Last news in Fakti

18 Март, 2021 20:24 4 450 63

От юни ще имаме имунизационен паспорт. Какво трябва да знаем за него?

  • ек-
  • паспорт-
  • имунизационен паспорт-
  • права-
  • пътуване-
  • европа-
  • коронавирус-
  • пандемия

Какви права ни дава имунизационният паспорт?

От юни ще имаме имунизационен паспорт. Какво трябва да знаем за него? - 1
Снимка: Shutterstock

Кой ще получи "дигитален зелен сертификат"?

Всички хора, които живеят на територията на ЕС, както и всички онези, които искат да пътуват легално в Общността, ще получат сертификата, ако отговарят на определени условия. Националността тук изобщо не е от значение. Всички страни членки на ЕС, Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия се задължават да признават взаимно въпросния документ.

Какво ще удостоверява сертификатът?

Сертификатът ще удостоверява дали притежателят му е бил ваксиниран и/или дали е прекарал вече COVID-19. Съответно документът ще дава информация за наличието на антитела в организма. В него ще фигурират и данни за това дали приносителят на сертификата е бил тестван негативно за коронавирус с един от двата признати метода - PCR-тест или антигенен бърз тест. Тестовете, направени от самия притежател у дома, не се признават за такива. Сертификатът ще бъде под формата на електронен документ с QR-код за мобилен телефон или ще се издава от националните здравни власти на хартия. Страните членки на ЕС могат да признават и китайската и руската ваксина.

Какви права ще дава "зеленият сертификат"?

Притежателите на този европейски сертификат ще могат да пътуват на територията на ЕС без да се налага да представят негативен резултат от COVID-тест, няма да излизат в задължителна карантина и ще могат да пътуват свободно и без да посочват основателна причина. Страните членки обаче ще могат да се отклоняват от тези правила, ако се обосноват пред ЕК и съгласуват действията си с нея.

Ще играе ли сертификатът и ролята на паспорт?

Не, този документ няма да бъде заместител на валидна лична карта или задграничен паспорт. И без въпросния сертификат европейските граждани ще продължат да имат право на свободно пътуване, а в шенгенското пространство дори и без проверки по границите. Но тези, които не притежават въпросния "зелен сертификат" вероятно ще трябва да се подлагат на тестове и рискуват карантина.

Какви привилегии ще дава документът?

Всяка страна членка сама ще решава какви предимства ще дава имунизационният паспорт на неговите притежатели. В Австрия например с него ще бъде обвързано посещението на ресторант, а в Гърция - нощуването в хотел. Другите страни, сред които и Германия, все още не са приели подобни правила. Авиокомпаниите, театрите, организаторите на концерти или на други културни прояви ще могат да изискват от посетителите сертификата като условие за издаване на билет.

Как стои въпросът с пътуванията извън ЕС?

Европейската комисия полага усилия за това сертификатът да бъде признат по възможност в целия свят. Предвидено е също така в ЕС да важат имунизационните паспорти на трети страни, например тези от Израел, както и да се подкрепят идентични проекти на СЗО. По този начин ще станат възможни и пътуванията между отделните континенти.

Кога имунизационният паспорт ще влезе в сила?

Предвидено е това да се случи през юни 2021 година. Дотогава трябва да бъдат решени всички технически въпроси, свързани с новия документ. Всичките 27 страни членки плюс четирите асоциирани държави трябва да разработят паралелно своите национални сертификати, които трябва да бъдат съвместими. И понеже проектът "Имунизационен паспорт" на практика ще бъде отделен закон, въпросът трябва да премине през нормалната законодателна процедура във всяка страна членка и накрая да бъде одобрен от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Приемането на нови закони и внедряването им от всичките 27 страни членки може да отнеме години. Но този път това трябва да се случи в рамките на седмици.

Как ще се контролира "дигиталният зелен сертификат"?

ЕК не предвижда изграждането на стационарни или систематични контролни пунктове по националните граници, нито пък на летищата или гарите. Страните членки сами трябва да решат как да осъществяват този контрол. Едно от възможните решения гласи: внезапни проверки. Що се отнася до посещенията на културни прояви и ресторанти или пък до пътуванията със самолет, организаторите и авиокомпаниите могат да изискват от пътниците или посетителите да показват имунизационния си паспорт.

Каква валидност ще има документът?

