Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 18:20 4 215 37

Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?

  • китай-
  • германия-
  • ухан-
  • лаборатория-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • хамбург-
  • роланд визендангер

Университетът в Хамбург разпространи проучване на един професор, според което коронавирусът е създаден в лаборатория в Ухан. Защо то не може да бъде наречено "научно изследване"?

Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория? - 1
Снимка: Shutterstock

Въпросът "откъде произлиза вирусът SARS-CoV-2" вълнува целия свят от самото начало на пандемията. Двете основни теории гласят, че или вирусът е тръгнал от пазар в Ухан, пренесен от животно на човек, или се е появил в резултат на инцидент в Института по вирусология в китайския град.

Професорът от хамбургския университет Роланд Визендангер подкрепя втората теория с току-що излязлото проучване за произхода на пандемията. Тъй като, както е подчертано в текста, "научно базирани стриктни доказателства" за теориите за произхода няма, професорът привежда друг вид свидетелства: от научни статии, публикации в медиите и социалните мрежи, както и от разговори с международни изследователи. Работата по анализа е продължила през цялата 2020-а година. Визендангер стига до извода, че "както количеството, така и качеството на свидетелствата говорят еднозначно за това, че причината за настоящата пандемия е лабораторен инцидент в Ухан". Такава е констатацията в неговия труд, която тутакси се натъкна на остри критики. Но все пак доколко солидна е научната база, на която той стъпва?

Кой е професор Визендангер?

Роланд Визендангер е физик, професор в Института за наноструктурна физика и физика на твърдото тяло в Хамбургския университет. Както се вижда от "Гугъл Наука", до края на 2020-а година той е бил цитиран в научни публикации 36 000 пъти, което говори за определено реноме. В интервю за ДВ професорът подчертава, че намирането на произхода на пандемията е "изключително важно, тъй като става дума за предприемането на съответни действия, които биха предотвратили подобни пандемии в бъдеще." В работата си той всъщност обобщава вече известни факти и свидетелства, които са в полза на теорията, че коронавирусът се е появил в лаборатория в Ухан.

Пред ДВ австрийският физик и публицист Флориан Айгнер заявява, че "един научен труд трябва да отговаря на два основни критерия: Първо, с него трябва да се покаже, че настоящото ниво на знания е познато и разбрано. И второ - той трябва да съдържа нещо ново." Например данни или събития. "В този случай тези два критерия не са изпълнени. И ми се струва, че и г-н Визендангер е наясно с това."

Прекалено много цитати от ненаучни източници

Трудът на професора по някои показатели дори не отговаря на изискванията, които Хамбургският университет отправя към научните работи на студентите. Така например струпването на цитати би трябвало да се избягва, защото в противен случай остава впечатлението, че авторът избягва споделянето на собствени формулировки. А Визендангер е включил в работата си няколкостранични цитати, в резултат на което читателят трудно би могъл да установи кои точно са лично написаните от автора абзаци. При това най-голям дял в цитатите - 31 от общо 71 източника - са статии от печатни и онлайн медии.

Пред ДВ Визендангер подчертава, че медийните публикации са важни за проследяването на процесите от последната една година. Той не можел да разбере и защо е обект на критики във връзка с използването на постове от социалните мрежи. Та нали за определени събития сведения могат да се намерят само там, а не в научните публикации, казва той.

Това принципно е така, но някои от използваните източници се приближават сериозно до конспиративните теории или са пример за несериозна журналистика. Като например статии от портала GratGameIndia, който в последните дни публикува видео, в което създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг уж признава, че ваксините срещу коронавирус променят човешкото ДНК. Или новина как германски монахини били продали 175 сирачета за сексуални услуги. Или пък от Epoch Times - медийна група, която поддържа десните популисти в западните държави и е известна с това, че разпространява фалшиви информации.

Липсва проверка и оценка

По този и по други поводи от цитатите в научния "труд" от Хамбург австрийският учен Флориан Айгнер посочва, че "професор Визендангер очевидно не се отнася особено критично към източниците си, а е събрал това, което подкрепя неговата теза". А има и още нещо - професорът от Хамбург е публикувал работата си в портала ResearchGate, където всъщност всеки би могъл да публикува трудовете си, без те да са преминали качествена проверка. В своя защита Визендангер заявява, че използвал този портал, за да достигне до максимално широка публика, понеже в специализираните издания достъпът до статиите е платен.

Заключение

Публикацията на Визендангер може да се разглежда като проучване, което събира възможни доказателства за теорията за лабораторния произход на SARS-CoV-2. Тук не оценяваме тази теория и качеството на доказателствата. Но университетският професор не се придържа към някои основни критерии за научна работа, така че публикацията не може да се нарече научно изследване.

