1 Март, 2021 18:18 3 377 10

ЕС ще одобри четвърта ваксина

  • европа-
  • ек-
  • ес-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • ваксини

ЕС е съставил списък на "сигурните" бързи антигенни тестове

ЕС ще одобри четвърта ваксина - 1
Снимка: Shutterstock

До няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу COVID-19, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис, предаде БТА.

Тя добави, че ЕС е съставил списък на "сигурните" бързи антигенни тестове за новата болест, чиито резултати да бъдат взаимно признавани от европейските страни. ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до май, а след това може да се поръчат допълнително 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят, добави еврокомисарят.

Кириакидис посочи, че на днешното извънредно онлайн заседание на министрите на здравеопазването от ЕС е било препоръчано по-добре да се изследват отпадните води за засичане на огнища на зараза. Тя отбеляза, че ЕС осигурява 200 милиона евро за допълнително изследване на положителните проби за COVID-19, за да се проследяват заразните щамове. По нейните думи целта е да бъдат проверявани 5-10 на сто от положителните изследвания. Еврокомисарят съобщи, че досега в ЕС са поставени 33 милиона дози ваксина, а 11 милиона европейци са били изцяло имунизирани с втора доза. Кириакидис призова държавите от ЕС да положат усилия за разсейване на съмненията към ваксината на "АстраЗенека".

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че на 17 март ЕК ще представи предложение за постепенното отпадане на ограниченията за пътуване в ЕС. Той уточни, че целта ще бъде връщането на свободата на придвижване да бъде безопасно, на основата на т. нар. "зелени пропуски" - свидетелства за имунизация, за преболедуване или за скорошна отрицателна проба при изследване. Той поясни, че следващите стъпки се очаква да бъдат определени от Европейския съвет на заседанието на 25 март. В отговор на въпрос, дали "зелените пропуски" няма да бъдат пречка за хората, които не са си поставили ваксина, защото не са успели, или защото не са искали, Схинас отбеляза, че и преди днешната пандемия са съществували изисквания за задължителна предварителна ваксинация при пътуване до някои места по света.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    23 5 Отговор
    "Спутник V" ли е ? :)

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Бойка

    17 6 Отговор
    ЕК предлага въвеждането на "зелени пропуски" за пътуване и отново ще има свобода!

    Коментиран от #10

  • 3 др Гей Билтс

    9 1 Отговор
    Мене ме отровиха с невротоксина с бързите тестчета, затова те вървят ръка за ръка с ваксината.
  • 4 честен ционист

    7 27 Отговор

    До коментар #1 от "MERS":

    Дано да е Спутника, да се втурне комуснистическото племе да се боде, та да се свършва.

    Коментиран от #5

  • 5 Путин

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Нямаме капацитет да задоволим всички искания за "Спутник V"
  • 6 Санитарен инспектор

    3 0 Отговор
    Кога ще одобрят ваксината на,, Ален Мак ,, град Пловдив?
  • 7 АБЕ май май

    0 2 Отговор
    ЩЕ БЪДЕ В А К С И Н А Т А НА БАН !!!⛲⛲⛲
  • 8 Смехурко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "MERS":

    Не, Аполон!
  • 9 Калинка от Герб

    9 1 Отговор
    С ИДНА ДУМА ВАКСИНАТА НЕ Е ПО ЖЕЛАНИЕ А Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.. В oтгoвoр нa въпрoc, дaли "зeлeнитe прoпуcки" нямa дa бъдaт прeчкa зa хoрaтa, кoитo нe ca cи пocтaвили вaкcинa, зaщoтo нe ca уcпeли, или зaщoтo нe ca иcкaли, Cхинac oтбeлязa, чe и прeди днeшнaтa пaндeмия ca cъщecтвувaли изиcквaния зa зaдължитeлнa прeдвaритeлнa вaкcинaция при пътувaнe дo някoи мecтa пo cвeтa. ТОВА Е ПОГАЗВАНЕ НА ПРАВАТА НА ИЗБОР. КОЙТО ИСКА ДА СЕ ИМОНИЗИРА КОЙТО НЕ ИСКА ДА НЕ ГО ЗАДЪЛЖАВАТ. НАЙ ЛЕСНО Е ДА СЕ МАНИПОЛИРАТ ХОРАТА КАТО СЕ ПРОТИПОСТАВЯТ ИДИН СРЕЩУ ДРУГ.
  • 10 Седесарят.

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойка":

    Това е толкова демократично.!!.Възхитен съм!