Last news in Fakti

24 Март, 2021 17:03 2 844 48

Тайнственост в Кремъл: Защо Путин не се ваксинира по-рано

  • путин-
  • владимир путин-
  • спутник v-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • кремъл-
  • русия-
  • тайнственост-
  • денис волков

Путин обича да поддържа имиджа си на мъжкар, който се гордее с атлетичното си тяло и сила. Защо тогава отказа да се ваксинира пред телевизионните камери?

Тайнственост в Кремъл: Защо Путин не се ваксинира по-рано - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Защо този път руският президент Владимир Путин не показа бицепса си пред камерите? Това се запитаха мнозина, след като дойде новината, че вчера стопанинът на Кремъл се е ваксинирал със "Спутник V". Неговият говорител Дмитрий Песков каза само, че Путин не пожелал да му бият инжекцията пред камерите. А в Русия вече от доста време хората се чудят, че Путин едва сега стигна до ваксината, след като в самата Русия тя влезе в употреба още миналата година, а през декември в страната започна масова ваксинационна кампания. Президентът най-напред каза, че причина за отлагането била възрастта му, после пък - че не искал да нарушава графика за ваксиниране. Известно е, че руската ваксина „Спутник V“, кръстена на първия спътник в околоземна орбита, миналата година излезе на пазара въпреки съмненията, че още не е преминала при всички необходими изпитания.

"Най-добрата ваксина в света"

Самият Путин я обяви за „най-добрата света“ и по-късно съобщи, че тя вече е сертифицирана в 55 държави. В ЕС предстои процедура за евентуалното ѝ сертифициране. През февруари авторитетното издание „The Lancet“ писа, че ефикасността на „Спутник V“ достига 91,6%, а в Русия има разработени и още две ваксини срещу коронавируса. Ваксинирането в Русия досега върви добре. Президентът съобщи, че най-малко 6 милиона руснаци вече са получили поне първата доза. Руските здравни власти се надяват до лятото да имунизират 68 милиона души – около 60% от населението на страната. Дали обаче тази оптимистична прогноза ще се сбъдне? Едно допитване на Центъра „Левада“ показва, че цели 62% от руснаците не желаят да се ваксинират със „Спутник V“, като броят на антиваксърите трайно нараства през последните месеци.

Социологът Денис Волков обяснява: „Много хора не вярват, че COVID-19 е сериозно заболяване. Именно те отказват да се ваксинират." Заместник-директорът на Центъра „Левада“ пояснява още, че 56% от руснаците не се боят от COVID-19, а близо една трета смятат, че вирусът е създаден изкуствено, като нов тип биологично оръжие. Волков свързва ваксинационния скептицизъм на руснаците и с факта, че президентът Владимир Путин досега не беше дал личен пример със собствената си ваксинация: „Две трети от хората одобряват неговите действия - за тях е важно дали президентът се е ваксинирал или не е.“ Социологът смята, че известните публични фигури трябва да се ваксинират пред камерата, за да окуражат руснаците в това отношение.

"Мисля, че самият Путин е скептично настроен към ваксинирането"

Независимият политически анализатор Константин Калачов пък твърди, че отказът на Путин да се ваксинира пред камерите ще предизвика нови съмнения: “Особено защото е известно, че той се гордее с тялото си, че поддържа имидж на мачо и мъжкар.“ Калачов има свое обяснение за дългото колебание на президента: „Мисля, че самият Путин е скептично настроен към ваксинирането. Та нали той е един от нас, той е огледален образ! Повечето руснаци не искат да се ваксинират и се боят от страничните ефекти, а Путин нямаше да е това, което е, ако не приличаше на мнозинството руснаци!“ В същото време на Запад очевидно нараства интересът към руската ваксина. В отговор на запитване на ДВ, две европейски туристически агенции потвърдиха, че планират ваксинационен туризъм към Русия: клиентите им хем щели да получат доза „Спутник V“, хем да разгледат редица забележителности. Пиетро ди Фебо от една италианска туристическа агенция дори твърди, че търсенето на ваксинационни пътувания към Русия е голямо още преди идеята изобщо да е потръгнала. В списъка на чакащите при него вече се били записали 250 души, макар че досега руското здравно министерство не предвижда ваксинирането на чуждестранни туристи.

