Last news in Fakti

1 Март, 2021 07:39 5 308 45

Угур Шахин: "Животът ни ще се нормализира в края на лятото"

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • угур шахин

В четвъртък BioNTech и техният партньор американският гигант Pfizer обявиха ново изследване, което ще тества ефекта от поставянето на трета доза от тяхната ваксина срещу коронавирус

Угур Шахин: "Животът ни ще се нормализира в края на лятото" - 1
Снимка: DW

Още през март ще се усети резултатът от първите имунизации, ще последва значителен спад в новите инфекции, а в края на лятото отново ще можем да водим нормален живот. Прогнозата е на шефа на BioNTech Угур Шахин.

Професорът по медицина и съосновател на BioNTech Угур Шахин прогнозира, че вследствие на ваксинирането новите случаи на коронавирус в Германия ще “отбележат значителен спад в края на май или началото на юни.” В същото време той предупреждава, че британската мутация на вируса B.1.1.7 започва да се разпространява и в Германия, казва Шахин в интервю за "Шпигел".

Можем да имаме отново нормален живот в края на лятото

От средата на март първо трябва да намалее смъртността сред първоначално ваксинираната по-възрастна част от населението, гласи неговата прогноза. А до края на лятото трябва да сме поставили пандемията под контрол, ако достатъчно хора изберат да се ваксинират. Това не означава, че няма да има новозаразени, но отново "ще можем да водим нормален живот“, казва Шахин.

Основателят на BioNTech приема, че може да се наложи след време хората да си поставят и трета доза от ваксините срещу коронавирус. На въпрос на “Шпигел” дали най-късно през следващата година ще е необходимо поставянето на третата доза, Шахин казва: “Мисля, че да – дори и само, за да се запази широката ваксинационна защита на населението.” Може да се осъществява ваксинация на всеки две години, която е адаптирана към разпространяващите се различни варианти на вируса. “Подобно на грипа. Тогава това може да е новата нормалност за нас.”

Започват тестове за трета доза

В четвъртък BioNTech и техният партньор американският гигант Pfizer обявиха ново изследване, което ще тества ефекта от поставянето на трета доза от тяхната ваксина срещу коронавирус. В проучването ще се включат 144 човека, които ще получат трета доза от препарата между шест и дванайсет месеца след първите две. Целта на изследването е да осигури и повече информация за потенциалното въздействие на третата доза върху имунитета срещу разпространяващите се нови варианти на вируса.

От администрацията на германския президент обявиха, че Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи ще бъдат отличени с Голям кръст за заслуги към Федералната република. Церемонията ще се проведе на 19 март в двореца „Белвю“ и в нея участие ще вземе и президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

"Решителен принос за овладяване на пандемията"

Двамата учени "съчетават основните медицински изследвания с тяхното практическо приложение", се казва в аргументацията. С разработването и одобрението на ваксина срещу Ковид-19 Тюреджи и Шахин са направили „решителен принос за овладяване на пандемията“. Церемонията ще бъде първата през тази година за връчване на персонална награда от федералния президент.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудеса

    27 15 Отговор
    Кой от двамата е Укур?

    Коментиран от #3, #9

  • 2 choko

    27 34 Отговор
    Pfizer и Moderna са най-добрите ваксини над 90% ефективност!

    Коментиран от #6

  • 3 choko

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "Чудеса":

    Този в ляво и ходи на работа с колело а не с жип :)
  • 4 БАЙ Х@Й ‼

    38 3 Отговор
    Всяка година ли ще се боцкат хората? А докога ще в безплатно?

    Коментиран от #33

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мислещ

    33 9 Отговор

    До коментар #2 от "choko":

    Затова в Израел все още официално болните са повече, отколкото есента преди ваксинациите, и 2.5 повече на глава от населението, отколкото тук.

