Last news in Fakti

10 Март, 2021 08:33 2 282 2

Лондон критикува твърдение на ЕС: Великобритания не е забранила износа на ваксини!

  • великобритания-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • европейски съюз

За втори път от началото на годината Лондон и Брюксел се сблъскват по въпроса за производството и разпределението на ваксините, припомня Би Би Си

Лондон критикува твърдение на ЕС: Великобритания не е забранила износа на ваксини! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският министър на външните работи Доминик Рааб е привикал представителя на ЕС във Великобритания, за да изрази гнева на правителството по повод на твърденията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Лондон напълно е забранил износа на ваксини, съобщиха медиите на Острова.

Новият спор застрашава да отвори още по-голяма пропаст в отношенията между Обединеното кралство и ЕС за политиката за ваксините, писа „Гардиън“. Доминик Рааб е изпратил писмо до Шарл Мишел, изразявайки голяма загриженост след изявлението му във вторник и го обвинява в разпространяване на фалшива информация.

Недоволството в британското правителство се трупа вече от дни, след като твърденията, че Великобритания забранява износа на ваксини се лансират от видни европейски политици и циркулират в европейските медии.

За втори път от началото на годината Лондон и Брюксел се сблъскват по въпроса за производството и разпределението на ваксините, припомня Би Би Си.

През януари ЕС въведе нова система за контрол на износа на ваксини на фона на загрижеността за наличието на доставки на континента с изискване производителите да получават разрешение от националните правителства за планирани продажби.

Този ход породи по-широк спор с Великобритания за функционирането на споразумението за търговията след Брекзит в Северна Ирландия, договорено в края на миналата година. Брюксел взе решение да активира член 16 от Протокола за Северна Ирландия, за да спре износа през провинцията, но бързо се отказа след последвалата масова критика.

Лидерите на ЕС са под натиск заради бавния ход на масовото ваксиниране в сравнение с Великобритания, където 23 милиона или една трета от населението вече получиха първа доза ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40🏴‍☠️

    2 2 Отговор
    Маркетингови хватки, за да занимават "пациентите" си с глупости. Отделят вниманието от реалността, искат да се гледа на темата, че уж нямало достатъчно от "ваксините", а не че много малко искат да се инокулират с тази отрова. Всичко са лъжи: милиони ваксинирани, опашки, ковид-19 отделения и т.н.
  • 2 плевен

    1 0 Отговор
    Не разбирам логиката. ЕС забрани износа на ваксини. Защо една суверенна от Брюксел страна, да не маже да направи същото?