2 Март, 2021 17:13 3 889 15

Колко бързо имунизира България? Едно сравнение с другите в Европа:

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

У нас решиха да ваксинират първо политици, което явно имаше за цел да разсее страховете на скептичното към ваксините население

Колко бързо имунизира България? Едно сравнение с другите в Европа: - 1
Снимка: shutterstock

Кой как ваксинира в Европа? Колко бърза е България в сравнение с другите? И защо тя, Сърбия и Турция заложиха на по-различна стратегия - първо да се имунизират политици, а не възрастните хора?

Експертите в Европа са единодушни: единственият изход от кошмара, наречен Ковид-19, е да се ваксинират възможно най-много хора срещу коронавирус. До момента в Европа са допуснати три ваксини и повечето държави бързат да защитят населението си. Резултатите от имунизационните кампании обаче доста се различават. Кои страни постигат най-голям напредък и кои изостават? Сайтът на Евронюз публикува няколко сравнителни диаграми, които отчитат различни показатели.

Данните са извлечени от официални правителствени източници на съответните държави, както и от съобщения в медиите. От Евронюз уточняват, че в Европа не се събират централизирани цифрови данни за хода на ваксинациите, а и не всички държави публикуват своите числа. Поради това в някои от случаите данните може да съдържат известна неточност, тъй като отделните държави броят по различен начин използваните дози ваксина.

Колко процента са изцяло ваксинирани?

Коя страна е ваксинирала най-голяма част от населението си? Под този въпрос се има предвид следното: какъв процент от населението е имунизирано вече и с втората доза? Великобритания води например по общия брой на използваните дози, но стратегията на страната е да ваксинира на първо време максимален брой хора с първата доза и да удължи колкото се може повече интервала между нея и втората доза. Това обяснява и факта, че други държави в Европа вече са ваксинирали по-голям процент от населението си с две дози, отколкото Великобритания.

По този показател България е сред последните в класацията - едва 0,5% от населението на страната са изцяло ваксинирани. Водещи в тази класация са Сърбия със 7%, Португалия с 5,2% и Малта също с 5,2%. Великобритания отчита 1,1%. А за Русия, Швейцария и Нидерландия няма официални данни по този въпрос.

Какъв брой ваксини са използвани дотук?

Ако насочим поглед към общия брой изплозвани дози за първа и втора ваксинация, веднага се откроява друг първенец - Великобритания. Тя първа започна да ваксинира още на 2 декември 2020 и в това отношение има много добри резултати - данните сочат, че там са поставени вече близо 20 милиона дози. А какво показват данните към 1 март за другите страни? Втора в тази класация е Турция с близо 8,3 милиона дози, а трета е Германия с 5,91 дози. Следват Франция, Италия, Русия и др.

България е 26-та с 204 439 използвани дози. Важно е да се отчете в тази връзка и това, че България е започнала да ваксинира три седмици след Великобритания - на 27 декември, както сториха и други 19 европейски страни. А това означава, че България всъщност би трябвало да е доста по-напред в класацията. Най-рано с имунизациите е започнала Русия - още на 5 декември. А най-късно Турция - едва на 14 януари.

Кои групи са били ваксинирани с приоритет?

Интересни са данните от друга класация, която съдържа отговор на въпроса кои са били приоритетно ваксинирани в съответните държави.

В повечето европейски страни като приоритетни са били определени най-възрастните хора - сред тях са Германия, Дания, Франция, Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Австрия, Белгия, Швейцария и др.

В друга група страни, сред които са Румъния, Словакия, Полша, Нидерландия, Литва, Латвия, Унгария, Естония, с приоритет бе имунизиран медицинският персонал.

"В Турция, Сърбия, Чехия и България избраха друга стратегия", четем в Евронюз. "Там решиха да ваксинират първо политици, което явно имаше за цел да разсее страховете на скептичното към ваксините население."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    45 7 Отговор
    В България трябва ваксина срещу герберискаа сган ,защото уби много повече народ от ковида !!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван Грозни

    16 3 Отговор
    В БГ винаги политиците са първенци. Ако не се ваксинират първи има опасност да не си ирхарчат откраднатите пари къде законно, къде незаконно. Сега трябва да се доставят около 200 000 дози амоняк. Ще е необходим за някои от сегашните управляващи да ги свестяват на 05.04.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Костова

    9 2 Отговор
    Дали сме овци, че като видим политиците да се ваксинират, да хукнем в същата посока? А дали и с какво се ваксинират няма никакви доказателства. На мен политиците никакви съмнения не са разсеяли относно ваксините. Ако ще и по пет пъти да се боцнат.
  • 6 Процесор Вучков

    0 3 Отговор
    Сестрата на снимката искам да я имунизирам в задния двор с моя космат бор.
  • 7 ТАЗИ ДОКТОРКА НА СНИМКАТА

    0 2 Отговор
    ОТ КОЯ БОЛНИЦА Е 😊😊😉😉😉

    Коментиран от #8

  • 8 ТАЗИ ДОКТОРКА НА СНИМКАТА

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТАЗИ ДОКТОРКА НА СНИМКАТА":

    МНОГО ИНТЕРЕСНО ВАКСИНИРА😉ТОЧНО ТАМ КАФЕТО „ТРЯБВА”
  • 9 Шматка

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван Грозни":

    Всъщност от нашите политици май само Ботокса се е ваксинирал, а другите си траят. Въпросът е защо пасуват, нали Фазер, Модерната и Зелката били най-най-супер хипер-пупер?
  • 10 новото оръжие

    4 0 Отговор
    В ЕУ се ползват само краварски ваксини. Модерна, Пфайзер/50% краварска/ и АстраЗелка / краварите току що и купиха всички акции/. Та от новите партиди , само етикетчетата ще са различни. А наздраве и бегайте на зелените опашки.
  • 11 123

    3 0 Отговор
    Русия ваксинирани 1.2%
  • 12 Гочо

    1 2 Отговор
    Над 60 процента от руснаците не искат да се ваксинират с препарата "Спутник V". Данните са на руския неправителствен център "Левада", който е в списъка на чуждестранните агенти в Русия.

    Според проучването, 62 на сто от руснаците не искат да си поставят ваксина собствено производство, а най-голям е процентът във възрастовата група между 18 и 24 години.
    Повечето анкетирани посочват страничните ефекти, които могат да включват треска и умора, като основна причина да не искат да бъдат ваксинирани. 64% от анкетираните смятат, че коронавирусът е създаден изкуствено като нова форма на биологично оръжие.
  • 13 Азззззззззз

    3 0 Отговор
    Глобалисткото Дойче веле отново пропагандира за отровната "ваксина". Ще ни изтровят като мишки.
  • 14 ФАНТАСТИШ

    0 0 Отговор
    ДОКТОРКА😆
  • 15 Съобразяващ

    3 0 Отговор
    С увеличаване на васкинираните се увеличават в България случаите на починали. Закономерно.