Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 08:44 1 930 29

Първи случаи на бразилския щам в Швеция

  • швеция-
  • коронавирус-
  • бразилски щам-
  • стокхолм-
  • заразени-
  • пандемия

Нито един от заразените не е посещавал Бразилия

Първи случаи на бразилския щам в Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първи случаи с бразилския вариант на коронавируса са открити в Швеция, съобщиха местните власти в община Йевлебори, предаде Нова телевизия.

У четирима жители на общината северно от Стокхолм в петък е било установено наличие на този щам, която е по-заразен. Нито един от тях не е посещавал Бразилия и властите се опитват да разберат с кого са контактували заразените. По-рано тази седмица Световната здравна организация съобщи, че бразилският вариант е засечен в 21 държави.

Отскоро Швеция изисква от пристигащите в страната чужденци да предявяват сертификат за негативен тест, направен през последните 48 часа, за да влязат в страната. На шведските поданици и постоянно пребиваващите в кралството лица се препоръчва и да се тестват в деня на завръщането, после да стоят седем дни в изолация и да си направят втори тест. Препоръчва се и членовете на тяхното домакинство също да са в изолация, докато не излязат резултатите от теста.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззззз

    14 10 Отговор
    Поредната фалшива новина.
  • 2 Дамм...

    16 4 Отговор
    И това е единственото, което може да се каже за ситуацията с коронавируса в Швеция?! Докога ще игнорирате останалото, което се случва при шведите. Вчера някой попита, дали сме чували за локдаун в Африка. Ще чуете, ама не от БГ-медиите, които дори и за Швеция отказват да пишат. А, да, читателите поне научиха, че шведите били помолени да не използват често прахосмукачката. 🤔😄😆😆

    Коментиран от #15

  • 3 Жорж

    10 2 Отговор
    И там ли долетяха Прилепите бе. Много прилепи бравооо.
  • 4 Не ме интересува

    3 8 Отговор
    Да мрт тея орца. Не е честно те да са богати а аз беден. Трябва някой да ги научи на урок. Вместо аз да живея добре тея шведи ще ми живеят добре. Няма как да стане. Дано им спрат парите и кранчето и да станат бедни да усетят какво е да нямаш. И какво е нещастието. Те изобщо чувствали ли са се нещастни някога? Скоро време ще разберат това чувство.
  • 5 Дъгръч

    7 2 Отговор
    В момента съм с бразилския щам,малко ми тече носа и за всеки случай си налупих шапката в къщи.Не познавам бразилци но не бих отказал на бразилка
  • 6 Ццц

    6 1 Отговор
    И само това? Не е ли мега, гига по-заразен, 70 % по- смъртоносен??? Не си заслужава тая новина без пикантерия. Покрай новата журналистика, Стивън Кинг загуби работата си.
  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    3 1 Отговор
    Комисар Димитров ГДБОП: "Предприели сме действия срещу разпространяването на фалшиви новини за пръскане с Ковид!"
  • 8 Дамм....

    8 0 Отговор
    Публикувано във ФАКТИ: "Нито един от тях не е посещавал Бразилия и властите се опитват да разберат с кого са контактували заразените.". Дамм... То пък нали всички от заразените с китайския вариант са посещавали Китай... 😄😆Тези с бразилския да ги питат, дали не са ходили в Япония, защото и там имаше вече 4 регистрирани случая.
  • 9 железаров

    7 0 Отговор
    Четирима жители са заразени с Бразилският щам.От днес ще му казваме , Шведска четворка.
  • 10 Хаджи Генчо

    5 2 Отговор
    Как се разбира кой с какво е зарасен? Боб ли хвърлят? Не е изолиран основният вирус, но иначе щамовете сами казват от кой вид са.
  • 11 Гост

    0 2 Отговор
    Е така е няма спирка ! Ама докато е само препоръчано на влизащите в страните да се иОлират сами така ще ! Колкото повече му се позволява да заразява толкова повече ще мутира ! Дано само не се стигне до мутация с висок процент на смърт!
  • 12 Рошко

    3 1 Отговор
    Щом е щстстиятс е от Денис зеле, във Швеция може и марсиански щам да има
  • 13 КОВИТО.......ЦАЙТНОТ ЗА БСП

    1 4 Отговор
    Я АМА И ТИЯ В ШВЕЦИЯ ХОДЕЛИ С МАСКИ НА ОТКРИТО....МАНГЪРОВ, КВО СТАВА....
  • 14 Аз40🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    Първо с "лудата крава" удариха на хората говедата. След него с "птичия грип" изпотрепаха на хората птиците. После със "свинския грип" избиха на хората свинете. Сега с коронавируси ще ни ударят и нас. Далаверата си върви и нищо не се е променило, колкото и да ги боли някои истината. До кога ще ги търпим всички в парламента?
  • 15 Айде бе

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дамм...":

    Шведите също бяха затворени, магазини, ресторанти, всичко! Но затвориха малко късно! И имат най-много починали от всички скандинавски държави взети заедно!

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 16 Дамм...

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Че имат най-много починали от всички скандинавски държави, взети заедно, е така. Никой не го оспорва. Не помня да са били затваряни. Имат някакви смешни ограничения през цялото време. До януари уж законът не им го позволявал. Затова приеха и временният Пандемичен закон. Само че сега вече ножът е опрял до кокала и може и локдаун да въведат. Между другото, преди доста месеци казах, че колелото при тях ще се завърти. По онова време доц. Мангъров още ги даваше за пример... Само че колегата му Тегнел вече почва да се отмята от изказванията си. Вече даже твърди, че колективният имунитет, на който толкова много хора разчитат, можел да бъде постигнат достатъчно бързо, само с помощта на ваксини (опитва се да се измъкне с новите щамове - интересно ще е да го сложат на маса с Мангъров да си поговорят - как двама привърженици на една и съща теория сами ще си я опровергаят взаимно 😆). Ами "супер"! Междувременно гонят вече 13000 жертви, и то при положение, че ВСИЧКИТЕ им съседи са сред държавите, дали най-малко жертви.
  • 17 Дамм...

