Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 18:17 4 381 7

Един цял град - лаборатория за тестване на коронавирус

  • бразилия-
  • лаборатория-
  • коронавирус-
  • серана-
  • пандемия-
  • тестване-
  • град

Как се ваксинира цял град?

Един цял град - лаборатория за тестване на коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Серана е малък град, на около 300 километра от метрополията Сао Пауло. Градът е малко известен дори в самата в Бразилия, но проектът за масово ваксиниране, който тече там, може да го превърне в знаменитост. Преди малко повече от седмица Серана започна да ваксинира почти целия град с китайската ваксина Coronavac. Общо 30 000 души над 18-годишна възраст участват в проекта на доброволни начала. Ако всичко върви по план, след три месеца светът ще научи дали китайската ваксина унижава вируса.

Как се ваксинира цял град?

Основна движеща сила на целия проект, наречен “S”, е кметът на Серана Леонардо Капители. Всички в града го наричат Лео. 38-годишният мъж е местен човек и неуморимо мотивира гражданите за участие в проекта, който сега носи първата буква от името на града. Кметът на Серана води лични разговори, говори пред медиите, отправя обръщения към жителите на града в социалните мрежи.

„Като представител на града съм много щастлив и безкрайно горд, че съм част от този проект и същевременно мога да се погрижа за това всички хора в Серана да бъдат защитени с ваксина“, казва Капители и добавя: „Ние сме пионери в един изследователски проект, с който можем да послужим на науката и да увеличим продължителността на живота на цялото световно население.“ Масовата имунизация ще бъде осъществена за два месеца. Град Серана е разпределен на четири зони, маркирани с различни цветове. Ваксините на хората в зеления сектор са били поставени от миналата сряда до неделя, сега започва ваксинирането в жълтия сектор. Следват сивият и накрая - синият. Когато първият цикъл приключи, гражданите на Серана в зелената зона ще започнат да получават и втората доза от ваксината. Масовата имунизация ще отнеме два месеца. Кметът вижда, че съгражданите му участват с ентусиазъм. „Хората се вълнуват и имат големи очаквания, не само да ваксинират себе си, но и да защитят своите семейства.“

Защо точно Серана?

Един малък град от държава като Бразилия, чийто президент постоянно подценява опасността от вируса и дори го беше сравнил с „малък грип“. Рикардо Паласиос неведнъж е чувал този въпрос. „Ние, учените, разбира се, бихме искали повече подкрепа от страна на правителството. Научната експертиза трябва да ръководи управлението на коронакризата, но за съжаление това не е така в Бразилия.” Паласиос ръководи клиничните изследвания в института „Бутантан“ в Сао Пауло. „Бутантан“, един от водещите научноизследователски институти в Бразилия, отговаря и за „Проект S”. Защо точно Серана? Миналата година градът се превърна в едно от големите огнища на вируса. Пет процента от населението се разболя след взрив на инфекции в дом за възрастни хора. Освен това Серана предлага идеални условия за изследването. “Градът е с обозрим размер, местните власти ни оказаха безрезервна подкрепа и реакцията на населението беше положителна,” обяснява Паласиос.

Резултатите са от огромно значение за целия свят

Друг огромен плюс: компетентен изследователски екип на място, в който участва и Марко Борхес, директор на държавната болница в Серана. Той е уверен, че след само няколко месеца ще има резултати, които ще представляват интерес за целия свят. "Проектът ще продължи общо година, но след 12 или 13 седмици ще имаме резултатите по основните параметри. Тогава ще можем да кажем как ваксината влияе на предаването на вируса. И доколко помага за намаляване на тежките случаи и смъртността при COVID-19.”

Дотогава ваксинирането ще продължи с пълна пара. Ваксина няма да се поставя само на непълнолетните, на бременните жени, кърмачките и хората, които са имали температура непосредствено преди имунизацията. Окончателните резултати ще станат известни през месец май. „Тогава всички по света ще узнаят какъв имунитет се постига след една масова ваксинация, като нашата тук, в Серана“, казва Борхес.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бати капиталистите

    18 1 Отговор
    Все на концлагер ги избива..
  • 2 Д -р Джуди Миковиц

    8 2 Отговор
    Тези ,,ваксини,, са опасна генна терапия, която ще убие милиони...Нейните книги станаха ,,бестселър и,, и са иземвани..защото разкрива истината за ПЛАНДЕМИЯТА
  • 3 кунгфувак

    4 0 Отговор
    "Няма не искам, няма недей слагай ваксина ставам злодей" 🐁🐁🐁🐁🐀🐁🐁🐁🐁🐁🐁
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    7 4 Отговор
    Някой чудил ли се е, защо бъркат толкова дълбоко с клечките на теста? Нали носенето на маски е защото казват, че се предава чрез капките от слюнката? Тогава, като се разнася заразата така, не е ли логично да взимат с клечката от слюнката леко за да бъде потвърдена заразата? Сега внимание! Клечката стига до една част от тялото, която има директна връзка с мозъка, има нещо като отворено (не изцяло, но има) пространство. Това място е почти на челото, отвътре. Проверете го ако не вярвате. Отворете сега библията и търсете за белега на звяра. Знам че е доста тъмна "конспирация, но на клечката е закачен микрочипа+нано частици+синтетични влакна (проверете за мorgellons) .. и всеки подложен на тази манипулация е приел доброволно носителя на светлината (Луцифер).
  • 5 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: след три месеца светът ще научи дали китайската ваксина унижава ??? вируса.
  • 6 Алфа Чакал

    2 0 Отговор
    Малък град неизвестен зори в самата Бразилия с 30 000 души над 18 години.При нас такива градове са областни центрове.
  • 7 Пацо

    1 0 Отговор
    Автор : Оливер пипер....