26 Март, 2021 07:04 2 011 13

Байдън поиска силно ускоряване на COVID ваксинацията

  • сащ-
  • джо байдън-
  • ваксина-
  • коронавирус

В Източното крило на Белия дом Байдън отговори на въпроси от десет журналисти

Байдън поиска силно ускоряване на COVID ваксинацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че до 100-ия ден от началото на мандата му - това е в средата на май - цели имунизацията на населението срещу коронавируса да достигне 200 милиона дози. Котата 100 милиона беше достигната миналия петък - на 58-ия ден от встъпването на Байдън в длъжност.

На първата си пресконференция в Белия дом тази вечер той каза, че очаква да се кандидатира за втори мандат през 2024-а.

По време на продължилата около час пресконференция Байдън обърна внимание на вътрешнополитически теми като отрече критики, че по-смекчения му подход към имиграцията е довел до повече деца по южната граница.

Toй също се изказа остро срещу водените от републиканци опити в някои щати за налагане на рестрикции при гласуване.

На международната сцена Байдън отговори с „да“ на въпроса дали Северна Корея е топ приоритета му в чужбина. Той заяви, че Съединените Щати ще предприемат ответни действия ако Пхенян ескалира тестването на балистични ракети. Но пред репортерите президентът посочи, че е готов и за дипломация, която обаче трябва да е с условие – резултатът да е разпадане на ядрената програма на Северна Корея.

Обширно бе разисквана и темата с Китай като Байдън описа отношенията като сериозна конкуренция между две суперсили и поясни, че не иска конфронтация. Той нарече китайския президент Си Дзинпин автократ.

На пресконференцията президентът също се впусна в коментар, че бъдещите поколения ще изследват кое било по-успешно демокрацията или автокрацията. Байдън каза, че според него демокрацията притежава способите да се справи със съвременните предизвикателства и посочи също, че амбициите на Китай да стане най-богатата и най-влиятелната страна в света няма да се осъществят по негово време. Съединените Щати ще отговорят увеличаване на инвестициите в наука и изследвания, поясни Байдън.

За изтеглянето на войските от Афганистан президентът изрази съмнения, че срокът за това от 1-ви май поставен в договор от администрацията на Доналд Тръмп ще бъде спазен. „Ще се изтеглим. Въпросът е кога ще се изтеглим,“ каза държавния глава.

В Източното крило на Белия дом Байдън отговори на въпроси от десет журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЖО БЪРЗИЯ

    13 0 Отговор
    УСКОРЕНИЕ
  • 2 Аууу, той поискал!

    26 0 Отговор
    Ти да видиш, какво ще стане сега! Какво ускоряване ще падне! Че той ако поиска, тя и земята ще почне да се върти обратно!
  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    23 0 Отговор
    Чудя се, когато отговаря на зададените въпроси,
    дали слуша гласа в слушалката в ухото си...
  • 4 гадно

    19 0 Отговор
    Може на наркозависимите като промоция да им раздадат ваксини те сами ще се боцнат.
  • 5 Pam

    16 0 Отговор
    Яка атака за чип.
  • 6 Байдън

    6 2 Отговор
    Просто го съжалявам този възрастен човек, дано да си завърши мандата стаят Джо
  • 7 Дементо пак говори безсмислици

    12 0 Отговор
    Как ще разоръжи другаря Ким,въобще не разбрах.Зад С.Корея стои Драконът,ако имаше начин,бай Тръмп отдавна да го реализирал..

    Коментиран от #8

  • 8 хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дементо пак говори безсмислици":

    Е това ще стане през втория мандат!!!!!
  • 9 Елвис

    13 0 Отговор
    Когато се спука бидона, идва ямайската (но в никакъв случай индийска, нищо, че е наполовина индийка) камила и тогава ще стане сърашно за белите хора и за мъжете. Ще се създадат едни изкуственаи цветни и феминистки "революции", които като рак ще се разпространят из света. Току виж накрая признае публично, че е и трансджендър (като "Мишел" Обама, чието истинско име е Майкъл Левон Робинсон), защото имам сериозни съмнения относно пола й. А реално зад безжизнения "Байдън" стоят именно ислямиста Барак Обама, Хилари Клинтън, Бърни Сандърс, Камала Харис и други видни демонократи. Мандата на "Байдън" реално е третия мандат на Обама и не знам кой подред вече на Хилари.
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор
    В 19.45 ч. на 24 март 1999 г. силите на НАТО започват първата си бомбардировка над тогавашна Съюзна Република Югославия. Без да има резолюция на Съвета да сигурност на ООН, заповед за началото на ударите издава генералният секретар на Североатлантическия алианс Хавер Солана, който разпорежда на командващия силите на пакта в Европа ген. Уесл Кларк да започне осъществяването на военната операция.‼

    Коментиран от #12

  • 11 Инат

    2 0 Отговор
    Престанете с лъжите той чорапите не може да си намери и да ги обуе а искал ускорено ваксиниране да не би Камилата Харис да иска това
  • 12 Диверсант

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й‼":

    Току що гледах лекция на един професор ( ама не от телевизионните) . Темата беше ЦЕНАТА НА ГЛУПОСТТА НИ....... Преди няколко дни се навършиха и 10 години от започналата агресия срещу Либия за която,,, героите "" бяха наградени с Нобелова премия за мир
  • 13 един от многото

    5 0 Отговор
    Единственото което иска е да ходи нормално , но и това вече му е трудно!