    Коментиран от #8

  • 7 1111

    37 3 Отговор
    Вчера като видях какви опашки имаше пред една лаборатория все си мисля,че няма да приключи тази лапачка на кинти скоро.Ще има 5,6 вълна,щам от Англия,Африка,Зимбабве,само и само да се тестваме и да им пълним гушите.
  • 8 Иван

    9 29 Отговор

    До коментар #6 от "мислещ":

    В Израел чакай в средата на април резултати и вярвай ми ще са добри докато тук ще сме пак със затворени бизнеси и чакащи чудото да дойде от някъде

    Коментиран от #12, #18

  • 9 Създателите

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Чудеса":

    на ваксината BioNTech , вече милиардери , но работещи ежедневно ! Деца на турски гастарбайтери , завършили медицина в Германия !

    Коментиран от #11

  • 10 БАЙ Х@Й ‼

    29 2 Отговор
    А кое ще е следващото набедено животно , след прилепи , птици, свине, маймуни ...
  • 11 нашия

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "Създателите":

    по името не личи да е турчин по скоро иранец или нещо такова
  • 12 мислещ

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Аха, ще паднат с 1500 - 2000 на ден и ще имат колкото у нас. Разбира се, без да броим болните от самата ваксина, де.

    Коментиран от #13, #32

  • 13 Иван

    8 19 Отговор

    До коментар #12 от "мислещ":

    Те сега имат колкото нас.Това ,че ние събота и неделя не тестваме не означава че имаме 500 човека.Само ,че при тях ще падат бройките а ние вървим нагоре и вярвай ми скоро няма да е никак добре при нас положението в болниците.Силно се надявам да греша ,ама надали

    Коментиран от #14

  • 14 мислещ

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    На 27, работен ден, са имали 2500 случая, а ние 1000. Хайде, малко са паднали на глава от населението, ама пак са 2 пъти повече от при нас. По-малко от нас пък са имали есента, макар и без ваксини.

    Коментиран от #17, #29

  • 15 Хасан

    5 16 Отговор
    Турците които спасиха човечеството
  • 16 случаен

    15 3 Отговор
    а що го не питаха за отказа от отговорност за ваксините и дъл са е ваксал с творението си, а си плямпа кат политик
  • 17 Иван

    7 10 Отговор

    До коментар #14 от "мислещ":

    Както казах,средата на април ще сравняваме .Аз силно се надявам да сме ок и да си работи всичко ,но пак казвам те първа започваме нагоре и скоро ще забуксуват яко болниците .Да знам ,че много хора не вярват но вируса е факт и се кара тежко.

    Коментиран от #19

  • 18 Българин

    20 8 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Април коя година??? В Израел всичко е затворено от 4 месеца и няма изгледи да отворят скоро дори и всички да се ваксинират. А и те са явното доказатаелство, че от ваксините няма ама никакъв ефект, дори броя на заразените и умрели скача нагоре, същото е и в Германия и Великобритания...но пък ти си мечтай, никой не ти пречи.
  • 19 Хахаха

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Викаш по Великден пак ад ни чака и хладилни камиони с трупове в чували:)))) На нас не ни пречи да покашляме няколко дни както го правим всяка зима, но ти спешно посети психиатър докато не е късно:))))
  • 20 Ганьо

    7 0 Отговор
    2026 ще се получат нещата....
  • 21 ЕС Натовец

    3 0 Отговор
    Само ако взема отпуск. Иначе..
  • 22 Читател

    10 0 Отговор
    Пазете здравето си и се лекувайте ако трябва, но не ходете при проф. Николай Габровски или доц. Зафер Оркун Токташ. И двамата са изключително арогантни, нахакани и некадърни, интересуващи се само от парите ви.
    Хора - пазете се
  • 23 DE-пропаганден машинен

    8 2 Отговор
    Минутка за реклама от DW ! КЗК да се самосезира за подвеждаща реклама и порочни прктики !
  • 24 Хахаха

    19 1 Отговор
    Хора, отворете си очите. Информирайте се , преди да си сложите това нещо. Търсете извън пропагандните медии! Има толкова много пострадали и ритнали камбаната от най-големият експеримент в човешката история.... Страшно е!!!
  • 25 Верно ли

