Last news in Fakti

25 Март, 2021 18:31 6 297 41

При коя ваксина има най-малко тежки странични въздействия?

  • ваксини-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • германия-
  • европа-
  • странични ефекти-
  • съсиреци-
  • здраве-
  • пандемия-
  • симптоми

Нищожно малко тежки странични въздействия при ваксините: до този извод стигат изследователите от германски институт

При коя ваксина има най-малко тежки странични въздействия? - 1
Снимка: Shutterstock

Тежките странични въздействия след ваксиниране срещу COVID-19 си остават абсолютно изключение. След почти 9 милиона поставени ваксини в Германия институтът „Паул Ерлих", който отговаря за сигурността на ваксините, изчислява, че само при 0,3 от 1000 дози има съмнения за тежки странични ефекти. Оттук и изводът, който правят от института: ваксинациите са „ефективна мярка за справяне с пандемията".

При AstraZeneca има най-малко тежки странични въздействия

По данни на института „Роберт Кох", до 12 март в Германия са извършени 8,8 милиона ваксинации. От тях 7 милиона са с ваксината на BioNTech/Pfizer, 300 000 са поставените дози от препарата на Moderna, а с ваксината на AstraZeneca са извършени 1,5 милиона имунизации. Дотук са регистрирани общо 19 194 подозрителни случая на нежелани ефекти или на настъпили усложнения, от които 10 500 след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer, 7663 след имунизация с ваксината на AstraZeneca и 736 случая след ваксиниране с препарата на Moderna. Общо 2287 са регистрираните случаи на проявили се тежки странични въздействия. Под тежки въздействия от „Паул Ерлих" разбират такива странични ефекти, „при които се налага пациентите да бъдат лекувани в болница или реакциите могат да бъдат определени като значими от медицинска гледна точка". От тях 1728 са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, 352 - с препарата на AstraZeneca, 113 - с ваксината на Moderna. Като процент от поставените ваксини най-малко са случаите на тежки странични ефекти при ваксината на AstraZeneca, става ясно от изследването на „Паул Ерлих".

След временното преустановяване на ваксинациите с препарата на AstraZeneca, до 19 март са били регистрирани общо 14 случая на тромбози след ваксиниране, а двама пациенти са починали. Известни са и още два съмнителни случая след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer. В момента се извършват допълнителни изследвания, които ще покажат дали има пряка връзка между ваксинирането и настъпилите усложнения, съобщават от „Паул Ерлих". По данни на института, от началото на ваксинационната кампания в Германия има общо 351 смъртни случая със съмнения за възможна връзка между леталния изход и ваксинирането. Във всички тези случаи починалите са били ваксинирани няколко часа до 40 дни преди настъпването на смъртта. От тях 286 случая са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, по четири случая се падат на Moderna и AstraZeneca. При останалите не е известно каква ваксина е била поставена на починалия впоследствие човек. От института уточняват, че при повечето от тези 351 случая става дума за пациенти с отчасти множество съпътстващи заболявания.

Обичайните странични ефекти

Що се отнася до обичайните оплаквания след имунизация - при трите ваксини се наблюдават различни реакции. При препарата на BioNTech/Pfizer ваксинираните се оплакват най-често от болки в областта на инжекцията, от главоболие и отпадналост. За ваксината на AstraZeneca най-характерни са грипоподобните симптоми, втрисане и температура. А при Moderna често настъпва кожен обрив.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 5 Отговор
    При тази която си седи в шишенцето.
  • 2 choki

    51 8 Отговор
    При руските ваксини естествено най-добрите !

    Коментиран от #4, #7, #10

  • 3 Брендица

    31 4 Отговор
    БЦЖ ваксината..манту☺ върху ррамото.. Затова я спряха! Ваксинирани с нея само част в Русия и в България. Никъде другаде в света!!!

    Коментиран от #24

  • 4 Гладкомозъчна печена 🎃

    5 35 Отговор

    До коментар #2 от "choki":

    Путин се ваксинира с астра зенека.

    Коментиран от #6

  • 5 Майна

    36 2 Отговор
    ПРОВАЛЯ СЕ ТЪПАТА ИМ ,,ПЛАНДЕМИЯ,,...ГЕРМАНИЯ ВЪСТАВА...
  • 6 choki

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гладкомозъчна печена 🎃":

    Путин може да избира от 4 ваксини руски

    Коментиран от #8

  • 7 Естествено

    10 31 Отговор

    До коментар #2 от "choki":

    При потните ватенки всичко е най-доброто😂
  • 8 ДАНС

    8 19 Отговор

    До коментар #6 от "choki":

    Като те гледам и ти си готов да се продадеш

    Коментиран от #13, #14

  • 9 ВАКСИНА..ТРОМБОЗА...