При боледували от COVID-19 хора документът ще важи 180 дни след излекуването, но след ваксинация валидността може да бъде удължена. Все още не е ясно колко дълго ще е валиден паспортът след ваксинация. Отрицателният тест осигурява валидност на сертификата едва от няколко часа до няколко дни. Онези, които са се ваксинирали преди месец юни 2021, също ще получат сертификата. След като СЗО официално обяви край на пандемията от COVID-19, имунизационният паспорт ще отпадне.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 борисов

    8 44 Отговор
    От 5 април ваксинацията задължителна!
  • 2 И те така

    75 9 Отговор
    Добре дошли в новия СССР!!!
  • 3 ЕУ тескере

    57 4 Отговор
    При това желание и темпове на ваксинация или хотелите ще стоят празни или паспорта просто ще се обезмисли.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    63 7 Отговор
    Трябва да знаем, че ако го нямаме, няма да можем да работим. Честито роби.

    Коментиран от #17, #22

  • 6 Мнение

    46 3 Отговор
    Колко е продължителността на имунизационния имунитет? Месеци-1,3,6. Не знаят, но издават документ удостоверяващ го. Или още март Дон начин на следене в стил Китай

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СЛОНА

    41 4 Отговор
    ДА СИ ИЗБЪРША ЗАДНИКА С ВАШИА ПАСАПОРТ И ДА ИЗЛИЖЕТЕ ПАСПОРТА С ЕЗИК
  • 9 хихи

    42 6 Отговор
    Планът е прост.Европейците емигрират, идват арабите!
  • 10 от Август.....

    43 4 Отговор
    Се гответе да Ви дамгосат с QR код - ще излизате само след рапорт къде и защо пред кмета!
  • 11 СЛОНА

    26 4 Отговор
    С ХОБОТА СИ ЩЕ УДОСТОВЕРЯВАМ КОИТО ГО ПОИСКА ....
    ЖЕЛАЕЩИ СЕГА ИМА,ЛИ ВАЩА КОЖА.,...
  • 12 РЪМПЕЗИ

    41 4 Отговор
    АЗ ОТ ТОВА ПО ТЪПО НЕ СЪМ ВИЖДАЛ...ТАКИВА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА КОРУПЦИЯ , ЧЕ ЧАК ДРЪНЧИ...
  • 13 Не си разбрал.......

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    То затова е паспортчето - възнамеряват естествено да "ваксинират" ежемесечно занапред - ще съобщят и това в един хубав ден откога ще стартира.......
  • 14 Както

    38 4 Отговор
    Се казва - изборът е ваш.
    В библията има нещо подобно - и ще им слагат знак на челото, и който няма знак не ще може да купува или да продава.
    А който не е съгласен....
  • 15 Република

    24 3 Отговор
    Това е най голямата простотия.Значи за Атина ми е нужен документ а за Албена как стои въпроса.
  • 16 ТаУмВзе

    40 4 Отговор
    Дигиталния концлагер на планетата Затвор, те първа ще се вихри.
  • 17 Те робите......

    40 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Те робите - каквито за съжаление са по голямата част от "обществото" няма да осъзнаят нищо! Това са роби родени от роби поколения наред - тях и с тенджери на главата ако им наредят - ще ходят!
  • 18 Пожарът

    35 5 Отговор
    На бунта гори. На площадште в Брюксел висят туловищата на евродепутатите, а дица си играят, като се хващат за краката им и се люлеят.
    Какво стана с хартата за правата на човека, европейски бокклуци?
  • 19 Гост

    33 4 Отговор
    Новата дискриминация. И колко ще ни струва имунизационния паспорт? И той ли като техническия за сградите?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сбогом Европа привет Сибир!

    31 3 Отговор
    В Европа си стойте с мургавите "малцинства" много ви здраве!........
  • 22 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Глупости. Ще работим, но просто няма да ни плащат.
  • 23 Човек от щаба

    23 3 Отговор
    Керванът си върви...Както каза уважаваният от мен проф. Иво Христов тази тапия първоначално ще е голям хит, но в последствие за държавите, които не я изискват ще е добра реклама в туризма. Но прецедентът е прокаран. Доц. Таков казваше: първото условие да се събудите роби е да заспите.
  • 24 Джордж Оруел

    26 3 Отговор
    1984 дойде !!! Вече сте роби на евреите!!!
  • 25 asd

    13 4 Отговор
    Ганчовци само спокойно! Нито ще ви забранят да си внасяте токсични отпадъци от другите държави...нито ще ви забранят да си изсичате горите!
    Тоест ще можете да си "разкрасявате" местообитанието колкото си искате!
  • 26 Майна

    26 4 Отговор
    Едни изроди ще се гаврят със залуханите хора...АМИ ЩО НЕ СЕ ВДИГАМЕ ,БЕЕЕ?????
  • 27 .!.