Автори: Ута Щайнвер, Тетяна Клуг


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    36 11 Отговор
    Нулевият пациент е бил Американец,военнен който е пренесъл вируса в Китай.

    Коментиран от #18, #31

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Търсете

    32 5 Отговор
    Търсете форт Детрик ІСАЩ

    Коментиран от #5

  • 4 Психолог

    14 3 Отговор
    Подлоги са,да! Що го изтрийте?

    Коментиран от #7

  • 5 Бичкиев

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Търсете":

    Освен това на всички служители в строгосекретната лаборатория още през 2015 г. се появяват същите симптоми на КОВИД 19.
  • 6 Мармерски

    15 15 Отговор
    Професор по Физика - говори за вируси ??!!
    А някой по история на древния Египет - няма ли да се изкаже ?

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Глас за ББ

    7 7 Отговор
    За сведение от 18.02.2021
    Публикувана широка дискусия като целево проучване за произхода на пандемията на коронавирус от професор доктор. Роланд Визендангер Коронавирусът причинява глобална криза повече от година. В едно проучване нанонаучният проф. Д-р. Roland Wiesendanger хвърля светлина върху произхода на вируса. Той стига до заключението, че както броят, така и качеството на доказателствата за лабораторна катастрофа в градския вирусологичен институт в Ухан говорят като причина за настоящата пандемия. Изследването е проведено от януари 2020 г. до декември 2020 г. Той се основава на интердисциплинарен научен подход, както и на обширни изследвания, използващи различни информационни източници. Това включва научна литература, статии в печатни и онлайн медии и лична комуникация с международни колеги. Той не предоставя никакви силно научни доказателства, но предоставя многобройни и сериозни доказателства:
    • За разлика от по-ранните епидемии, свързани с коронавирус, като ТОРС и MERS, до днес, т.е. H. Дълго повече от година след избухването на настоящата пандемия не може да бъде идентифицирано междинно животно гостоприемник, което би могло да позволи предаването на патогени на SARS-CoV-2 от прилепи на хора. Следователно теорията за зоонозата като възможно обяснение за пандемията няма солидна научна основа.
    • SARS-CoV-2 вирусите могат да се свържат изненадващо добре с рецепторите на човешките клетки и да проникнат в човешките клетки. Това е възможно благода
  • 9 Оракул

    12 11 Отговор
    Новините идващи от васална Германия са лъжливи и целят да разединят Българският народ.
  • 10 Кую

    16 6 Отговор
    Нарочен инцидент от Кравария.
  • 11 Глас за ББ

    9 8 Отговор
    • Прилепи не са предлагани на предполагаемия рибен пазар в централната част на град Ухан. Вирусологичният институт на град Ухан обаче има една от най-големите колекции в света на патогени на прилепи, които произхождат от далечни пещери в южните китайски провинции. Изключително малко вероятно е прилепите да са стигнали до Ухан по естествен път от това разстояние от близо 2000 км и след това да предизвикат глобална пандемия в непосредствена близост до този вирусологичен институт.
    • Изследователска група към вирусологичния институт в град Ухан в продължение на много години извършва генетични манипулации върху коронавирусите с цел да ги направи по-заразни, опасни и смъртоносни за хората. Това се доказва от многобройни публикации в научната специализирана литература.
    • Имаше значителни пропуски в безопасността във вирусологичния институт в град Ухан дори преди избухването на пандемията на коронавирус, които са документирани.
    • Има множество преки индикации за лабораторен произход на патогена SARS-CoV-2. Твърди се, че пръв е заразен млад учен от вирусологичния институт във Ухан. Има също многобройни индикации, че патогенът SARS-CoV-2 се е разпространил от вирусологичния институт в град Ухан и извън него още през октомври 2019 г. Има данни и за съответно разследване от страна на китайските власти от вирусологичния институт през първата половина на октомври 2019 г.
    „Настоящата коронавирусна пандемия не само доминира над заглавията в момента, но ще ни заним
  • 12 😷😷😷

    18 3 Отговор
    DW разлространяват теория на конспирацията, че вирусът е с естествен произход ! Доверявайте се на фактите, а не на пропагандни и манипулативни медии, като DW !
  • 13 Глас за ББ

    9 4 Отговор
    • За разлика от по-ранните епидемии, свързани с коронавирус, като ТОРС и MERS, до днес, т.е. H. Дълго повече от година след избухването на настоящата пандемия не може да бъде идентифицирано междинно животно гостоприемник, което би могло да позволи предаването на патогени на SARS-CoV-2 от прилепи на хора. Следователно теорията за зоонозата като възможно обяснение за пандемията няма солидна научна основа.
    • SARS-CoV-2 вирусите могат да се свържат изненадващо добре с рецепторите на човешките клетки и да проникнат в човешките клетки. Това е възможно благодарение на специални домейни за свързване на клетъчни рецептори, свързани към специално (фурин) място на разцепване на коронавирусния протеинов пик. И двете свойства заедно преди това са били неизвестни при коронавирусите и показват неестествен произход на патогена SARS-CoV-2.
  • 14 Присмехулник