    20 1 Отговор
    ПОГРЕБЕНИЕТО!!!
  • 10 Брендица

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "choki":

    Да! Руските ваксини са най-добрите! БЦЖ е разработена и по руски патент тук в България.. Затова Президентът на РФ им се подиграва "Нас не дагонят"😂👏

    Коментиран от #16, #20

  • 11 Дъртият отива на море

    5 18 Отговор
    Ковид кризата ще продължи три четири години така че преболедувалите ваксинираните с две игли и с отрицателен тест ще се движат работят и почиват свободно при зелен пропуск както преди това няма друг такъв свиреп вирус няма друг начин да продължи живота. Като се стопли ще намалеят драстично заразените и болните. Чакаме лятото юни и да пристигнат лястовичките. Гледайте оптимистично. Запазих апартамент във Варна за август четиристотин лева онлайн с жената отрано че е пъти по-евтино за август. Варна морето.
  • 12 Ахаа

    10 6 Отговор
    Швеция ще поднови използването на ваксината срещу КОВИД-19 на "АстраЗенека" за имунизация на хора над 65-годишна възраст, но не и за по-младите граждани на страната, защото тромбози се наблюдават при хора под 55 г., предимно жени. Същото направи и Франция по-рано. Изводи?

    Коментиран от #26

  • 13 Брендица

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДАНС":

    Какво ДАНС бе?! 01.01.2008 разстояние шпагат😂 на 1 година от влизане в ЕС (01.01.2007). Вие акробати или агенти сте?
  • 14 ГРАД ВРАЦА

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДАНС":

    Метресите в ДАНС са продадени вече хихи
  • 15 Дъртият 60 дни с ковид 19

    4 18 Отговор
    Ковид деветнадесет е най коварният вируса повярвайте ми говоря цялата истина болестта ковид деветнадесет мачка като валяк няма друг такъв свиреп вирус действа по цялото ми тяло направи ме на парцал имам антитела и искам да си сваля маската и да не си правя повече пср тестове които ще излизат вечно отрицателни искам си златната лична карта за хора преболедували болестта ковид деветнадесет защото сме оцелели в тази война и животът ни трябва да продължи както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и само аз си знам какво ми е струвало това изпитанието Ковид деветнадесет е най коварният вируса проверявайте действа на периферна нервна система бъбреци стомашно чревният тракт полова система отделителната система тестисите кръвоносните съдове бодежи в гърдите отпред и отзад никакво обоняние и вкус и централна и периферна нервна система бъбреци стомашно разстройство и обезводняване в резултат на ковид и мисля че със това приключвам коментира на тази на това нещо . Ковид деветнадесет е най коварният вирус който изтощава организма .

    Коментиран от #31

  • 16 стоян георгиев

    7 15 Отговор

    До коментар #10 от "Брендица":

    къс пост ама с многo лъжи.нито българската ваксина е по руски патент,нито пък руската ваксина е наи-добрата.бцж то си е наша разработка без руска намеса,а и българия има много по-стари и по-добри практики във вaксинацията от русия.освен това руската ваксина е като астра зенека технологично.разбираи стара технология ,американската и немската ваксини са по -ефективни от руската.

    Коментиран от #17

  • 17 Брендица

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Наша грънци, към 2021 строшени! БЦЖ д-р Родопска я краде от Франция и по руски патент прави нашата. Къде излъгах? За какво ти е дълъг (дейтален) пост? Аз не съм агентка

    Коментиран от #21, #28

  • 18 Бен Хур

    13 0 Отговор
    Да, единствено смърт! Къв друг страничен дефект да има?
  • 19 абг

    9 0 Отговор
    При неизползваната !
  • 20 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брендица":

    в грешка си БЦЖ е БЪЛГАРСКА -наша професорка я разработва тук и я серифицират в най-големия в света институт....а след това започва производство на базата на тоя патент...института е във Франция..забравих му името

    Коментиран от #22

  • 21 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Брендица":

    един път СТОЯН ГЕОРГИЕВ да каже нещо вярно и вие да му скочите ....и той има право понякога да е честен
  • 22 Брендица

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "нашия":

    Не съм в грешка. Точно там във Франция тя специализира и я краде!!! С помощта на руски патент от 2-те прави 1 нашата - манту след 1959 всички трябва да имат (тарикати покрили се нямат. За тяхна сметка си е). 2020 заради (Ковида😉) спряха ваксинирането с нея. Защо? Мислете и да коментираме. Само в България и отчасти в Русия е поставяна тази ваксина.
  • 23 Behemoth

    2 5 Отговор
    Фейсажиите искат сто процента безопасност ...по добре четири човека от сто да умрат без ваксина отколкото един да умре на милион с ваксина е тяхната логика ХАХАХА....
  • 24 Всъщност

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брендица":

    има и в други страни .Включително БГ произвеждаше и изнасяше за някои развиващи се , приятелски държави по соца .