    18 2 Отговор
    Да си ебт мйката
  • 28 А сега накъде?

    27 3 Отговор
    Европа концлагер, Китай концлагер, САЩ концлагер - къде останаха свободни места???
  • 29 Андреа

    25 4 Отговор
    Тия съвсем взеха народа за овце . Ваксина която не е преминала всички тестове за сигурност , не се нарича ваксина - това е подвеждащо, опасно, неморално и ако трябва да бъдем искрени това е криминално , дори само този факт прави безмислени каквито и да са сертификати, паспорти и др. с романтични обещания. Обществото с притеснение чака още жертви от ваксинираните през февруари, за съжаление и днес има лоши новини. Тези биопрепарати са още във фаза на изпитание. И все пак има хора, които искат да бъдат полезни за обществото, трябва да ги уважаваме за смелостта и саможертвата която дават за нас.
  • 30 Ужким

    18 2 Отговор
    Ужким няма дискриминация за отказалите паспорт - а всъщност има затваряне под арест и НАСИЛСТВЕНО тестиране!

    Коментиран от #55

  • 31 хахахахаха

    7 8 Отговор
    Бантускотовете са още по-забавни като започнат да плашат...

    "А! У! Шъ видите вии! Народен съд за вас! Военен съд!
    Ей сигъ кат' съ вдигними и ше ви се случи случка!
    Бе-е-е-е-е-е!!!"

    В безсилието си освен да си покафените гащите ...и пак да изберете Педерал Тиква...

    Коментиран от #32

  • 32 Не съвсем.....

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "хахахахаха":

    Историята показва - Чаушеску, Нюрнберг и др. Те сами ще си вкарат автогола - защото ще запалят и война - тогава вече ще се появят и народните и военните съдилища - други ще се избият помежду си! На този път са - каквото дробят това ще държат - справедливост има!

    Коментиран от #34

  • 33 екдиктатура

    19 4 Отговор
    Добре дошли в Империята на диктата- Новия англосаксонски ред.

    И не мислете, че това е последният локдаун.

    Всичко е разписано до 2025 от СБ.
    Когато Бил Гейтс и фарма олигарсите решат, че ГМОсубстанцията им носи по над 100 млрд. $ годишно приходи няколко години подред, ще симулира " край на пандемията" и ще наредят на СЗО да обяви край в " пандемичния ЕС, Англия и Сащ".

    Но най- верочтно " бембените паспорти" ще продължат да ги налагат, за да може ваксинациите да бъдат задължителни с ГМОсубстанциите и така Бил Гейтс и фарма олигарсите да подържат висок стандарт на живот и оборот от над 100 млрд. $ само от един продукт- ГМОваксината.

    А през 2025 първите странични ефекти при част от ваксинираните с ГМОсубстанциите ще са се проявили- като автоимунни заболявания и генетични мутации( тумори).
    Като Бил Гейтс и фарма олигарсите вече имат много скъпи тарджет ГМО терапии, които да продават за тези заболявания.

    И така диктата на ЕК върза за години напред оборота от милиарди на Бил Гейтс и фарма олигарсите за сметка от страха на живеещите в Империята на англосаксонските олигарси.
  • 34 хахахахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Не съвсем.....":

    "На този път са - каквото дробят това ще държат - справедливост има"

    Типичен бантускот... описан още от Захари - в кръчмата/пред клавиатурата е голям революционер, а като дойде времето ..."Ъъъъъъ мумьент да си сменя памперсчето"

    Коментиран от #38, #39

  • 35 😷😷😷

    25 4 Отговор
    "В Австрия например с него ще бъде обвързано посещението на ресторант, а в Гърция - нощуването в хотел." !?!? A останалите, които нвмат няма да ядат и да соят ли !?!?? "При боледували от COVID-19 хора документът ще важи 180 дни след излекуването, но след ваксинация валидността може да бъде удължена." И после пак говорете, че било конспирация, когато се казваше за шотове през 6 месеца на абонамент !!!! "След като СЗО официално обяви край на пандемията от COVID-19, имунизационният паспорт ще отпадне." Това никога няма да се случи, запомнете го! Свърши свободията дойде тиранията !

