Last news in Fakti

4 Март, 2021 07:14 3 756 22

Чехия и Словакия ще получат още 100 000 дози на "Пфайзер"

  • словакия-
  • пфайзер-
  • чехия-
  • ес-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия

Двете страни са сред най-засегнатите от пандемията

Чехия и Словакия ще получат още 100 000 дози на "Пфайзер" - 1
Снимка: Shutterstock

Чехия и Словакия, които са подложени на огромен натиск от пандемията от коронавирус, ще получат по допълнителни 100 000 дози ваксина на Пфайзер/Бионтех от своите партньори в ЕС, предаде ДПА, съобщи БТА.

Двете страни са сред най-засегнатите от пандемията в света, а болниците им са препълнени и страдат от липса на персонал. Чешката република е получила също предложение за заем от 100 000 дози ваксина от Франция и за по-малки количества от Израел и някои германски провинции. Съседна Австрия също обяви, че ще получи допълнителни ваксини от ЕС, тъй като се бори със силно заразния южноафрикански вариант на коронавируса. Същевременно Ройтерс съобщава, че Чехия е поискала доставка на произвежданата от китайската компания Синофарм ваксина.

Президентът на Чехия Милош Земан, който отдавна лобира за по-близки отношения с Китай и Русия, е поискал от китайския си колега Си Цзинпин доставка на ваксината на Синофарм. Президентът на Чехия е действал по искане на премиера Андрей Бабиш, уточни говорител на Земан. Говорител на Бабиш обаче каза за Ройтерс, че няма информация за подобно нещо. В четирипартийната управляваща коалиция в Словакия пък настана смут, след като се разбра, че премиерът Игор Матович е заобиколил партньорите си и е поръчал доставка на руската ваксина "Спутник V", съобщава Ройтерс.

По-малкият коалиционен партньор "За люди" (За хората) заплаши да напусне коалицията, а партията "Свобода и солидарност" призова за промени в кабинета, съставен след изборите преди една година. След съседна Унгария, Словакия стана втората държава от Европейския съюз, купила "Спутник V". Руската ваксина срещу COVID-19 не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Първата пратка от 200 000 дози от общо два милиона, закупени от Словакия, пристигна на 1 март и бе посрещната лично от премиера Игор Матович.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пародия

    13 2 Отговор
    Еврогейците се забързаха. щото онези купуват руска ваксина и келепира ще умре. Долни брщкселски зелки. Пародия на обединена Европа.
  • 2 българин

    8 7 Отговор
    И ние искаме от тази ваксина, но не сме богати и се задоволяваме с каквото ни подхвърлят. Все пак да сме благодарни, че сме в ЕС, иначе щяхме още да чакаме като африканците

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Реалист

    10 3 Отговор
    На ЕС и Вашингтон не им пукаше за Чехия и Словакия . Докато тези държави не се обърнаха за ваксини към Русия . Жалки брюкселски бюрократи щатски слуги !

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатъра на Хана

    4 1 Отговор
    Сегашната ЕК на Льо Райха .........
    .................... .................................. ми напомня по Фанатизма си Войниците от 1-ва Танкова СС Дивизия Адолф Хитлер
  • 8 А за

    11 2 Отговор
    Ганьо - втора класа ваксина , внесена чрез фирмата на З. Паунова , майка на курдисаната от ГЕРБ за евродепутат Ева Майдел и одобрена от "разбирачите" на ЩАБ !
  • 9 Друг българин

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Глупости.Платили сме напред ваксините ама нещо ги няма.Също като самолетите.

    Коментиран от #13

  • 10 Рап

    7 8 Отговор
    Чехия и Словакия са страни с народ! Заслужават подкрепа! Българите като сме ту с ЕС ту с Русия е така! Трябва да уважаваш,за да те уважават! За България няма да има ваксини,защото 65 процента не вярват ,че има вирус,нямаме право да плачем и да избираме....ваксини. Ние сме в периферията на ЕС и ще бъдем винаги там,защото сме много "умни и знаещи" ! Бъдете благодарни и на това,което ви се дава,защото и него не заслужаваме!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Американеца

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "българин":

    А Благодарение на НАТО И ЕС - Льо Райха , КАТО СЕ ВЪРНА В БЪЛГАРИЯ СЕ ЧУСТВАМ КАТО БЯЛ ГОСПОДАР :))
    .................
    Тролове , ние в АМерика още не спим :))
  • 13 те така

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Друг българин":

