22 Март, 2021 23:00 3 136 11

Правителствената криза в Словакия набира скорост, в основата е... руската ваксина

  • словакия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • спутник v-
  • игор матович

Словакия е най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европейския съюз

Правителствената криза в Словакия набира скорост, в основата е... руската ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на един от по-малките партньори в управляващата в Словакия коалиция обяви, че подава оставка като министър на икономиката, за да помогне за решаване на политическата криза, разтърсваща правителството на премиера Игор Матович, предаде "Ройтерс".

Решението на Рихард Сулик беше оповестено ден след като самият Матович предложи да подаде оставка при определени условия, след като правителството му беше обхванато от спор около покупката на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", която не е одобрена за ползване от лекарствения регулатор на ЕС.

"Тази оставка е за Игор Матович, за да види, че сме готови за промени в кабинета, включително и на премиерския пост", каза Сулик на пресконференция в Братислава, която беше излъчена на живо по телевизията.

Не е ясно обаче дали тази оставка ще помогне да бъде спасен четирипартийният кабинет, обхванат от междуличностни спорове и спорове около начина на управление между Матович и партньорите му.

Миналата година премиерът и неговата партия "Обикновени хора и независими личности" спечелиха изборите с обещания да изкоренят корупцията и съмнителните връзки между политика, правосъдие, полиция и бизнес след убийството на разследващ журналист. Впоследствие бяха започнати редица съдебни преследвания.

Вчера Матович обяви готовност да подаде оставка и да състави ново правителство между неговата формация и същите три партии от досегашната управляваща коалиция. Той обаче постави като условие Сулик да си тръгне, партията му "Свобода и солидарност" да се откаже от един министерски пост, а самият Матович да има министерско място в новия кабинет. Сулик пък заяви, че Матович не бива по никакъв начин да бъде в новото правителство, ако и той няма да бъде в него.

Скандалът разтресе правителството на фона на вълната на коронавируса. Словакия е най-тежко засегнатите страни в Европа от пандемията.

Матович ядоса коалиционните си партньори в началото на месеца с поръчката без тяхно знание на дози от руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", въпреки възраженията на негови коалиционни партньори. Те смятаха, че Словакия не трябва да използва ваксини, които не са одобрени от лекарствения регулатор на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    44 5 Отговор
    Хората мислят за здравето си, но въпреки това подават оставки, у нас едноговедо остави народът да се оправя без ваксини и да мре и се прави на ударено прасе.
  • 2 ПОДЛИЗззз

    25 2 Отговор
    Големи педааали стаааанаха само за власт и пари!!!
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    18 3 Отговор
    Броят на заразените зависи от броя на тестовете‼ В Словения те са 40% спрямо населението, а у нас 16%‼
  • 4 Евпейския Съюз🇪🇺

    52 4 Отговор
    В ЕС ще оставят хората без качествени ваксини обаче няма да купят Руската Спутник 5. Еврппейския съюз ще се разпадне скоро заради алчния имперялизъм на ЕНП
  • 5 Мислят хората

    13 5 Отговор
    Мислят за народа преди всичко...
  • 6 така така

    30 0 Отговор
    Няма никаква криза. Не преувеличвайте! Днес главния епидимиолог на САЩ каза, че руската ваксина "Спутник" е много добра. Това от високопоставен служител на Белия дом.
    Измислени скандали.
  • 7 100000000000

    11 1 Отговор
    Кви ваксини, кви5 лева. Толкова е просто, като 2+2
  • 8 Сандо

    7 2 Отговор
    Усеща се дългата ръка на Вашингтон как шамаросва непослушните.
  • 9 мими

    7 1 Отговор
    Проста работа,лобистите в ЕС ще останат без комисионни!
  • 10 San stefano

    1 0 Отговор
    Корупция, подкупи ясно като ден
  • 11 Гад

    0 3 Отговор
    Искам и в България да внесат Спутник 5. За русофилите задължителна ваксинация с нея, няма не искам. За останалите по избор и каквато си изберат