Last news in Fakti

3 Март, 2021 14:19 2 986 26

Коронавирус: Меркел не се справя?

  • ангела меркел-
  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки-
  • локдаун

Решенията ѝ се натъкват на все повече критики

Коронавирус: Меркел не се справя? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента не е лесно да се ориентираш къде и кои магазини в Германия са отворени. Поради федералната структура на страната, мерките срещу пандемията се определят от провинциалните правителства, а не от Берлин. Дали обаче е добре в провинция Шлезвиг-Холщайн например хората имат да повече свобода, отколкото гражданите на Хамбург в съседство? Разликата е, че в Хамбург управлява социалдемократът Петер Ченчер, докато в Шлезвшиг-Холщайн министър-председателят Даниел Гюнтер е от партията на Меркел - ХДС.

Какво бе договорено?

В Германия като цяло броят на новите зарази, смъртните случаи и средната седмична стойност не са особено високи, но и не спадат според очакванията. Политиците искат средният брой инфекции на 100 000 души да спадне под 50, а на последната срещу между министър-председателите и канцлерката беше решено още, че детските градини, началните училища и фризьорските салони ще отворят в рамките на седмица, а иначе ограничителните мерки се удължават до седми март. Пак според това решение, когато средната седмична стойност се стабилизира под 35 нови зарази на 100 000 души, работа ще могат да подновят търговските обекти, музеите и различните услуги, при които има физически контакт между хората. Според съобщения в медиите, в момента в канцлерството в Берлин се обсъжда удължаване на сегашните ограничения до 28-и март. В същото време от следващата седмица някои ограничения на контактите може да отпаднат и да се разреши събирането на до пет човека от две домакинства.

Какво убягва на Меркел?

Един от двамата лидери на Социалдемократическата партия - Норберт Валтер-Борянс, атакува кризисния мениджмънт на канцлерката, макар че социалдемократите участват в нейното правителство. "Имаме правителствена ръководителка, на която ѝ убягват някой неща при координирането на събитията в тази криза", заяви Валтер-Борянс. Според него, някои водещи християндемократи, от които в момента се очакват действия, засега не оправдават тези очаквания.

Специално за министъра на икономиката Петер Алтмайер и за министъра на здравеопазването Йенс Шпан Валтер-Борянс твърди, че "меко казано" имали още доста работа за вършене в борбата срещу пандемията. И обобщава, че слабостите на големия коалиционен партньор трябвало да бъдат компенсирани от вицеканцлера Олаф Шолц и от другите социалдемократи в кабинета. Отговорът на християндемократите след критиката едва ли ще закъснее. Така възниква въпросът дали широката коалиция между християндемократи и социалдемократи изобщо е дееспособна точно сега, когато предстоят решаващи избори за провинциални парламенти. В Баден-Вюртемберг и в Райнланд-Пфалц ще се гласува след по-малко от две седмици, като вотът ще бъде и оценка на мерките срещу пандемията във всяка от двете провинции.

Лекарите предупреждават

Успоредно с това съсловните лекарски организации предупреждават да не се бърза с некоординирано разхлабване на мерките и призовават към колкото е възможно повече тестове. "Ще бъде грешка да се отварят определени сектори, само защото хората вече са се уморили от локдауна", казва председателката Съюза на лекарите от общественото здравеопазване Уте Тайхерт. Според нея отваряне може да има единствено в комбинация с целенасочени тестове и ясна стратегия за проследяване на заразите. "В противен случай направо ще постелим червен килим за вируса", казва тя и предупреждава, че в момента най-важното е да се постави под контрол разпространяването на инфекцията. А Сузане Йона, председателка на лекарския синдикат "Марбургер Бунд", смята, че трябва да се издържи до второто тримесечие, в чийто ход може да се очаква първият ефект от ваксините. Тя предлага малки стъпки, но тъкмо това е трудно в момента, защото както привържениците на мерките, така и агитаторите за разхлабването им твърдо следват своя курс. Търговията, политическите представители на средното съсловие и няколко министър-председатели настояват за отмяна на част от мерките в най-скоро време. Съюзът на търговците предупреждава, че може да се стигне до вълна от фалити, а изпълнителният директор на този съюз казва: "Вече не важи аргументът, че затворените магазини ограничават контактите. При сегашното хубаво време в центъра на всеки град въпреки това е пълно с хора".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тази

    24 1 Отговор
    е отговорника за съсипването на Европа!!! АМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА!!!

