26 Февруари, 2021 15:37 1 960 67

Урсула фон дер Лайен: Трябва да се постигне масова ваксинация

  • урсула фон дер лайен-
  • коронавирус-
  • ваксинация-
  • ваксини-
  • масова ваксинация

Не бива да се отпускаме точно сега, каза тя

Урсула фон дер Лайен: Трябва да се постигне масова ваксинация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първата задача, разбира се, е да се постигне масова ваксинация. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция след заседание на Европейския съвет. От пресцентъра на ЕК разпространиха речта й:

„Започнахме видеоконференцията на лидерите с кратък преглед на епидемиологичната обстановка: Наблюдаваме стабилни и низходящи тенденции на заболеваемостта в 20 държави, но нарастващи тенденции в около 7 други държави. В същото време сред нашите граждани действително се наблюдава нарастваща умора от COVID-19. Това беше много тежка година на изпитания. Но не бива да се отпускаме точно сега.

Положението не само остава сериозно в много части на Европа, но и трябва да внимаваме и за разпространяваните варианти. Вариантът В.1.1.7 вече е във всички държави членки с изключение на една. Южноафриканският вариант е в 14 държави членки, а бразилският вариант в седем. Ето защо пред нас има много предизвикателства.

Първата задача, разбира се, е да се постигне масова ваксинация. Трябва да продължим да полагаме максимални усилия, така че темпът на ваксиниране да се ускори. Споделих цифрите с лидерите - до неделя, тоест до края на тази седмица на Европейския съюз ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са приблизително 6,4 % от цялото население. А ако не броим децата и юношите, това са 8 % от възрастното население.

За да продължим да ускоряваме ваксинирането, всеки трябва да изпълни своята роля. Затова работим с компаниите, за да увеличим производството и да се справим с пречките пред доставките. Ние осигуряваме бързо наличие на нови производствени инсталации в Европа — добър пример BioNTech, която наскоро започна да произвежда в Австрия и в Германия, в Марбург. Това доведе до леко забавяне през въпросната седмица, но те вече наваксаха с доставката на ваксините си. И завода в Марбург, например, при пълен капацитет ще бъде в състояние до юли да произвежда 1 милиарда дози годишно. Така че това е реална крачка напред. Понастоящем 41 промишлени обекта допринасят за производството на ваксини тук в Европа, но много други биха могли да се присъединят към усилията. Затова силно насърчаваме сътрудничеството между индустриалните участници.

Ние също така се справяме с пречките във веригите на доставки — от активни съставки до специализирани филтри, и, разбира се, капацитета за пълнене и довършване. Тези въпроси ние също обсъждаме със Съединените щати, тъй като те са важен фактор по много от тях.

Нека също така да продължим да се съсредоточим върху ваксинацията в държавите партньори — международното измерение. Европейският съюз обяви удвояване на подкрепата си за инициативата COVAX на 1 милиарда евро. Ако вземем целия „Екип Европа „, той допринесе с 2.2 милиарда евро за COVAX. Успоредно с това обаче, тъй като знаем, че ваксината е крайно необходима, държавите членки следва да използват механизма за споделяне на ваксини, който предложихме миналата седмица, за да организират потенциални дарения на ваксини за нашите партньори.

Кратък преглед на вариантите на вируса: Наша задача е да ги откриваме и да се справим с тях възможно най-бързо и възможно най-бързо. Това е причината, поради която миналата седмица стартирахме инкубатора на HERA, за да изградим своя отговор на вариантите, за да останем в ниските стойности на кривата в графиката. Това, което трябва да направим, е да подпомогнем бързото откриване на нови варианти чрез сътрудничество с държавите членки, по-специално чрез увеличаване на секвенирането. За тази цел Европейската комисия предоставя 200 милиона евро за правната рамка, която предлага Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), за да се даде възможност на държавите членки — в рамките на тази правна рамка — да сключват договори за секвениране, тъй като трябва редовно да установяваме как се разпространява вирусът и дали се разпространяват вариантите и как се развиват.

