Last news in Fakti

8 Март, 2021 15:30 4 033 22

Мога ли да се заразя с коронавирус на открито?

  • открито-
  • коронавирус-
  • зараза-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • социална дистанция-
  • дистанция-
  • хигиена-
  • маски

Да носим ли маска? Да заобикаляме ли спортуващите отдалече?

Мога ли да се заразя с коронавирус на открито? - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятността да се заразим с коронавирус на открито е значително по-малка, отколкото в затворено помещение. Това се отнася както до първоначалния вариант на вируса, така и до мутациите. Решаваща роля за пренасянето на вируса по въздуха играят аерозолите - микроскопичните капчици, които издишваме. "На открито тези капчици са значително по-безопасни, защото навън имаме много по-силна циркулация на въздуха, която ги разрежда и разнася", обяснява Нико Мутерс, ръководител на Института по хигиена и обществено здравеопазване към университетската клиника в Бон. В позиция на Дружеството за изследване на аерозолите обаче се казва, че особено при масови събирания, при които хората стоят много нагъсто, опасността от зараза не е изключена дори и на открито.

Кога има риск от зараза на открито?

Затова се препоръчва и навън да се спазва дистанция от около метър и половина до два метра. "Ако лицата на хората са непосредствено едни срещу други и те разговарят на висок глас, пеят, крещят или плюят - към опасността от зараза по въздуха се добавя и вероятността от зараза чрез капки от слюнка", казва вирусологът Александър Кекуле в интервю за ДВ. Кекуле стана известен с това, че разкритикува мерките на правителството. Той смята, че битката срещу вируса трябва да се води без да се налагат прекалено големи ограничения на живота на хората. Имайки предвид описаните от Кекуле причини, човек би трябвало да се откаже и от прегръдките и целувките навън. Същевременно при нормални активности на открито - например разминаването с друг човек на улицата - не се крие почти никакъв риск, казва вирусологът. Изследване от Китай потвърждава, че опасността от зараза на открито е много малка. От 7324 инфекции, анализирани в рамките на проучването, само една е станала при среща на открито.

Каква роля играят вятърът и външната температура?

На открито опасността от зараза е съвсем минимална дори и при наличието на силен вятър. Разбира се, само ако хората спазват необходимата минимална дистанция. Що се отнася до външната температура - този въпрос не е окончателно проучен. Американски учени, които са изследвали пренасянето на инфекциите в топли, студени и влажни региони на Китай, твърдят, че между климатичните условия и броя на инфекциите няма връзка. Същевременно обаче едно австрийско проучване потвърждава, че ултравиолетовите лъчи унищожават вирусите. Все пак учените подчертават, че "ултравиолетовото лъчение навярно играе съвсем незначителна роля при прякото предаване на зараза от човек на човек, тъй като инфекцията възниква в рамките на само няколко минути". "Макар през лятото да има по-силна концентрация на ултравиолетови лъчи навън, едва ли може да се каже, че при топло време има по-малко инфекции, отколкото през зимния сезон", твърди Нико Мутерс. Вирусологът Александър Кекуле изтъква, че повечето инфекции в по-топлите страни не се случват на открито, а в затворени помещения. "Защото там човек стои по-скоро вътре - до вентилатора и климатика", добавя той.

Можем ли да се заразим от спортуващи на открито?

Според експерти, и при срещите или разминаването със спортуващи - например тичащи хора, които само преминават бързо край нас, рискът от зараза е нисък. "Дори и разстоянието ни до тях да е малко", успокоява изследователката на аерозолите Биргит Венер. Обикновено са нужни поне няколко минути контакт без необходимата дистанция, за да се стигне до инфекция. Затова дори играта на футбол или баскетбол на открито е безопасна. Проблемът възниква, когато се използват общи кабини за преобличане и тоалетни. Това са опасните зони и там трябва редовно да се проветрява. Една нидерландска студия от миналата година обаче твърди, че би трябвало да се пази значително по-голяма дистанция от спортуващи. Учените препоръчват да спазваме например до 20 метра разстояние от каращи велосипед. Техните резултати обаче са оспорвани, защото проучването е проведено в специален вятърен канал, а не в реални условия.

По-опасни ли са срещите с пушачи?

