Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 12:29 1 778 26

В САЩ пандемията взе повече жертви, отколкото най-кървавите войни

  • сащ-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • жертви-
  • джо байдън-
  • мерки-
  • война

В САЩ пандемията причини огромни щети и невъобразимо страдание

В САЩ пандемията взе повече жертви, отколкото най-кървавите войни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пандемията причини огромни щети и невъобразимо страдание в САЩ: над половин милион американци загубиха живота си вследствие на инфекция с коронавируса. Жертвите на COVID-19 в Америка са повече, отколкото загиналите в най-кървавите войни. "За една година пандемия починаха повече американци, отколкото през Първата световна война, Втората световна война и войната във Виетнам, взети заедно", каза президентът Джо Байдън на възпоменателна церемония в понеделник, 22 януари.

По данни на американския университет Джонс Хопкинс, броят на починалите в САЩ след боледуване от COVID-19 е 500 071. А това е повече, отколкото в която и да било друга страна по света. По време на церемонията Байдън призова американците да не стават безчувствени на фона на този "невъобразим" брой жертви. "Не бива да ставаме глухи за страданието, не бива да гледаме на всеки живот като на статистика." За да се почете паметта на жертвите на COVID-19, в цялата страна националният флаг по обществените сгради и военните бази бе свален наполовина, както и в дипломатическите представителства на САЩ по света. В Камарата на представителите бе запазена минута мълчание.

Само от януари насам: 150 000 жертви

Зимните месеци в САЩ бяха твърде тежки - само от началото на януари 2021 коронавирусът е взел над 150 000 жертви. Междувременно в страната, чието население е около 330 милиона, официално потвърдените случаи на COVID-19 са над 28,2 милиона. Към момента всеки ден се регистрират средно по 70 000 нови инфекции - това е най-ниската стойност от края на октомври. И в болниците се лекуват все по-малко заразени с вируса. Въпреки спада в броя на инфекциите обаче, броят на жертвите все още е твърде висок - средно над 2000 дневно. Така само за ден и половина жертвите на COVID-19 в САЩ са повече, отколкото при атентатите от 11 септември 2001. Предполага се, че до края на май 2021 общият брой на жертвите ще достигне 600 000. И все пак: в САЩ таят надежди за скорошно подобряване на ситуацията. Броят на дневните инфекции спадна от над 200 000 в началото на януари до под 70 000. И имунизационната кампания напредва: досега 44 милиона американци са получили първата доза, а 19,4 милиона - и втората, по данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Тръмп омаловажи пандемията

От встъпването си в длъжност Джо Байдън работи усилено за успеха на имунизационната кампания. От производителите на ваксини Moderna и Pfizer/Biontech САЩ ще получат до края на юли близо 600 милиона дози, което би стигнало за всички възрастни в страната. Според някои експерти, така най-лошото от пандемията може да отмине до есента - ако всичко върви по план и при положение че противниците на ваксините се окажат малко. "Тази страна отново ще се смее, тази страна отново ще бъде огряна от слънцето, тази страна отново ще усети радости", убеден е Джо Байдън. "Ще издържим, обещавам." Президентът не назова конкретна дата, от която САЩ ще започнат постепенно да се връщат към нормалността. Той обаче изрази надежда, че във втората половина на годината ситуацията ще се подобри значително. За разлика от Джо Байдън, предшественикът му Доналд Тръмп омаловажи пандемията и произтичащите от нея проблеми. Поради това в началото САЩ допуснаха много грешки. Първоначално Тръмп отричаше опасността, след това хвалеше най-различни медикаменти без научни доказателства за действието им и до последно повтаряше, че носенето на защитни маски е досадно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    24 7 Отговор
    Американците са гола вОда и това вече всички го разбраха!

    Коментиран от #4

  • 2 1111

    8 17 Отговор
    Според средностатистическия Ганьо вирус няма.Точка!!!

    Коментиран от #16

  • 3 Stéphanie 🎲

    12 4 Отговор
    Няма страшно идват много мигранти 😂Като се замисля само нашите роми ама всичките до последният са им достатъчни.Най много за пет години се върнала бройката на американското население че и в повече 😝
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ze Donald

    13 4 Отговор
    Лъжат. Починалите са с 3% повече в сравнение със същия период миналата годита (2019), НО наистина има над 500 хил. души починали С Ковид-19, което е огромен брой и наистина без вируса можеше част от тези хора да живеят по-дълго. Тръмп е виновиен, така внушават демократите и Байдън. Щели да свалят знамената наполовина... така ще разрешат всичките си проблеми.
  • 6 Шайба

    15 3 Отговор
    Нищо чудно,болшинството американци са с ниски хигиенни навици,ако видите само в къщите им какво е ще паднете,в колите им също,а нелегалните имигранти обикновено живеят натъпкани като в скотобойна,сънуващи американската мечта,защото повече трудно могат да си позволят,който е работил в почистваща фирма там знае най-добре,имат най-прекрасните условия за разпространение на зарази.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 7 Stéphanie 🎲

