Last news in Fakti

1 Март, 2021 10:42 3 300 52

Сърбия получи 100 000 дози руска ваксина

  • сърбия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Президентът Вучич благодари на руския си колега Владимир Путин за това, че в Русия са проявили разбиране за Сърбия и са намерили начин да ѝ помогнат

Сърбия получи 100 000 дози руска ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич посрещна на летището в Белград снощи самолет от Русия, докарал 100 000 дози ваксина против коронавирус Спутник V, съобщава вестник "Новости". Руските ни прятели доставиха съвсем навреме всичко, за което сме се договорили, каза Вучич и съобщи, че Сърбия има общо 290 000 дози руска ваксина.

Той благодари на руския президент Владимир Путин за това, че в Русия са проявили разбиране за Сърбия и са намерили начин да ѝ помогнат.

Президентът изрази надежда, че Сърбия ще успее да започне производство на Спутник V до края на годината, с капацитет до 20 000 дози. "Още нищо не сме получили по механизма Ковакс, надявам се да получим до края на март", каза още Вучич, цитиран от БТА.

В Сърбия днес пристигат 58 500 дози ваксина против коронавирус от "Пфайзер/Бионтек", съобщи премиерът Ана Бърнабич и допълни, че на 5 март в страната ще пристигнат и 500 000 дози ваксина Синофарм от Китай. Ние нямаме проблем с ваксините, заяви премиерът, цитирана от вестник "Данас".

Запитана за възможността ЕС да въведе "COVID паспорти" в ЕС, тя направи оценката, че "това противоречи на всяка европейска ценност", преди всичко на свободата на движение и правото на избор.

Въвеждането на подобни документи би довело до дискриминиране на хора, които по здравословни или други причини не могат да се ваксинират, посочи Бърнабич и заяви, че ако все пак ЕС вземе решение да въведе подобни документи, Сърбия има информационна система и е готова за това.

Помолена да коментира епидемиологичната ситуация в Сърбия, премиерът направи оценката, че ситуацията в COVID болниците е тежка и добави, че всеки гражданин трябва да направи "още едно индивидуално усилие" с цел да бъде спряна епидемията. През уикенда всички инспекции са били на терена, за да проверят спазват ли се новите мерки, каза тя, като изрази надежда, че тези мерки ще дадат резултат, но предупреди, че са получени голям брой сигнали за нелегални "корона партита".

Такава сбирка - мини пънк концерт организираха група млади хора под Бранковия мост в центъра на Балград и дори не спряха музиката когато дойде полицията, съобщават сръбските вестници. Организаторът на "корона парти" в петък срещу събота, на което се бяха събрали около 120 души, призна отговорността си за неспазване на епидемиологичните мерки и бе осъден на три месеца затвор, информира "Данас".

Единственият начин да излезем от омагьосания кръг и да намалим увеличението на броя на новозаразените е строг локдаун. Всичко трябва да бъде затворено за две-три седмици, като ваксинацията продължи със същия темп, иначе всичко, което постигнахме досега, ще се провали, заяви проф. д-р Радмило Янкович, заместник директор на Университетския клиничен център в Ниш, цитиран от вестник "Курир".

Доста хора са в интензивните отделения, на респиратори и доста умират след първата доза ваксина, защото изобщо не спазват мерките. Не искат и да чуят, че имунитет се създава не щом бъдат ваксинирани, а доста по-късно, напомни лекарят. Няма никакво икономическо оправдание /..../ трябва да имаме мерки, насочени към това да нямаме нито един починал. Не може да се задоволяваме с това да имаме баланс на живота и епидемията, в който знаем, че всекидневно ще умират хора", подчерта д-р Янкович.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ваксина,и газ

    51 7 Отговор
    А за нас - праз! Само 04-04 ще промени конфигурацията в Парламента,не става иначе!

    Коментиран от #36

  • 2 честен ционист

    52 7 Отговор
    А Ганчовците ще вземат Астрата на немците, които бягат от нея като дявол от тамян.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Винету

    14 31 Отговор
    Първи Вучич да се ваксинира. След него Корнелия и след това Б.Б.

    Коментиран от #27, #37

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОЛЬО ДИПЛОМАТА

    21 4 Отговор
    И КВО ПРАЙМ СЕГА? ??
  • 7 Фалконети

    44 7 Отговор
    60 държави са дали заявка за Руска ваксина. В няколко е започнало и производство. Русия не смогва с производството. Мексико също внася ваксина от Русия , а не от съседния краварник.
  • 8 ТаУмВзе

    33 6 Отговор
    Хайде сега! Преговарай с Русия, която кълнат. Ейго сърбите започнаха да си решават Проблема. А ние сме се гепили за Безумие!
  • 9 Бамзе

    35 3 Отговор
    Баце поръчал и платил 18 милиона ваксини от Астра Зенека дето никой в Европа не я иска. И въпреки това ваксините ги няма.

