Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 16:09 3 435 11

Фленсбург и британската мутация: това може да сполети цяла Германия

  • фленсбург-
  • германия-
  • британска мутация-
  • мутация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • огнище

Във Фленсбург заразите с коронавирус направо експлодират

Фленсбург и британската мутация: това може да сполети цяла Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Безпокоим се, че се задава трета вълна. Капацитетите ни са ограничени и може да не успеем да се справим", казва Клаус Дайтмаринг, икономически директор на болницата "Свети Франциск" във Фленсбург, една от двете големи клиники в града. Причина за тревогата са случаите на приети пациенти на средна възраст без предходни заболявания, които прекарали неочаквано тежко COVID-19. При тях е била установена далеч по-заразната британска мутация на вируса. Дайтмаринг се опасява, че до 3-4 седмици целят град би могъл да бъде залят от новата вълна. При това появилите се напоследък инфекции не се свързват с едно локално огнище, а се срещат из целия град.

Досега градът се справяше добре

От началото на пандемията допреди няколко седмици броят на заразените във Фленсбург (град с 85 000 жители в провинция Шлезвиг-Холщайн) бе значително по-нисък от средния за Германия. Хората са дисциплинирани - спазват наложените ограничителни мерки, носят маски, поддържат дистанция. Въпреки това се стигна до рязък ръст в инфекциите и се наложи затягане на мерките - контакти само в рамките на семейството, вечерен час от 21 до 5.

В четвъртък институтът "Роберт Кох" обяви изключително тревожни данни от Фленсбург - 185 новозаразени на 100 000 души в рамките на седем дни. При положение, че средно за Германия този показател е 57,1. Експертите от института "Роберт Кох" смятат, че поне половината от новите инфекции във Фленсбург се дължат на британската мутация на вируса, макар проучванията да не са приключили. В сряда здравният министър Йенс Шпан обяви, че в момента в Германия случаите на заразени с мутацията са около 22 процента. И ако Фленсбург още отсега свързва половината от новите зарази с мутацията, това показва какво би могло да се случи скоро и в цялата страна - по-вече и по-бързи зарази, включително повече сред по-младите хора.

Какво показва примерът с Фленсбург

По данни на здравните власти в провинция Шлезвиг-Холщайн, новите случаи на зараза се свързват с дейността на голяма фирма за посредничество при набиране на персонал, обслужваща няколко големи предприятия в района на Фленсбург и в съседна Дания. Засегнати са най-вече хората от обкръжението на заразени служители в тези фирми. Според здравния експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах, "примерът с Фленсбург показва пред каква заплаха е изправена Германия - ако британската мутация на коронавируса продължава да се разпространява". Лаутербах се обявява за запазване на локдауна в града дотогава, докато броят на новозаразените падне отново до 35 на 100 000 души - което със сигурност няма да стане скоро.

Автор: Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    9 1 Отговор
    Някакви коментари относно снимката?

    Коментиран от #8

  • 2 аустрия

    8 1 Отговор
    Бил съм там, хубав край...
  • 3 Оффф

    13 0 Отговор
    Изморих се да чувам "корона" !

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Какъв

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шекел":

    е този грозен език и просташки обиди ?
  • 6 Ами да

    11 1 Отговор
    Тези от снимката видимо са нещастни и само вируси са им в главите!
  • 7 CПОКО

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Оффф":

    КАТО ПОЧНЕ ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА ЩЕ ТИ СЕ ИСКА ДА СЛУШАШ ЗА”КОРОНА”😀😬
  • 8 Снимката

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    е от "Октоберфест" Мюнхен - най - големия празник на бирата в цял свят ! А хората още истински радостни и без маски !
  • 9 Вече всеки ден

    11 1 Отговор
    ще излизат нови мутации...от лабораториите.
  • 10 дддд

    4 1 Отговор
    Никой не го .бе за вируса. Слезте в центъра на града където живеете и ще забележите че повечето са без маски и обикалят по 5 човека на група залеплани едни до други. Също и полицаите са без маски на обществени места. Само по медиите казват че има вирус и всички са заразени ХАХАХААХААХА
  • 11 боклук професор

    0 0 Отговор
    Тез моми разфърляни и ухилени едва ли тичат за ваксина срещу ковид ?!