Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 12:20 2 458 10

Гърция призова ЕС да действа „бързо”, за да се възобновят масовите пътувания

  • пътувания-
  • гърция-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • харис теохарис-
  • туризъм

Въвеждането на сертификати за ваксинация ще бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС

Гърция призова ЕС да действа „бързо”, за да се възобновят масовите пътувания - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерите на ЕС трябва "да се задвижат бързо" и да възприемат сертификатите за ваксинация срещу коронавирус, които ще позволят на гражданите да възобновят масовите пътувания, заявява гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в интервю за "Файненшъл таймс", цитирано от АНА-МПА, предаде БТА.

"Като гледам реакцията на някои страни на предложенията за сертификати за ваксинация, имам усещането, че тя е много късогледа. Можем да направим повече от сега, за да се подготвим", казва Теохарис пред британския вестник. "Някои страни се безпокоят много за настоящия момент", отбелязва гръцкият министър и допълва, че страни, предимно от Северна Европа, се колебаят да погледнат напред и да правят планове за възстановяването през лятото. "Необходимо е да се задействаме по-бързо", заявява Теохарис.

Въвеждането на сертификати за ваксинация, които биха позволили ваканционни и служебни пътувания за ваксинираните, ще бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък. "Файненшъл таймс" отбелязва, че ЕС е разделен по отношение на това предложение. Според вестника дипломати смятат, че е малко вероятно да бъде възприета от сега предлаганата система поради опасенията, че тя би създала две скорости по отношение на правата на придвижване на гражданите, което би било дискриминационно третиране. Гръцкият министър подчертава пред изданието, че планирането на безопасни пътувания трябва да бъде договорено скоро, защото хората трябва да знаят от сега дали ще е възможно тази година да организират летните си отпуски.

"Файненшъл таймс" припомня, че този месец Гърция сключи с Израел споразумение, което позволява пътуванията между двете страни на онези, които са се ваксинирали, без необходимост да представят отрицателен тест за коронавирус, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи договореността като "тест за това, което можем да направим (и) с други страни". Теохарис казва, че текат разговори за подобно решение и с Великобритания, макар че Обединеното кралство не издава сертификати за ваксинация на гражданите си. Министърът отбеляза, че ваксинацията няма да е задължително условие за пътуващите и ще означава само, че ваксинираните няма да бъдат принудени да си правят тест за COVID-19 преди влизането в страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sieg

    33 2 Отговор
    Ами да не изискват ваксини и тестове и ще имат туристи, сега тази година ще има фалити щом ги изискват.
  • 2 за лятото

    30 2 Отговор
    За по-сигурно в Гърция през лятото ще влизат само доказано преболедували (за предпочитане тежко), след което ваксинирани с поне 2 вида ваксини, с 2 отрицателни PCR-теста, изкарали 14 дневна карантина, и после още 2 отрицателни PCR-теста и накрая само с маски на плажа и навсякъде.

    Коментиран от #4

  • 3 Византийска

    31 2 Отговор
    Наглост. Искат да ни задължат насила да се ваксинираме.
  • 4 Леле

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "за лятото":

    С две маски и шнорхел на плажа за по-сигурно
  • 5 Мунчо

    13 2 Отговор
    Гърция е опитно поле, те са назначени да са сред първенците които да пробват това което да бъде наложено като мерки после навсякъде. Не случайно вече нещо въведено с Израел, очаквайте следващите им партньори да са Англия, Австралия и т.н. Интервюто не къде да е а за Ф. Таймс. Гърците бяха от първите с онлайн регистрация при влизане в страната миналата година, също и с изискването за PCR на границата, сега тези мерки са почти навсякъде. Така че гледайте какво става там, не е въпрос дали ще се ходи на плаж или не, а какво ни чака.
  • 6 Фактология

    11 1 Отговор
    Дениз защо си пропуснал еврейските зелени звездички..В Израел хората вече могат да пазаруват в супермаркетите едва след като покажат на пунктовете за вход сертификат от ваксинацията и съответно им лепнат на ръкава зелена звездичка.Вече има видео клип който обикаля цяла Гърция.Аз пък го лепнах във фейса.
  • 7 Ич не ми е зор

    7 0 Отговор
    Иначе зимата ни затваряте границата а сега лятото зор давате маляци😂
  • 8 Sieg

    6 1 Отговор
    Нашата страна не трябва да изисква туристите да имат ваксини и тестове. Нека и нашия туризъм дръпне малко..... Толкова ли са прости нашите управници. Как така Африканските и други страни могат, а ние не. Пълна ама пълна тъпотия от страна на нашите управници.
  • 9 Разкарвакис

    1 0 Отговор
    Добрес дошлис в Българакис.
  • 10 гларусът

    0 0 Отговор
    Кво ще ми дава изявления пред британски вестник та те не са в ЕС да се оплаква на Меркел дойчето веле..малаките отърваха и тоя сезон мъкаааа