Last news in Fakti

6 Март, 2021 09:06 3 390 27

След COVID-19: по-нисък коефициент на интелигентност?

  • коронавирус-
  • мозък-
  • пандемия-
  • ваксина

Редица експерти обаче изразиха съмнения в доказателствената стойност на това изследване

След COVID-19: по-нисък коефициент на интелигентност? - 1
Снимка: shutterstock

Има съмнения, че при хора, прекарали Ковид-19, се наблюдава влошаване на когнитивните способности. Според изследване, дефицитите отговарят на предсрочно състаряване с десет години.

Напоследък все повече се говори за дълготрайните последици от Ковид-19, които с времето се открояват все по-ясно. Неотдавна бе съобщено и това: хора, прекарали инфекция с коронавируса, са показали по-лоши резултати на тест за интелигентност в сравнение с участниците, които не са боледували от Ковид-19. За това информира германският "Лекарски вестник". Изданието се позовава на изследване, което регистрира влошаване на IQ с 8,5 точки, отговарящо на предсрочно състаряване с десет години. Редица експерти обаче изразиха съмнения в доказателствената стойност на това изследване.

Заключенията

Въпросният тест, проведен в интернет от „BBC2 Horizon“, е съдържал кратки въпроси за установяване на когнитивните способности, като в случая не става дума за класически тест за интелигентност.

След като са отговорили на въпросите, участниците са били помолени да попълнят въпросник за своето социално, икономическо и професионално положение в обществото, както и за начина си на живот. А след първата вълна на пандемията участниците са отговаряли и на въпрос дали са прекарали Ковид-19.

След анализа на близо 85 000 теста се оказало, че хора, които са прекарали Ковид-19, са показали по-лоши резултати, като дефицитите нараствали в съответствие с тежестта на дихателните затруднения, които пациентите са имали. Най-големи те били у хората, постъпили в болница - и особено сред онези, които са били на командно дишане, като дефицитите се отнасяли предимно до семантичните способности. Макар и в по-малка степен, констатирана била и намалена способност за визуална концентрация.

Критиките

Експерти обаче разкритикуваха изследването и обърнаха внимание на някои негови слабости. Така например не става ясно дали дефицитите наистина се дължат на прекарана инфекция с коронавируса. Изследването не съдържа и данни колко време е изминало след заразата и дали нарушенията са с траен характер. А това, че след механично обдишване пациентите често се нуждаят от доста време, докато възстановят напълно менталните си способности, е отдавна известно и важи и за други болести. Освен това изследването не дава възможност да се сравнят когнитивните способности преди и след заразата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойку шкафа

    47 1 Отговор
    И преди и след ковид 19,си останах прост..
  • 2 Сатъра на Хана

    26 1 Отговор
    Мутрите и Бейовете са си Диваци и Варвари и без корона-вирус инфекция :))
  • 3 mom4eto

    26 1 Отговор
    Не знам Боко да е поумнял след ковид хихи
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 3 Отговор
    Това е биологично оръжие-създадено да унищожи,а не да направи по-глупав,или по умен някой!
  • 5 Българка

    18 2 Отговор
    С тая статия да не се опитват да обяснят неандерталското държание на Баце, който е напълно изтрещял и се е отлепил тотално от действителността
  • 6 Истината

    10 1 Отговор
    След ковид ваксината с по-нисък коефицент на интелигентност. За всичко ще обвиняват ковида, а всъщност ще е ваксината.
  • 7 то много трудно да се досети човек

    12 1 Отговор
    искате да кажете след вакисинация нали ? ама то сине ясно за да искаш да се ваксинираш с нещо което никой незнае какво е значи не си много интрлигентен...
  • 8 Сатъра на Хана

    10 0 Отговор
    Той затова ли Тиквоглав Дончев и Слави Малкия Рапон , говорят бавно
    ...... като "мъдреци"
  • 9 Ццц

    14 2 Отговор
    Мое изследване пък показва, че тези, които вярват, че Ковид 19 е най-страшната болест са със значително по-малък интелект от тези, които смятат, че Ковид 19 е медийна истерия, защитаваща нечисти интереси!
  • 10 Професор

    2 15 Отговор
    Аз се чудя що Мангъров изтьпя толкова, не че преди беше голям интелект, но сега вече е достоен тьп@нар
  • 11 Мдааааа