    Коментиран от #40, #56

  • 36 no name no face no number

    13 3 Отговор
    Това ще е краят на този см..о...тан съюз
  • 37 Брвоооо

    3 8 Отговор
    Страхотна новина! Браво! Най-сетне няма да ми блеят разни кукундрели и караконджули по Европата, които да ме излагат! Знайте си мястото!
  • 38 Ти като си.....

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "хахахахаха":

    Ти като си революционер защо пишеш тука пред клавиатурата?

    Коментиран от #49

  • 39 Некой да.....

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "хахахахаха":

    Некой да се е заел с тебе че ми се правиш на отворен - това е мнението - няма какво да си показваш селянията ясно?

    Коментиран от #48

  • 40 Господар

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "😷😷😷":

    Тебе това как те касае бе бедняк?! Ти и без това от Китен по-далеч не можеш да идеш! Я марш!
  • 41 ЕКлобиолигарси

    12 3 Отговор
    Добре, че ЕК не забрани вноса на токсични отпадъци, масовото изсичане на горите и не разследва усвояването на европроекти.

    Добре, че ЕК наложи дискриминация по здравен признак, и ограничава правото на свободно пътуване и работа, посещение на театри, концерти. И то за ГМО ваксини, след като се ваксинираш не придобиваш имунитет, а може след 2 седмици да си тест позитивен пак за Ковид.
    Но ЕК нареджда, че ГМОваксините на частните западни корпоративни олигарси- Пфизер, Модерна, Астра, Джонсън са задължителни, ако искаш да пътуваш, да работиш и т.н.

    Така са се омотали в лобизъм, непрозрачни обществени поръчки за ГМОваксини в ЕК.
    Но важното е да се изкарат едни бързи милиарди за фарма олигарсите на гърба на страха и паниката в хората, чрез " пандемията на тяхното частно фарма СЗО и чиновниците в ЕК на ЕП на ЕС".

    Коментиран от #45

  • 42 Които не

    11 3 Отговор
    Слушка Го чака Ламята - Триглавата змия
    От някое време тя е напълно реален злодей.

    Едната глава на ламята е военно-индустриалният комплекс, разработващ биологични оръжия — ваксини, наричани „лекарства“ и „единствения изход от кризата“. Ако искате да върнете стария си живот — казват изнудвачите — трябва да се ваксинирате. Бил Гейтс даже дава условие на това изнудване — минимум 95% от населението на света да приеме ваксината му, като е готов да раздава „имунизационни сертификати“ или „имунизационни паспорти“, след като се е убедил, че мечтата му е осъществена.

    Втората глава е на полицейската държава. Неофашизъм, тоталитаризъм, технокрация — както искате го наричайте това, което изникна сякаш от нищото за едно раздуто нищо. Старите закони и Конституцията вече са притурки към „пандемичния закон“, изфабрикуван в Китай и дистрибутиран нашир и надлъж по планетата.

    Третата глава на ламята доскоро я виждахме малцина. Колкото британците обръщаха внимание на своите „конспиративни теоретици“, които сочеха медицинската диктатура, колкото германците обръщат внимание на Рудолф Щайнер, често предупреждавал за вредите и йезуитския „авторитет“ на материалистично мислещите лекари, толкова се обръщаше внимание и на моите статии като тази, тази и тази. (И още десетки като тях.)

    И ето че сега всеки трябва да види, стига да не е кьорав като прилеп с коронавирус — от днес, когато „извънредното положение“ е „новата норма“, здравният министър вече стои по-високо даже
  • 43 😷😷😷 Селянин

    0 3 Отговор
    Да се наричам и съм от София ХаХаХа МУУха

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Нано Ваксина

    12 2 Отговор

    До коментар #41 от "ЕКлобиолигарси":

    Е нова операционна система създадена от Микрософт ХаХаМуха -ВСЯКА ваксина за CV-19 ще бъде с нанотехнология на Пентагона
    Вече можем със сигурност да твърдим, че не само европейските, американските, австралийските и руските, но също и китайските (!) и южнокорейските ваксини ще са базирани на експерименталната ДНК нанотехнология, разработвана отдавна от щатското Министерство на отбраната и неговата научна дивизия - ДАРПА
  • 46 Скоро Ще

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Столица":

    си смешника Козлоучо ХХаХаМуха -😷😷😷
  • 47 Пловдив

    7 2 Отговор
    ... А тескере, за джендъри, ще има ли...?!?... Малоумници!!!
  • 48 xaxaxaxaxaxa

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Некой да.....":

    Я кухият бантускот какъв е страшен!
    Давай с повече патос, тиквопитек! Може и да си повярваш.
    Хахахахаха

    Дай глас пак! Кажи им как ще ги народносъдиш! Разстрел? Въстание?
    Само не се презорвай да не прелее кафявото.
  • 49 хахахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #38 от "Ти като си.....":

    Ето го още един заблуден бантускот ...