Важно е да се подкрепя научноизследователската и развойната дейност в областта на ваксините. Затова, след като създадохме един вид библиотека с вариантите на вируса, трябва постоянно да подхранваме научните изследвания за адаптиране на ваксините към потенциалните промени. Започнахме общоевропейска мрежа за клинични изследвания, защото ако разработите актуализирани ваксини, естествено се нуждаете от клинично изследване, за да ги тествате. Нуждаем се и от изменение на регулаторните процедури, за да се ускори одобряването на модифицираните ваксини срещу COVID-19. И накрая, за да постигнем всичко това, се нуждаем от ангажимент от страна на фармацевтичната индустрия, за да се повиши нейният капацитет. Радвам се, че днес лидерите потвърдиха силната си подкрепа за инкубатора на HERA. За да се захванем за работа веднага.

Относно сертификатите за ваксинация, наистина обсъдихме тази тема. Както знаете, все още има редица отворени въпроси, политически въпроси. Първият е, разбира се, за какво ще се използват тези сертификати. Съществуват обаче и научни въпроси, които все още не са решени. Все още не е ясно дали можете да предадете болестта, дори ако сте ваксинирани. Все пак, това е проблем, който ще намалява с увеличаването на процента на ваксинирани. Разполагаме с обещаващи данни от Израел, където ваксината BioNTech-Pfizer показва, че когато сте напълно ваксинирани с две дози, вече не предавате болестта. И накрая, решението за това какво можете да направите евентуално с такъв сертификат за ваксинация трябва да бъде взето конкретно от всяка държава.

Но на равнище ЕС вярвам, че трябва да ги използваме, за да гарантираме функционирането на единния пазар. А добрата новина е: Не започваме от нулата. В края на януари държавите членки, с подкрепата на Комисията, се споразумяха какви данни са необходими за издаването на такова удостоверение за ваксинация за медицински цели. Много е просто – става дума за уеднаквено съдържание — какъв вид ваксина е била използвана. Това е уникален идентификатор — подобно на IBAN код; И минимален набор от данни, който е необходим за всеки сертификат.

Сега държавите членки трябва да въведат това в своите здравни и гранични системи, за да се уверят, че тяхната система на здравеопазване е подготвена за тази цел. От страна на Комисията предлагаме да координираме стандартите — както направихме с мобилните приложения за проследяване — и да създадем портал, който свързва различните национални решения помежду си, така че тази информация да бъде оперативно съвместима във времето. Това отнема време - най-малко три месеца. Това е важно, така че да не създаваме преждевременно твърде високи очаквания.

Много е важно тази система да бъде неутрална по отношение на политическия избор. Така че можете да предадете информацията, че „това лице е ваксинирано“, „това лице има отрицателен резултат от PCR тест“ или например „този човек е преодолял COVID-19 и има имунитет“. Така системата трябва да е неутрална по отношение на информацията. Това е само техническата работа, която трябва да бъде свършена сега. Държавите членки ще трябва да пристъпят бързо към прилагането, ако искаме такъв „зелен сертификат“ да бъде въведен до това лято. Освен че трябва да постигнат съгласие по принципите и технологията, те ще трябва да осигурят бързо и пълно въвеждане в националните си здравни системи и в своите гранични системи".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    55 5 Отговор
    Убийца!

    Коментиран от #24

  • 2 Урсула

    8 52 Отговор
    Но това важи за нормалните държави, за Ганьостан и Мангъров - не...😂
  • 3 Бай Кокич

    59 3 Отговор
    Тази калинка е много смешна,чак тя не се осъзнава колко тъпа и проста е.
  • 4 MERS

    11 35 Отговор
    Само да кажа че кривата е тръгнала пак нагоре, а това не е добре !

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    48 3 Отговор
    ИЗРОДИ В ЧОВЕШКИ ОБРАЗ

    Коментиран от #12

  • 7 Уууууууууууууууххххххххххх.....