    6 5 Отговор
    Знам за един който прекара Ковид-19 и оттогава не слиза от джипа. Той и преди не блестеше с голям ум, ама след Ковида хептен ръси простотии. Затова съм склонен да вярвам, че има нещо вярно в тия изследвания. Даже имам подозрения, че някои са го прекарали вируса по 2 пъти. Не само джипкаджията, но и оня шофьор на дрон. Последния може и 3 пъти да е преборил коронавируса даже.
  • 12 Боко простия

    5 2 Отговор
    Къде по-ниско йе .? От 2 на 1 ли да ми падне IQ-то ?
  • 13 Гост

    7 1 Отговор
    Половината и повече от световните лидери изкараха короновируса. Дали на това се дължат не адекватните решения, взимани от тези господа и госпожи? Ето например Зеленски откакто преболедува и е много активен. Закрива телевизионни канали, бори се с инакомислещите в Украйна. Ръчка крехкото стабилизиране на Донбас. Дори успя да се ваксинира с индийската ваксина, въпреки че има антитела срещу короновируса, както всеки прекарал тази болест.
  • 14 Диверсант

    8 2 Отговор
    След ваксинирането всички овце ще станат еднакво интелигентни 😂😂😂😂
  • 15 Българин

    4 3 Отговор
    Ковида мозъчни клетки ли яде? Не знам за ваксината но децата до 5-6 години масово са с психични отклонения и според много хора това се дължи на ваксините

    Коментиран от #16

  • 16 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    За щатско-турската Синя Мафия знам , че са повредени . НО я покажи къде прочете за проблеми с децата ?!?!

    Коментиран от #17

  • 17 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Имам наблюдения. Децата не са толкова съсредоточени както преди. Не всички, но голяма част.

    Коментиран от #18

  • 18 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Напротив ! Не знам какви наблюдения имаш , но ако живееше с дете край теб щеше да знаеш , че целодневно са "съсредоточени" / концентрирани /втурачени в телевизори и монитори с детски програми . Дори ПРЕКОМЕРНО са съсредоточени !

    Моля те да използваш ника ми за доказани неща .
    Бог да пази България и Русия !
  • 19 Рошко

    3 1 Отговор
    Ами нормално след година и кусур от сутрин до вечер корона заразени ваксини намордници, на това му викам аз промивка на мозъка, чиста психология
  • 20 факт

    2 1 Отговор
    като гледам бойко и корнела ще да са прави май
  • 21 яко ни лъжат

    7 3 Отговор
    ПОСЛЕ ВИРУСА НЕ БИЛ СЪЗДАДЕН ИЗКУСТВЕНО. ЕХА ПЪК РУСНАЦИТЕ КАЗАХА, ЧЕ СПУТНИК СПИРА СТАРЕЕНЕТО. ЗА ХАМЕРИКАНСКИТЕ КАЗАХА ,ЧЕ ЮЖНОАФРИКАНСКИЯ НОВ ИЗКУСТВЕН ЩАМ ГИ ЗАОБИКАЛЯ. ЩЕ ВИ ВАКСИНИРАМЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ СО ВАКСИНИ ПЪЛНИ С ЧИПОВЕ. ИДВА ГОУЕМАТА ЧЕПИЗАЦИЯ- ВАШ БИЛ ГЕЙ!!!!

    Коментиран от #27

  • 22 Българин

    1 6 Отговор
    След окупацията много Ковид пръкнаха рашките в България
  • 23 ТИКВЕНИК

    5 2 Отговор
    За ГЕРБ НЯМА ДА ИМА ПРОМЯНЯ
  • 24 Ариец

    2 8 Отговор
    Русофилите са по рождение с Ковид в главите
  • 25 Аз40🏴‍☠️

    6 1 Отговор
    Няма пандемия, коронавирус е малко заболяване, прекарвате го почти всички без да се усетите дори. Дори грипа е по-тежък при повечето. Просто скриха медицината, която оправя симптомите и го прекарвате дори още по-леко. Всичко това, което правят с мерки, маски и т.н. разболява, убива. Болниците игнорират другите заболявания и са инструктирани да пишат всички мъртви и болни за ковид-19. Толкова е просто, колкото изглежда. Дори има данни, че получават цифрите от институтите замесени в измамата, а те просто ги разпространяват.
  • 26 Аха изроди

    3 2 Отговор
    Всяческите ви бълващи лъжи нямат край 🤣🤣🤣 утре ще кажите че хората почнали да серът на криво 🤣🤣 още нещо !!!!
  • 27 Драйфус

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "яко ни лъжат":

    Споко,за теб чип няма да хабят,така казаха!!