Автор: Емили Шеруин


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    12 29 Отговор
    Защото чакаше ГРУ да внесат нелегално две дози на Пфайзер в Раша.
  • 2 Чудомиров

    18 6 Отговор
    Голямо чудене. Путин го изкара вируса а нали който го изкара не се ваксинира. Трябва да мине известно време.
  • 3 Дойче зеле

    34 7 Отговор
    По-големи боклуци от боклуците в Дойче зеле има ли?!
    Айде гледайте си дойче кочинката и измрелите, и заболелите от западните "изпитани" ваксини!
  • 4 русофил

    18 7 Отговор
    Защото и бог не може да каже какво трябва да прави най-великия човек в света !

    Коментиран от #6, #13

  • 5 пешо

    35 6 Отговор
    ако не е русия и путин да плюете денонощно по тях , от глад ще умрете .
  • 6 сила

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "русофил":

    АЛЕЛУЯ....
  • 7 БББ

    15 2 Отговор
    Въпрос на личен избор е кога?
    А президентът на никоя държава не е в първите редици за опитно мишле.. за сеир на враговете си...
  • 8 реалиста

    5 13 Отговор
    защо ли? Първо колхозниците за опитни свинчета па чак тогава фжуфжето
  • 9 Бай Ганьо/в превод от гръцки

    12 2 Отговор
    А боиче кога ще покаже бицепс пред камерите?
  • 10 Ко речи😅😅😅😅😅😅

    5 21 Отговор
    Жужето било атлетично и силно муахахахахахахахахаххах😅😅😅😅😅😅😅даже и мъжкар😂😂😂😂😂
  • 11 защо защо

    21 4 Отговор
    1. За да покаже на руснаците, че те са по-важни от него и той ще си чака реда.
    2. За да дразни Байдън, като се му се представя за много по-млад от него, а ваксините са най-важни за възрастните хора.
    3. Ей така, за да се чудят ония ко стаа.
  • 12 Га МЕРКЕЛ СИ ПОКАЖЕ БИЦЕПСА

    8 2 Отговор
    Тогава дойче дрън дрън да прави аналози симбиози и да разтяга локуми...

    Коментиран от #23

  • 13 Чуденка

    7 14 Отговор

    До коментар #4 от "русофил":

    Как може хора да се възхищават на мъж на токчета, ботокс по лицето и катран в душата и сърцето ???!!! На един изпечен лъжец, крадец и убиец ?!

    Коментиран от #14

  • 14 кажи де

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Чуденка":

    А на кого да се възхищават ? На оная хиена хилъри ? Или на некролога ?
  • 15 Щот тъй

    10 3 Отговор
    Защото започват война в Прибалтика че им писна да ги търпят, връщат си Армения, Грузия, Молдова.
    Освобождават от нацистите Украйна и си я присъединяват към Родината Русия.
    Ако Полша реве и нея си поделят за 4-ти път, ей така за спорта.
  • 16 Кърти

    4 1 Отговор
    С какво е облечен, къде се продават тези дрехи?

    Коментиран от #31

  • 17 !!!?

    5 6 Отговор
    Ваксинирането - поредната лъжа на ченгето !!!?
  • 18 Яки дрехи

    4 1 Отговор
    Много як стайлинг, по поръчка ли са дрехите?

