24 Февруари, 2021 08:54 2 792 9

ЕС прехвърля медици в Словакия, която вече е на ръба

  • словакия-
  • ес-
  • коронавирус-
  • лекари-
  • медици-
  • румъния

ЕС мобилизира и допълнителни лични предпазни средства

ЕС прехвърля медици в Словакия, която вече е на ръба - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз координира изпращането на медицински екип в Словакия в подкрепа на интензивното лечение на пациенти с COVID-19 по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. Румъния вече предложи екип от 5 лекари и 9 медицински сестри, специализирани в интензивните грижи.

ЕС мобилизира и допълнителни лични предпазни средства - 600 000 защитни маски FFP2 и 650 000 чифта ръкавици, предназначени за Сърбия. Те идват от европейския медицински резерв RescEU, поддържан от Гърция.

„Бих искал да благодаря на Румъния за изпращането на медицински екип в Братислава в подкрепа на лечението на пациенти с COVID-19, като по този начин приложи солидарността на ЕС. Също така, защитните маски и ръкавици, изпратени в Сърбия от резерва RescEU, ще помогнат за защитата на медицинския персонал, борещ се с COVID-19 в страната“, заяви Янез Ленарчич, комисар по управлението на кризи.

Държавите — членки на ЕС могат да кандидатстват за финансиране в подкрепа на прехвърлянето на пациенти и транспортирането на медицински персонал и екипи чрез Инструмента за спешна подкрепа. От началото на пандемията от коронавирус Европейската комисия подкрепи 13 членки на ЕС, и участващите държави чрез Механизма за гражданска защита.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    15 7 Отговор
    България също е на ръба,но никой не й прехвърля медици. България е в ЕС само на хартия.

    Коментиран от #2

  • 2 H2O

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Какъв ръб, бе. Ние тук нито пандемия видяхме както в някои други държави, нито мерки видяхме. Ние сме на второ място след Швеция по свобода на мерките. Реално само кръчмите са затворени и то не всички. Всичко друго си работи и купона си тече.
  • 3 глоги

    5 3 Отговор
    За тебе купонът може и да тече,но доста бедни и нещастни българи не мислят така,като теб.
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    9 1 Отговор
    Атакуват яко народите. Искат да ни смачкат с това биологическо оръжие. Всичко в централизираните медии е военна пропаганда.
  • 5 Фен

    12 0 Отговор
    Не знам дали професорите от форума помнят как бяха във възторг от масовото тестване в Словакия миналата година, и я даваха за пример за справяне с кризата.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    По официални данни от последните 17 дни -Сме над 200/100000 и сме за ......До словакия е многоблизо Автрия и Виена, а те не им помагат???Да погледнем Словакия:Словакия
    9.02–22.02
    Общ брой случаи 28 709 : 54,6 = 525,,805/100000 за 2 седмици
    Смъртни случаи 1 306 : 14 = 93,28 починали на ден....интересна ми е бг по официални данни за 2 седмици: България
    9.02–22.02
    Общ брой случаи 13 742 : 69 = 199,159 по техните данни сме на прага ,а по моите сме вече преминали 200 в последните 17 дена сме 201!Естественно ги преработвам,като средно за 14 дни!
    Смъртни случаи 513 : 14 =36,642 починали на ден,последните 17 дни преработени в 14 са над 39 починали дневно!ъпоред мен Кръчми и барове няма да бъдат отворени на 1ви и виновна ще е ....Стъкмистиката!!!Утре очаквам професор по математика да се изтъпани по медиите и да оповести за това....
  • 7 Многознаещ

    2 1 Отговор
    Не е по-зле от България в никакъв случай, а по брой вакцинирани къде къде е по - напред. Защо ЕС изобщо не споменава България, все едно, че ни няма. Може би защото нашите управници само се хвалят..

    Коментиран от #9

  • 8 EC EC

    2 0 Отговор
    EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC,

    големи ЛИЗАЧИ сте
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Многознаещ":

    по данните е мнооого по зле от бг!!!