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Троянеца":

    Този е руски шпион не му се връзвай 😂-М4А1 има полуавтоматична и пълна автоматична стрелба. Карабината тежи едва 3,4 килограма - при това с пълен пълнител. Прикладът е "телескопичен" и може да се разтяга. Калибърът е стандартния за НАТО 5.56×45 мм. Точността е до 500 метра, началната скорост на куршума е от 910 м/с, а скорострелността е между 700 и 950 изстрела в минута.AR-15 стрелят безпроблемно след престои в езеро или дори блато. Скелетонизираната версия на пушката е интересна, заради своето леко тегло и нестандартен вид. Те са в следствие на отстраняването на всякакъв излишен метал от конструкцията. Калибърът е стандартния за НАТО 5.56×45 мм. Скорострелността е по-ниска от тази на М4, но далекобойността е подобрена. Потребителите отличават AR-15 със слабия откат и лесна поддръжка.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Stéphanie 🎲

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    И още и още а руските автомати 😅🚮
  • 10 Боже боже кой го казва фена ,

    3 10 Отговор

    До коментар #6 от "Шайба":

    на руското блато още със външна тоалетна и се къпят летото в реката .Боже прибери си версията

    Коментиран от #20

  • 11 Троянеца

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Шайба":

    Да не сме виждали американци, да не знаем. Ганчо е рядък простак който се държи възпитано ако не го ударят по дисагите със розовото масло. От 3 километра мога да позная балканец.

    Коментиран от #14

  • 12 От САЩ

    5 2 Отговор
    Тук повечето знаем за ваксините от много години. Имаме си цели градове където хората никога не са си поставяли ваксини. Напълно е нормално да ви мамят, все пак им се отвори голям нов пазар за целта, където не разбират хората нищо. Изостанали в развитието си, жалко.
  • 13 Чърчил 😉наистина си шаиба 👍

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Шайба":

    Чърчил се е подигравал на българите, че не се къпят-ония дето си казват "Честита баня" след всяко къпане ли?"-дали българите най-накрая започнаха да се къпят? И колко често го правят? Отговорът е - преобладаващо.
    Да напомним само, че същият този британски политик с кеф ни изхвърля и от Европа, само защото ядем шкембе чорба.

    Коментиран от #18

  • 14 Троянеца

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Троянеца":

    Като командир на танк носих Макаров. И още си го имам. Наборен войник.
  • 15 Васко Трактора

    12 2 Отговор
    Разбирасе , че от вируса са загинали повече хора , Америка кога е войувала, тя разпалва войните и бяга
  • 16 дА те отровят

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    на това ли казваш вирус - мислител,световен!!!
  • 17 Ади сега ?!

    8 1 Отговор
    "Невъобразим" брой жертви ?! Ами, подържат си санитарният минимум. Където не излезе бройката, една бърза престрелка в супермаркет или университет и всичко е ОК.

    Коментиран от #25

  • 18 Шайба

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чърчил 😉наистина си шаиба 👍":

    Хигиенните навици не са свързани непременно с къпането,който има такива знае за какво става въпрос,а който няма и да му обясняваш едва ли ще разбере и колкото и да се къпе,същия киртак си остава.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шайба

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Боже боже кой го казва фена ,":

    Прибира си ги Той вересиите,когато трябва и без да има нужда да му се напомня от такива като теб,на които е дал най-много на вересия.
  • 21 Шайба

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Запиши час за операция":

    Дайба и олигофрена ти.

    Коментиран от #22

  • 22 Троянеца

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Шайба":

    Преживял съм няколко изключително гадни операции. Можеш ли да направиш 50 лицеви опори и да сметнеш обема на сфера? Аз мога.
  • 23 Аз40🏴‍☠️

    3 1 Отговор
    Пандемията е психично заболяване, а Тръмп го знаеше. Виртуалната реалност Байден е реклама на инжекции с отрова. Не могат вече да нападат, който си искат, защото ги е страх (вече ги спряха в Сирия и Украйна) и сега решиха да си мъстят на света с помията си, вкарвайки я във всеки дом, войната, биологичната.
  • 24 туйонуй

    3 1 Отговор
    Когато излезнат официалните данни за бройката на смъртните случаи през 2020-та, тогава ще се разбере, че положението е дори по-тъжно. Всички дето пишат по команда или от глупост, че неата са измама са безнадежди и те няма да вдянат така или иначе. За останалите препоръчвам само едно - гледайте официалната статистика на USA death counts 2020.
  • 25 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ади сега ?!":

    Хаха, "санитарния минимум" :)))) Тея кога са водили войни на тяхна територия, като изключим Пърл Харбър, че не се сещам. Ама явно е крайно време за такава, че не се издържат вече!
  • 26 пирко

    1 0 Отговор
    тия колко са гола вода направо ми е чудно как още съществуват като държава ?ким ше ги нагласи