Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 13:34 1 941 9

Водят ли дипломация на ваксините Китай, Русия и Индия?

  • китай-
  • русия-
  • ваксина-
  • коронавирус

Обръща се специално внимание на Източна Европа, където страни като Унгария, например, са се уморили да чакат ЕС да постигне сделка за ваксините

Водят ли дипломация на ваксините Китай, Русия и Индия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Скай нюз“ излъчи материал за така наречената „дипломация на ваксините“, в който анализира как Китай, Русия и Индия подбират умело страни по света, в които да увеличават влиянието си и да укрепват позициите си посредством предоставяне на техните ваксини.

Анализ на „Скай нюз“ показва, че на 47 държави по света плюс Африканския съюз, който обединява 55 нации, са предложени сделки за ваксина от страна на Индия, Китай и Русия.

В 21 държави до 19 февруари единствените ваксини са били от Русия, Китай или Индия. В други 16 държави половината или повече от половината ваксини са от тези страни. Данните са на компанията за научни анализи „Еърфинити“. Уточнява се, че всъщност мнозинството от произвежданите ваксини по света не са от Русия, Китай или Индия.

Агате Демараис от Economist Intelligence Unit заяви за „Скай нюз“, че това което правят Китай и Русия, е укрепване и разширяване на техните позиции по света. Демараис, която е бивш френски дипломат в Русия и Близкия изток, посочва, че това е дългосрочна стратегия и няма значение дали става дума за богати или бедни страни, важното е къде Москва и Пекин искат да наложат тяхното влияние.

Посочени са редица примери, като Латинска Америка е най-благодатната почва, защото там Китай и Русия все още нямат голямо влияние, а това е в близост до Съединените щати. Обръща се специално внимание на Източна Европа, където страни като Унгария, например, са се уморили да чакат ЕС да постигне сделка за ваксините.

Индия и Китай пък са особено успешни на необятните пазари в Азия и Африка.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 21 Отговор
    Турите ли руската ваксина, забравете да пътувате повече на Запад.

    Коментиран от #3

  • 2 Сандо

    12 0 Отговор
    А Англия,САЩ,ЕС да не би да спят дълбок зимен сън?
  • 3 Пантелей Пътник

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    To пък един запад....той като изтока: в Англия пълно с руснаци, индийци и Китайци, в Германия пълно с турци , във Франция е по-смесено...нещо като Югозапад е-африканци и араби навсякъде.......
    Все тая накъде ще пътувам
  • 4 Казуар

    0 13 Отговор
    Процентът на ваксинираните в Русия е колкото в България. Но Путин пренебрегва мужиците и изнася ваксините в чужбина с пропагандна и политичческа цел.

    Коментиран от #7

  • 5 Шантаж

    9 0 Отговор
    А САЩ не правят ли същото? Недоумявам от всички простотии. Всяка една страна или фирма произвела ваксина е хвърлила ресурс и средства да го направи. Естествено, че всяка ще иска да си изнесе продукта на пазара. Най лошото е, че САЩ отново иката да е само тяхната и всички да ги слушат! Кое е е важното? САЩ или здравето на хората? По тази логика излиза че САЩ е по важен! Ами ако ръската ваксина е по добра, а ние не я искаме. Това не е ли престъпление към хората? Само мозъците на хората се опитват да промиват! Е още не са ни ваксинирали за тъпотия!

    Коментиран от #8

  • 6 Ender

    3 2 Отговор
    Западните ваксини са само бизнес, а източните само политика, ясно !?!?
  • 7 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Казуар":

    В Русия просто не плашат хората ден и нощ с пандемията. И смъртността от ковид е никаква в сравнение с другите страни. Хората имат доверие в държавата си, че при нужда няма да ги остави да мрат на стълбите. Не обичат да се вакцинират и от грип. Който иска. Никой в Русия не плаши моя народ че ще му забранят нещо или ще му сложат значка на ривиер, ако не е вакциниран.
  • 8 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шантаж":

    Руската, китайската и АстраЗенека ваксини са от стария тип и коя е по добра не може да се каже със сигурност.

    Коментиран от #9

  • 9 Да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Казуар":

    Аааа може,може. Питай индийците за ваксината против полиомелит на Бил мошеника