19 Март, 2021 22:00 2 673 7

Гръцките острови - "зони, свободни от COVID"

  • гърция-
  • коронавирус-
  • туризъм-
  • ваксина

Южната ни съседка иска да открие сезона в средата на май, но не всеки ще има право да се наслади на гръцките курорти

Гръцките острови - "зони, свободни от COVID" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Гърция ваксинират първо възрастните хора, но по гръцките острови възприеха друг подход. Те се рекламират като "зони, свободни от Ковид". И с право. На много от островите всички жители вече са ваксинирани по два пъти.

Миконос, Родос, Санторини – тези имена са познати на мнозина. Но чували ли сте някога за Фурни, Халки, Ерикуза? Това са три от десетките малки гръцки островчета, чието население още сега е почти изцяло ваксинирано срещу коронавирус. Много от тях се рекламират като туристически дестинации, „свободни от Ковид“, отбелязва германският „Везер Цайтунг“.

“От началото на пандемията досега при нас не е имало нито една инфекция”, хвали се кметът на малкия егейски остров Липси. И за да си остане това така и в бъдеще, в момента тече масова ваксинация на жителите на острова - общо около 800 души. Те вече са получили първата доза, предстои да им бъде поставена и втората. “Вече с радост очакваме по-добър туристически сезон,” казва кметът на Липси Фотис Мангос.

Малкият егейски остров с площ от само 16 квадратни километра, който е част от островната група Додеканези, не предлага на гостите си петзвездни хотели и луксозни бутици. Но ги посреща със самотни пясъчни плажове, романтични заливчета и кристално чиста вода. До Липси се пътува с ферибота, който изминава разстоянието от Пирея за около три часа.

Алтернативна стратегия

Липси е само един от дузината гръцки острови, които сега се рекламират пред туристите под мотото „свободни от Ковид“. Докато в Гърция приоритизираха по-възрастната част от населението, на малките острови възприеха различен метод. Там ще бъдат ваксинирани и млади, и стари по едно и също време - за да могат летовниците да се чувстват особено сигурни през идното лято.

Гърция иска да открие сезона в средата на май. Но не всеки ще има право да се наслади на гръцките курорти. Те са запазени за тези, които или са ваксини ваксинирани, имат изградени антитела, или пък могат да представят негативен PCR-тест. Защото островите искат и занапред да останат „свободни от Ковид“.

Големият чар на тези острови е в това, че остават встрани от масовите туристически потоци. Пример в това отношение е Кастелоризо, най-източният остров на Гърция с площ от само девет квадратни километра. Той е разположен на 125 километра източно от Родос край южното крайбрежие на Турция.

Близо 500-те негови жители бяха първите гръцки островитяни, които още през януари бяха ваксинирани и с двете дози. 90 процента от жителите на Кателоризо се препитават от туризма. През лятото туристите на острова са двойно повече от местните хора.

Малките гръцки островчета има една обща черта: до тях не може да се стигне със самолет, а само с ферибот, който обикновено пътува не повече от веднъж или два пъти седмично. Луксозни магазини и модерни нощни клубове няма. Който иска да почива на тези островчета, се нуждае от порядъчна доза авантюризъм.

Затова пък ще бъде възнаграден с усещането за неповторима атмосфера. Например на остров Гавдос. Той е разположен в Либийско море, на 40 километра от бреговете на Крит и се счита за най-южната точка на Европа. От южното крайбрежие на Крит до Гавдос се пътува около четири часа с малък автомобилен ферибот. На острова живеят около 100 души, които дават под наем стаи на туристи. Има и няколко таверни. Плажовете на Гавдос са прекрасни и безлюдни.

Постепенно разхлабване на мерките, за да бъде спасена икономиката

Гърция вече обяви, че възнамерява да стартира новия туристически сезон в средата на май. Всичко обаче ще зависи от развитието на епидемията, обясни говорителката на правителството Аристотелия Пелони. Планира се още през този месец да бъдат вдигнати ограниченията за търговските обекти и училищата. С напредъка на ваксинационната кампания, посещението на ресторанти на открито вероятно ще стане възможно през април.

Туризмът осигурява близо една пета от гръцкия брутен вътрешен продукт. Всеки пети работещ е зает в тази сфера. “Предстоят ни още тежки дни”, заяви говорителката на правителството. “Но вече изминаваме последната миля от този маратон.”


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Тони

    9 0 Отговор
    На о.Липси няма нито самотни, нито населени плажове. Само каманак и едно селце с няколко рибарски лодки. Нищо чудно, че няма COVID.
  • 2 Ел Греко

    3 3 Отговор
    Ша стигнете до Додеканезите с фери от Пирея ама наш'кога...таман га пр'дне гугутка. Кви дивотии пишете в тоя сайт не е истина. То Фаст Фуутите зорлем стигат за три часа до Парос, па за Блу старите да не говорим. Ма то така е, га Ганьо са качва на кораб с кифла в ръка...да го не ухапе. А най-много ма кефят ганчовците като сложат лепенките на задното стъкло....я на'' Миноан'', я на ''Блу Стар'' и почнат да обикалят селото. Пъчат се като демобилизирани петли от руската армия.... хахахахаха. С тия три часа направо избихте рибата с правата лопата.

    Коментиран от #3

  • 3 Да допълня

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ел Греко":

    Публикувано във факти.бг: Ша стигнете до Додеканезите с фери от Пирея ЗА 3 ЧАСА ама наш'кога- това имах предвид
  • 4 DW-пропаганден машинен

    7 0 Отговор
    Мнооо хубу в Гърция, ама DW казва, внушава, промива: "Но не всеки ще има право да се наслади на гръцките курорти." Това е ключа от палатката! В статията всично е захар и лукум за да се.....боднете, а после я идете до Липси я не ?
  • 5 Браво, точно така - ако

    0 0 Отговор
    Искате липси, идете в Гърция!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Елвис

    4 2 Отговор
    Продажници сте, дойче веле, продажници ще си умр€те, и никой не ви вярва на "евро*ейската" пропаганда! Поздрави от България! :)