Last news in Fakti

16 Март, 2021 15:00 34 982 48

Ако сте ваксинирани с AstraZeneca: ето какво трябва да знаете

  • astrazeneca-
  • астразенека-
  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европа

Редица европейски държави, сред които и България, спряха ваксинациите с AstraZeneca

Ако сте ваксинирани с AstraZeneca: ето какво трябва да знаете - 1
Снимка: Shutterstock

Германия и редица други европейски държави, сред които и България, временно спряха да ваксинират с препарата на AstraZeneca, докато не бъдат изяснени случаите на настъпили тежки усложнения. В Германия до момента са поставени около 1,6 милиона дози от британската ваксина, а регистрираните случаи на т.нар. венозна мозъчна тромбоза са общо седем - при шест жени и един мъж. Трима от тях са починали. Независимо че тежкото усложнение се проявява само при съвсем незначителен процент (0,000004 на сто) от броя на ваксинираните, експертите от германския институт "Паул Ерлих“, които отговорят за сигурността на ваксините, в понеделник прецениха, че е редно имунизациите временно да бъдат преустановени, докато не се изясни дали въпросните тромбози действително са свързани с британската ваксина.

За какво трябва да внимават ваксинираните

Какво трябва да знаят обаче хората, които вече са ваксинирани с този препарат? Какви странични въздействия са възможни и кога е важно да се потърси съвет от лекар? Ваксинираните с AstraZeneca би трябвало да следят състоянието си особено в първите 4 до 7 дни след поставянето на ваксината. Алармиращ сигнал е например, ако повече от четири дни имат силно и трайно главоболие и особено ако забележат микрокръвоизливи под формата на малки червени петънца по кожата. Тъй като това би могло да е признак за започваща тромбоза, засегнатите трябва незабавно да се обърнат към лекар, съветват от института „Паул Ерлих“. Венозната мозъчна тромбоза може да бъде овладяна, но лечението ѝ изисква бързи грижи.

Ако главоболието и чувството за отпадналост продължат само кратко - 1-2 дни след ваксинацията, тогава става дума за безобидни симптоми, които са белег за това, че ваксината действа. Към честите странични въздействия, описани в листовката към препарата на AstraZeneca, са изброени още повишена температура, както и болка, зачервяване, сърбеж или кръвоизлив на мястото на убождането. Възможни са също така главоболие, втрисане и мускулни болки. При един от всеки десет ваксинирани може да настъпи повишаване на температурата над 38 градуса, възможни са още повръщане и разстройство. По-редки са симптоми като увеличени лимфни възли, обриви и обилно потене - те се проявяват у един на всеки 100 ваксинирани.

"AstraZeneca е добър и ефективен препарат"

Редица експерти в Германия разкритикуваха решението за преустановяване на ваксинациите с AstraZeneca. Известни съмнения относно мярката изрази и президентът на Световния съюз на лекарите Франк Улрих Монтгомъри. „Появата на тромбози и белодробни емболии у някои хора не означава непременно, че те са свързани с ваксината“, заяви Монтгомъри. Според резултатите от международни изследвания, с които той е запознат, честотата на тромбозите у ваксинирани и неваксинирани е почти една и съща. Все пак Монтгомъри приветства факта, че ЕМА ще провери случаите на тежки странични въздействия. Според него тази проверка ще покаже едно - че британската ваксина е добър и ефективен препарат срещу COVID-19. Монтгомъри изрази съжаление, че сегашната медийна шумотевица около ваксината ще нанесе допълнителни вреди на имиджа ѝ.

Кристоф Шпинер, пълномощник по въпросите на пандемията към Техническия университет в Мюнхен, също гледа критично на временното спиране на ваксинациите. Цитираните седем случая на венозна мозъчна тромбоза представляват незначителен процент на фона на ваксинираните 1,6 милиона души, казва Шпинер и обяснява: „В момента ваксинираме с приоритет възрастни хора с предварителни заболявания. Голяма част от тях поначало имат повишен риск от тромбоемболии“. Предимствата на ваксината са значително повече от рисковете, подчертава още медикът и добавя, че тежките форми на COVID-19 редовно водят до тромбоемболии. Включително поради този факт използването на ваксината е абсолютно оправдано, смята той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    135 50 Отговор
    Ако сте ваксинирани с Астра Зенека трябва да си напишете завещанието спешно.

    Коментиран от #45

  • 2 Факт

    90 14 Отговор
    Егати новичока!
  • 3 Дельо Хайдутин

    94 10 Отговор
    Ако ви расте козина и опашка се обадете на Джи Пи то.