    Явно не разбираш. Да ти обясня по простичко. Имаш си хлебопекарна, един хляб струва един лев, всички искат от твоята хлебопекарна да купят хляб, има списъци, платили са си хората предварително по един лев за хляб и чакат. Капацитетът ти е 1000 бройки на ден. Идва човека с парите, казва ти, плащам ти два лева за един хляб. Нали не работиш за благото на народа, а за печалба. С парите може да увеличиш и капацитета на производството си. Затова продаваш на този с парите 900 хляба, а останалите 100 разпределяш на чакащите. Простичко е, нали 😏

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Диверсант

    1 2 Отговор
    Абе тия ваксини като са толкова животоспасяващи , защо файзера е искал от Бразилия и Аржентина части от икономиката като залог че няма да бъдат съдени за последиците от ваксинирането?????
  • 16 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Ще получат ми, мафията ги е притиснала да вадят от бюджетите, за да поробят десетки поколения.
  • 17 Никой

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Не дей да ги защитаваш толкова. Аз работя тук от четри години и виждам какво се случва през последната година. Политиката им е пълен провал. Дори България се справя по - добре от тях. Четох в някаква статия наскоро , че България ще изпълни ваксинационния план на ЕС през 2040г. С темпото , което се движи ваксинационната кампания при тях , те ще го изпълнят може би през 2080г. Правят грешка след грешка. Самия ваксинационен план трябваше да започне , много по - рано , но закъсняха , защото стана гаф с , компютърната система , която трябваше да поддържа базата данни за списъка с ваксините , чакащите и датите на осъществяването на съответните ваксинации. Дори и мутрата?и гангстера Б.Б. се справя по добре от агента Бурес (това е кодовото название на Андрей Бабиш когато е бачкал в тяхната държавна сигурност). В нилалъв случай не подлрепям и поддържам Б Б но такива са фалтите. Въпреки всичко това те усилено продължават да тестват а , не ваксинират. Така накрая ще си забият последния пирон в ковчега , защото напълно логично числото на заразените ще увеличи още повече. Сега са направили задължително тестването за всички работещи в средни и големи предприята , което означава , че то е задължително за по - голямата част от населението. Иначе ще те изгонят от работа и няма да можеш да си намериш друга. В последно време слушаме ьа едни съмнителни 50 000 теста , които май ще се окажат фалшиви и те са нагодени точно да дават полужителен резултатч. Премиера им се оказа не
  • 18 Никой си

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Психопат - убиец , който е решил да изтреби народа си до крак само и само да се задържи на власт и да субсидира своята частна компания Агрофет покрай , която сущо избухна наскоро голям скандал. Аз лично се притеснявам за живота си тук. 75 % от пунктовете , където се правят тестовете са пак негови и парите за тези тестове отиват пак в неговия дбоб , а също така и ги манипулира и си пише полужителни бройки от горе , когато му трябват за да краде още държавни и европейски субсидии.

    Коментиран от #20

  • 19 Никойси някъде

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Психопат - убиец , който е решил да изтреби народа си до крак само и само да се задържи на власт и да субсидира своята частна компания Агрофет покрай , която сущо избухна наскоро голям скандал. Аз лично се притеснявам за живота си тук. 75 % от пунктовете , където се правят тестовете са пак негови и парите за тези тестове отиват пак в неговия дбоб , а също така и ги манипулира и си пише полужителни бройки от горе , когато му трябват за да краде още държавни и европейски субсидии.
  • 20 Константин

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Никой си":

    Абе г-н Никой кой ти наговори толкова глупости и кой те толкова наплаши?Аз също живея и работя в
    Чехия вече 11-та година започнах.Идеята на тестването по предприятия е съвсеееем друга.Както у нас така и тук наближават избори. Ако ядоса частниците и им затвори фабриките. Нали се сещаш че на изборите ще го накажат. Обаче като се тества масово и се види да речем че в една фабрика 30-40 %са положителни. Няма да имат друг избор освен да се само затворят за определен период от време. И те така... Живей си живота и си работи всичко ще си дойде на местото полека лека. Не се страхувай!!! А относно Бабиш него не го мисли тя неговата опечена, ма ние к'во ще праим 😄
  • 21 Константин

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "те така":

    Напълно съм съгласен с теб. Просто принципът навсякъде е един и същ. Който плаща повече получава повече.
  • 22 Васил

    0 0 Отговор
    А у нас боклука Астра Зенека който за нищо не става даже и настинка не може да те предпази.