    27 1 Отговор
    Ма............ Тиииииии...........
  • 8 Хмммм

    41 1 Отговор
    Само в нейната представа, но не в нашата. Нека да направи разликата между двете неща.
  • 9 Евпейския Съюз🇪🇺

    52 2 Отговор
    Утре ще поиска и масова смяна на пола в Съюза! Абс лично решение е дали ще се ваксинира някой, който го е страх да се ваксинира, който не го е страх да не се ваксинира!

    Коментиран от #36

  • 10 Анонимен

    40 0 Отговор
    Хм, мислех, че целта е масов имунитет, което не изисква непременно ваксинация и не е задължително да струва пари...
  • 11 Хисторик

    40 1 Отговор
    Също както през 1939 г който е с нацистите е приятел който не е с нацистите е враг! Който е челн на нациската организация има привилегии другите не!

    Коментиран от #27

  • 12 ха ха

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Пингвин Пингвинов и Глиган Банкянски ли?!?
  • 13 Що не ходиш да си гледаш работата

    19 1 Отговор
    А.....
  • 14 Анонимен

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "MERS":

    Следиш ли "кривата" да не ти влезе в правото черво?
  • 15 Майна

    32 2 Отговор
    ХОРАТА В ГЕРМАНИЯ МАСОВО НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ..ИНТЕРЕСНО КАК ТОЧНО ЩЕ ГИ ПРИНУДЯТ...
  • 16 Тегаво

    28 1 Отговор
    Това е уникален идентификатор — подобно на IBAN код - даже вече не се крият.

    Коментиран от #63

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАТЬОВ

    23 0 Отговор
    А на вас-масова кастрация!!! И после за дезинфекция-йод от,, астра зенека" !!!
  • 19 Дърпай

    25 1 Отговор
    Евротраверс
  • 20 коко

    28 1 Отговор
    тая лелка е да си седи дома и да върти баници на децата и внуците а не да се напъва да управлява Европа. При положение, че има само няколко години трудов стаж и е известна с това, че е жена на мъжа си и му е родила бая деца политиката не е за нея .... Аман от всякакъв по размер калинки ...
  • 21 Фаро

    27 0 Отговор
    Поредната загуба за българския народ, след като държавата е отново на грешната страна в грешния съюз
  • 22 урсулке

    16 0 Отговор
    Сготви ли за вечеря с Бацко ?
  • 23 Уса

    19 0 Отговор
    И в сащ масово не искат да се ваксинират макар,че по статистика почти всички са ваксинирани,но познавам само 5 от 1000
  • 24 соросоида

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо хайдутин":

    Хахахаха, ей, простациии, няма такива жалки типове!
  • 25 Кси

    18 2 Отговор
    Едно е да искаш, друго е да можеш, и трето е да се случи, за сега ЕС търпи провал, за едни има, за други няма ваксини, страни извън ЕС са доста напред с ваксинацията. Извод: по-добре е държавата да не зависи от ЕС, затова Великобритания напусна, вече ги разбирам защо

    Коментиран от #33

  • 26 сакън

    11 0 Отговор
    ''Но не бива да се отпускаме точно сега''

    А ти пратим Баци а те натегне ?

    Коментиран от #55

  • 27 Кси

    1 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хисторик":

    От 44г същото се отнася и за комунистите
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гнусен

    9 1 Отговор
    След разпадането на ЕС.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тяната

    13 1 Отговор
    Акъла ти трябва да се ваксинира овца
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Годжи

    11 0 Отговор
    Сметки без кръчмар

    Коментиран от #37

  • 36 соросоид

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Евпейския Съюз🇪🇺":

    Сменям ти пола безплатно, имам една инжекция за теб, сменя половете.
  • 37 соросоид

    1 14 Отговор

    До коментар #35 от "Годжи":

    Ти ли си кръчмаря бе мамул?
    Тук всеки русофилистик плюе по ЕС!?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 соросоид

    1 18 Отговор
    ПОЗДРАВ! За всички РУСКИ подлоги, ибрици и катерици...., ЕДНА голяма българска (кожена) инжекция с ваксина против русофилизъм!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 барали са ме

    13 0 Отговор

    До коментар #40 от "соросоид":

