Last news in Fakti

25 Март, 2021 18:08 2 898 0

Положителен тест за коронавирус спря коалиционни преговори

  • нидерландия-
  • преговори-
  • коронавирус-
  • коалиция-
  • кайса олонгрен-
  • марк рюте

Насрочените за днес срещи са отменени

Положителен тест за коронавирус спря коалиционни преговори - 1
Снимка: Shutterstock

Предварителните консултации за съставяне на следващата управляваща коалиция в Нидерландия бяха преустановени днес, след като се оказа, че един от главните преговарящи е дал положителен тест за коронавирус, предаде AP.

Правителствената пресслужба съобщи, че насрочените за днес срещи са отменени заради положителния резултат от пробата на Кайса Олонгрен, която е и.д. вътрешен министър и вицепремиер в оттеглящото се правителство. Олонгрен е вторият член на на кабинета на премиера Марк Рюте с позитивен тест от тази седмица. Преди нея държавният министър на икономиката и по въпросите на климата Мона Кейзер също се оказа заразена. Премиерът Рюте, който е ръководил заседанието на правителството в петък, е с отрицателен резултат, съобщи БТА.

Очаква се коалиционните преговори в Нидерландия да продължат седмици или месеци. Консервативната Народна партия за свобода и демокрация на премиера спечели най-много депутатски места на парламентарните избори миналата седмица, но се нуждае от партньори за събиране на мнозинство в 150-местната т.нар. Втора камара. Днес двама "скаути" за създаването на коалиция трябваше да се срещнат с Рюте и със Сигрид Каг, която оглавява центристката партия "Демократи-66", класирала се на второ място на изборите. Пресслужбата на правителството обяви, че занапред заседанията на кабинета ще стават онлайн. Досега те бяха присъствени при спазване на физическа дистанция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА