Last news in Fakti

10 Март, 2021 17:51 2 970 6

Изследване: старите слънцезащитни кремове причиняват рак

  • слънцезащитни кремове-
  • крем-
  • рак-
  • кожа-
  • слънце-
  • плаж-
  • учени-
  • изследване

Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново

Изследване: старите слънцезащитни кремове причиняват рак - 1
Снимка: Shutterstock

Слънцето вече грее по-силно и по-често, хората правят слънчеви бани на открито, а някои ползват и слънцезащитни кремове и масла. Но дали не са останали още от миналата година? "Хвърлям поглед на датата на годност и после го използвам. Освен това обръщам внимание на това дали кремът все още изглежда добре, но досега никога не съм имала проблем“, казва млада жена. Друга минувачка споделя, че винаги използва цялото съдържание в тубата, дори и то да е от миналата година. „Не вярвам то да е развалено“, казва тя.

Опасност от рак и лимфоми

Само че се лъже. Такова е мнението на френски микробиолози от Сорбоната и учени от националните научни институции. Те са изследвали близо дузина популярни във Франция слънцезащитни кремове, след като ги състарили по изкуствен начин. Какво показали резултатите? След една година слънцепредпазният филтър октокрилен се превръща в молекула бензофенон, която има свойството да прониква надълбоко в кожата – с твърде сериозни последици. Съавторът на проучването Дидие Стин обяснява: „Бензофенонът може да предизвика обриви, възпаления и реакции на свръхчувствителност, но също така рак на черния дроб или лимфоми. Това се видя в проведените опити над животни. Молекулата на бензофенона влияе също и на щитовидната жлеза, както и на детеродните органи.“

Искат забрана на двете съставки

Учените са изследвали продукти на известни фирми като „Гарние“, „Уриаж“, „Биодерма“, „Ла Рош“, „Косми“ или Л'Ореал. При някои от тях след една година вече била надвишена граничната стойност от 10 мг бензофенон на килограм. Тези резултати несъмнено ще доведат до преосмисляне на досегашните практики за употреба на слънцепредпазни кремове. Френските изследователи препоръчват да се ползват само масла и кремове, които не съдържат октокрилен и бензофенон. Те настояват производителите още отсега да не използват тези две субстанции и препоръчват на потребителите да следят дали те се съдържат в козметиката, която купуват.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    5 1 Отговор
    Ей това е съблазнителна жена:) ама на картинка:)

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шекел

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    малки гърди

    Коментиран от #6

  • 4 фармата

    7 0 Отговор
    реклама-а новите причиняват бърз рак
  • 5 новаопаковка

    9 0 Отговор
    " Публикувано във факти.бг: Изследване: старите слънцезащитни кремове причиняват рак"

    Изследване ще установи и за новите слънцезащитни кремове, че могат да причинят рак, ама след 10- ина години, първо хората да се прехвърля на тях и да направят оборота на фармацевтичните и химически западни частни корпорации.

    Просто бизнес, требат продажби, а без слънцезащитен крем само прошляците одят на плаж или се мажат с бадемово масло, дето хем защитава от изгаряне, хем си е естествено и струва 3- 4 лв.
  • 6 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шекел":

    Така е, като ги намаже с йод ще изчезнат