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Та всъщност, не разбрах на какво казваш "Айде бе!". С какво в коментара ми не се съгласи?
  • 18 Капацитет

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Що пишеш глупост? Аз живея в Швеция и освен университетите които са онлайн, няма нищо затворено. Магазини, училища, детски градини, ресторанти, ски курорти, всичко работи. Който има възможност работи от къщи, но няма забранен бизнес, маски не можеш да видиш никъде и всички си живеят нормално.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 От селото

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Капацитет":

    Аз също живея в Швеция и мога да потвърдя казаното от теб. Хора с маски почти не можеш да видиш, в магазините тук-там се вижда някой човек. А иначе въведоха и малко по-строги мерки, събирания на не повече от 8 човека на едно място и забрана за сервиране на алкохол след 22:00 часа(в заведенията и ресторантите) . Ако не се лъжа забраната за сервиране на алкохол я промениха от 20:00. Абсолютно всички магазини и заведения работят напълно нормално 🙂🙂🙂

    Коментиран от #20

  • 20 Капацитет

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "От селото":

    То тукашните и без това много не са по събиранията, освен на after work в петъците, така че 8 души не го чувстват като някакво ограничение...
  • 21 Айде бе

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Капацитет":

    Живея в съседна на Швеция държава и знам какво се случва! Чета новините! Не ви затварят, защото нямаха закон да го направят! Е вече го промениха, сега ще видим!

    Коментиран от #22

  • 22 От селото

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Айде бе":

    Прав си, извинявай, ПРЕПОРЪЧАХА също да се носят маски във влаковете и автобусите от 6:00-9:00 сутрин и от 16:00-19:00. Също така и ако може да не се пътува с влак или автобус на повече от 15мили (150 км), бях забравил за това 😉😉😉

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Айде бе

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "От селото":

    Ами да де, ПРЕПОРЪЧАХА, защото нямаха закон да забранят! Сега се очаква, вече да затварят! Магазини, спортни центрове и т. н. Пак ще пишем, какво е затворено след това! А и не забравяй бройката на починалите и сравни със съседните! Така, че не смятай това за добър успех!

    Коментиран от #26

  • 24 Дамм...

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "От селото":

    Някъде четох, че музеи и басейни са затворени. Вярно ли е? Чета в чужди медии, включително намерих и една шведска, която публикува на английски. В България темата за Швеция някак си е табу.

    Коментиран от #25

  • 25 От селото

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дамм...":

    В града в който живея басейна не работи, това е така. Затворена е също така и Sporthallen, т. е. спортната зала. Фитнеси, заведения, ресторанти, магазини и хотели си работят. За музейте не знам и не мога да кажа....
  • 26 От селото

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Айде бе":

    Колега не искам да се заяждам, но според мен с тоя вирус някак си властите на повечето страни ограничиха свободата на хората... В Швеция това не е така и се радвам че съм тук. Тоя вирус им служи като едно доста добро извинение май, и след всички рестрикций които предприемат успяха ли да го овладеят по някакъв начин???
    🤔🤔🤔
    Здраве на всички!!! 🤓🤓🤓

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "От селото":

    В някои държави успяват, нямат толкова починали! На никой не му е приятно с този вирус и на мен ми омръзна да бъда вързан! Но и не мисля, че е правилно да оставиш хората да се заразяват, без да направиш нищо! Това просто е безотговорно и нечовешко! Не би трябвало да бъде начин на подражание!
  • 28 Дамм...

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "От селото":

    Гледам Австрия. Със 7 държави-съседи, минимум 3-4 от тях имаха, респ. имат много лоши резултати - много заразени, но, което е лошото, много смъртни случаи. Австрия мина през 3 строги локдауна и 1 лек. Резултатът е: около 200000 човека по-малко сред заразените и около 4200 смъртни случая по-малко. При Швеция е обратното - сборът от смъртните случаи в съседните на Швеция държави (Дания, Финландия и Норвегия) е в пъти по-малък от тези при вас. Доколкото разбирам, при вас хората започват да се замислят, дали не е можело да има по-малко смъртни случаи, ако стратегията не е била стратегия на препоръки, а стратегия на забрани и затваряне. Пишат и за една група от учени и активисти, които искат да изправят епидемиолога ви пред съд. Излязоха и едни е-мейли наяве, кореспонденция между Тегнел и други, които май също не допринасят много за спокойствието в страната. Доверието пада. На част от работещите в здравното ви министерство е предоставена полицейска охрана. А явно май и медиите ви в момента са под прицел, защото са премълчавали, каква е действителната ситуация. Не е толкова розово, колкото го представяш. А и, струва ми се, ще ви подложат на силен натиск да се ваксинирате. Младите явно не искат, заради лошия опит с друго ваксиниране в близкото минало, довело до случаи на нарколепсия сред децата. Дали няма да ви накарат да представяте "имунизационен паспорт" в близко бъдеще, за да можете да идете на ресторант, кино или кафе?! Времето ще покаже.
  • 29 КОВИТО.......ЦАЙТНОТ ЗА БСП

    0 0 Отговор
    МАНГЪРОВ...КВО СТАНА С ШВЕДИТЕ И СТАДНИЯ ИМУНИТЕТ....