    Коментиран от #22

  • 3 цербер

    14 0 Отговор
    Коронавирусът сподели: Меркел не се справя.
  • 4 Петър

    11 1 Отговор
    Да викне Бойко,той ще оправи и ФРГ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 препис

    3 0 Отговор
    Тази е отговорна или отговорничка за.....еди какво си. Порке те вас?
  • 7 Реалист

    6 6 Отговор
    ДВ ги е яд, че България е единствената държава където можеш да излезеш свободно и да пиеш едно кафе, да хапнеш добре овкусена салатка, да боцнеш кебапчета и вечерта да изпиеш по чаша вино с някоя класна мадама. Това Немците само го миришат и скоро дори няма да помнят

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 8 Смеех

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Класна мадама у българия малко трудно ама за другото си що годе прав с изключение че почти нищо не работи като хората.
  • 9 БОЗА

    9 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Коронавирус: Меркел не се справя?"

    Важното е,че ние се "справяме"...така разправя Катето... ;-))))

    "Захариева: Светът говори за българския модел за управление на кризата"
  • 10 Абе промит

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    мозък това го правиш и в Испания и във Франция всички ресторанти работят. Стой си в мишата дупка и мълчи или поне се осведоми!!

    Коментиран от #17

  • 11 Бай Кокич

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Те хората пари нямат водата и тока да си платят ти ми говориш за излизания..а за класната мадама трудно ще намериш такава в нашата родина.Нищо лично но просто такава е истината.

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И като ги отворят

    3 2 Отговор
    след тези сериозни мерки. Всичко ще пламне...... И ще се чудят защо така. Просто трябва да има някакъв баланс

    Коментиран от #15

  • 14 Йосиффф

    10 1 Отговор
    ТАЗИ В ЖИВОТА СИ С ЕДНО ДТЕ ДАЖЕ НЕ С Е Е СПРАВИЛА,Е КАК ДА СЕ СПРАВИ С МИЛИОНИ ХОРА.БЕЗДЕТНИТЕ НОСЯТ РАЗЛИЧНА ПСИХИХА ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК.
  • 15 Шекел

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "И като ги отворят":

    Тва Мангъров го казваше още Март 2020-та.
  • 16 сПас

    7 1 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ Я ПОДСЛУШВАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ,А ТЯ СЕ ПРАВИ ЧЕ НИЩО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО. НЕМСКАТА ПКП.
  • 17 Реалист

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Абе промит":

    Тук говорим за Германия, а не за Испания и Франция. Швабите, Чехите и Австрийците отдавна не живеят нормален живот. Какъв кяр от това че имат пари? Не всичко е пари

    Коментиран от #19

  • 18 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Кокич":

    Така е, не е лесно да намериш класна жена в тези времена, но затова се насочих към милфките. Сред тях има уникални попадения. Ако имат на кой да оставят детето, нощта се превръща в арабска приказка
  • 19 Кой

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    има пари чехите ли сравнени с нас да ок, а германците нацията с най-малко к собственоствени жилища на глава от населението от целия Западен свят в Европа. Не благодаря нямам нужда от такива пари!!!!!

    Коментиран от #25

  • 20 Майна

    3 0 Отговор
    ТУК СЪМ И НАИСТИНА ТАЗИ ,АКО ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗПЪЛНЯВА НАРЕЖДАНИЯТА, НА ОНИЯ , ЧИЯТО ПОЛИТИКА ПРЕКАРВА...ЩЕ ИЗХВЪРЧИ ЗАЕДНО С ПАРТИЯТА СИ...
  • 21 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Шефката на Боко Жипков е чиста комунистка. Има записи, снимки, не е тайна.
  • 22 Кико

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тази":

    Брато, на теб какво точно ти е съсипала? И как го разбра в България това съсипване!?
  • 23 Наблюдател

    3 1 Отговор
    Единственото с което се е справило туй бабе е личната и покана за постепенното ислямизиране на Германия !
  • 24 факти

    3 1 Отговор
    Тая с какво ли се справи не знам....Съсипа цяла Германия ,че даже и Европа.Заслужава всичките бежанци да си ги прибере в тях.
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кой":

    В Германия знаете ли кой е собственник на голяма част от жилищата???ЦЪРКВАта....Тя е голям наемодател...!!Не сте ли ме чели,ако самине сте разбрали??Основна цел е да ви вземат недвижимата собственност,която ви пази от робство!Парите те ги дават те ги прибират!Чрез парите ви държат,а чрез собственоста ви -ви държат и душите.....
  • 26 факт

    0 0 Отговор
    ами няма я червената армия да я спре както спря баща и!