Last news in Fakti

1 Март, 2021 18:04 5 078 29

Бърза ваксина в Москва за чужденци. Вярно ли е?

  • русия-
  • москва-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • чужденци-
  • туризъм-
  • спутник v

Човек ще трябва да остане в Русия най-малко 3 седмици или пък да лети втори път до Москва

Бърза ваксина в Москва за чужденци. Вярно ли е? - 1
Снимка: Shutterstock

Летиш с Луфтханза от Франкфурт до московското летище Домодедово. Там те ваксинират със "Спутник V" в специалния първокласен "Корона-салон" и със следващия полет се прибираш обратно у дома. И всичко това срещу начална цена от 1000 евро. На пръв поглед звучи като добро решение, за да се избегне дългото чакане за ваксина в Германия - поне за онези, които биха могли да си го позволят. За тази възможност информира преди броени дни сайтът intellinews - икономическо издание, чиито автори са независими журналисти и което обичайно изпъква с добра информираност. В статията му се твърди още, че Луфтханза водела преговори с руското външно министерство. А за собственика на летището в Домодедово - един руски бизнесмен - се казва, че бил инвестирал в идеята за услуга в сферата на медицинския туризъм. И по-конкретно - ваксинация срещу коронавирус. Планът обаче трябвало първо да бъде одобрен от Кремъл.

Вярно ли е всичко това?

От германската обществено-правна телевизия АРД отправиха запитване по въпроса до Луфтханза. От авиокомпанията отговориха по следния начин: "В момента на летище Домодедово в Москва няма подобен салон на Луфтханза и не планираме да откриваме там имунизационен център". Все пак авиокомпанията обръща внимание на факта, че на терминала за пристигащи на летището в Домодедово има общ имунизационен център, обслужващ само служители на летището, руски граждани и чужденци с право на престой в Русия. Остава въпросът дали е възможно човек да реши на своя глава да лети до Москва, за да се ваксинира. Според редица информации, в Москва било много лесно да се ваксинираш със "Спутник V" - това било възможно не само в клиниките и имунизационните центрове, но и в операта, както и в универсалния магазин ГУМ на Червения площад, където ваксинираните получавали даже и по един сладолед за награда.

Външното министерство на Германия подчертава на своя сайт, че съществуват сериозни ограничения за пътуващите до Руската федерация, но добавя, че важат изключения за лицата, които пристигат с цел да ползват руски медицински услуги. От АРД отправиха писмено запитване до руското посолство в Германия дали ваксинациите срещу коронавируса спадат към тази категория медицински услуги. Отговорът обаче дойде едва след публикуването на статията на сайта на телевизията и бе добавен в нея впоследствие. В него руското посолство назовава изключенията, при които се издават визи за Руската федерация, но подчертава: "Тези изключения не важат за чуждестранни граждани и хора без гражданство, които искат да влязат в Русия с цел ваксинация".

Какво казват чужденците в Русия?

Междувременно чуждестранни граждани с разрешително за престой или работна виза за Русия разказват различни неща за резервирането на час за ваксинация и представянето на личните документи - най-вече поради това, че правилата бяха променени преди няколко дни. Според съобщения на чужденци в социалните медии, вече не е възможно да се ваксинираш в ГУМ, както и в държавните клиники, дори и да имаш разрешително за престой и работна виза в паспорта. Това било възможно само в частни клиники, но и там вече не било съвсем сигурно. Който все пак се добере до възможност за ваксинация, по правило заплаща не за самата ваксина, а за предварителния медицински преглед. Цените варирали между 70 и 100 евро общо за двете дози, като втората се поставяла най-рано на 21-ия ден след първата, а в интервала между тях не бивало да се консумира алкохол.

Много ваксинирани разказват, че след ваксинацията са имали леки грипоподобни симптоми за ден-два, други обаче не усетили никакви неблагоприятни ефекти. Неясно е все още дали сертификатите за ваксинация, издавани от руските клиники, на които няма QR- код, ще бъдат признавани като ваксинационен паспорт при международни пътувания. Дори и ако отпаднат ограниченията за пътуване до Русия, опитът за ваксинация там си остава несигурно, трудно, а и скъпо начинание. Човек ще трябва да остане в Русия най-малко 3 седмици или пък да лети втори път до Москва. Луфтханза предлага полети до Домодедово на всеки два дни, като най-евтините билети за отиване и връщане струват 500 евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    24 9 Отговор
    По разчети Германия ще намалее до 2025г с 40%. Затова се избиват да ходят в Русия да се васкинират.

    Коментиран от #5

  • 2 Техноимпекс

    4 20 Отговор
    от Крушовица ще се ваксинира срещу 1000 евро. Тя има кинти.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 ВЪПРОС

    32 5 Отговор
    КАКВО ЛИ МЕ ПРАВИ НЕМСКАТА АГЕНЦИЯ"ВКИСНАЛО ЗЕЛЕ" ЗА ДА ОКЛЕВИТИ РУСИЯ И РУСНАЦИТЕ
    А КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЗА НЕМСКИТЕ ПЕДА@ЛИ КОИТО СА СЪГЛАЗНИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ СТАРИ ВЕЧЕ НЕ ДОЙНИ КРАВИ КОИТО НЕ РАЗБИРАТ ОТ НИЩО?
  • 4 1944

    7 25 Отговор
    летиш до масква , ваксинират те със новичок V и оттам направо в болница шарите.