    Кой е казал че съм революционер, Тиквист?
    Аз за вас пръста си не мърдам, антиваксъри о*рани.

    Все така да си избирате Тиквун Тъпун и да си грухтите щастливо в кочинката.

    Коментиран от #50

  • 50 Кой ти каза....

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "хахахаха":

    Че аз през живота си не съм гласувал - това го правят такива като тебе - ние направо действаме - партизаните ги помниш нали? А защо ми приличаш и на чорбаджия охранен при това заключавайки от тона!?.......
  • 51 лудия

    6 1 Отговор
    Това ще е много по-лошо от СССР.
  • 52 Гошко

    5 1 Отговор
    Хич не ми дреме за имунизационни и тем подобни паспорти. Имунизирам се с чесън, жуля си ракийката и само се хиля на робите, които безропотно понясят гаврите с достойнството си. Тая пандемия ще разкрие грозното лице на новия световен ред, който ни се готви. А от нас зависи да не се чува само: беее, беее, бееее...

    Коментиран от #59

  • 53 Имунизационен чип

    1 0 Отговор
    Тва ше има
  • 54 Киро Питоня

    3 1 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ГОВЕДАТА. ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ СЪДБАТА, СЛЕДВАЩАТА КРАЧКА-ЕДИН ПО ЕДИН (БЕЗ ДА СЕ БЛЪСКАТЕ) КЪМ СКОТОБОЙНАТА.
  • 55 Душа

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ужким":

    По закон , никой не може да бъде задължен да предоставя тялото си за научни опити без лично ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ. Този закон го има в конституцията на всяка държава в ЕС и произлиза от закона за защита на правата човека - на живите същества- мъже, жени, животни но и на всякакви други самоопределящи се като гейове , лесбийки, трансексуални и др нови същества.... защитени от Истанбулската конвенция ( може да се използва за защита ако се наложи ). За всяко нещо което ви предлагат, първо искат вашето съгласие, защото има върховен закон който никой не може да наруши ( дори елитът ) заради така наречената карма тоест "Consensus - със собствено желание " , което е така известното информирано съгласие, което ви карат да подписвате вече почти за всичко ( в банките, в съда, при доктора, Интернет сайтове които посещавате ..) Това не е случайно! Щом ви питат, може ли ? значи има нещо което може да бъде вредно за вас , иначе нямаше да ви искат писмено съгласие. Давайте съгласие само в момент, когато имате нужда, например за доктор но след прегледа трябва веднага да се отнеме правото за използване на личните данни (има начин да се направи онлайн). Естествено не подписвайте съгласие за новите ваксини за ковид - всички разбраха че ви се молят да участвате в експеримент с трагичен резултат. Елитът има нужда от вашето позволение за да продължи властта си върху вас. В кой е силата ? Във вас ! Това трябва да ви накара да се замислите, може би наистина има някаква свръхсила
  • 56 София

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "😷😷😷":

    Нищо ! Сега ще видим тези които ще се хукнат да се ваксинират за да се сдобият с имунизационен паспорт само и само за да бъдат "свободни " да пътуват за последен път. . Естествено ще се появят и търговци на фалшиви имунизационни паспорти и на фалшиви готови негативни тестове - може бе вече се подготвят,... ще падне много пара , нищо че вирусът така ще продължи да се разнася ,.. ама на кого му пука .!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 И ся кво?

    5 0 Отговор
    Някой да каже пак нещо за теорията на конспирацията? Не само това, всичко, за което предупреждаваха по-умните хора по цял свят, ще стане! Бавно, постепенно, но сигурно!
  • 61 Трагедия

    1 0 Отговор
    Язък! Няма да мога да отида до Занзибар!
  • 62 hahahaha

    3 0 Отговор
    САТАНИСТКИ ПЛАЗМОДИИ И ТЯХНОТО КОТИЛО.
  • 63 ГрУЮ

    1 0 Отговор
    А какво ще кажем за преболедувалите които са образували много антитела и изобщо не им е нужна ваксина за който и да е коронавирус. На тях антигенен паспорт ли ще издават?