    10 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: съчетават основните медицински изследвания с тяхното практическо приложение... С други думи - правят си експерименти на живо :))) Докъде я докарахме, да принуждават хората да стават опитни мишки на фармацевтичните компании, а те дори се редят на опашки затова.
  • 26 Каза две неща

    8 1 Отговор
    1. Спад на заболелите през лятото. То имаше такъв спад и миналата година пак през лятото. Само дето сега ще го причислят на ваксината
    2. Вечното боцкане, имунизационни паспорти. "Може да се осъществява ваксинация на всеки две години, която е адаптирана към разпространяващите се различни варианти на вируса. “Подобно на грипа. Тогава това може да е новата нормалност за нас.”

    Коментиран от #27

  • 27 Хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "Каза две неща":

    Какви 2 години? Готвят се да е на 6-12 месеца. Започват тестове вече за влияние от трето боцкане.
    Не го позволявайте ,хора! Ние сме повече!!!
  • 28 Испанския грип

    9 0 Отговор
    е продължил 2 години 1918 - 1920. Тези добре са запознати кога ще дойде краят и на този .
  • 29 Гост

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "мислещ":

    Никой не твърди , ме ваксинираните не могат да се заразят! Това което теърдят е над 90% да се изкара леко и да няма толкова много починали! Със всяка една ваксина в така!

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 айдебе

    8 2 Отговор
    преди седмица казваше още 10 години е с нас този вирус. Сега вика края на лятото. Някой изобщо вярва ли им на тези бе? Трета доза бреййййй брей брей....що не си направите вие първо по три ваксини от вашата? Дори и да си направиш кой ще ти повярва ще си сложиш витаминче.
  • 32 Болните от

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "мислещ":

    самата ваксина са само в болната ти кратуна, аре стига си облъчвал орките тука че с малките мозъчета само тва чакат...
  • 33 дилдо

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼":

    То и сега не е безплатно.Това,че пряко не си ги вадим от джоба не означава,че не са платени от нашите данъци.А колко са откраднали чрез задколисни сделки.Пир по време на чума.
  • 34 парици

    9 1 Отговор
    В ЕС, Англия, САЩ и Израел се опитват да наложат дискриминация по здраве, клинично здрави хора ги обявяват за " безсимптомни заразоносители". Задължават всички да се ваксинират, като прилагат дискриминацията по административен признак " зелен паспорт". Който откаже ще бъде дискриминиран по социално- обществен признак- забрана за свободно придвижване пътуване, посещаване на обществени места, говори се, че ще бъдат притискани работодатели да уволняват такива хора и т.н.

    СЗО финансирана с по 3 млрд. годишно от частни корпоративни фондации- Гейтс, Сорос( финансиращи предизборната кампания на демократите в САЩ също), предвидливо миналата година махна от сайта синаучнодоказаната информация за колективния имунитет.

    Бионтех, Пфизер- Леки е част от корпоративния кръг около фондацията на Бил Гейтс.
  • 35 пъленцирк

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    И колко са починалите, като всеки кашлящ се записва в болницата или с клинична пътека с Ковид или безсимптомен с Ковид ( с тест или без тест).

    От една година тестват само за Ковид, за никой от другите 52 респираторни, ринитни и т.н. вируси предизвикващи тежки дихателни усложнения не тестват.
    И от тестваните колко са положителни- 5- 8 %, но успяват да го докарат до 10 %, когато е нужно.
    Много по малко отколкото при грипна епидемия.
    Кашляш, подсмърчаш, кихаш- пишат те с Ковид, не кашляш, не подсмърчаш- здрав си " пишат те безсимптомен с Ковид).
    Е как тогава няма да се увеличават починалите с Ковид, след като масово болните са записани под една или друга форма, болни с Ковид.
    И голяма част не са починали от Ковид, но аутопсии не се правят. Защо?