    Коментиран от #19

  • 4 др Гей Билтс

    59 14 Отговор
    Че ви не ви остава много.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    82 29 Отговор
    АСТРА ЗЕНЕКА убива
    герб са престъпници
    БОЙКО е за затвор
  • 6 Мутафчийски

    75 9 Отговор
    Един на всеки десет с негативни реакции.Руска рулетка.
  • 7 Петия Ангел

    66 20 Отговор
    Ако сте се ваксинирали с Астрата, си спомнете момента с подписа и си отрежете ръката.
  • 8 Рядко Щастие

    45 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: По-редки са симптоми като увеличени лимфни възли, обриви и обилно потене - те се проявяват у един на всеки 100 ваксинирани
    Ако 1 на 100 или 1% е рядко...смятайте всички по-горе в материала изброени кофти пинизи колко често се случват!
    И бегайте да подписвате съгласието...........
  • 9 Прованс

    70 8 Отговор
    AБE ГОСПОД КАТО НИ ДАВА ЖИВОТ ДА НЕ БИ ДА НИ ПРАЩА НА ТАЯ ЗЕМЯ ВАКСИНИРАНИ. ЧОВЕК Е СЪВЪРШЕН ОРГАНИЗЪМ,САМО С НЕДОСТАТЪЦИ В МОЗЪКА.

    Коментиран от #13

  • 10 Бони

    75 5 Отговор
    Ей така се трепе ,а не като руснаците с техния аматьорски Новичок.
  • 11 Верно ли

    51 9 Отговор
    Аз пък викам всички пропагандатори на Ковид измамата и вие в пандиза, барабар с политиците.
  • 12 1234

    35 6 Отговор
    Скоро ще умрете в адски мъки, от собствената си глупост!

    Коментиран от #39

  • 13 Е????

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Прованс":

    И!!!!
  • 14 Stéphanie 🎲

    50 8 Отговор
    Просто хората трябва да не се ваксинират.Никой не може да докаже че и другите не са като тази и по -зле .....Като се сетя за истерията на старите хора чакащи със записване ....леле 🤣🤣🤣🤔
  • 15 или

    29 3 Отговор
    Не е ли по-добре ваксинираните просто да си направят кръвно изследване непосредствено след ваксината и след няколко дни пак. Така ще знаят ако има проблем.

    Коментиран от #30

  • 16 Анонимен

    20 2 Отговор
    Северната италианска област Пиемонт спря имунизацията с партида дози от ваксината на "АстраЗенека", след като учител от град Биела почина след ваксинация, предадоха "Ройтерс" и италианските медии.

    Малко по-рано регионалните власти обявиха, че преустановяват изцяло ваксинацията с препарата на британско-шведската компания. Впоследствие те промениха решението си, като спряха от употреба само партидата, от която е била дозата, поставена на починалия учител.
  • 17 пфу

    50 3 Отговор
    Досега никой не е доказал че тия ваксини предпазват.

    Коментиран от #20

  • 18 Бай Манчо

    44 3 Отговор
    Не знам да ли е борба с конкуренцията но и при фазера и модерната има много случаи с летален изход и много осакатени хора .
  • 19 Бай...ОЙ!

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Ако ви расте- ....ОЙЯТ,начин сте ваксинирани с ,,Астра-Зенека"...!НИ СЪ притесняйояити...!Евро-химикалите яко са вкарани в организма ви...😆😆😆

    Коментиран от #47

  • 20 А не БЪРКАШ

    15 30 Отговор

    До коментар #17 от "пфу":

    Питай българските русофили ?Ще ти каже спутник V ама и те самите не се ваксинират.Само за рекламата както във футбола викат им платени викачи на агитката и специален автобус ги извозва

    Коментиран от #25, #28

  • 21 За сведение

    36 2 Отговор
    "малките червени петънца по кожата" по кожата са известни като СМЪРТНИ ПЕТНА. Появи ли ви се такова нещо, зарязваште всичко друго и започвайте борба с тях - лекарства за разреждане на кръвта и свирепа диета.
  • 22 aaaaaa

    29 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: По-редки са симптоми като увеличени лимфни възли, обриви и обилно потене - те се проявяват у един на всеки 100 ваксинирани!!!!!!ако това са редки симптоми???? у 10%????
    представете си честите????толкова са увлечени в лъжи,че не се чуват какво говорят!!!!!!
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 3 Отговор
    А,честито!Спрете с простотиите!Ако сте дупчени,вземайте ежедневно по 2аспирина протект една седмица,а после по един и така докато почнете да забравяте и не вярвайте и на германските ни приятели!те са така педантични,че анализират и.ла..ната за да се убедят ,че всичко е ок....Писал съм Ви най добра и точна диагноза дават-ПАТОлозите,но трябва ли???Хахаха!еб...ти света в ,който влязох!
  • 24 EdinotBG

    30 1 Отговор
    Ако започнат да ви окапват крайниците, не се притеснявайте. Всичко е наред, това са просто странични ефекти.
  • 25 Как да не БЪРКАШ?

