

    Първо се научи да пишеш!
  • 19 Логиката каза

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Германците":

    Спутник пък въобще не е потвърдена като резултати - има само пропаганда от Масква и никой реално не знае колко е ефективна. Тя е на същия принцип като АстраЗенека (аденовирус) и по аналогия е най вероятно с ниска ефективност.
  • 20 Защо ли ДВ

    1 4 Отговор
    Ами всички изследвания на АстраЗенека показват по ниска ефективност и хората го разбраха. Най странни бяха първите изследвания които твърдяха че по висока доза от ваксината постига по ниска защита от заразяване. Очевидно нещо не е наред с концепцията на тази ваксина и руската Спутник е на същия принцип.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ПРЕСТЪПНИЦИ

    1 1 Отговор
    Кoй ли би пoжeлaл вaкcинa c eфeктивнocт 70% прeд тaзи oт 90 %? Кaк кoй мутритe oт гeрбoиднa тa шaйкa, кoятo зaгрoби милиoни, зa дa ce пълнят шкaфчeтaтa c кoмиcиoнии нa рaзни мaйки нa eврoceлянки. И ceлянинът c джипкaтa cъщo
  • 23 И тук така

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек":

    Е то и у нас казва Сокола и не само казва, а и порциите разпределя, ама нали сме винаги с Дойчланд сигурно е заради това :-)