    Дръжката ще оставя за теб , не се коси.
  • 42 Blackthorn

    15 0 Отговор
    Марш мръшло!
  • 43 Кси

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "соросоид":

    Нищо не чакам, защо за БГ няма ваксини и то предплатени

    Коментиран от #57

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бесен Язовец

    16 0 Отговор
    Този ЕС под предлог,, ЗА ВАШЕ ДОБРО" накрая ще ви направят всичките смахнати да се чудите от кой пол сте!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Диверсант

    11 0 Отговор
    Аз имам въпрос към госпожата.......... Как при липсата на ваксини месец юни 2020 година същата е преговатяла с производители за 500 милиона дози по 27 долара парчето.
  • 48 1234

    13 0 Отговор
    Г жо Лайнен, много неща трябва, но на първо място скапания ЕС трябваше да има собствена ваксина. Сащ имат три, Русия 3, Китай поне три, Англия ако беше останала в ЕС щеше да и тя на опашката на молещите се. Самостоятелните държави си решават проблемите, а скапания ЕС само ги създава.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Аззззззззз

    14 0 Отговор
    Уpуспия фон Лайнен е слуга на Сатанистите.
  • 51 Да я ориентирам

    14 0 Отговор
    Тази още не е разбрала, че е шеф на пропадаща и изпадаща от влака организация ЕС. За 10 г дела на ЕС в световния БВП е спаднал с 1 пр. Вече е под 14! След 20 ще е 10 като гледам тренда. Тогава шефа на ЕК ще чака за среща с наследника на Си и Путин, както кварталния полицай гл. СЕКРЕТАР на МВР! Нищо в тоя ЕС не е наред занимават се с мигранти джендаризъм и холокост. А на света на им пука за това!
  • 52 урсула

    7 0 Отговор
    ,пак си е Лайена...Малко дава `мирон`с фона...
  • 53 Реалиста

    8 1 Отговор
    И как да стане това, като Простата Брюкселска п....а, сключи такива договори с производителите доставчици, все едно никога през живота ни и виждала договор.Сега ваксина няма ПБП.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 нашият

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "сакън":

    `няма нищо`-мрак....
  • 56 ЕХ ЧЕ

    9 0 Отговор
    ЗАВАЛИЙКИ В ТОЯ ЕВРОПАРЛАМЕНТ.САМО МЕТЛАТА И ТАМ ТРЯБВА ДА ИГРАЕ.КАПАЦИТЕТИ НА НАШТЕ КАЛИНКИ.ЕВРОПА НЯМА МОЩ ОТ ЗДРАВИ В ГЛАВАТА ПОЛИТИЦИ.
  • 57 като

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Кси":

    сними на самолети.....

    Коментиран от #59

  • 58 абе

    4 0 Отговор
    тая с 7`чавета`?!...Кокона...
  • 59 та бе

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "като":

    ``снимки``...
  • 60 факт

    4 0 Отговор
    и хитлер това е искал
  • 61 ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП

    0 5 Отговор
    ЩЕ СЕ СПРАВИ ЕС.......НЯМА СТРАШНО
  • 62 ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП

    1 7 Отговор
    А КАК Е В РУСИЯТА И КИТАЙ ДРУГАРИ.......
  • 63 Значи

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тегаво":

    Ставаш ЕДЕНИЦА, за тях.
  • 64 Кси

    7 1 Отговор
    Не можем да поръчваме руска ваксина, защото не е одобрена от ЕС, само за нас ли се отнася това, за Унгария и Словения не важи ли, те поръчаха, тъй ли, нещо не е тъй
  • 65 Българин

    3 0 Отговор
    Ако знаеш колко много мъже искат да те ваксинират със собствено прои, ведена ваксина, сигурно няма да си помислиш по вече за такава
  • 66 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    3 0 Отговор
    За есгея не е важно здравето на раята.
    А руската ваксина не е демократична,нищо че е по добра.
  • 67 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    И какво пречи да купим ваксини от Китай или Русия,като очевидно европейските не достигат? Дер Лайнен нещо не ми го обясни.