    15 5 Отговор

    До коментар #20 от "А не БЪРКАШ":

    От божията п**шка никой не може да избяга! Рано или късно ще бъдете боцнати със Спутник V.
  • 26 Гост

    26 0 Отговор
    А дали са само 7 случая , възможно е да са много по-вече.
  • 27 илия

    19 0 Отговор
    Няма файда от нулите ако сте вие
  • 28 В2Н

    21 1 Отговор

    До коментар #20 от "А не БЪРКАШ":

    Ами 46-7страни и няма проблем,но злобата и тъпотията са нещо велико! Руснаците правели ваксината в плевните си.Ама че промити тикви-като македонските българи!
  • 29 Вова

    6 19 Отговор
    Елате да ви бия един Спуткин V и ще ви пораснат още пръсти на ръцете. Може и бради на жените.
  • 30 лаборант

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "или":

    По 5-6 лв на изследване, елате, моля.
  • 31 Стефан

    9 1 Отговор
    И какво означава това?? Процента е малък на 1,6 милиона че имало 5,6 или 10,20 нищо кво голяма работа. По тяхномо тези Сатанински идиоти трябва да се продължи с ваксинацията и който мине покрай капките добре. Който умре лека му пръст. Ти не се ядосвай и не псувай.
  • 32 Асан на зъболекар

    4 1 Отговор
    Който оцелее след ваксинация, става безсмъртен.
  • 33 Абе ДВ

    5 2 Отговор
    тоя шум е само докато се разпродаде холандската ваксина , доставки през ФАЩ.
    После ще си ваксинират с английската пак.
    Чиста проба, .... на високо ниво.
  • 34 Истината

    6 2 Отговор
    Двама приятели си говорят. Единия казва бях на смърт - лоша работа, а другия казва - абе лоша, лоша, ама има и по лошо. Че какво е по лошото. Ами например ако беше ти. АСТРА ЗЕНЕКА
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мерси, доктор еди коя си...!

    4 1 Отговор
    Не ви е срам, правите безобразие, сега хората да треперят от страх, като си спомня нечии думи на уж доктори завършили , нз да ги ,, чумосва,, ли човек или да им даде некой лев човек, да не,, умрат,, от глад...направи белята, после изяж л.. има ли файда, вие стари учени и доктори, които мислихте доста,, преди да свършите нещо полезно за това,, животно,, наречено,, човек,,....!
  • 37 Чук и Гек

    3 2 Отговор
    И какво ви топли, че % е нищожен, след като точно вие сте този наистина нищожен "! Това са ваксините и вместо правителството да каже гордо - Да! продължаваме! Ще умрат 30, но ще спасим 3 милиона! Без Астра ще загинат 4 милиона! Запомнете - Астра не е кола, Зенека не е вишня!
  • 38 Булаир Фружин

    10 1 Отговор
    Господ дал поне глава на всеки. Та всеки може да си прецени. Това, че ние сме страната с най-нисък темп на имунизация ме радва, иде да каже, че в тая държава има мислещи хора, които не искат да ги чипират доживот.

    Коментиран от #40

  • 39 5678

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    ВСИЧКИ СМЕ СМЪРТНИ. ТАКА, ЧЕ ПО КРОТКО.
  • 40 XXXXXXX

    3 5 Отговор

    До коментар #38 от "Булаир Фружин":

    ТЕБ ПЪК КОЙ ЩЕ ТЕ ЧИПИРА И ЗАЩО?! МИСЛИШ СИ, ЧЕ СИ ИНТЕРЕСЕН НЯКОМУ ЛИ?
  • 41 Спартак

    4 2 Отговор
    Аз не виждам никаква разлика между грип,и кови19теи ,хоратада си бият ваксина за грип и решен ви е имунитета.Ваксините за грип има 10годишно иследване и нямат95%процента странични проблеми.А сегашните ваксини за кови19нито са испробеани 6години,нито специялисти са ги одобрили от Европа,и ето страшните проблеми на целия европеиски народ.Само гарантирани ваксини си слагаи народе,за да си здрав.
  • 42 Кой

    2 0 Отговор
    Колко ползите са повече от страничните ефекти?!
  • 43 Mим

    6 1 Отговор
    Просто от здрав човек искат да ме уморят.То не е мозък,тромбози,парализи и още куп ...Няма да стане!Ако ще мра,няма да е от ваксини ,нито от тази уж ваксина,съдържаща съвсем опасни вещества.Пазете се хора от криворазбраната загриженост:))
  • 44 Libre comments air

    4 0 Отговор
    Щом немците спряха тая ваксина...знам и нещо не е наред... с астрата....разните там идиоти ни казват директно...ваксиниране се с астрата....но ако стане еди си какво търсете веднага помощ... с което ни подтикват към самоубийство...

    Коментиран от #46

  • 45 Златко

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Що? Да му мисли банката дето ми е отпуснала 60 хилки.
  • 46 наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Libre comments air":

    Либре Либре ми то и пшмайзерската е същата и по зле работа бе пиле. А сега чети в статията и не пиши наизуст Публикувано във факти.бг: Редица експерти в Германия разкритикуваха решението за преустановяване на ваксинациите с AstraZeneca. Работата е политическа и финансова а не научна , същото е и със Спутника
  • 47 Мотант

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай...ОЙ!":

    Мойят вече не се побира в калъфа, какво да правя.
  • 48 ж ажа жа

    1 0 Отговор
    1 написваш си завещание 2 подготвяш си гроба със снимката и оставяш последните две цифри на смъртта