    Коментиран от #16

  • 5 :):):):)

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    А кога България ще стане отново турска провинция

    Коментиран от #14, #20

  • 6 отговор

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Техноимпекс":

    Я теб ще те ваксинира тиквата
    Жалкото за теб е че неговта игла е малка и няма да ти направи кефа ,защото си свикнал на големи игли
    А той , тък като има комплекс с тази неговата малка си прави кефа с голямата на симитлийския кмет
  • 7 карамфила

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Техноимпекс":

    тиква дебил ваксинира безплатно,вади евро от шкафчето и плаща,може и в злато.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рапон Джиев

    7 4 Отговор
    А ние правим Чушкопек!

    Коментиран от #26

  • 10 Хаха

    17 5 Отговор
    Казах ли ви че сороснята, ше си счупи краката за руска всксина и дупе, ще дава даже хаха ! А DW им правят реклама, цирк хаха !

    Коментиран от #24

  • 11 Ganiu tzarvula

    8 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: A зa coбcтвeникa нa лeтищeтo в Дoмoдeдoвo - eдин руcки бизнecмeн - ce кaзвa, чe бил инвecтирaл в идeятa зa уcлугa в cфeрaтa нa мeдицинcкия туризъм. И пo-кoнкрeтнo - вaкcинaция cрeщу кoрoнaвируc. Плaнът oбaчe трябвaлo първo дa бъдe oдoбрeн oт Крeмъл.................aй мepcu! Heма нуждa
    .
  • 12 С две думи

    14 3 Отговор
    Незнам,ама репортерите от СиЕнЕн и БиБиСи се ваксинираха в Москва преди месец-ама за това се мълчи..-пуста политкорекност...
  • 13 Сийка

    1 0 Отговор
    Щом мирише, значи някой е пръснал- казват умните хора....
  • 14 🕌🚀🦃🦃🦃🕌🚀,,,,,, 🦃🐖🐖🐖🐖🐖

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от ":):):):)":

    А кога ще можем да разглеждаме с водолазни костюми,двореца на Ердоган и палумуди и калкани които се разхождат из хилядото му спални?

    Коментиран от #18

  • 15 шопендар

    4 4 Отговор
    айде за масква,в гума ваксинират и дават бонус сладолед .от едно време през социализъмъ,знам поговорка,-там където дават кисело млеко,и където ти правят добро/и то безплатно//а ти дават и бонус работата е опасна,демек/ОСТОРОЖНО/
  • 16 шопендар

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "1944":

    НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ НОВИЧОКА НЕ СТРУВАтолкова хора го опитаха,и всички са живи и здрави,се да изчакаме да видим как ще се представи,,спутник,,

    Коментиран от #21

  • 17 ХаХа

    0 9 Отговор
    "където ваксинираните получавали даже и по един сладолед за награда."
    Нещо не са много ентусиазирани от Спутнища значи
  • 18 Наблюдател

    0 7 Отговор

    До коментар #14 от "🕌🚀🦃🦃🦃🕌🚀,,,,,, 🦃🐖🐖🐖🐖🐖":

    Сигурно когато ще можем да разглеждаме двореца на Путин с турското име Геленджик, но без водолази. Аквадискотеката не става за гмуркане.
  • 19 Германец

    0 7 Отговор
    В Германия се говори за туризъм за ваксиниране отдавна. По екзотични дестинации и за много пари. Руснаците да не видят нещо. Пък били отделна цивиливация
  • 20 Хохохо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от ":):):):)":

    Когато цъфнат налъмите.
  • 21 абе....

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "шопендар":

    А ти не разбра ли, че и спутника не става, докато я виж пфайзера що народ затри и още колко парализира! Е те тва в ваксината!

    Коментиран от #22

  • 22 Наблюдател.

    0 9 Отговор

    До коментар #21 от "абе....":

    Затрил в сънищата ти. Даже и лъжливата руска пропаганда не твърди такива неща.
  • 23 Ставам Партизан

    4 1 Отговор
    -ин - И ще дебна Боклуците дето довчера лъжеха че ваксините са по желание и вчера казаха че ще Еб@т всички дето не се ваксинират че без ваксина не могат да управляват стадото през Сателита

    Коментиран от #27

  • 24 Въпрос

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    За какво да си чупят краката? За руската ваксина, която произвеждат индийци и ще продават за много пари, докато за техните мужици няма? И това ти се струва весело? Само изключително нагли хора могат да го допуснат това. В "соросоидна" Европа не става. С пари и връзки не можеш да получиш ваксина. "Кому смеетесь господа? Сами себе смеетесь"
  • 25 Въпрос

    3 6 Отговор
    За какво да си чупят краката? За руската ваксина, която произвеждат индийци и ще продават за много пари, докато за техните мужици няма? И това ти се струва весело? Само изключително нагли хора могат да го допуснат това. В "соросоидна" Европа не става. С пари и връзки не можеш да получиш ваксина. "Кому смеетесь господа? Сами себе смеетесь"
  • 26 сергей

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Рапон Джиев":

    А ватниците сделат самовар.
  • 27 Хаха

    0 7 Отговор

    До коментар #23 от "Ставам Партизан":

    Тебе отдавна те управляват и без сателит. Само с рубли.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Точен

    1 0 Отговор
    Ако правителството от Банкя не вкара руска ваксина, да ги съдим за материални и морални щети до дупка! Не дай се Боже някой да получи летален изход с или без скъпите Зенека и Бионпръц.