    Няма такова нещо ваксината правела по леко карането на Ковид, тоест пак се заразяваш.
    След ваксиниране или добиваш пълен имунитет или не. Средно положение няма. Или действа или не.( медицинския смисъл на ваксината). Научнодоказания колективния имунитет кво става, ами СЗО го изтриха от сайта си, оставиха само ваксините, след които може пак да се заразиш.
  • 36 Аз40🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Угурчо да не е и врачка, като баба ни Вангелия?
  • 37 тукаиматуканема

    8 0 Отговор
    " Грозна картинка"- снимката на Сакън и Чурек от Бионтеха, дето направиха " генномодифицирана антиваксина", след която, пак може да се заразиш.

    Компрометираха напълно науката и здравия смисъл- след ваксиниране добиваш пълен имунитет, или ваксината не струва, не те предпазва от нищо, щото пак се заразяваш.

    Бионтех е от кръга компании около фамилните корпоративни фондации, представлявани от Бил Гейтс, които спонсорират с 3 млрд. $ годишно СЗО и докторите работещи в СЗО.

    Кой наложи пандемията, скъпите Ковид пътеки, премиите за Ковид, с тест или без тест да бъдат записвани масово болните и здравите с Ковид( безсимптомни заразоносители) и задължителната ваксинация, след която пак се заразяваш- здравните държавни администрации, докторски съюзи кооперирани и налагащи указанията на частно корпоративно спонсориранато СЗО.
  • 38 Споко

    5 0 Отговор
    Програма минимум: всичкото рогато,на пангара.До един и задължително с паспорт иQR код.След това, когато рогатото приеме за даденост паспорта, ново боцкане срещу друго чудовище.От телефонче,към чипче,за по удобно.Втори заключителен: Изчезване на кеша.Навсякъде,защото той - кеша разнася новото чудовище.Имаш QR чипче,имаш и цифрови кинти. Натам е детска директно всеки тегли,без да те пита.От метро,до данъчен,застраховател, кредити,колектори,чсита,телефон, интернет.Няма мърдане.Каквото остане- за да ядеш.И ядеш,за да работиш.И ще работиш- здраво на две- три места.Почасово.Ще забравите гръцко,турско испанско. Ще пътуват онези- с витруалните седем- осемцифрени сметки.И за колите с 200 коня ще забравите.Във бръмбарите с четири места,и багажник за един сак максимум.На ток,защото и онези- гигантите продавачи трябва да дърпат от чипа.Това ви очаква. Така говорят конспираторите де,аз само казвам какво чух на опашката за картофи.
  • 39 no name no face no number

    3 0 Отговор
    Ето изплюха още едно камъче което е част от пъзрла и то е, че постоянно трябва да се ваксинираме. Мдааа да видим още какво ще излезе и за 5 джи то и цифровизацията. С вируса почти нещата съвпсднаха с конспурациите, случайно ли е това или просто те са истината, а тези лъжат хората за да постигнат пъкленият си план
  • 40 незнайко

    4 0 Отговор
    Изплюха камъчето най накрая !!! Ще се ваксинираме на всеки ДВЕ години а това значи ОГРОМНА ПЕЧАЛБА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ НА ВАКСИНА !!! Пускат вируса а после те ПАЗЯТ от него !!! ПЕРФЕКТНАТА ПЕЧАЛБА !!!
  • 41 бръзимилиарди

    2 0 Отговор
    Доказаните с времето компании производители на истински медицински действащи ваксини, създаващи имунитет и предпазващи от заразяване- Глаксо, французите базирани на " Институт Пастьор" и др. не участваха в създаването на " генномодифицираните ваксини", бяха " изхвърлени" от СЗО, политиците, здравните агенции.

    СЗО, контролиращо държавните агенции, политиците, контролирани от демократите в САЩ- обединени около фамилните корпоративни фондации, с лице Бил Гейтс, Сорос, спонсориращи СЗО и демократите в САЩ, които контролират, политици като Меркел, Урсула на ЕК, които пък контролират целия ЕС, предполагам същото се случва и в Израел.