    Коментиран от #24

  • 19 Все още няма коментари

    5 10 Отговор
    Джуджето путин изобщо не се е ваксинирал. Той си стои в бункера от една година и стои със професионално химическо защитно облекло,,дрегер,, произведено в германия. Джуджето много го е страх от ковид деветнадесет и да не се зарази и разболее от ковид деветнадесет с тежки усложнения сърдечна недостатъчност и удвояване на сърдечната дейност сърдечен арест или дихателна недостатъчност с летален изход и колапс. Просто джуджето е страхливец. Какъв лидер може да бъде един страхливец? Да се ваксинира със,,Спутник в,, две игли и да даде пример като истински водач на руската федерация.
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Путин го ваксинираха,защото никой и в русия не иска да се ваксинира!За да даде пример!Казаха,че за да не рекламира Руска ваксина ще се ваксинира ....не публично!В русия 62% не искат НИКАКВА ваксина,а 20 процента от останалите,искат да изчакат.....Да видят ефекта!Сега ще ви кажа и за ГЕрмания!Там Немците не искат Астра зенека,а Пфайзер....Складовете им са пълни с Астра....Преди малкочух,неубедителния глас на нашия министър на здравето......62% искали да се ваксинират..........Пред кабинетите няма хора,нито пред джипи нито пред медицинска....Явно ги е сънувал,а тези 62% са руските но наобратно!Това е истината.Със смърта ви давам данни за вчера са 13,5/100000, не висока смъртност-Анализът на последни 2седмици,който тук се прави тенденциозно е Неправилен обясних ви защо!Все едно да гледате мача на Байерн с Щутгарт и да кажете...Второто полувреме е 0:0 ,да така е ,но първото....4:0!това е същото!В момента на 2 седмици бг е над 20/100000 и Чехия е 20/100000,обяснявам след 2-3 седмиц ще имаме една от най малките смърти!Гледа се цялостно,не знам как да ви го обясня!

    Коментиран от #28, #32

  • 21 Го4о

    3 4 Отговор
    Путин не се е ваксинирал по-рано, защото очакваше пратката от Тръмп две флакончета от същата ваксина с която се ваксинира Тръмп.
  • 22 1944

    5 4 Отговор
    ефективност 91% при тестова група от 76 пациенти. тавариши , вие сте извън земната цивилизация.
  • 23 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Га МЕРКЕЛ СИ ПОКАЖЕ БИЦЕПСА":

    може и старата котка да покаже
  • 24 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Яки дрехи":

    Продават се тези дрехи във магазините за лов и риболов в Русия.Доста са популярни за риболов на заледени езера.В някакъв руски сайт ги гледах-около 350 евро бяха.А отзивите за тях бяха много добри.

    Коментиран от #30

  • 25 Амиии

    0 3 Отговор
    комплексар, а и ваксината им е прекалено хубаво за него!
  • 26 Оги

    4 0 Отговор
    Страх го е от инжекции от малък и винаги плаче. Затова ще да е било, разбрахте ли, дойчовци? От страх. Сега кеф ли ви е? Бабата кога ще се ваксинира?
  • 27 Асаг

    0 0 Отговор
    Ами ти защо не се ваксината по рано,можеш ли да ни светнеш
  • 28 Дъртият #️⃣#️⃣#️⃣#️⃣1️⃣8️⃣#️⃣#️⃣#️⃣#️⃣

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Като пристигнат лястовичките трябва да намалее разпространението на вируса, трябва да стане 30 градуса на сянка.

    Коментиран от #35

  • 29 Чекмеджан

    1 2 Отговор
    Ми чака Бойко да се ваксинира, че е по-тарикат
  • 30 Благодаря

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами":

    Мерси, мислех че са над хиляда евро минимум.
    Малко нахално, но и джипа си заслужава, не съм виждал такъв досега.

    Коментиран от #37

  • 31 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кърти":

    Произведени в Русия.
  • 32 МАФИЯ НА ББ

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ТЪРСИ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ. ЗЕЛЕТА ЩО НЕ ПИТАТЕ ЗАЩО РАЗБОЙКО БОРИСОВ НЕ Е ВАКСИНИРАН???? ПЪРВО ТОЯ ВЪПРОС ЗАДАЙТЕ!!!!
  • 33 стоян георгиев

    1 5 Отговор
    руснаците нещат да се ваксинират с руска ваксина щото са си купували не един руски продукт и им знаят качествата.българските тролове също няма да се ваксинират с руската ваксина както няма да си купят лада или руски телефон ,но до последно ще обясняват на масовката че ще го направят.интересно що лъжат масово ?

    Коментиран от #38

  • 34 ЗАЩО?ЗАЩО?