    Коментиран от #28, #47

  • 10 Гоуст

    25 2 Отговор
    Спокойно, БиБи сега като почне след изборите с кожената ваксина, не с 200 ми направо с 2 милиона ще ни ваксинира. Ма като си трем - така ще е!
  • 11 Мила

    18 4 Отговор
    БРАВО, де да бяхте премиер на БЪЛГАРИЯ.
  • 12 6623

    16 10 Отговор
    Много скоро традиционната сръбска заплаха за цяла Европа, може да остане само спомен.
    Повече руски и китайски ваксини за Сърбия!
  • 13 Дон Педро

    9 42 Отговор
    Като са решили да се тровят, най-сигурно е с руския боклук.

    Коментиран от #16

  • 14 ****

    30 3 Отговор
    Всички гладат да си посигурят ваксини независимо от къде,а наще дрипльовци стоят и чакат като просяци някой да им разреши или даде. За това на тези избори ще гласувам за партия русофили,че ми писна от разни измислени партии и патриоти да лъ ат и мажат преди избори,а като влязат и забравят какво са лъгали,и така до следващите избори.

    Коментиран от #19

  • 15 Аз40🏴‍☠️

    13 3 Отговор
    Нашенските почитатели на Спътник 5 се замечтават за по-добри времена. Другите пък им налитат, файзерзенеката означавало демокрация. Няколко бабички стоят и вдигат кръвно на "зеления коридор" и цъкат тъкмо проумели, че всичко е пунта-мара.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЦЪЦЪЦЪ

    11 30 Отговор
    СЪРБИЯ И РУСИЯ СА НАЙ-ПОДМОЛНИТЕ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН - ФАКТ! СЪРБИЯ РУСКИЯ ТРОЯНСКИ КОН НА БАЛКАНИТЕ И ЕВРОПА - ФАКТ!!!

    Коментиран от #21, #24

  • 18 Матей

    8 0 Отговор
    Сега ,за необходимостта от ваксини,дори и руски,може много да се спори,те са повече за успокоение,а властта ги ползва за своеобразин контрол и преброяване на дивите зайци.Поне сърбите имат съзнанието и разбират пагубната идея и намерение за въвеждане на документи ,потвърждаващи здравния статус.Навлиза се в тежка дискриминация и по непряк начин се принуждават хората и подтикват към необмислена и нежелана ваксинация.Създава се и увереността ,че който е ваксиниран или преболедувал,не може в никакъв случай да е преносител.Вътрешно човека може да е чист,но по тялото и дрехите му може да бъка от вируси и какво ,не може да заразява ли?Може да се е ръкувал и докоснал до болен и после да заразява наоколо,така че дотук с тази идея.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Копейкин

    8 26 Отговор
    "Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен е задала въпрос защо руските власти не желаят да споделят цялата информация около клиничните изследвания на ваксината, като подадат заявление за регистрация в Европейската агенция по лекарствата. Фон дер Лайен попита и защо руските граждани нямат достъп до "Спутник V", а тя се предлага и изнася в други държави" ?

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 21 Ти,де правиш тц тц..

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "ЦЪЦЪЦЪ":

    Айде кажи един наш приятел де?

    Коментиран от #23

  • 22 Кси

    6 3 Отговор
    Тоя, ако го изстискаш, олио ще пусне, толкова е мазен,лигльото,
  • 23 Кси

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ти,де правиш тц тц..":

    Израел...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Политик

    3 12 Отговор
    Тези бългоромразц отдавна са чшпирани от Кремъл

    Коментиран от #29

  • 26 Borislav Popov

    17 2 Отговор
    Кво ни дреме Велика Русия колко дози е изпратила на Сърбия! Напишете колко дози ние сме получили от нашият първи съюзник и брат Кравария или те са ни такива само когато трябва да ни доят
  • 27 Предполагам

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Винету":

    че Вучич вече е ваксиниран, но не прави панаири като някои наши д--едавци. А Корнелия Нинова беше доста време санитарка в Ковид отделение - заедно с ../.? /гербаджии? Ама такива нямаше - току-виж се разболели - "за народа загуба велика..."
  • 28 Той е спец

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бамзе":

    по поръчките на нищо, за което се вземат зобри комисионни - справка - едни остарели, ненужни и непроизведени самолети...
  • 29 Гост 2

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Политик":

    Чипирани са на баба ти килотите !
  • 30 Ама тя много

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Копейкин":

    компетентна ,бе... И откъде знае колко от руските граждани не са ваксинирани поради недостиг на ваксини? Впрочем - НЯМА механизъм в ЕС, който да ЗАДЪЛЖАВА която и да е страна членка да купува САМО ТОВА, което ЕС каже...
  • 31 Антитрол

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Копейкин":

    Хайде стига с лъжите и опорките - къде ги е задала тези въпроси. И под всяка статия ги пишеш тези лъжи.