    Коментиран от #41

  • 25 антивакса

    5 0 Отговор
    при избягването на сяква
  • 26 калфа

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ахаа":

    пожертват дъртите с тея високи пенсии си е далаверка кво
  • 27 Хахаха

    5 0 Отговор
    Както винаги в последно време, в Европа се стараят да не забелязват никого, който извън тяхното геополитическо приятелство. Скоро ще се преподава в училище, че светът това е ЕС и США.
    А защо не пишат, че в Канада в листовката на Асхра задължително ще пишат, че е възможно образуването на тромби след ваксинацията с Астра. Че не се препоръчва тая ваксина на жените от 19 до 55?
  • 28 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Брендица":

    продължаваш с лъжите.родопска не краде нищо от никаде.бцж е създадена от нея.има огромна разлика от това да я крадеш и да я създадеш.тва по тази ти лъжа.другите бяха че сме ползвали руски патент .българската ваксина е създадена от човек дето няма нищо руско.нали прочте нищо руско.взет е само съветски материал.тва не е патент.дано правиш разликата ама се съмнявам.тва по едната ти лъжа.другото ти твърдение е също лъжливо,че руската ваксина е наи-добрата!та казано обобщено нямаш вярно твърдение.интересно обаче защо лъжите ти са все в руска полза?

    Коментиран от #33

  • 29 Да се гледа

    3 0 Отговор
    След малко започва европа от високо нидерландия по нешънъл джеографик в 20.оо часа.
  • 30 Нискостеблена Гладкомозъчна печена 🎃

    2 1 Отговор
    Трябва да си пия диазепама.
  • 31 Фершел

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дъртият 60 дни с ковид 19":

    Дъртио,скоро ще ти апнем житцето

    Коментиран от #32

  • 32 Дъртият

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Фершел":

    Дъртака отива за бира. Никакво жито. Чак след 2/3 години .
  • 33 Брендица

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Д-р Сребра Родопска внася нелегално (ми то си е кражба) френския щам БЦЖ. Усъвършенства я с руския БЦЖ I. Аз не лъжа!!! Това е положението..

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Брендица":

    Защо се занимавате със Стоянчо, той наистина тоя път не счупва тъпомера както всеки път, просто не иска да признае руско участие в подобрението на ваксината, те и тези от Астра Зенека подписаха с руснаците от русофилия договор, не за да подобряват гелето си и била остаряла технология векторна та :)) и тва при положение, че рнк ваксините са напълно нови и не изпитани, без никакъв опит с тях, за даващи репликацции, които няма как да не се получат грешки в за даденото, а това в биологията е мутация, ама поне 5г трябва да се каже колко са опасни тези най нови ваксини, та някой после като нашата докторка да ги подобри или отхвърли:)

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Брендица

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Абе":

    Нека си коментира, не ми пречи. По някои въпроси, колкото и да е шавратлив един човек, не може да шикълкави.
  • 36 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Брендица":

    внася нелегално!!!!как го внася нелегално бе дрогарко?в българия ли го внася нелегално?тва в кои съветски саит го прочете?осъвършенствакла я като ползвала руската ваксина бцж 1!хахахахахаха!хохоххо!и как дрогаря те защити веднага ,а?ти лъжкаш тои замазва,нали става въпрос за руско!няма значение че тогава не е било русия ама щом има р значи е руско нали дрогари?!та историята на българската ваксина я има, няма нужда да я поствам.ситуацията е много семпла.френската възпитаничка сребра родопска се връща в българия след специализация във франция и създава българската ваксина .няма кражби няма контрабанди.и е много лошо нали дрогари!жалка история са комунягите жалка!само да те светна дрогарко.когато госпожа родопска създава нашата ваксина и въвежда принцюпа на масова имунизация дрогарите ви в ссср не са имали подобен опит.за ваше голямо съжаление доктор родопска се е развила като специалист в царска българия и франция.наистина много гадно особено като обяснявате как сме ползвали руска ваксина!смях!вие патриотите обаче сте така.ще продадете и маиките си за да му е добре на путин!

    Коментиран от #38

  • 37 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Абе":

    а ти що лъжкаш?що бе дрогар?лада ли караш още?рнк ваксините на над 30 години.за русия са верно нови подобно на петата скорост при колите ама света ги познава отдавна.руснаците до сега не са сключили договор с никого дрогар.само обявяват кво щяло да стане.щеше да произвеждат спутник в южна корея,после в австрия ,после в италия...и накрая дори в русия го нещат тоя спутник.сега се напъват че астра зенека щели да правят съвместна васкина с тях ама още е нероден петко дрогар!та съвета ми към теб дрогарю е да ползваш рнк ваксина.много е по-малък шанса да се гътнеш от нея.не случаино богатите ползват такива.при руската ваксина дрогар има един сериозен проблем и тои е че не се знае нищо за нея.многократните призиви на различните световни институти ,русия да прати подробна документация от клиничните изпитания не доведоха до нищо.тва значи че или русия няма такива или резултатите са ужас.дано си ме разбрал дрогар ама не вярвам,та оставете ме мен!хахахахаха!
  • 38 Брендица

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Разбрах, че мразиш Русия. Не разбрах, защо мислиш, че съм русофилка? Родопска внася френски щам на БЦЖ и я усъвършенства с руска БЦЖ I римско (Спутник V римско)...това в български ежедневник 24 часа е излязло в статия! А д-р Сребра Родопска е родена 17.04.1913 (17.04.1952 Желко Ражнатович Аркан е другият забележителен човек роден на тая дата 17.04😂.. И двамата с фамилия Р😂 и известни като герои, макар и по различен начин. Съдба☺! Не се купува нито с пари, нито с много пари нали така?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Всъщност":

    Произвеждали сме, но по руски лиценз.