Last news in Fakti

24 Март, 2021 17:52 1 858 5

Незабавна мярка за ускоряване на процедурата за одобряване на адаптирани ваксини

  • ек-
  • ес-
  • ваксини-
  • европа-
  • процедура-
  • одобрение-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • урсула фон дер лайен

По-бързото регулаторно одобрение означава повече налични ваксини и по-голям брой защитени от вируса европейци, каза Урсула фон дер Лайен

Незабавна мярка за ускоряване на процедурата за одобряване на адаптирани ваксини - 1
Снимка: Shutterstock

В рамките на Инкубатор HERA — новият европейски план за подготвеност за биологична отбрана срещу вариантите на COVID-19 — Комисията днес представи незабавна мярка за ускоряване на процедурата за одобряване на адаптирани ваксини срещу COVID-19. Благодарение на предвидените разпоредби в приложимото законодателство на ЕС дружествата ще могат да съсредоточат усилията си върху събирането на необходимите доказателства навреме, а на Европейската агенция по лекарствата ще е нужен по-малък набор от допълнителни данни за одобряването на адаптирани ваксини, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви: Инкубаторът HERA има за цел да засили и ускори ответните действия на ЕС спрямо вариантите на вируса. Европейската агенция по лекарствата ще може да одобрява експресно ваксините, адаптирани срещу новите варианти. По-бързото регулаторно одобрение означава повече налични ваксини и по-голям брой защитени от вируса европейци.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: Трябва да сме готови да адаптираме ваксините възможно най-бързо в отговор на новите и потенциално устойчиви на ваксини варианти. Днес предлагаме бързи и гъвкави решения за ускорено одобрение, без да се прави компромис с безопасността и ефикасността. С инкубатора HERA искаме да предвидим и изпреварим събитията.

За да се гарантира ефективността на вече одобрена ваксина срещу мутации или варианти на COVID-19, може да се наложи да бъдат адаптирани нейните активни вещества. Следвайки подхода за адаптиране на противогрипните ваксини за хуманна употреба, с промените в приложимия регламент се уточнява кои разпоредби се прилагат за адаптирането на активното вещество на одобрените ваксини срещу COVID-19. Тези промени ще осигурят оптимално третиране на всяко изменение на одобрена ваксина и ще разширят обхвата на новите разпоредби върху всички коронавируси. С изменението се осигурява регулаторна рамка за третиране на последващите промени в първоначалното разрешение за търговия. Както всеки делегиран регламент, мярката ще бъде обект на контрол от Европейския парламент и Съвета, преди да влезе в сила.

Новият Европейски план за готовност за биологична защита от варианти на COVID-19 — Инкубаторът HERA — включва сътрудничество с изследователи, биотехнологични дружества, производители и публични органи в ЕС и в световен мащаб с цел откриване на нови варианти на вируса, предоставяне на стимули за разработване на нови и адаптирани ваксини, ускоряване на процеса на одобряване на тези ваксини и увеличаване на производствения капацитет. Ускоряването на регулаторното одобрение на адаптирани ваксини е едно от ключовите действия на инкубатора за повишаване на готовността, разработване на ваксини за вариантите и увеличаване на промишленото производство. Важно е да бъдат предприети действия сега, тъй като продължават да се появяват нови варианти на вируса и възникват предизвикателства, свързани с увеличаването на производството на ваксини. Инкубаторът HERA ще послужи и като модел за дългосрочната готовност на ЕС за извънредни ситуации, свързани със здравето.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Науката

    9 1 Отговор
    ще прави политиците на маймуни докато не срине системата и хората пак да станат хора а не животни както е сега...... За едни пари..
  • 2 нашия

    9 1 Отговор
    тая пак руси само недомислици-как е възможно регулаторните механизми да влияят на ефективноста на един продукт-той или е полезен и работи или не-а колко бързо ше е одобрен би трябвало да зависи само от качеството му а не от чиновниците...??!!
  • 3 нашия

    11 0 Отговор
    адаптирани ваксини"-стария трик със смяната на "етикетите"...искат да внушат че става дума за нещо друго не за това което е сега наречено просто "ваксина"

    Коментиран от #5

  • 4 Майна

    8 0 Отговор
    УБЕЖДАВАМ СЕ, ЧЕ НИВОТО НА ТЕЗИ НЕ Е ПО-ВИСОКО ОТ ТЕЗИ НА БГ ПРАВИТЕЛСТВОТО...ЯВНО И ГЛОБАЛИСТКИТЕ УМОВЕ СА ...АТРОФИРАЛИ....ТАКИВА ГЛУПОСТИ КАТО ПОЛИТИКА, ТАКЪВ ЦИРК, ЧЕ АКО СЕ ОСТАВИМ СМЕ ИСТИНСКИ ...МАЛОУМНИЦИ
  • 5 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    Скоро АстраЗнека ще се казва ГерберзЗнека.