    19 0 Отговор
    Така им оттърва на Някой.Този .....тунингован вирус...както се изрази проф.Балтов е трудно да се приеме че Природата ни го е сервирала...Някой прави опити и има на разположение милиарди мишлета в лабораторията си...
  • 15 Гоуст

    15 0 Отговор
    Не е нужно да слушам глупаците от Хамбургер.Проф.Люк Монтание Нобелов Лауреат и съоткривятел на вируса на ХИВ го каза още 2019-та

    Коментиран от #26

  • 16 ***

    3 6 Отговор
    Корона вируса е изобретен от български мозък работил в тайна американска лаборатория....
  • 17 Дон Педро

    3 0 Отговор
    Бил лабораторията финансира
    и пандемиите прогноэира
  • 18 Джангъров

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Няма намерен нулев пациент.Започва едновременно на няколко места.
    Най вероятно не умишлена грешка в китаиската лаборатория.Затова китаиците мълчаха в началото.

    Коментиран от #19, #30

  • 19 14/88

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Джангъров":

    Всичко е финансирано от американците.Америка и Китай са ези и тура на една монета.Всички американски университетски преподаватели са леви марксиски бклуци.

    Коментиран от #29

  • 20 плевен

    5 2 Отговор
    Когато нещо прилича на котка и казва "мяу", това обикновено е котка.
    Когато в Ухан има институт по вирусология и се появява неизвестен вирус, то той не е тръгнал от пазара.
    Правителствата отдавна са изчислили, че белята вече е станала и няма да спечелят нищо, ако кажат истината.

    Коментиран от #25

  • 21 МЕДИУМ

    2 3 Отговор
    Препечатката е от Сайта на дойче веле които се подкупва яко от червени китайски юани;
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 не разбирам

    9 2 Отговор
    Защо изобщо публикувате тези глупости?Още през 2015 год САЩ ГО ПАТЕНТОВАТ!И го казаха директно!На обикновен незаразен Ковид пришиват 4 белтъка от Спин,за да се хваща лесно от човек!Това го каза пак директно известен генетик,в момента не се сещам за името!И го пуснаха да видят кво ще стане!Простотии,сър,простотии на всяка крачка!Това е положението!
  • 24 Иван

    6 0 Отговор
    Заключение: Поръчан е от Синагогата на Сатаната.
  • 25 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "плевен":

    Плевен се намира на 1300 километра от американската нацистка лаборатория "Лугър" в колониализирана Джорджия.
  • 26 стоян

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гоуст":

    До 15 ком -Точно така и аз го четох - Професор Люк Момпелие каза че вируса е изкуствено създаден в Ухан и по вероятно умишлено пуснат да свалят Тръмп заради митата на китайските стоки

    Коментиран от #28

  • 27 Stéphanie 🎲

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мармерски":

    Химията е свързана с други науки затова се казва, че това е мултидисциплинарна дисциплина в научната област. Сред връзките му откриваме физика, математика, биология и астрономия, наред с други.Физикохимията е точна природна наука на границата между химията и физиката. Изучава връзката между химичните и физичните процеси, или физичните основи на химията. Методът на физикохимията са точните физични измервания и математически апарат от висшата математика, чрез които се получава вярна представа за окръжаващия ни материален свят.

    Коментиран от #34, #36

  • 28 Stéphanie 🎲

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "стоян":

    И ни заблуждават че идвало от прилепи 😂.Китай цял живот яде всичко кое върви и лети расте в градината,да не говорим за хлебарките специалитет .Сега пипнаха болест и то от прилеп китаеца го тествал поне 50 г.назад ....Или едно време преди новата ера хората са знаели какво са яли имали са лаборатория ,био храна 😉😉😉😂.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Джангъров

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Джангъров":

    Наи много пари в Ухан вложиха французите.
  • 31 Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Какво значение има откъде е.Ева мак ята ,на целия свят.
  • 32 Алф

    3 1 Отговор
    За всичко са виновни медузите от планетата уран замислете се
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Stéphanie 🎲":

    Трябва да включи и Мосад в тези науки.
  • 35 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Не е нужно да си професор , за да констатираш този факт . Само че , лабораторията е някъде в западните щати , вероятно Калифорния или Невада . После е пуснат в Ухан с цел !
  • 36 пророк Исай

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Stéphanie 🎲":

    ........това , написаното от Френски вестник ли го преведе ? Ти , Stéphanie си платена клакьорка във Факти !

    Коментиран от #37

  • 37 пророк Исай

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "пророк Исай":

    Освен това имаш достъп до програмата и можеш да триеш коментари !