Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 08:31 3 518 7

COVID-19 в Италия: Мафията се разраства

  • коронавирус-
  • италия-
  • мафия-
  • пандемия

Експерти предупреждават и за възможността пари от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията да се озоват в ръцете на престъпниците

COVID-19 в Италия: Мафията се разраства - 1
Снимка: Shutterstock

Италианската мафия се възползва от пандемията от новия коронавирус, за да увеличи престъпните си дейности, се казва в доклад на италианската Дирекция за разследване на дейностите на мафията, цитиран от ДПА.

Според данни от първата половина на 2020 г. мафиотите често са оказвали финансова подкрепа на хора, семейства и фирми, които са в тежко положение заради предизвиканата от пандемията криза.

Тези хора сега може да бъдат "погълнати" от мафията или да се превърнат в инструменти за пране на пари, се казва в доклада, който е бил представен на италианския парламент вчера.

Калабрийската мафия Ндрангета например подкрепя нуждаещи се, като им плаща за незаконна работа и с това им създава психологическа зависимост от тази най-силна престъпна организация в Италия.

Освен това расте престъпната дейност чрез незаконно влияние и измами в държавния сектор.

Експерти предупреждават и за възможността пари от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията да се озоват в ръцете на мафията.

Заради наложения в Италия локдаун престъпления като обири, фалшификации и укриване на откраднати стоки са намалели в периода април-септември 2020 г. спрямо същия период на предишната година. В същия период обаче са се увеличили престъпленията, свързани с наркотрафик и контрабанда.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    19 1 Отговор
    Пари от ЕС да попаднат в ръцете на мафията - нечувано. Да питат баце как го бори тоз проблем тука и че има защитни чекмеджета точно за целта.
  • 2 И у нас

    12 0 Отговор
    мафията просперира.Обзалагам се,че за близо 1 година в КОВИД обстановката жипката е навъртяла пробег колкото за няколко в нормална а чекмеджето вече е отесняло та се ползва гардероба.
  • 3 165

    5 5 Отговор
    Това "лице" на мафията, нещо като феодализъм, е в основата на развитието на човешката раса - по-могъщите и заможни хора реализират проекти в които работят по-бедни и неприедприемчиви, ТОЧНО ТОВА у нас беше изкоренено от КОМУНИЗМА, нотова е ИМУННАТА СИСТЕМА на обществото, дали законно или не то е небоходимо за всяко развитие, у нас през прехода станаха феодали бившите ДС-та

    Коментиран от #6

  • 4 истина е

    5 0 Отговор
    Ама тук милиардите средствата законно се редават на мафията и изчезват по шкафовете !!!
  • 5 Мдаааа

    6 0 Отговор
    И какво излиза? Истинската мафия и в Италия е в парламента.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да да

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаааа":

    В масонските ложи и тайните служби."големите босове" дето ги арестуват и убиват,са пешки.