    Пък цялата информация около клиничните изследвания отдавна е споделена в научното списание Лансет и какво те интересува руските граждани имат ли достъп до ваксината или не. Защо не те интересува ние защо нямаме достъп.

    Но соросоидните тролчета защитавате печалбите на господарите си - паричките за ваксини трябва да отидат при правилните хора а българите дали ще мрат няма значение.
  • 32 Айде, бе

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Копейкин":

    А пита ли тези от Астра Зенека що подписаха договор баш с руската Гамалея:), то въпроса е риторичен, защото тези от Оксфорд повече разбират от ваксини от нея, тя да си гледа Истнбулската и тоалетните за новия вид, в Русия половете са само 2,но ваксини имат вече 3 и избор да си сложат или не, в Европа има интерес за руската, защото поливаната Европа с руски ваксини от бебета е имунизирана, в Бг също:)

    Коментиран от #48

  • 33 az #МУТРИ, ВЪН!

    13 0 Отговор
    Евала на сърбите!
  • 34 народа

    12 2 Отговор
    го е казал: докато "умните" се наумуват ...и после се сърдят и спорят , че все хвалим сърбите
  • 35 Пийняк

    4 12 Отговор
    Не мога да разбера евроскептизма на повечето коментари. Когато получаваме т.нар. еврофондове за земеделие, пътища, фирми и т.н. никой не коментира ЕС. Когато обаче ЕС не одобри руската ваксина и поради тази причина не я внесем, всички сме много огорчени...

    Коментиран от #38

  • 36 Я русский.

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "И ваксина,и газ":

    Готови сме да помогнем на всеки,но не всеки е достатъчно голям за да се обърне със запитване дали бихме могли да помогнем
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пиянде

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Пийняк":

    Ние хич не внасяме пари в ЕС.Само подаръци от там.Затворихме заводи,фабрики,атомни реактори,изклахме добитъка за да са добре тамошните производители,а ти за подаръци плямпаш.Стига сме пили.

    Коментиран от #42

  • 39 Сатъра на Хана

    0 2 Отговор
    Единственото което Дядо Иван може да изпрати ............. ....................... ...... на злото Джудже Боцко Ал Рапоне дел Чекмеджоне .................... е парче "кафяв шоколад" от кучето на Путин Бъфи :)))
  • 40 Сатъра на Хана

    2 1 Отговор
    Рапона не го мислете , ...... всеки ден Дънди Прешъс му дават по 4.5 кила злато :)))
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ГЕНОЦИД

    3 1 Отговор
    сърбия ЩЕ ПОЛУЧИ МНОГО ОЩЕ РАБОТИ ОТ РУСИЯ , НИЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ НА ГЕНОЦИД ОТ ЗАПАДА ЗАРАДИ ПРЕДАТЕЛИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ! НИЕ ПОЛУЧИХМЕ ЦЯЛ ТИР С ЕДИН КАШОН ВЪТРЕ 50 000 БОКЛУК ВАКСИНИ НА ЗЕНЕКА - ГЕНОЦИДЕКА !
  • 44 ШАФИОРА

    2 0 Отговор
    Лицeмeрнo e cутринтa дa ни прoпoвядвaт зa cвoбoдeн пaзaр, нa oбяд дa блoкирaт изнoca нa бългaрcки cтoки, a вeчeртa дa ни държaт cмeткa кaквo ce нaпрaвили кaтo рeфoрми и кaквo нe cмe. Бългaрия дaлeч нe e нaй-гoлeмият грeшник в EC."
  • 45 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "патриота":

    Имаме участник счупил тъпомера:))), който поръчал Астра Зенека бил русофил:)), че то цяла Европа я поръча, друг е въпроса, че тя половин Европа е ваксиниран с руски ваксини пр бебета още и тези от Оксфорд най малко от русофилия подписаха с руснаците:))), той затова Путин официално ги поздрави:)
  • 46 Само който е държавник

    4 0 Отговор
    Може да получиш 100 хиляди, а не 10 хиляди, но трябва да си УМЕН държавник. После ми кажете зали тук са държавници или "лукови глави".
  • 47 Конаре

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бамзе":

    Е стига, стига, Астрата е най-безобидната от всички западни ваксини, поне не е РНК серум като Шмайзер и Модерна.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Смешно е да

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "патриота":

    казваш кой е в Европа и кой не е. Показва колко познаваш географията.Най-голяма част от територията на Европа заема Русия около 40%,останалите 60% са разпрадалани между всички останали страни в т.ч. Великобритания и Сърбия. Искаш или не това са фактите. Не показвай слабостите си наяве,като пропуски в началнто си образование. Явно на училище си ходил или ходиш за да си бъркаш в носа и да блееш през прозореца.

    Коментиран от #52

  • 51 Анонимен

    0 0 Отговор
    Без руската...
  • 52 3333

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Смешно е да":

    Бе тя и в Азия има една огромна част ама по население и икономика нив Европа нив Азия я има