    Бионтех-Пфизер- Леки ваксината, след която може пак да се заразиш( сенатора демократ в САЩ, който се зарази с Ковид две седмици след 2- ойното си ваксиниране, инфо нет медиите), тоест не действа, е от фамилния корпоративен кръг, около фондацията на Гейтс, Сорос спонсориращи СЗО и демократите в САЩ.
    И никой не говори за страничните ефекти при тези генномодидицирани ваксини, които се проявяват минимум след 2 години- автоимунни заболявания, евнтуални генни мутации в организма.
    Защо не говорят за тези много вероятни странични ефекти, ами защото не са изследвани клинично достатъчно дълго време.
    Урсула от ЕК, предлага даже да се променят законите и такива ваксини да се пускат бързо. Защот сега въведоха извънредното положение за да може да се отменят регулаторните закони, които изискват пълно и обстойно клинично изследване за крат

    Коментиран от #42

  • 42 бръзимилиарди

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "бръзимилиарди":

    Защо не говорят за тези много вероятни странични ефекти, ами защото не са изследвани клинично достатъчно дълго време.
    Урсула от ЕК, предлага даже да се променят законите и такива ваксини да се пускат бързо. Защот сега въведоха извънредното положение за да може да се отменят регулаторните закони, които изискват пълно и обстойно клинично изследване за краткотрайни и дълготрайни странични ефекти- настъпващи и увреждащи човешкото здраве от 24 часа след ваксинацията до след 3- 5 години( при генномодифицираните ваксини и терапии).

    Щото са си направили добре сметката на корпоративните баланси- сега продаваме масово и ваксинираме, след 2- 5 години при проявяване на странични ефекти- автоимунии заболявания, генетични мутации продаваме пак терапии.
    А колко е цената на терапия за генна мутация( туморни мутации) от хиляди до десетки, стотици хилияди долари на пациент.

    Когато става дума за частни корпорации и търговски дружества- болници, наемащи търговски консултанти- доктори, занимаващи се с фарма бизнес и медицински бизнес би трябвало хората да се научат да разсъждават като тях- икономически- приход разход в милиарди долари, евро от продажбата на мед. стоки, в случая, ваксини, които се оказва, че пак може да се заразиш след ваксинация.
  • 43 Юсуффф

    6 0 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ НА ТОЗИ РЪБ НА BioNTech И ОТКРИВАТЕЛ НА ВАКСИНАТА ЗАЯВЯВА ,ЧЕ НЯМАЛ ДА СЕ ВАКСИНИРА ПОНЕЖЕ ИМАЛО ПРИОРИТЕТНИ ГРУПИ НА КОИТО НЕ БИЛО РАЗРЕШЕНО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ- Е И ЗАЩО ?!
  • 44 Вирусолог

    6 0 Отговор
    Създателя на ваксината казва че можело пак да се заразиш въпреки че си ваксиниран - значи тази ваксина не създава никакъв имунитет. А дали ще го изкараш леко или тежко са си само догатки.

    Целта на ваксината е да имаш имунитет и да не се заразяваш поне със този щам на вируса но ако е свястна ваксина ще те предпазва от всички щамове защото има части от вируса които не мутират.

    Та "изследванията" на ваксината на Пфайзер показали "ефективност" над 90% но критерия им бил кашлицата - демек 90% от ваксинираните имали по-слаба кашлица от тези на които били плацебо а не че 90% не се заразявали след като са ваксинирани.

    Така че добре дошли в новата реалност - бият ти "ваксина" против вируса която обаче не те предпазва от заразяване но пък 18$ отиват в сметката на някой - как няма да иска 3-та доза или 30-та доза.
  • 45 сакън

    1 0 Отговор
    Ваксини, след които пак ще се заразиш минимум до две седмици( сенатора демократ в САЩ)?
    Но трябва задължително да се ваксинираш с генномодифицирани ваксини и " зелен паспорт" на всеки два- три месеца, иначе ще ти забранят да пътуваш, да ходиш в парка, да ходиш на работа?


    Никой ли не вижда и не разбира липсата на здрав разум в политици, здравни агенции, доктори, корпоративни филантропи като Гейтс финансиращ докторите в СЗО?