    1 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА ОТИДЕ НА ПОЧИВКА...ДА ПРЕКАРА МАЛКО ВРЕМЕ С ЛЮБОВНИЦАТА!!АБСОЛЮТНО НОРМАЛНО!!
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дъртият #️⃣#️⃣#️⃣#️⃣1️⃣8️⃣#️⃣#️⃣#️⃣#️⃣":

    Тука го няма това НЕЩО,Медиите и ВЛаста го Правят!!!Как да ви набодат,ако не ви уплашат!Как да не гласувате срещу толупа,ако не сте уплашени и не отидете!това е прозрачно,нооо очите ви са уплашени и не виждате очевадното!!!
  • 36 гончаренко

    1 2 Отговор
    путин-МУЖИК ПИДЕРАС
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Благодаря":

    Готини са,но колкото и пари да имам не бих дал...Тръгнах преди студа да си взема и аз обувки,като на синът ни ,дет му подарихме за рожденния ден!Струват малко под 200!отидох до метрото,взех си карта и докато чаках влака се размислих.....Излязох отидох до всичко за дома взех Каучук за уплътнение на дограми черен,обработих имам два чифта яки,години вярна служба обувки ,намазах ги и сега чакам да ги пробвам нагоре изглеждат супер!Каквото имате старо го подържайте-това от мен!готини са дрехите,но са за голям студ!
  • 38 Borislav Popov

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    стоенчо мЪ ти и да искаш нема от къде да я вземеш руската ваксина,затова си плюй на дупето и рискувай със западната астра зенека,па кво стане.....ако си жив на 3 ден ще устискаш

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    1/ В мoмeнтa в Руcия ce въвeждaт някoлкo вaкcини зa упoтрeбa, при кoeтo нe e рeднo Прeзидeнтa дa дeмoнcтрирa приcтрacтнocт. 2/И дa гo бeшe нaпрaвил публичнo, пaк щeшe дa имa cъмнeния, чe ca му нaпрacкaли плaцeбo! Дeтo ca викaшe: нa х...й и нa нaрoд угoдa нeмa! 3/ Cитуaциятa в Руcия в мoмeнтa e тaкaвa, чe кaтo ce изключaт двaтa мeгaпoлиca, прoблeм c вируca фaктичecки нe cъщecтвувa! Двa пъти пoвeчe зaрaзeни cпрямo Булгaриcтaн, при 20 пъти пo-гoлямo нaceлeниe. Вcъщнocт кaтo ce изключaт мacкитe нa публични мecтa мaй други oгрaничeния дoри в Мocквa нямa! Вcичкo cи рaбoти- рecтoрaнти, бaрoвe, клубoвe, училищa, тeaтри ипрoчиe. Oт кaкъв зoр дa ce нaпъвaт c вaкcинaциятa!? Пoчнaли ca я, кaрaт cи cпoкoйнo, бeз oпaшки и нaпрeжeниe. Путин им кaзa- 60млн дo крaя нa гoдинaтa!

    Коментиран от #48

  • 41 А любимите ни

    4 0 Отговор
    вождове от евро?ейската комисия и парламент? ТЕ КОГА? А падишаха, а шкембелиите КОГА?
  • 42 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Borislav Popov":

    градски сигурен съм че и ти ще се ваксинираш с астрата.няма да идеш до сърбия да се бодеш с руската ,нищо че е на една крачка.само ще обясняваш тук на останалите баламурници как спутинка бил номер едно.тва е като си купи аудито докато хвалеше ладата нали дрогар.то ако ви чете човек ще се окаже че у нас се карат само уазки и лади ,а западна кола човек неще да види.същото е и при ваксините.докато лаете против немската чакате ред за ваксинация именно с нея,щото вируса не е просто грипче дето го обяснява вашия човек мангъра и много добре го знаете щото бая ваши дрогари поеха след среща с него към великите ловни полета нали дрогар!
  • 43 Borislav Popov

    1 0 Отговор
    стоенчо и аз като братята руснаци не гледам с добро око на тази ваксинация.....ама кой знае...може и да размисля един ден

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 БАЧУ

    0 0 Отговор
    Ами той да не като нашите проззстаци.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.