Ако се спазва необходимата дистанция, пушачите не са по-опасни от останалите, казва експертът по аерозолите Герхард Шойх. "При пушенето не се отделят повече аерозоли", казва той. Експертите потвърждават само това, че пушачите по-принцип имат по-висок риск да прекарат тежка форма на COVID-19, ако се заразят с коронавируса.

Има ли смисъл да носим маски на открито?

Там, където не е възможно да се спазва необходимата дистанция, има смисъл от носенето на предпазни маски и на открито. Особено на места, на които се събират по много хора. По време на концерти на открито, например, или когато човек чака на автобусната спирка или на някаква друга опашка - там определено има смисъл от маски, единодушни са експертите.

Автор: Катрин Весоловски


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    18 1 Отговор
    Може ли ? Ами може разбира се ! То една спортистка била забременяла в басейна щото някой добавил два-три грама секрет вътре!
  • 2 Доктор ох боли

    13 0 Отговор
    Можеш и под вода. Питай доктор Ливайн
  • 3 Дельо Хайдутин

    14 1 Отговор
    Вчера писаха че една жена забременяла от вятъра.Внимавайте!ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #8

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    23 5 Отговор
    А щом маските предпазват защо трябва и дистанция ? Или щом дистанцията е достатъчна защо са ни маски ? Вече една година носим маски , ама вирусът не изчезва!

    Коментиран от #7

  • 5 baho

    16 2 Отговор
    Може,ами!В България всичко може!Я питайте министъра на здравето,Кантарджиев и всички капацитети с КПД на празна стая да видите!Можете ли да спрете гората да се разлиства? ;) Даже тези дето карат с маски в колите-ще хванат я от радиатора,я от климатика.Може пък те да заразят колата,знае ли човек...
  • 6 Рошко

    14 2 Отговор
    Може само ковид идиот да се зарази и от тоалетна чиния може, ако седне преди другият да е станал
  • 7 Рошко

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    Не разбрахте ли че това не са маски а намордници
  • 8 Кокорчо🙄

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    То може и мъж да забременее докато чете глупости в този сайт

    Коментиран от #10

  • 9 Георги

    15 3 Отговор
    "Можеш"! Носи маска, дори когато си сам(а)! Дори,когато в периметър от 1-км., няма никой около теб! Носи, П@смина мръсн@!
  • 10 Джендераски

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кокорчо🙄":

    Засега мъж не е забременял,но в централата на ВМРО продължаваме с опитите.

    Коментиран от #14

  • 11 Пловдив

    12 1 Отговор
    Тъпаците, които носят маски на открито(или, когато са сами в колите си) след няколко години, ще започнат "яко да мрат" от други белодробни заболявания!
  • 12 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    11 1 Отговор
    Достойни наследници сте на пропагандата от 30 и40години във, вашата държава!!! Имате Виден Учител!! 100 пъти, 1000пъти повтаряне и става "истина"!!! Да ама не!!!
  • 13 Аз40🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    Зарежете ги DW и тъпата им пропаганда. Дори Тони Фаучи има видео, в което говори, че маските не предпазват така, както си мислят повечето. Тоест никак. По-интересното е в сайта на "Националната медицинска библиотека" на САЩ, където има изложена информация от много години назад, за методи и разработка на аерозолни пръскания от небето с ваксини. Прилагано е вече, в различни изследвания се сочат данни за експерименти в Русия и Южна Америка. Умниците, които не вярват могат да проверят сами. Това е поредното потвърждение, че химическите пръскания са реални.
  • 14 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Джендераски":

    То да е само в тяхната
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 hmhmhm

    10 1 Отговор
    тъпанари - стойте с 3 маски в парка
  • 17 Така

    5 0 Отговор
    Една комшиика забременя от изпаренията от отсрещната казарма. Момчетата много маструбираха.
  • 18 Радио Ереван

    6 0 Отговор
    Попитали радио Ереван,може ли човек да пръцне,в момент, когато избухне ядрена бомба.Последвало три минутно мълчание и след това отговор: Да! Може! Ако си намери за,дд,ник,а!
  • 19 Логиката каза

    3 5 Отговор
    Избягвайте да вървите в следата на бягащи и спортуващи. Ако тези са заразени, бълват К19 като комин на ТЕЦ. Аз ги заобикалям на разстояние когато съм навън и не им вървя в дирята. Елементарна логика която може да ви спести заразяване.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Гласувайте за г-н Цветанов! Той ще махне и мерките и визите.