Last news in Fakti

9 Март, 2021 12:21 1 640 4

Сепаратистът Карлес Пучдемон остана без съдебен имунитет

  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • испания

Свалянето на имунитета дава възможност на белгийското правосъдие отново да разгледа молбите на Испания за екстрадиция на Пучдемон и Комин, които пребивават в Белгия от 2017 година

Сепаратистът Карлес Пучдемон остана без съдебен имунитет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент (ЕП) днес прие с гласуване свалянето на имунитета на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, които са издирвани от Испания за опита за обявяване на независимост през 2017 г., предаде Франс прес.

Мярката е приета с 400 гласа на 238 и 45 въздържали се след започнало снощи тайно гласуване, уточни европарламентът.

С подобни резултати беше свален и имунитетът на другите двама каталунски сепаратистки евродепутати, Тони Комин и Карла Понсати, предава БТА.

"Гласуването по въпроса за имунитета ни не касае само нас тримата като индивиди. Днешното гласуване касае ценностите, които защитаваме, представата ни за демокрацията и бъдещето, което искаме да изградим в Европа", написа вчера Пучдемон в Туитър.

Комисията по юридическите въпроси на ЕП разреши през февруари това сваляне на имунитети, а вчера трите големи групи - Европейска народна партия (175 депутати), Социалистите (145 депутати) и Възраждане (97 депутати) дадоха инструкции да се гласува в подкрепа на мярката. Те имат общо 417 от 705-имата евродепутати, а за приемане беше достатъчно обикновено мнозинство.

Пучдемон, Комин и Понсати са преследвани в Испания за организирането през 2017 г. на забранен референдум за независимост на Каталуния.

Свалянето на имунитета дава възможност на белгийското правосъдие отново да разгледа молбите на Испания за екстрадиция на Пучдемон и Комин, които пребивават в Белгия от 2017 г.

Понсати пребивава в Шотландия и нейния случай също местните съдебни власти бяха преустановили разглеждането на молбата на екстрадицията ѝ в очакване на решението на евродепутатите.

Тримата каталунски евродепутати са обвинени от Испания в противодържавна дейност, а Пучдемон и Комин са обвинени и в злоупотреба с държавни средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EC commission

    13 5 Отговор
    Комисията на ЕС, ЕП , Бюрократи от Европейския парламент са новата лицемерна диктатура.
  • 2 Някой

    17 5 Отговор
    Чудесно! Нека съдебното преследване започне сега. После пак да реват за Навални, че бил репресиран.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хранена толкова от каталунците колкото

    0 0 Отговор
    Не проумявам парадокса, ВМРО, соцалисти, не защитавате ли тук същите ценности, за които са преследвани тези хора?
    Като поживейте сред тях, ще се изказвате с основание. Сега сте само едни пионки. Каква демокрация? Това са кухи понятия за наивници. Дето сега искат да видят в действие това, за което са им втълпявали през целия им живот, че е най-върховна ценност. Да си свободен да решаваш , да се самоопределяш, да се самоуправляваш.И се оказва, че не е