Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 19:24 1 962 11

Военните разходи в света са достигнали рекордно равнище по време на пандемията

  • оръжия-
  • военни разходи-
  • пандемия-
  • европа-
  • русия-
  • сащ-
  • китай-
  • бюджет-
  • нато-
  • доклад

В доклада се подчертава засилването на китайския военен потенциал

Военните разходи в света са достигнали рекордно равнище по време на пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военните разходи в световен мащаб са достигнали нов рекорд миналата година, въпреки пандемията от новия коронавирус и предизвиканата от нея тежка икономическа криза. Това се казва в публикувания днес годишен доклад на британския Международен институт за стратегически изследвания, предаде БТА, цитирайки AFP.

През 2020 г. военните разходи са достигнали 1830 милиарда долара, което е нарастване в реално изражение с 3,9 процента в сравнение с 2019 г. . Близо две трети от това увеличение се дължат на САЩ, които продължават да имат лъвския дял с 40,3 на сто (или 738 милиарда долара) от общите военни разходи, както и на Китай (10,6 процента или 193,3 милиарда долара). Китай е двигател на повишаването на тези разходи в Азия (общо 25 процента), където общата тенденция остава възходяща, макар и с малко по-бавни темпове (+4,3 процента срещу +4,6 през 2019 г.).

Няколко държави са променили военния си бюджет, за да пренасочат средства към мерки срещу кризата или за подкрепа на икономиката. Редица други обаче просто са намалили или отложили увеличаването на планираните разходи, вместо да ги съкратят, отбелязва авторитетният институт. В доклада се подчертава засилването на китайския военен потенциал, особено на флота, във връзка с териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море. В Европа военните разходи също се увеличават (+2 процента), по-специално с цел възпиране на Русия, смятана за нарастваща заплаха след анексията на Крим през 2014 г. Много страни от НАТО обаче все още са далеч от целта да започнат до 2024 г. да отделят 2 процента от своя брутен вътрешен продукт за военни цели.

Ангажиментът на ключови играчи като Франция, Великобритания, Германия и Италия да увеличават бюджета си за отбрана през 2021 г. и по-нататък дава сигнал за намерението им да избегнат съкращенията, последвали финансовата криза от 2007-2008 г. През 2019 г. военните разходи отбелязаха най-високия си ръст за едно десетилетие, с увеличение от 4 на сто, на фона на засилващото се съперничество между великите сили и надпреварата в областта на новите технологии.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    19 0 Отговор
    Военни разходи ще има докато има тъпи хора които за пари минават към военните и убиват други като тях....други ХОРА.
  • 2 Ляв плюс

    18 3 Отговор
    Новият Световен Ред е основан на агресивен империализъм и престъпен милитаризъм. Хуманизмът и социализмът са погребани в историята. Капиталистическата (псевдо)Демокрация е скрита форма на Диктатура на Капитала. Който притежава (Олигархията), той и управлява
  • 3 другарят

    13 1 Отговор
    Във фашистка Америка 738 МИЛИАРДА ДОЛАРА, но не се казва, че поради завършване на модернизацията на въоръжението в Русия военният бюджет там е намален от 60 милиарда на 53 милиарда!
  • 4 Дядо Гъдю

    8 1 Отговор
    Дрънченето на оръжия е заглушил гласът на разума.Безумието е минало линията,от която връщане няма.Лошото е,че ние го играем гамбитната пешка,която се жертва в началото на играта за инициатива.Запомнете едно: няма издигнат паметник на гамбитната пешка!Така,че умната...
  • 5 Няма ново под Луната

    14 1 Отговор
    Русия се мъчи да говори разбираемо,но третополовите психопати,които вкараха дрогата и порното в България и навсякъде,си знаят своето.Дано не му писне на Путин,от лигавиците русофобчета не ми дреме,само Вован да не си изтърве нервната,ама той се владее,знаем го

    Коментиран от #7

  • 6 един от многото

    12 0 Отговор
    Ха гледайте и четете написаното и си правете изводи , кой по света се готви за конфликти.
  • 7 НАЙ _ХУБАВИТЕ ПОРНО ФИЛМИ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма ново под Луната":

    СА НЕМСКИТЕ С МАКЕДОНСКИ СУБТИТРИ⛲⛲
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Такава е. Докато са стряскат света пред заколението с измислената им пандемия точат ножове.
  • 9 temerut

    7 0 Отговор
    Ако вирусите не свършат работа и не ни уморят,винаги можем да разчитаме за това на войните.Наистина ли човечеството е толкова деградирало и изтрещяло ?Наистина ли сме толкова кръвожадни глупаци,че сме на прага на самоунищожението?Не трябваше ли най-големи разходи в този момент да са за наука,лекарства,социална подкрепа?Или има друга истина...
  • 10 GTR

    1 0 Отговор
    Мда ...ама рекордните нива на глупост в човечеството няма кой да ги достигне
  • 11 😁😁💪🧨💥🔥🛶🏚️🏹☢️☣️⚠️🏴‍☠️🕚

    0 0 Отговор
    4 милиарда шимпанзета се стягат за война след която ще са въоръжени с лъкове и прашки 🙉🙉🐒 така ли да разбираме